نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 323405
مرگ نفت
بخش تعاملی الف - میثم محمودیان
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۵۳


سقوط بی سابقه قیمت جهانی نفت و کاهش درآمد ارزی کشور علاوه بر اینکه مانع از عدم اجرای برنامه های مهم توسعه کشور شد موجب شده است بودجه جاری کشور نیز در برخی موارد دچار چالش هائی نظیر، مشکلات ایجاد شده برای صنایع کوچک و بزرگ، چالش های پیش روی بنگاه های بزرگ اقتصادی، حذف دهک های مختلف یارانه بگیران و...شود، همه این موارد حاکی از آن می باشد که دیگر گاو نحیف نفت، شیری برای دوشیدن ندارد.

بااین وضعیت، اقتصاد نفتی ایران هم با وارد شدن این شوک بزرگ و همچنین تاثیرات ناشی از تحریم های بین المللی دچار رکود عمیقی شده که حتی صدای نمایندگان مجلس را نیز درآورده است، دوران افول اقتصاد ایران اغازشده، اقتصادی که مدیریت مالی و پولی اش را بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور یاهمان دولت برعهده دارد.

شاید دولتی ها حتی بتوانند با نفت پنج دلاری نیز مایحتاج سیستم بروکراسی عریض وطویل خویش رافراهم کنند اما بخش خصوصی و بازار ایران کشش این مسئله را نخواهد داشت و ناچار دیر یا زود به زانو درخواهد آمد.

بازاری که عمده محصولات آن غیررقابتی بوده و توان صادرات در آن به چشم نمی خورد درحال حاضر دوران احتزار راپشت سرمی گذراند، دورانی که باهرنوسان کوچکی بیماریش تشدید پیدا می کند. مع ذلک کشور پهناور ایران با دارا بودن بسیاری ازظرفیت های آبی وخاکی از جمله منابع طبیعی، معادن سرشار، زمین های حاصلخیز، گردشگری نمونه و بسیاری از موارد دیگر که این قلم از نوشتن آن ها عاجزاست تنها تکیه اش از ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ به این سو به منابع نفتی بوده است، اقتصادی که بیشتر درگیر محافظه کاری سیاستمدارانه بوده تا مبادا این چاه های اسکناس دچار نوسان شوند و دولت درمضیقه قرار بگیرد.

اما آیا این بیمار تحت شرایطی قابلیت درمان را دارد یااینکه همچنان باید در انتظار معجزه به سر ببریم تا شاید بیگانگان دلشان به حال مردم سوخت و نفت سی دلاری راچهل دلار از ما بخرند؟

یاشاید منتظر ظهور بروز انگل های اقتصادی دیگری نظیر ... هستیم؟

چرا باوجود این همه فارغ التحصیل دانشگاهی که سالیانه وارد بازار کار می شوند و هرکدام به تنهائی توانائی های بسیاری برای کارآفرینی و ایجاد مشاغل تولیدی دارند باید حال و روز اقتصاد کشور ما این گونه باشد که جمعیت بیکاران روز به روز روی همدیگر تلمنبار شود؟

آیا زمان آن فرار نرسیده است که باورمان شود ارزش ما به پول نفت نیست به مغزهائی است که ازشدت بیکاری دست به عملگی می زنند!

بنظر نگارنده مهم ترین مسئله که باید به آن توجه شود و تحت جراحی بزرگ اقتصادی قرارگیرد نگرش مدیران ومجموعه دولت به اقتصاد خصوصی و بازار آزاد آن هم ازنوع رقابتی وشفاف است. بازاری که در همین شرایط نیز می تواند گرداننده چرخ معیوب اقتصاد باشد. زیرا اگر این نوع سیستم مدیریت اقتصادی دولتی جواب گوی کشوری نظیر ایران بود وضعیت بازاربه این مرحله کشانده نمی شد. و باید به جای این سردرگمی تاریخی یک بار برای همیشه دندان لق اقتصاد دواتی و وابستگی تمام عیار به بودجی نفتی را بکشیم تا در این چنین شرایط مجبور نشویم قراردادهای جدید نفتی را باب میل کشورهای مفت خوری ببندیم که سال ها است چشم طمع به منابع زیرزمینی مادارند.

