نظر منتشر شده
۴۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 417041
آقای جهانگیری! «اقتصاد مقاومتی» را به بازی نگیرید
بخش اقتصادی الف، ۳ آذر ۹۵
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۳۲
در حالی معاون اول رئیس جمهور از تلاش وزارت نفت برای واگذاری توسعه فاز 11 پارس جنوبی به شرکت توتال حمایت کرده است که این شرکت فرانسوی شریک بلندمدت قطر به عنوان رقیب ایران در برداشت از این میدان مشترک گازی است.

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور و رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در جلسه این ستاد در تاریخ 1 آذرماه با اشاره به گزارش وزیر نفت از انعقاد قرارداد با شرکت توتال برای اجرای فاز 11 پارس جنوبی، این اقدام وزارت نفت را کاری مهم ارزیابی کرد و گفت: «این اقدام در راستای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی انجام شده که هم منجر به انتقال فناوری‌های نوین به کشور می‌شود و هم استفاده از ظرفیت‌های داخلی را مورد توجه قرار داده است».
به گزارش فارس،البته این موضع گیری رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی درباره موافقتنامه اصولی (HOA) طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی به ارزش 4 میلیارد و ٨٠٠ میلیون دلار که اواسط آبان ماه بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی به رهبری شرکت توتال فرانسه که شامل این شرکت فرانسوی، شرکت ملی نفت چین (CNPC) و شرکت پتروپارس بود، امضا شد، متناسب با مواضع قبلی جهانگیری درباره مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC)، امری غیرقابل پیش بینی نبود. با این وجود، این اظهارات معاون اول رئیس جمهور متناسب با جایگاه ایشان در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و همچنین سوابق شرکت توتال در صنعت نفت و گاز ایران و بخصوص میدان گازی پارس جنوبی، پذیرفته و قابل توجیه نیست.

یک دلیل ساده وجود داردکه دفاع رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی از قرارداد وزارت نفت با شرکت فرانسوی توتال برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی آن هم با استناد به سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی را آن قدر غیرمنطقی و نگران کننده بدانیم که بتوان برای این موضع‌گیری از تعبیری مشابه تعبیر رئیس جمهور در نامه اخیرشان به وزرای کشور و دادگستری درباره لغو سخنرانی علی مطهری نائب رئیس مجلس دهم یعنی «مایه شرمساری»، استفاده کرد؟

پاسخ ساده و کوتاه است: این شرکت فرانسوی شریک بلندمدت قطر در برداشت از این میدان مشترک گازی است و سالهاست که انتقادات فراوان و مهمی درباره عملکرد آن در توسعه پارس جنوبی مطرح بوده است. در واقع، کارنامه منفی و غیرقابل دفاع توتال در پارس جنوبی به خوبی نشان می‌دهد که این گزاره که «این شرکت فرانسوی حافظ منافع قطری‌هاست و حاضر نیست منافع بلندمدت و به مراتب جذاب تر خود در بخش قطری این میدان مشترک گازی را به نفع ایران نادیده بگیرد»، صرفا یک گزاره تحلیلی بر مبنای دلایل منطقی و شواهد نیست بلکه یک تجربه تاریخی برای ایران محسوب می‌شود. به همین دلیل هم زمینه‌سازی برای تکرار این اتفاق در پارس جنوبی که به معنای «دو بار گزیده شدن از یک سوراخ!» است، اقدامی غیرمنطقی و شگفت آور است.

دقیقا به همین دلیل است که علی‌رغم اجماع کارشناسان از جمله منتقدان برجسته مدل جدید قراردادهای نفتی موسوم به IPC، مبنی بر اولویت استفاده از توانمندی‌های شرکت های خارجی برای توسعه میادین مشترک دریایی، نه تنها بازگشت دوباره توتال به پارس جنوبی اتفاق خوشحال کننده‌ای نبود بلکه رسمیت یافتن مقدمات این موضوع در قالب امضای موافقتنامه اصولی با این شرکت، واکنش‌های منفی کارشناسان و رسانه‌ها هم به دنبال داشت.

*بازگشت توتال به پارس جنوبی، «مایه شرمساری» دولت یازدهم
شرکت توتال که قرار است دوباره نقش مهمی در توسعه میدان مشترک پارس جنوبی ایفا کند، همان شرکتی است که:

الف- در چند دهه اخیر، شریک قطری‌ها در توسعه بخش قطری این میدان مشترک گازی با استفاده از مدل قراردادی مشارکت در تولید بوده است. یعنی مدل قراردادی که به مراتب جذاب تر از مدل قراردادی ایران است. بنابراین به صورت طبیعی، توتال از همه ابزارها برای تحقق اهداف مشترک خود با قطر بهره خواهد برد و تلاش می کند تا مخزن پارس جنوبی را به سود قطری‌ها خالی‌تر کند.

