نظر منتشر شده
۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 227951
نگاهی جامع بر انتخابات اوکراین؛
سلطان شکلات وارد می شود
بخش خارجی الف، 4 خرداد 93
تاریخ انتشار : يکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۱۴
امروز یکشنبه چهارم خرداد اوکراین صحنه انتخابات ریاست جمهوری است. کشوری که از نوامبر سال گذشته میلادی صحنه اعتراضات بود و در نهایت با دخالت های غرب این اعتراضات موجب کنار رفتن "ویکتور یانوکوویچ" از ریاست جمهوری شد.
هر چند غرب گرایان در ابتدا توانستند به خواسته خود برسند، اما اقدامات جدایی طلبان بعد از برکنار شدن یانوکویچ و همچنین برگزاری همه پرسی کسب استقلال در شبه جزیره کریمه موجب شد تا وضعیت اوکراین پیچیده تر از قبل شود.
به هر حال انتخابات امروز در حالی برگزار می شود که اوکراین صحنه اعتراضات گسترده جدائی طلبان و تدوام اقدامات آن ها در مناطق شرقی است. با این حال مقامات کنونی کی یف تصمیم خود را به برگزاری انتخابات زودهنگام گرفته اند و در این راه از حمایت غرب نیز برخوردارند.
رقابت های امروز با حضور هفت نامزد برگزار می شود و بر اساس نظرسنجی ها و پیش بینی ها گویا شانس "پیوتر پورشنکو" ملقب به سلطان شکلات پیش از سایرین حتی "یولیا تیموشنکو" نخست وزیر اسبق این کشور است.
نظرسنجی های مختلف صورت گرفته نشان می دهد پروشنکو بیشترین شانس را برای تبدیل شدن به رئیس جمهور اوکراین دارا می باشد. بر اساس نظرسنجی موسسه بین المللی جامعه شناختی کی یف حدود ۵۴ درصد از شرکت کنندگان پروشنکو را رئیس جمهور آینده اوکراین می دانند. این در حالی است که تیموشنکو با وجود محبوبیت اولیه با درصد بالایی اختلاف پشت سر پروشنکو قرار دارد. بر اساس گزارش ها، پروشنکو از کم ترین میزان فساد در میان نامزدهای انتخاباتی جهت کسب مقام ریاست جمهوری اوکراین برخوردار می باشد. گفتنی است وی ثروت عظیم خود را نه از طرق غیرقانونی بلکه بر اساس قوانین و مقررات اوکراین به دست آورده است. یکی از نکات جالب توجه درباره پروشنکو این است که وی هم در دولت غرب گرای "ویکتور یوشچنکو" و هم دولت روس گرای "ویکتور یانوکوویچ" به عنوان وزیر فعالیت کرده است.
نامزدهایی که در انتخابات ریاست جمهوری اوکراین با یکدیگر رقابت می کنند عبارتند از :

یولیا تیموشنکو
تیموشنکو نخست وزیر سابق اوکراین و رییس حزب باتکیفشینا (سرزمین پدری) مطرح ترین نامزد انتخابات اوکراین است. این شخصیت معروف در دنیای غرب و چهره انقلاب غربگرای سال ۲۰۰۴ میلادی، در ماه فوریه و پس آزادی از زندان به عرصه سیاسی بازگشت. وی که بر روی صندلی چرخدار در میان مردمی که برای کشته شدگان جنبش "میدان" می گریستند، حاضر شد با استقبال نسبی مردم اوکراین مواجه شده است. این زن ۵۳ ساله که پس از بازگشت، اظهار نظرهای تاثیرگذار خود را افزایش داد؛ جنبش مقاومت در برابر تهاجم روسیه را به راه انداخت. تیموشنکو در سال ۲۰۱۱ به جرم سوء استفاده از قدرت در جریان قرارداد گازی با روسیه که در سال ۲۰۰۹ امضا شد به ۱۱ سال زندان محکوم شد. طرفداران تیموشنکو که معتقدند وی با انگیزه های سیاسی محکوم شده است پس از آزادی از زندان از او به شدت استقبال کردند. تیموشنکو هدف اصلی خود را وحدت مردم اوکراین و بازگشت کریمه به قلمرو این کشور اعلام کرده است. علاوه بر این وی خواستار الحاق کی یف به اتحادیه اروپا در کوتاه ترین زمان ممکن شده است.

