نظر منتشر شده
۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 402631
بيمه بدهکار ، سلامت موقت
حسن شرقي/25 مهر95
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۴۲
چکیده: همانگونه که قبلا کارشناسان تاکید داشتند و اکنون برخی از نمایندگان مجلس هم به آن اشاره می کنند،اختصاص 8 هزار میلیارد تومان به بیمه سلامت با مصوبه مجلس، صرفا راهکاری «پرهزینه» برای عبور مقطعي و موقت از فشار‌ بدهي‌هاي بيمه سلامت بوده است.


***
با تصویب لایحه اصلاحیه قانون بودجه 95 توسط نمايندگان مجلس شورای اسلامی در  تاریخ 3 شهريور ماه، مقرر شد مبلغ 8 هزار ميليارد تومان از محل فروش اسناد خزانه به بيمه سلامت به منظور کمک به اين بيمه در راستاي بازپرداخت مطالبات نظام سلامت پرداخت شود.

مصوبه ای که با انتقادات گسترده کارشناسان مواجه شد زیرا آنها اعتقاد داشتند این مصوبه، مصوبه مفیدی برای کشور نیست و تنها راه حلي موقتي براي عبور از مشکلات کنوني نظام سلامت است.
حال با گذشت  حدود یک ماه و نیم از تصویب مصوبه مذکور، شاهد اظهار نظرهاي جديد نمایندگان مجلس در مورد وضعيت نظام سلامت کشور وبه خصوص بيمه‌ها هستيم.

به عنوان نمونه،  محمد حسین قربانی، سخنگوي کمیسيون بهداشت و درمان مجلس  اخیرا در مصاحبه‌اي به عدم توانايي بيمه سلامت در مديريت منابع اشاره نموده و راهکار حل مشکلات اين بيمه را در تجميع بيمه‌ها و اصلاح سياستگذاري های این بخش دانسته‌اند.  همچنین ذبيح نيکفر، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نيز با یادآوری اصلاحیه لایحه بودجه 95 و تزریق اعتباراتی برای رفع بدهی بیمه سلامت به مراکز درمانی، گفت: «این اصلاحیه بودجه برای تامین اعتبار، بدهی هایی است که سازمان بیمه سلامت از سال گذشته بر عهده دارد و در سال جاری همچنان بدهی های سنگین بر دوش این سازمان است لذا ادامه چنین روندی نیز طرح تحول سلامت را با چالش مواجه خواهد کرد».

اظهارات اعضاي کمیسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي و برخي ديگر از کارشناسان، مهر تاییدی بر پيش‌بيني منتقدان مصوبه اخیر مجلس در قالب لایحه اصلاحیه قانون بودجه 95 در مورد موقتي بودن راه حل تزريق منابع به بخش سلامت، به خصوص با استفاده از سازوکار اسناد خزانه است.

در  ادامه با هدف شناخت ابعاد مختلف  مصوبه اخیر مجلس در اختصاص 8 هزار ميليارد تومان به بيمه سلامت،  نگاهی می اندازیم به نظرات موافقان و مخالفان اين مصوبه تا  شرایط مناسبی برای قضاوت  درباره درست يا غلط بودن اين  مصوبه مجلس دهم فراهم شود.

بنا بر اظهارات مسئولان سازمان بيمه سلامت ایران، اين سازمان 80 درصد از اعتبارات خود در سال 95 را زودتر از موعد دريافت نموده و صرف بدهي مطالبات موسسات تا اواخر شهريور سال 94 کرده است.

البته بررسی اظهارات مسئولان بيمه سلامت نشان مي‌دهدکه اين بيمه تنها در سال 95 با کسري بودجه  4 هزار ميليارد توماني مواجه بوده است و حتي اختصاص 8 هزار ميليارد تومان نيز به طور کامل مشکلات اين بيمه را مرتفع نخواهد کرد. در همین زمینه، محمدجواد کبیر، مدير عامل بيمه سلامت در ابتداي شهريور ماه در گفتگويي با خبرگزاري  خانه ملت ضمن تاکید بر  ضرورت تصويب پرداخت 8 هزار ميلياردي به بيمه سلامت گفته بود: «اگر 8 هزار میلیارد تومانی که در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به تصویب رسید مورد تایید نمایندگان قرار گیرد و به سازمان بیمه سلامت اختصاص یابد ما می‌توانیم بدهی خود را در سال 94 به طور کامل تسویه و بخشی از بدهی سال 95 را هم پرداخت کنیم، البته باز هم حدود 4 تا 6 ماه عقب خواهیم ماند که تلاش می کنیم با سازوکارهایی که با سازمان مدیریت خواهیم کرد بتوانیم آن را جبران کنیم».