به هرحال قصد این وجیزه شعاردادن نیست بلکه درخواست عاجزانه ای است که از مدیران مملکت مان می خواهد دوران خوش خیالی را پشت سر بگذارند و یک باربرای همیشه امیر کبیر وار بنیادی نو دراین سرزمین دراندازند.
۱۳۹۶/۰۲/۰۳ ۰۶:۵۷
 
۱۳۹۵/۱۰/۰۷ ۱۲:۳۱
 
۱۳۹۵/۰۴/۱۹ ۰۹:۰۳
 
۱۳۹۵/۰۱/۲۱ ۰۷:۲۴
 
۱۳۹۴/۱۰/۱۳ ۰۷:۵۵
 
۱۳۹۲/۱۱/۰۶ ۰۸:۰۱
 
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ ۰۹:۵۴
 
۱۳۹۲/۱۰/۱۸ ۰۷:۲۲
 
 
کلمات کلیدی : میثم محمودیان
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۰ ۰۹:۳۶:۲۳
اتفاقا این الان بهترین فرصت است که از شر نفت راحت شویم!! فراموش نکنیم که نفت این نعمت خدادادی باعث تنبلی ها، مفت خوریها، رانت ها ، فسادها و غیره شده است که حرف امروز و دیروز نیست و دهه هاست اینطور است ( قریب به 1 قرن!! ). لذا امیدوارم این تهدید علیه کشور عزیزمان تبدیل به بهترین فرصت برای ایران گردد. مانند نروژ و دیگر کشورهایی که نفت برای آنها یک " فرصت" است نه یک "تهدید" . زیرساختهای آنها و درآمد ملی آنها نه بر اساس نفت بلکه بر اساس صادرات محصولات مختلف فن آوری و غیره است و در عین حال درآمد نفتشان به صندوق ذخیره ارزی شان میریزد برای روز "مبادا" . (3456567) (alef-11)
 
مهندس
۱۳۹۴-۱۰-۲۵ ۲۰:۵۲:۲۵
البته ادم با شعور نیازی ندارد که منتظر بنشیند نا قیمت نفت سقوط کند بعد بگوید حالا خوب شد از شر نفت راحت شدیم... بریم دنبال اقتصاد بدون نفت..
نروز و دیگر کشورهای مانند ان هم سالهاست که نفت دارند و بشکه ای 130 دلار هم فروخته اند ولی اسیر ان نشده اند. چرا ؟ چون کار دست ادم کاردان است و دلسوز و البته متخصص... (3470152) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۴-۱۰-۲۰ ۱۰:۲۱:۰۳
سلام

عزیزان من یه صادر کننده و وارد کننده. از واردات که به خاک سیاه نشستسم هر چی آوردیم چکی و اعتباری دادیم. خریدارام نمیتونند بفروشند منابع مالی ما بلوکه شده.
از صادرات هم چی بگم که بدتر. نویسنده راست میگه ما تقریبا تو 90 تا 95 درصد محصولات داخلی توان رقابت نداریم. تو ااونایی هم که توان رقابت داریم مافیای صادرات داریم مثل مافیای واردات. من کارت بازرگانی دارم ولی مثلا اجازه صادرات ال پی جی ندارم . خیلی هم دنبالش بودم ولی به من نمیدند صادر کنم چون سودش خوبه.
یه مشکل بزرگ ما هزینه های صادراته. دولت بجا دادن رانت از طریق وام صادراتی بیاد و هزینه های حمل و نقل تا بنادر و هزینه کشتی و هزینه های بندرگاهی رو یارانه بده و گردن بگیره تا ما هم بتونیم کمی رقابتی تر کار کنیم. (3456666) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۰ ۱۵:۳۵:۲۲
استفاده از منابع اقتصاد جهانی باید بنفع ملت ها ضابطه مند و قانون مند شود
---
بی ضابطه بودن تولید نفت که برای بسیاری از کشورها بزرگترین سرمایه ی ملی حیاتی و تعیین کننده است باید کشورهای جهان را که از این منبع ثروت برخور دارند بعنوان حمایت از سرنوشت اقتصادی مرم خود وادار سازد راه کارها و سازکارهای قانونی در حقوق بین الملل تدبیر کنند تا قدرتهای زورگوی چپاولگر و حکومتهای خود کامه ی دزد که هیچ ارزشی برای ملتها قائل نیستند نتوانند تولید نفت و استفاده از منابع ثروت کشور خود و کشورهای دیگر را در تضاد با منافع ملتها بازیچه ی خودکامگیها و ولخرجیهای خود کنند و با بذل و بخشش در کارهای تخریبی و ویرانگر و خون بار و با چپاولگری و زورگویی و با خرید مزدور و پرورش تروریست ودخالت نامشروع در کشورهای مستقل با راه اندازی جنگهای تهاجمی ویرانگر نامشروع منافع مشروع ملتهای دیگر را نابود سازند.
سازمنهای بین المللی که خمیر مایه ی وجود و بقای خود را در دفاع از حقوق ملتها می بینند برای بقا و ادامه ی مشروعیت وجود خود در مقابل قلدران و زورگویان و قانون گریزان چپاول گر بین المللی و نوکران و مزدورانشان باید همواره طلایه دار تدبیر و تدوین قانونهایی بنفع ملتها باشند و تلاش کنند با تدوین و اجرایی کردن قوانین کار آمد بین المللی استفاده از منابع اقتصادی جهانی را بنفع ملتها ضابطه مند و قانون مند سازند.
ثروتهای خدادادی کشورها اگر با ایمان و توکل به خداوند منان باتدبیر علمی صادقانه و با برنامه ریزیهای علمی دلسوزانه بنفع امنیت و رفاه و آسایش همیشگی ملتها هزینه نشوند ، بی تردید خداوند مطابق با سنن طبیعی جهان آفرینش زمینه ی ازبین بردن این ثروت ها را فراهم خواهد ساخت و در نتیجه اسراف گران و چپاول گران و زورگویان و بسیاری از مردمی که در مقابل هدر رفتن ثروتهای خود خاموش مانده را به قحطی و نابودی دچار خواهد ساخت. (3457503) (alef-11)
 