پیوتر پوروشنکو
پوروشنکو از تجار سرشناس اوکراین و مورد حمایت حزب اودار به رهبری ویتالی کلیچکو است. حزب اودار که بر اساس نظرسنجی ها شانسی برای رسیدن نامزد سرشناس خود یعنی ویتالی کلیچو به ریاست جمهوری نداشت، بعد از کناره گیری صلاح را در حمایت از پوروشنکو دید. پوروشنکو ملقب به سلطان شکلات، صاحب کارخانه بزرگ شکلات سازی "روشن" (Roshen) است و نظرسنجی ها از محبوبیت بالای او نزد رای دهندگان حکایت دارد؛ میلیاردری ۴۸ ساله است که در دهه ۱۹۹۰ میلادی بر ویرانه های اتحاد جماهیر شوروی ثروت اندوخت.
وی که به اعتبار ثروت یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلاری اش فردی قوی محسوب می شود تنها اشراف سالاری (الیگارشی) است که در استفاده از قدرت مالی و رسانه ای خود در خدمت اعتراضات هواداران غرب در اوکراین که به سقوط یانوکوویچ رییس جمهوری منجر شد، تردید نکرد. پوروشنکو قول داده است تا در صورت پیروزی در انتخابات، نظم و قانون را بر کشور حاکم کند.

سرگئی تیگیپکو
تیگیپکو سومین نامزد مطرح انتخابات ریاست جمهورس اوکراین است. وی نماینده مجلس و بانکدار ۵۴ ساله است که عمده طرفدارانش را می توان در مناطق شرقی کشور پیدا کرد، با این حال در شهر کی یف و مناطق غربی اوکراین بسیار منفور می باشد. بعید است وی بتواند درصد عمده ای از رای مردم را به دست آورد، چرا که پایگاه های رای وی در مناطقی است که در کنترل شبه نظامیان مخالف دولت است. وی پس از خروج یانوکوویچ از کشور مسئولیت حزب مناطق را بر عهده گرفت.
تیگیپکو بانکدار سابق هوادار روسیه است که بر اساس پیش بینی ها چهار درصد آرای مردمی را به خود اختصاص خواهد داد. وی به رغم بحران بی سابقه بوجود آمده میان اوکراین و روسیه که برخی آن را "جنگ اعلام نشده" می دانند، خواهان برقراری روابط اقتصادی با مسکو است. این میلیاردر و بانکدار سابق، مدیریت کارزار انتخاباتی ویکتور یانوکوویچ را در سال ۲۰۰۴میلادی بر عهده داشت. این انتخابات به انقلاب نارنجی و درنهایت شکست یانوکوویچ انجامید. تیگیپکو پس از مدتی کناره گیری از سیاست، بار دیگر در سال ۲۰۱۰ میلادی به تیم تبلیغاتی یانوکوویچ پیوست.

میخائیل دوبکین
دوبکین تاجر ۴۴ ساله و فرماندار سابق استان خارکف است. مردم مناطق شرقی اوکراین در صورت شرکت در انتخابات از بین دوبکین و تیگیپکو یکی را انتخاب می کنند. با این حال پوسترهای انتخاباتی دوبکین در مناطق غرب اوکراین به صورت روزانه مخدوش می شد. وی متحد سابق یانوکوویچ است و برخی معتقدند روسیه از وی حمایت می کند. دوبکین پس از نزدیکی موقت به افکار جدایی طلبان، اکنون از هواداران اوکراین واحد محسوب می شود.
این در حالی است که اتهاماتی مبنی بر اقدام در جهت تضعیف تمامیت ارضی اوکراین علیه وی مطرح می شود. میزان آرای وی در انتخابات پیش رو ۲.۶ درصد پیش بینی می شود. وی که معتقد است سخت ترین چالش ها را نیز می توان با دیپلماسی حل و فصل نمود، وعده داده است در صورت رئیس جمهور شدن روابط دیپلماتیک با مسکو را احیا کند. علاوه بر این، دوبکین از ایده بازگشت کریمه به سرزمین اوکراین حمایت می کند.