ب- انتقادات زیاد و مهمی به عملکرد این شرکت از لحاظ فنی در فازهای 2 و 3 پارس جنوبی وارد شده است. بسیاری از کارشناسان برجسته صنعت نفت و گاز، سالهاست که توتال را متهم کرده‌اند که به صورت آگاهانه و عمدی، این میدان مشترک را به شیوه‌ای توسعه داده است که ایران از لایه مستقل خودش، گاز برداشت کند و نه لایه مشترک با کشور قطر! این شرکت فرانسوی تاکنون هیچ پاسخی درباره این انتقادات مطرح نکرده است.

به عنوان مثال، اصغر ابراهیمی اصل، معاون وزیر نفت در دولت های نهم تا یازدهم و یکی از مدیران سابق پارس جنوبی درباره عملکرد شرکت توتال در این میدان گازی در مصاحبه با اخبار ساعت 21 سیما در اواخر تیرماه امسال گفته است: «کلاه سر جمهوری اسلامی ایران گذاشت. یکی به جای اینکه بیاید نزدیک مرز با قطر شروع کند به بهره برداری آمد فاز دو و سه را در وسط میدان به طرف ساحل ما، آنجا سرمایه گذاری کرد. قطر یازده سال زودتر از ما شروع کرده بود که مهاجرت گاز و میعانات گازی و لایه نفتی مشترک صورت نگیرد. دوم در طرف ما چهار لایه ای وجود دارد که گاز و کاندنسیت (میعانات گازی) دارد، وقتی حفاری کردند قسمتی که پرفیکت کردند، سوراخ کردند کیسینگ را که تولید کنند، از لایه هایی تولید کردند که متعلق به خود ما است و مشترک نیست. یعنی در فاز دو، سه، چهار، پنج، شش، هفت و هشت ما داریم از میدان مستقل خودمان در دریا تولید می‌کنیم، میدان مشترکی که با قطر داریم تولید نشده است».

در نامه احمد توکلی، نماینده سابق مجلس و رئیس هیئت مدیره سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت به سران سه قوه در تاریخ 16 مردادماه امسال هم درباره این موضوع آمده است: «ایران با عملکرد شرکت توتال 10 سال از برداشت مهم‌ترین و بزرگ‌ترین لایه گازی پارس جنوبی محروم شده است. براساس اطلاعات به دست آمده در میدان گازی پارس ‌جنوبی، چهار لایه گازی وجود دارد، اما 10 سال است که ایران از بزرگ‌ترین لایه گازی این میدان برداشتی نداشته است؛ ‌چراکه طرح شرکت توتال برای برداشت کامل نبوده است. شاید سهیم بودن این شرکت فرانسوی در بخش قطری این میدان، خیانت‌آمیز بودن این رفتار و مسئله‌دار بودن قرارداد با توتال را توضیح بدهد».

ج- برای حضور در فازهای 2 و 3 پارس جنوبی مبادرت به پرداخت 44 میلیون دلار رشوه به یکی از مقامات ایرانی کرده است. مدیران توتال ضمن پذیرش این اتهامات، محکوم به پرداخت جریمه سنگینی در این زمینه در محاکم آمریکا شده اند.

در نامه 16 تیرماه توکلی به سران سه قوه با اشاره به بیانیه وزارت دادگستری آمریکا در تاریخ 29 می 2013 (8 خرداد 1392) درباره محکومیت 400 میلیون دلاری شرکت توتال آمده است: «طبق این بیانیه، شرکت توتال بین سالهای 1995 تا 2004 میلادی (1373 تا 1383)  از طریق واسطه‌هایش، به مقام ایرانی حدود 60 میلیون دلار رشوه پرداخت کرده تا قرارداد توسعه چند میدان نفت و گاز را به دست آورد. 16 میلیون دلار از این مبلغ در سال 1995 برای «تضمین امضای قرارداد میدانهای نفتی سیری A و E به‌وسیله شرکت ملی نفت ایران» پرداخت شده است. توتال همچنین 44 میلیون دلار رشوه به همان مقام ایرانی که رئیس یک شرکت مهندسی دولتی بود، پرداخته است. در نتیجه در سپتامبر 1997 (شهریور1376) «توتال قرارداد توسعه فازهای 2 و 3 پارس جنوبی را با شرکت ملی نفت ایران اجرایی کرد در حالی که سود 40 درصدی را برای توتال تضمین می‌کرد» . توتال تمام این اتهامات و جرائم را با بیانیه رسمی پذیرفته است». اواخر مهرماه، رئیس هیئت مدیره سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت اسناد این موضوع را رسانه ای کرد.