در هر صورت، بررسي روند تصویب مصوبه اختصاص مبلغ  8 هزار میلیارد تومان به بيمه سلامت در مجلس و اظهارات مسئولین در این زمینه نشان مي‌دهد که اختصاص مبلغ مذکور هم از جهت ميزان آن و نحوه تامين اين مبلغ داراي منتقدان و موافقان جدي است.

به طور طبیعی، موافقان اصلی پرداخت 8 هزار ميلياردي به بيمه سلامت در مجلس، مهمترين دليل خود براي تصویب مصوبه مرتبط با اين پرداخت را تسويه شدن مطالبات طلبکاران بيمه سلامت و برون رفت اين بيمه از مشکلات کنوني بيان مي‌کردند.

به عنوان مثال، سید حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی  در جلسه مجلس برای بررسي لايحه اصلاحيه قانون بودجه 95 در خصوص وضعيت بيمه‌ها و بدهي آن‌ها به وزارت بهداشت  گفت: «این موضوع مورد تایید سازمان برنامه و بودجه است اما غفلتی صورت گرفت و در بودجه‌های سال ۹۴ و ۹۵ به طور کامل به کسری اعتبارات بیمه‌ها توجه نشد بنابراین در اصلاحیه بودجه، سازمان برنامه اقدام به رفع مشکل کرده و ۸ هزار میلیارد تومانی که بیمه ها به شرکت های دارویی، تجهیزاتی، پرستاران، پزشکان و پیراپزشکان بدهی  دارد را در این اصلاحیه مطرح کرده است».

قاضی زاده هاشمی در ادامه با درخواست از نمايندگان مجلس براي تصویب پیشنهاد تخصيص  منابع مذکور به بيمه سلامت،  اضافه کرد: «درحال حاضر پزشکان بسیاری هستند که از آذر سال گذشته حقوق خود را دریافت نکرده اند؛ همچنین بسیاری از شرکت های دارویی به مرز ورشکستگی رسیده اند» . علي نوبخت،  رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مصاحبه‌ با خبرگزاری خانه ملت  پس از تصويب  پیشنهاد تخصیص 8 هزار میلیارد تومان به بیمه سلامت در مجلس   گفت: «بخش قابل توجهی از بدهی سازمان بیمه سلامت به دستمزدهای پزشکان، پرستاران و کل تیم پیراپزشکی مرتبط است و قسمتی از این میزان نیز طلب داروخانه ها، شرکت های توزیعی و پخش کننده لوازم پزشکی است» .

البته تصویب اختصاص 8 هزار میلیارد تومان به بیمه سلامت موافقان دیگری مانند رييس مجلس و قائم مقام وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشت ولی آنها هم در بیان دلایل موافقت خود با این پیشنهاد، صرفا تسريع در پرداخت مطالبات کنوني طلبکاران بيمه سلامت را بیان می کردند و به ابعاد ديگر اين جابجايي مالي هنگفت اشاره ای نداشتند.

از سوي ديگر،  پیشنهاد اختصاص 8 هزار میلیارد تومان به بيمه سلامت منتقدان بسيار جدي  در مجلس و فضای کارشناسی کشور هم داشت. محور اصلی مخالفت آنها با تصویب این پیشنهاد؛  نحوه تامين منابع براي پرداخت مبلغ  مذکور به بيمه سلامت بود و آنها هشدار‌هاي بسيار جدي درباره عواقب اين شيوه از تامين مالي براي نظام سلامت بيان کردند.

مخالفان اين موضوع با اشاره به مخاطرات احتمالي اين اقدام براي دولت در آينده، بر مناسب نبودن استفاده از روش انتشار اوراق قرضه براي بازار‌هايي داراي جريان مالي نامتوازن اشاره مي‌کردند. به عنوان مثال، روزنامه دنياي اقتصاد در روز 20 شهريور در مقاله‌اي ضمن اشاره به تجربه کشور‌هايي با اقتصادهاي نيرومند در اين زمينه، تاکيد مي‌کند که انتقال اصل و فرع بدهي‌هاي بيمه سلامت به آينده در شرايطي که عدم سودآوري این بيمه محرز است،‌ مي‌تواند خطرات بسيار جدي را در درگير کردن بودجه سال‌هاي آتي داشته باشد. همچنين اين روزنامه در بخش ديگر ي از مقاله خود در  نقد استفاده از اسناد خزانه براي تامين مالي بيمه سلامت تاکید می کند که استفاده از اين روش نه‌تنها با فلسفه استفاده از اوراق قرضه همخواني ندارد بلکه منجر به ايجاد منابع پايدار براي بيمه‌ها نيز نمي‌شود. از نظر اين  گروه از  کارشناسان، بهترين راه براي تامين منابع مورد نياز در اين گونه موارد استفاده از روش‌هاي مالياتي براي نظم بخشيدن و پايدار کردن اين درآمدهاست.