آناتولی گریتسنکو
گریتسنکو وزیر سابق دفاع و مدافع پیوستن اوکراین به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) معتقد است که "ولادیمیر پوتین" رییس جمهوری روسیه سومین جنگ جهانی را به راه انداخته است. گریتسنکو ۵۶ ساله از محبوبیت در میان معترضان سابق میدان برخوردار است، اما پیش بینی می شود که تنها چهار درصد آرا را از آن خود کند.

اولگ تیانیبوک
تیانیبوک از ملی‌گرایان افراطی و رهبر حزب سوابودا (آزادی) است. وی توانست به لطف نقشش در جنبش میدان و به رغم بر چسب "یهودستیزی" حضور چشم گیری در عرصه سیاسی داشته باشد. اصول این حزب و خدمات موثر آن در حفاظت از معترضان به بسیاری از اعضای آن اجازه داد تا در ترکیب دولت موقت حضور داشته باشند. وی که به سخنرانی های آتشین ضد یهودی شهره است روسیه را بزرگترین تهدید اوکراین تلقی می کند. تیانیبوک همچنین خواهان تعلیق عضویت اوکراین در جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع و تمامی ساختارهای منطقه ای است که روسیه در آن ها عضویت دارد. وی خواستار گسترش روابط کی یف با متحدین طبیعی خود یعنی سوئد، نروژ، فنلاند، لهستان، بلغارستان و کشورهای بالتیک است. بر اساس نظرسنجی ها تیانیبوک کمی بیش از یک درصد آرا را به دست می آورد.

دیمیتری یاروش
یاروش از ملی گرایان افراطی و رهبر حزب پراوی سکتور است. این جنبش با استفاده از کوکتل مولوتوف در جریان تظاهرات میدانی در جهت رادیکال شدن این اعتراضات گام برداشت. در مناطق هوادار روسیه اعضای این حزب "فاشیست" خوانده می شوند. روسیه یاروش را تروریست می داند و دادگاه های روسی نیز وی را به صورت غیابی محکوم نموده اند. مسکو یاروش را به اتهام شرکت در جنگ چچن در لیست تحت تعقیب بین المللی قرار داده است. وی در نظرسنجی های صورت گرفته کمتر از دو درصد آرای مردم را از آن خود کرده است.
"پیوتر سیمننکو" رهبر حزب کمونیست ، "الکساندر کلیمنکو" رهبر حزب عمران، "اولگ لیاشکو" رهبر جناح راست،"نیکلای مالوموژ" رییس قبلی سازمان اطلاعات خارجی اوکراین، "وادیم رابینویچ" تاجر یهودی، "رنات کوزمین" معاون سابق دادستان،"والری کوناوالیوک" نماینده پیشین پارلمان اوکراین و "ناتالیا کورولوسکایا" وزیر سابق توسعه اجتماعی از دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اوکراین هستند.

موضع روسیه

دولت موقت اوکراین برای پایان دادن به بی ثباتی های گسترده در این کشور و در تلاش برای مشروعیت بخشیدن به مقاماتی که روسیه آن ها را دولت برآمده از کودتا، فاشیسم و نئونازیسم قلمداد می کند به دنبال برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری است. اما مقامات کرملین در روزهای اخیر بدون اشاره به این نگرش خود درباره تحولات اوکراین سخن گفته و "ولادیمر پوتین" رئیس جمهور روسیه اعلام کرده که مسکو نتایج انتخابات اوکراین را به رسمیت خواهد شناخت.
پوتین در دیدار با "دیدیه بورکهالتر" رئیس سازمان امنیت و همکاری اروپا، انتخابات اوکراین را با وجود همه معایب و نواقص، حرکتی در مسیر درست ارزیابی نمود. با این حال وی اعلام کرد که دولت جدید اوکراین باید طوری رفتار نماید که حقوق مناطق شرق و جنوب شرقی کشور به رسمیت شناخته شود.
 