د- توتال نقش مهمی در تاخیر طولانی مدت بوجود آمده در توسعه فاز 11 پارس جنوبی ایفا کرده است. زیرا علیرغم پیگیری‌های مستمر ایران، توافقنامه‌ای که بین وزارت نفت و توتال برای توسعه این فاز پارس جنوبی در سال 79، بسته شده بود به دلیل بهانه‌گیری‌های مستمر این شرکت فرانسوی و ارائه پیشنهادهایی به شدت گران قیمت که از لحاظ کارشناسی غیرقابل دفاع بود، هیچ گاه تبدیل به قرارداد نشد و توسعه مرزی ترین فاز پارس جنوبی، 8 سال به تاخیر افتاد. تا اینکه در سال 87، توتال اعلام کرد که ریسک سرمایه گذاری در ایران با توجه به تحریم ها، بسیار زیاد است و کشورمان را ترک کرد.

حال این سوال مطرح می شود که آیا معاون اول رئیس جمهور و رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی از سوابق منفی و غیرقابل دفاع شرکت توتال در پارس جنوبی و همچنین شراکت بلندمدت و جذاب این شرکت فرانسوی با طرف قطری در توسعه این میدان مشترک بی اطلاع بوده است که از امضای موافقتنامه اصولی بین وزارت نفت و توتال برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی دفاع کرده است و این اقدام را در راستای اقتصاد مقاومتی قلمداد کرده است؟

البته این احتمال اندک وجود دارد که زنگنه توضیحاتی درباره موضوعات مذکور به جهانگیری داده باشد و ایشان را قانع کرده باشند. اگر این حدس درست است، ضرورت دارد که وزارت نفت یا ستاد فرماندهای اقتصاد مقاومتی در اسرع وقت، این توضیحات را در فضای عمومی و رسانه‌ای کشور منتشر کنند تا نگرانی‌های موجود درباره مضرات گسترده بازگشت توتال به پارس جنوبی برطرف گردد.
۱۳۹۶/۰۴/۱۸ ۰۶:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۴ ۱۶:۴۳
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۴ ۱۴:۵۷
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۲ ۱۹:۲۱
 
۱۳۹۶/۰۳/۳۰ ۱۶:۴۷
 
۱۳۹۶/۰۳/۲۳ ۱۸:۲۵
 
۱۳۹۵/۰۹/۰۱ ۱۵:۳۳
 
۱۳۹۵/۰۸/۰۴ ۱۴:۳۵
 
۱۳۹۵/۰۷/۲۸ ۱۴:۱۹
 
۱۳۹۵/۰۷/۲۷ ۱۷:۳۲
 
 
کلمات کلیدی : سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت+رشوه توتال+قراردادهای نفتی+توتال+جهانگیری+اقتصاد مقاومتی
 
مشکین نقاب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۵:۳۷:۵۳
آقای جهانگیری چیز دیگه ای هست بندازین گردن دولت قبل؟ تعارف نکنین. انصافا کاری کردین جز حرف زدن؟ (4029139) (alef-13)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۷:۴۱:۵۷
چه کسایی که از این دولت شعاری حمایت می کنن چه شماها که از دولت فاجعه بار قبلی حمایت می کنید هر دو گروه ذهن پیچیده ای دارید که فقط برای خودتون قابل درکه و بس. (4029331) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۷:۵۴:۲۹
دکل نفتی با آن عظمت در زمان چه کسی غیب شد؟ (4029346) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۹:۳۲:۵۳
سلام
با کل تخلفات باید برخورد بشه. در کنار این مورد, در دولت قبل به شدت کار انجام شد. در این دوره چی؟
موفق باشید. (4029513) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۹:۳۷:۴۳
بهتر است بگویی توسط چه کسی غیب شد...تا پی ببری مفسد کیست (4029520) (alef-11)
 
