نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 235303
رمضانیه/ حکمت و حکومت علوی (22):
5 هشدار مهم امام علی علیه السلام برای حاکمان جامعه اسلامی
بخش داخلی الف، 31 تیر 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۱ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۱۲
آخرین فراز از عهدنامۀ مالک اشتر (نامۀ ۵۳ نهج البلاغه) که شاید به عبارتی جان کلام حضرت امیر برای آموزش روش حکومتداری به حاکمان اسلامی برای همیشه تاریخ است، شامل ۵ هشدار جدی و مهم است.
امیرمومنان حضرت علی علیه السلام خطاب به مالک اشتر می فرمایند:

" اول- هشدار از خون ناحق
از خونريزى بپرهيز، و از خون ناحق پروا كن، كه هيچ چيز همانند خون ناحق كيفر الهى را نزديك، مجازات را بزرگ، و نابودى نعمتها را سرعت ، و زوال حكومت را نزديك نمى گرداند، و روز قيامت خداى سبحان قبل از رسيدگى اعمال بندگان، نسبت به خونهاى ناحق ريخته شده داورى خواهد كرد.
پس با ريختن خونى حرام، حكومت خود را تقويت مكن. زيرا خون ناحق حكومت را سست  و پست، و بنياد آن را بركنده به ديگرى منتقل سازد، و تو، نه در نزد من، و نه در پيشگاه خداوند، عذرى در خون ناحق نخواهى داشت؛ چرا كه كيفر آن قصاص است و از آن گريزى نيست،
اگر به خطا خون كسى ريختى، يا تازيانه يا شمشير، يا دستت دچار تندروى شد، كه گاه مشتى سبب كشتن كسى مى گردد، چه رسد به بيش از آن،
مبادا غرور قدرت تو را از پرداخت خونبها به بازماندگان مقتول باز دارد!

دوم- هشدار از خودپسندى
مبادا هرگز دچار خودپسندى گردى! و به خوبيهاى خود اطمينان كنى، و ستايش را دوست داشته باشى، كه اينها همه از بهترين فرصتهاى شيطان براى هجوم آوردن به توست، و كردار نيك، نيكوكاران را نابود سازد.

سوم- هشدار از منت گذارى
مبادا هرگز! با خدمتهايى كه انجام دادى بر مردم منت گذارى، يا آن چه را انجام داده اى بزرگ بشمارى،
يا مردم را وعده اى داده، سپس خلف وعده نمايى،
منت نهادن، پاداش نيكوكارى را از بين مى برد، و كارى را بزرگ شمردن، نور حق را خاموش گرداند، و خلاف وعده عمل كردن، خشم خدا و مردم را برمى انگيزاند كه خداى بزرگ فرمود: (دشمنى بزرگ نزد خدا آنكه بگوييد و عمل نكنيد.)

چهارم- هشدار از شتابزدگى
مبادا هرگز! در كارى كه وقت آن فرا نرسيده شتاب كنى، يا كارى كه وقت آن رسيده سستى ورزى، و يا در چيزى كه روشن نيست ستيزه جويى نمايى و يا در كارهاى روشن كوتاهى كنى،
تلاش كن تا هر كارى را در جاى خود، و در زمان مخصوص به خود، انجام دهى.

پنجم- هشدار از امتيازخواهى
مبادا هرگز! در آنچه كه با مردم مساوى هستى امتيازى خواهى، و از امورى كه بر همه روشن است، غفلت نداشته باش، زيرا به هر حال نسبت به آن در برابر مردم مسئولى، و به زودى پرده از كارها يك سو رود، و انتقام ستمديده از تو باز مى گيرند،
باد غرورت، جوشش خشمت، تجاوز دستت، تندى زبانت، را در اختيار خود گير، و با پرهيز از شتابزدگى، و فرو خوردن خشم، خود را آرامش ده تا خشم فرونشيند و اختيار نفس در دست تو باشد. و تو بر نفس مسلط نخواهى شد مگر با ياد فراوان قيامت، و بازگشت به سوى خدا."
 
کلمات کلیدی : حکمت و حکومت علوی
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۲۲:۲۶:۳۷
ما که ادعایی نداریم و حاکم هم نیستیم، اما به این توصیه های ارزشمند چه کسی باید عمل کند؟ آنهایی که باید عمل کنند، بیشتر از من و شما از این توصیه ها آگاه هستند، اما چرا این اتفاق نمی افتد؟ (2268212) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۰۱ ۰۱:۴۶:۱۹
به نظر شما كدوم يك از آنها در جامعه اسلامي ما رعايت شده؟ (2268458) (alef-10)