دسته ديگري از منتقدان تصویب پیشنهاد فوق در مجلس، توجه خاصی به ميزان و روش هزينه اعتبارات در نظام سلامت، خصوصا پس اجرايي شدن طرح تحول نظام سلامت در دولت يازدهم دارند و کنترل و استاندارد سازي تعرفه‌هاي پزشکي که کاهش هزينه‌هاي نظام سلامت را در پی دارد را راه حل مشکلات بيمه‌ها می دانند.

به عنوان نمونه، کامران اخوان، معاون بستری دفتر اسناد پزشکی مدیریت درمان تامین اجتماعی استان خراسان رضوی  در مصاحبه با خبرگزاری ايرنا در تاریخ 1 شهریورماه امسال با انتقاد از رشد بدون ضابطه تعرفه‌هاي پزشکي در طرح تحول سلامت به مواردي از اين رشد بسيار عجيب اشاره کرده و مي‌گويد: «حذف پدیده زیرمیزی در کشور یکی از برنامه های مهم طرح تحول نظام سلامت بود، که به باور بسیاری اکنون این پدیده از زیرمیز به روی میز آمده است. به طور مثال هزینه عمل جراحی ساده 'پیوند پوستی' از 19.7 واحد جراحی به 39.9 واحد جراحی افزایش یافت... نرخ هر واحد جراحی (k) در بخش خصوصی به میزان 400 هزار ریال و در بخش دولتی به میزان 92 هزارو 400 ریال ار ریال محاسبه می شود. ... با تغییر کدهای جراحی گروهی از پزشکان منتفع شدند اما این اقدام هزینه های زیادی را بر سیستم بهداشت و درمان تحمیل کرد و بیمه ها را در پرداخت مطالباتشان ناتوان ساخت» .

البته دسته‌اي ديگر از منتقدان اختصاص 8 هزار میلیارد تومان به بیمه سلامت  نيز بر کنترل هزينه‌هاي نظام سلامت با استفاده از طر‌ح‌هاي مفيد و فراموش شده‌اي همچون پزشک خانواده تاکيد دارند. در واقع، اين افراد معتقدند با هدايت صحيح بيماران و جلوگيري از هزينه‌هاي غير ضروري در نظام سلامت و همچنين استفاده از فوايد تشخيص سريع و پيشگيري از بيماري‌ها،تا حدود بسيار زيادي مي‌توان در هزينه‌هاي کنوني صرفه‌جويي نمود و در نتیجه، مشکلات بیمه ها را کاهش داد.

همانگونه که قبلا کارشناسان هم تاکید داشتند و اکنون برخی از نمایندگان مجلس هم به آن اشاره می کنند،اقدام مجلس در اختصاص 8 هزار ميليارد تومان به بيمه سلامت، صرفا راهکاری «پرهزینه» برای عبور مقطعي و موقت از فشار‌ بدهي‌هاي بيمه سلامت بوده است و مشکلات بيمه‌ها که ریشه در مشکلات نظام سلامت دارد، همچنان باقی مانده است. امید است هر چه زودتر دولت و مجلس راهکاری برای حل ریشه ای مشکلات بیمه ها کنند وگرنه روند موجود حاکی از تشدید این مشکلات در سال های آتی است که می تواند هزینه های سنگین اقتصادی و اجتماعی برای کشورمان به همراه داشته باشد.
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۳ ۱۳:۵۳
 