ebi
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۰۷:۰۰:۵۸
این اقتصادی که دولت داره پیدا میکنه اقتصاد لیبرالی هستش ، به هیچ عنوان اقتصاد مقاومتی نیست ، اشتباه نکنیم ، دارن ما رو فریب میدن (4029903) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۵:۴۳:۳۴
کسانی که از کرسنت و نجومی بگیران دفاع می کنند باید هم از قرارداد توتال بدعهد و حقه باز دفاع کنند ولی حقیقت دوسه دهد دیگر توسط همین توتالیستها در خاطراتشان نوشته خواهد شد و نوادگان باید این شرمساری را با خود داشته باشند! (4029150) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۷:۵۵:۰۶
توتالیست یعنی چه؟ (4029348) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۰۶:۰۷:۰۰
یعنی طرفدار انعقاد قرار داد با شرکت توتال (4029890) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۵:۴۳:۴۱
از مایه شرمساری هم گذشته این جور دفاع کردن از قرارداد با توتال دزد مایه ننگه (4029151) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۵:۴۳:۵۳
منیکه بورسیه دانشگاه نفت بودم با رتبه ۳ رقمی کنکور ۴ ماهه دیگه میرم از ایران... اقای معاون این شرمساری نیست؟ بخدا من به روحانی رای دادم.. الان شرمسارم .. چرا یکی برای امثال من نامه نزد؟؟ منم خونم مث اقای مطهری همون رنگه ..پس مدیر عامل بانک نشدم! (4029152) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۵:۴۴:۰۵
متاسفانه حقوقهای نجومی را با این قراردادها می خواهند از یاد ملت ببرند چون انتقادات را به این سمت می کشانند (4029153) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۶:۰۲:۲۸
نویسنده مقاله فوق برخی حقایق را نمی داند.

اولا شرکت توتال علیرغم قانون داماتو که سرمایه گذاری در نفت ایران را در دوره کلینتون ممنوع نموده بود به خط و نشان آمریکا اعتنایی ننموده و در ایران سرمایه گذاری نمود.
در واقع تدبیر دولت اصلاحات به گونه ای بود که شکاف عمیقی در بین کشورهای غربی ایجاد کرده بود و اروپایی ها تحریم های آمریکا را قبول نمی کردند.

در دولت مهرورز و سیاست های ناخردمندانه آن دوران که به فساد های مالی و اختلاس های بانکی فراوان منجر شد آنچنان بی تدبیری در سیاست خارجی شکل گرفت که همه کشورهای نا متحد را بر علیه ایران متحد نمود و توتال را مجبور به خروج از کشور کردند و بدیهی است که توتال به سرمایه گذاری در قطر تمایل پیدا کرد.

حال که در سایه تدبیر دولت جدید دوباره بین آمریکا و اروپا شکاف ایجاد شده است شرکت های اروپایی به ایران تمایل پیدا کرده و به تدریح از کشورهای نا امن عربی خلیج فارس می توانند خارج شوند. ولی ظاهرا در دولت تدبیر هم برخی افراد بر طبل بی تدبیری های قبل می کوبند تا ایران را برای سرمایه گذاری نا امن کنند.

اگر اطلاعات بیشتری خواستید بگویید تا اطلاعات و مستندات درست را در اختیارتان قرار دهم. (4029194) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۷:۲۲:۰۲
همون شرکت توتال بسیار سابقه بدی در زمانی که در پارس جنوبی فعال بود داشت. هنوز یادمون نرفته که شرکت توتال به جای این که بره از مخزن مشترکمون با قطر برداشت کنه رفت از مخزن بالایی که غیر مشترک بود برداشت کرد. (4029303) (alef-13)
 
مرتضی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۷:۵۶:۵۵
اولا فقط یک اختلاس بانکی بود نه اختلاس ها ولی در این دولته چند اختلاس بیان شده است...
دوما توتال قرار داد بست زمان اصلاحات ولی هیچ کار مفیدی انجام نداد
سوم خارجی ها دیدن نمی توانن از داخل به دولت مهروز آسیب برسانند مثل جنگ خندق جمع شدند تا از فشار بیرونی و فتنه داخلی (سال88) به کشور ضربه بزنن
سوما صرف اینکه اروپا بگه امریکا نباید برجام نقض کنه بعدش هرچی آمریکا گفت عمل کنه نمیشه شکافت
بعدش هم همش نظریه پردازی کردی هیچ کدام درست و مستند نیست (4029352) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۹:۴۷:۳۸
اتفاقا شما برخی حقایق را نمی دانی...اروپا بدون امریکا یعنی هیچ...مخصوصا در تجارت و اقتصاد. در ضمن این کارهای دولت ادم را یاد توافق سعد اباد می اندازد که دوباره دست به دامان اروپا شده است. در زمان توافق هم می گفتید بین امریکا و اسرائیل شکاف ایجاد شده است میشه بگی این شکاف کجاست؟ (4029540) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۶:۲۲:۵۴
این دولت همه چیز را به سخره گرفته است.
تنها چیزی که برای دولت یازدهم در اولویت است جنجال حاشیه سازی است برای فرار از پاسخگویی و پیروزی در انتخابات سال اینده (4029224) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۶:۲۸:۲۸
آقایون اعتقادی به اقتصاد مقاومتی ندارن و مجبورن که در حرف ؛ از کلمه اقتصاد مقاومتی استفاده کنن (4029229) (alef-13)
 