محمد مهدی
۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۱۳:۳۶:۱۵
ظاهرا شما بیشتر از همه نگران انتخابات اوکرایین هستید . روسیه با اونهمه ید و بیضاء اش جا زد جالبه دوستان در ایران مدعی تر هستند ! (2165744) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۲۱:۰۱:۲۴
ما هم از این همه حمایت دوستان از روسیه بخدا متعجبیم فکر کنم مردم روسیه هم اینقدر حساس نیستند
این دوستان خوبه بیان یه توضیحی بدهند که طبق چه اصولی دارند از اشغالگری ها و دخالتهای روسیه حمایت می کنند؟بالاخره ما نفهمیدیم اشغال خوبه یا بد؟؟؟؟
مثلا ایننجوری که دوستان دارند اشغالگری روسیه را توجیه میکنند ادم یاد اشغالگری اسرائیل میفته
نمیدونم چرا یجا اشغالگری خوبه یه جا بد!!! (2166510) (alef-13)
 
1982
۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۱۵:۲۹:۴۴
تمام کشورها دنبال منافع خود هستن اوکراین و مردمش از سلطه وظلم روسیه روی به غرب اوردن همین (2165990) (alef-1)
 
آنتی فاشیست
۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۱۸:۳۸:۰۲
دولت یانوکوویچ دولت منتخب مردم اوکراین بود که پیروزیش در انتخابات سال 2010 مورد تایید روسیه ، سازمان امنیت وهمکاری اروپا ، اتحادیه اروپا ، آمریکا ، سازمان ملل و از همه مهمتر کلیه گروههای سیاسی اوکراین بود. یانوکوویچ از امضای
قراردادی با اتحادیه اروپا سرباز زد و اروپاییها با حمایت آمریکاییها از گروههای فاشیستی و نازی در اون کشور پشتیبانی کردند و دولت دموکراتیک اوکراین را ساقط کردند. شما نمیتونی از دموکراسی حمایت کنی تا اون جایی که در جهت منافعته واگه خلافه امیالت بود بخواهی بازیو به هم بزنی . البته همفکرایه شما زمان مصدق هم به حربه ای مشابه متوسل شدند و تحت لوای مبارزه با کمونیسم اون دولت ملی و دموکراتیک رو ساقط کردند ، الانم تحت مبارزه با ظلم و ستم روسیه !!! میخواهید دولتهای ملی و دموکراتیک رو سرنگون کنید. (2166335) (alef-13)
 
hootan
۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۱۷:۰۱:۴۴
اوکراین تجزیه شد و بازهم روی خوش نخواهد دید... (2166193) (alef-13)
 
مسعود
۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۱۸:۴۸:۲۲
هر ملتی حق انتخاب دارد و ملت اوکراین هم همینطور.ولی روسها و غرب هر کدام برای منافع خودشان با هم درگیرند و نه منافع ملت اوکراین. (2166346) (alef-13)
 
Ali
۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۱۹:۰۳:۲۷
به اعتراضات خياباني ميگيد دخالت غرب!! به پياده كردن نيروي نظامي ولي فكر كنم چيزي نميگيد (2166364) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۲۰:۳۶:۱۵
عاقبت اکراین بهتر از گرجستان نیست!
کشوری که عرضه نداره تمامیت ارضی خودشو حفظ کنه و مردمش به قدرت های شرق و غرب میل میکنن عاقبتش نابودیه!
چون قدرت های غرب و شرق به فکر بزرگ شدن خودشون هستن و نه ارتقای کشورهای زیر پاشون! (2166476) (alef-13)