بیگی
۱۳۹۴-۱۰-۲۱ ۰۱:۰۱:۰۰
باهاتون کاملا موافقم الان وقت اون رسیده که با تلاش و تولید جنسهای فوق با کیفیت بازار جهان رو در دست بگیریم برای مثال پراید رو رودنه بازار جهانی کنیم
نخندین جددی گفتم (3458591) (alef-11)
 
بهروز ساریخانی
۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۱۰:۱۴:۴۷
با سلام.
1- یادداشت روی نکات درستی انگشت گذاشته است: عدم توان رقابت تولیدات داخلی(هم بلحاظ قیمت و نیز کیفیت), نبود اراده لازم برای دست از شعار برداشتن و پیگیری واقعی "اقتصاد غیر نفتی", خطرات جدی آینده اقتصاد نفتی برای کشور(با توجه به پیشرفتهای قابل توجه جهان صنعتی برای جایگزین مناسب و اقتصادی سوخت ها فسیلی) و . . .
اما بنظر میرسد موضوع قیمت تمام شده بالا و کیفیت فوق العاده نازل تولیدات داخلی نیازمند مداقه بیشتر است.
واقعیت آنست که بیماری, تنها گریبانگیر بخش های تجاری و خدمات اقتصاد ما را فرا نگرفته, بلکه بخش اعظم تولیدکندگان داخلی نیز - به بهانه یا ناچار - تنها بجهت سوء استفاده از وام های کم بهره, سوخت ارزان و هزاران رانت دیگر وارد این عرصه شده و درآمدهای مکتسبه دیگر را در بخشهائی صرف میکنند که بهیچوجه جنبه تولید ندارد.
مشکل دیگر عدم تداوم حیات اقتصادی کارخانه های تولیدی توسط نسل دوم و سوم کارآفرینان است که بهر جهت نخواسته یا نتوانسته اند فرهنگ تولید را بین فرزندان و نوادگانشان جا بیندازند. بمحض آنکه یک کارآفرین با بیماری یا کهولت توان ادامه مدیریت بر مجموعه اش را از دست میدهد, نخستین کار وراث, چوب حراج و نقد کردن دارائی های ثابت و درگردش پدران و سرمایه گذاریهای کذائی - و البته بسیار سودآورتر - در زمینه های دلالی مسکن و . . . یا خارج از کشور است.
سخن درباب سهل گیری بر ورود هر باب و ناباب در عرصه شریف تولید بسیار است که نه در این پانویس میگنجد و نه در تخصص این قلم.
2- نکته دیگر انتظار ظهور"امیرکبیر اقتصادی" است. بنظر میرسد تا زمانی که رقابت های ناسالم جناحی در فضای سیاست ایران ادامه داشته و تمامی جناح ها احترام و پایبندی به منافع ملی, شایسته سالاری و ثبات مدیریت را جزء خط قرمزهای مشترک خود قرار نداده باشند, در همواره بر همین پاشنه خواهد چرخید و آن انتظار, بیشتر اسباب سرگرمی و اتلاف زمان کشور است.
پاینده باشید. (3464625) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.