حسین اصل
۱۳۹۵-۰۹-۰۶ ۱۰:۳۵:۰۲
چندی پیش آقایی با نام رنانی در میز گردی در شبکه 4 صدا و سیما در خصوص اقتصاد مقاومتی موضوعاتی مطرح نمودند، بد نیست به آن نیز مراجعه ای بفرمایید. (4032833) (alef-13)
 
کرمی کرد زاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۶:۲۹:۴۹
اگه به اینا باشه که دوس دارن نون توی سفره مون هم از اونور بیاد (4029231) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۱۳:۱۴:۵۵
فعلا نفتی که سر سفرت اوردن نوش جان کان تا بعد (4030380) (alef-11)
 
سییب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۶:۳۳:۴۴
ظاهرا این فقط معاون محترم رییس جمهور نیست که اصطلاح اقتصاد مقاومتی را جدی نمی گیرد بلکه رسانه ها هم نمی دانند اقتصاد مقاومتی چه جوری جدی خواهد بود .جالب نیست همه به هم پاس می دهند و میگویند چرا اجرا نمی کنی (4029238) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۶:۴۲:۳۴
این فرمانده را باید عزل کرد (4029254) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۶:۵۷:۴۷
طبیعیست !!!!!!!!!!!!! وقتی حرامخواران و دزدان را ذخایر انقلاب می نامند !!!!!واگذاری منابع و معادن مملکت را عمل به اقتصاد مقاومتی !!!!! و فروش هویت دینی و فرهنگی را مقابله با نفوذ دشمن می خوانند !!!!!!
___________________________________________________________________________ (4029277) (alef-13)
 
طاهر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۷:۵۳:۱۹
یک کلام - در کشورهای با اقتصاد دولتی و بروکراسی زیاد مثل ایران اقتصاد مقاومتی هیچ وقت امکان تحقق ندارد با هر استدلالی هم بررسی کنی با اجرا نشدنی است (4029344) (alef-11)
 
ارادتمند طاهر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۹:۵۳:۵۵
اینکه مرقوم فرمودید کشور مبتلا به اقتصاد دولتی آنهم از نوع انحصاری اش هست وبوروکراسی بر آن حاکم است ، کاملا صحیح است . اما هنوز متوجه نشده ام که اقتصاد مقاومتی یعنی چه ؟ چه چیزی با چه برنامه ای می خواهد عوض شود ؟ اصلا تغییری می توانیم داشته باشیم ؟ چه کسانی ویا کدام گروه وسازمان و....که معلول سیستم فعلی است می تواند فکر کند که می توان برنامه تحول داد ؟ (4029549) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۰۰:۰۸:۴۱
کاش استدلالتان را هم میخواندیم!!!
خصوصی سازی= مخالفت با هرانچه به نفع مردم است
منظور اقایان از خصوصی سازی بازار ازاد است (4029793) (alef-11)
 
ممل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۸:۰۳:۳۰
من متوجه نشدم اقتصاد مقاومتی رو کی باید جدی بگیره و براش برنامه داشته باشه و برنامهاش رو ارائه بده و عمل کنه و پاسخ گوباشه انشاء الله که توقع ندارید شما معاون رئیس جمهور باشید و مردم به صورت خود جوش برنامه ریزی کنن بدهند به شما اجرا کنید این مثال همون ضرب المثل هست که میگه طرف دست پیش رو گرفته که پس نیفته (4029361) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۸:۰۶:۴۰
خیلی عجیبه !!!!!!!!!!!!
کسی که در عمل با اقتصاد مقاومتی دشمن است ، به فرماندهی آن برگزیده شده !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
آقای روحانی ؛ !! لطفا" به مردم توهین نکنید (4029365) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۸:۴۱:۵۱
بر جام را که امضا کردید..تحریم ها که بیشتر نشد و برداشته شد..تورم که پایین آمد.رشد اقتصادی که محقق شد..پس چرا دلار مدام بالا و با لاتر میره.....روحانی و تیم اقتصادی و سیاسی اش کاملا شگست خورده هستند در انتخابات آینده.. (4029427) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۸:۴۳:۵۰
باید در عمل اعتقاد داشته باشی ما این عمل را نمی بینیم فقط حرف زده میشور (4029432) (alef-13)
 