۱۳۹۶/۰۴/۳۱ ۰۹:۱۹
 
۱۳۹۶/۰۲/۱۳ ۰۸:۱۳
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۶ ۱۵:۰۱
 
۱۳۹۶/۰۱/۰۳ ۱۰:۰۹
 
۱۳۹۵/۰۹/۲۱ ۰۴:۲۳
 
۱۳۹۵/۰۸/۱۷ ۱۴:۴۲
 
۱۳۹۵/۰۸/۱۷ ۱۰:۴۸
 
۱۳۹۵/۰۸/۱۶ ۱۵:۰۹
 
۱۳۹۴/۰۸/۰۸ ۰۹:۴۹
 
 
کلمات کلیدی : کمیسيون بهداشت+بیمه+نظام سلامت
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۱:۰۸:۴۲
بیمه سلامت تنها یه طرح برای پر کردن جیب پزشکان بود خدایی اگر اثراتش بررسی بشه تاثیر خاصی هم در سلامت مردم نداشته است.از سمت دیگر با تحمیل نیمی از هزینه آن به سازمان تامین اجتماعی تنها باعث از بین رفتن حق الناس شد.چرا که مسئولین فراموش کردند سازمان تامین اجتماعی یک سازمان سهامی خاصه که متعلق به کسانی است که حق بیمه تامین اجتماعی پرداخت می کنند و نه مال دولت و همه ی مردم. (3974593) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۱:۱۷:۰۹
کارانه پزشکان قطع و نرخ ویزیت خصوصیشان هم نصف بشه مشکلات بیمه حله. طرح تحول سلامت هم لغو بشه. تعداد پذیرش پزشک هم چهار برابر بشه. (3974604) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۱:۳۰:۵۱
طرح تحول سلامت موجب ورشکستگی بیمه ها، ایجاد رکود و بی کاری جوانان، اختلاف شدید طبقاتی شده است، وقتی یک شبه تعرفه ها تا 400 درصد افزایش می یابد، وقتی عده ای پزشک که خود ذینفع می باشند تعرفه های نجومی تعیین می کنند، نتیجه آن می شود که امروز کل بودجه مملکت در حال تزریق به وزارت بهداشت است اما باز هم کسری بودجه دارند. وقتی یک پزشکی عمومی با حقوق 17 میلیونی طبق گفته وزیر بهداشت حاضر به کار نمی باشد، می توان نتیجه گرفت این بودجه هنگفت که در طرح تحول سلامت در حال هزینه شدن است، فقط و فقط صرف کارانه و دستمزد پزشکان شد، که نتیجه آن می شود که پزشکان ایرانی 7 برابر پزشکان آمریکایی درآمد داشته باشد. (3974619) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۱:۳۸:۰۴
با سلام
من دفترچه بیمه سلامت دارم به نظرم رسید که دوستان بصورت بی سرو صدا سهم بیمه سلامت رو کم کردن چون ازمایش دادن با این دفترچه ها به اندازه قبل ارزون نیست و درصد ناچیزی رو پوشش میده که کاملا بی اهمیته (3974629) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۱:۵۲:۴۳
در حقیقت دولت داره از پول بیت المال، جیب برخی پزشکان رو پر میکنه. اون هم پزشکانی که به راحتی چند میلیون تومان در ماه درآمد دارند. (3974644) (alef-11)
 
hb
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۳:۴۶:۱۳
واقعا طرح تحول سلامت داره منابع مالي کشور را با مشکلات اساسي مواجه ميکنه،
من به عنوان يک شهروند نگران اين هستم که مسئولين دير به فکر اصلاح اين طرح بيفتند.داريم واقعا به سمت ورشکستگي ميريم.
اميدوارم حتي اگر دغدغه‌هاي مردم عادي مهم نيست،به نظر افرادي مثل دکتر پزشکيان در مورد اين طرح توجه بشه. (3974775) (alef-11)
 
ناشناس
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۶:۲۴:۳۹
طرح تحول سلامت ظاهرا به متاعی ارزشمند برای پزشکان تبدیل شده درسالهای اخیر بیمه پایه بیمه شدگان تا ده برابر برای هر نفر افزایش داشته بیمه های تکمیلی صندوقهای بازنشتگی نیز به همین منوال افزایش داشته چیزی که برای
باز نشسته تغیر نکرده برای یک مراجعه سر پایی دوروز حقوق این دارو خارجی شامل بیمه نمیشود این دارو گیاهی ازاد این دارو منشا خارجی دارد ازاد پس بیمه واین همه در یافتی چه نقشی دارد جز اینکه در خدمت قشر خاص پزشکی باشد !! (3975112) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۶ ۰۷:۴۸:۰۷
همچین میگی نظرات دکتر پزشکیان که انگار انشتین نظریه داده این بابا خودش یه موقع وزیر بود بررسی کن ببین چکار کرده (3975979) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.