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۸:۴۷:۰۰
ما متاسفانه حرف های زیاد میزنیم ولی عمل کم. (4029435) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۲۰:۰۵:۵۱
برای دستمال قیصریه را به اتش نکشیم .برداشت ازمخازن نییاز بهتکنو لوژی روز وسرمیه دارد .شرکت تو تال فاز ۱۵و۱۶ را اگر ادامه داده بود اینهمه ضرنمیکردیم وگاز ها به هوانمیرفت وسوزانده نمیشد .اکر پروژه ها فلر انجا م میشد این همه الودگی در عسلویه نبود .درست است راه اندازی شده ولی چه راه اندازی (4029560) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۲۰:۳۸:۴۶
اقتصاد بدون صادرات و واردات معنی ندارد (4029600) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۰۷:۳۶:۲۸
روحانی اولین رئیس جمهورتک دوره ای ایران (4029921) (alef-13)
 
Tajikistan
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۰۸:۰۵:۳۰
آقای جهانگیری پول برق ما یک میلیارد دست عراقی هاست و نمیدن به نظر شما با این پول چکار میتونیم برای اقتصاد کشور انجام بدیم، البته با مدیران و.... این دولت که همش حقوق میشه واسه شون ولی با این پول می تونیم خیلی کارها بکنیم (4029936) (alef-13)
 
مازندرانی
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۱۰:۱۴:۱۰
حضرت آقا دیروز در جمع بسیجیان فرمودند در مسئله اقتصادمقاوتی که امسال نامگذاری شده بود البته طی گزارشهایی که داشتیم وآقایان ارائه نمودند آمارهای بدی نبود ولی باید ببینین در عمل چی میشود. باید در عمل نتیجه مشخص شود باید در عمل نتیجه مشخص شود باید در عمل نتیجه مشخص شود باید....... (4030059) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۱۵:۳۸:۴۰
والا از اقتصاد مقاومتی که فقط مقاومت نصیب مردم شد و رفاه و پاسپورت کانادا و آمریکا و ...نصیب اعضای محترم دولت . دمتون گرم (4030617) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۱۷:۲۵:۳۷
البته باید بدن به چینیها تا خرابکاریهاشون رو ادامه بدن (4030747) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۲۱:۲۴:۰۴
تنها میتوانم بگویم از این گزارش متاسفم اطلاعات غلط و نتیجه گیزی غلط
اولین گازیکه بشبکه سراسری از پارس جنوبی تزریق شد از نتیجه کار توتال بود
دیگر روایت با خودتان . توتال همچون پنج یا شش رقیب همطرازش بدنبال سود از فعالیت هایش است در گرداگرد کره زمین برایش امیر قطر با حسن روحانی تفاوتی ندارد که منافع یکی را بر دیگری ترجیح دهد . (4031048) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۶ ۱۰:۲۷:۲۶
جناب جهانگیری عزیز و بزرگوار ملت انتظار نداشت که دولت این همه از امدن ترامپ وحشت زده شود نیامده قیمت دلار مرتب افزایش و به تبع ان قیمت ها هم افزایشی خواهد شد مگر ترامپ چه غلطی می تواند بکند دولت این قدر ضعیف و ناتوان و ذلیل هست که با انتخاب ترامپ نتواند قیمت دلار را کنترل کند و نشان می دهد دولت اصلا سیاست بلد نیست چرا که اگر بلد بود باید قیمت دلار را حتی کاذب هم شده باشد کاهش می داد تا بدنیا نشان دهد که امدن و نیامدن ترامپ برای ما اثری ندارد اینهمه وحشت و ترس دولت مایه شرمندگی است و امید که سریعا دلار کاهشی باشد به مرز 3500 تا 3600 تومان که قبلا بود برگردد بنده هیچ نظر سیاسی خدا شاهد است ندارم ولی وحشت دولت از امدن ترامپ را هر گز نمی پذیرم افکار عمومی از گرانی دلار همزمان با امدن ترامپ اینطوری استنباط می کنند اصلاح کنید برنامه هایتان را (4032817) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.