نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 436545
یادداشت های پلاک نوزده
سخنی صریح و خیرخواهانه با علما ومراجع دینی در باره سینما
اکبر نبوی/29دیماه 95
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۴۴

1 ــ من که این یادداشت را می نویسم به نظام مرجعیت اعتقاد دارم و اهل تقلیدم.

2 ــ شهادتین فقهی خود را همین آغازِ سخن گفتم تا از پیش، جلوی هرگونه سوتفاهم را بگیرم و اجازه ندهم که انگ زنان بتوانند براحتی تهمت مخالفت و انکار مرجعیت بر من جاری کنند. نوشتم براحتی، زیرا انگ زنان کار خود را می کنند. خواستم اقدام نادرست و اندیشه ی کژتابشان را دشوار کرده باشم. و نیز بتوانم بدون لکنت و پرده پوشی با مراجع محترم تقلید و علمای بزرگ حوزه های علمیه (بویژه حوزه قم) گفت و گویی نوشتاری داشته باشم. امیدوارم خداوند انگیخته و انگیزه ام را با صدق و خلوص همراه سازد تا پاداشی برای من و تاثیری بر عالمان گرامی داشته باشد.

3 ــ آقایان عزیز و بزرگوار! آیا غیر از واژه ی سینما که بارها و بارها شنیده اید، با سینما آشنایی دیگری دارید؟ چه زبانی دارد؟ از چه جایگاه شگفتی برای سخن گفتن با افکار عمومی برخوردار است؟ می دانید در کدام مرتبه ی تأثیر برای برانگیختن فرد و جامعه ایستاده است؟ می دانید سینما بخشی از کارکردهای خانواده، آموزش و پرورش، حوزه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، دینی و... را در خود جای داده است؟ می دانید گزاره های نهفته در درام سینمایی چه گستره ای از تاثیر و چه ژرفایی از نفوذ دارد؟ آیا می دانید سینما با برخورداری از سه ساحت هنر/ رسانه و صنعت به یک نهاد اجتماعی بسیار قدرتمند تبدیل شده است؟

آیا درام و انواع آن را می شناسید؟ خواهش می کنم نفرمایید که ما را چه به درام و انواع آن. چرا که در جهان امروز، درام یکی از زبان های مهم و موثر برای سخن گفتن با مردم در گروه های سنی و طبقات و اقشار اجتماعی است. مگر جز این است که یک عالم دینی باید با زبان روز و قابل درک با مردم سخن بگوید؟ من توقع ندارم شما درام پرداز باشید و در این حوزه ی زبانی و بیانی متخصص؛ اما از نظر عقلی و منطقی گمان می برم که گرچه میخواهید، ولی نمی توانید بدون آشنایی با زبان های روز و چگونگی تاثیر این زبان ها بر اندیشه و روان و عاطفه ی مردم، راهنمایان و پاسخ دهندگان خوب و همه جانبه نگری به نیازهای آنها باشید.

4 ــ سینما سالهاست از شما پرسش دارد، چه پاسخی داده اید؟ آیا بجز نهی و رد و بیان های کلی و محدویت زا، مواجهه ی دیگری با سینما داشته اید؟ کدام شوق و رغبت را برای دیدار و همسخنی با سینماگران از خود نشان داده اید؟ تا چه زمانی می خواهید صرفا بر کرسی رهنمود بنشینید و در باره ی پدیده های جدید و از جمله سینما که شناخت کامل و درستی از آن ندارید، حرف های کلی و بدون تاثیر بزنید؟ پس کجاست آنهمه حرف و سخن در باره ی پویایی فقه. آیا فقه پویا، فقیه پویا و زمان شناس و مسلط بر زبان و ادبیات و اقتضائات زمان و جهان الگوها ( پارادیم ها ) و گزاره های منتشر در محیط زیست و زندگی انسان و جامعه و... نمی خواهد؟ مگر بدون فقیه پویا، فقه، خود بخود پویا و روزآمد می شود؟ چرا باب فقه هنر و زیر شاخه های اش همچون: فقه سینما، فقه موسیقی و ... را نمی گشایید تا ناچار نباشید نسبت به زمان، نیازها، پرسش ها و اقتضائات اش این قدر بی پاسخ و صرفا تماشاگر باقی بمانید؟ چرا همیشه منتظر پرسش و استفتاء نشسته اید؟ چرا به پیشباز پرسش های امروز و پیش بینی پرسش های آینده نمی روید؟ آیا تاکنون اندیشیده اید که داشتن نگاه جامعه شناختی، روان شناختی، فرهنگی و اجتماعی در کنار تفقه در قرآن و سنت و رجوع به اجماع، یکی از مهمترین شئونات یک مرجع تقلید است؟ آیا وجود عقل به عنوان یکی از منابع چهارگانه ی اجتهاد در فقه شیعه، صرفا تعقل فردی و محدود به مباحث متداول و رایج در حوزه های دینی و غافل از جریان ها و پرسش های زمان است؟

5 ــ این پرسش ها را بدان روی مطرح کردم که شما بزرگواران لباس رسول خداوند حضرت محمد (درود خدا و پاکان و نیکان بر او و خاندان پاک و پاکیزه اش باد) را بر تن کرده اید. و اکنون می پرسم که حضرت رسول معظم(ص) در شناخت از مردمان، نیازهای طبیعی و فطری آنها، زمان، اقتضائات آن، ابزارها، شیوه های مواجهه و سخن گفتن با افکار عمومی و... چگونه عمل می فرمود؟ چه نسبتی میان خود و نخبگان و توده ی مردم برقرار می کرد؟ فقط مردم خدمت حضرت اش مشرف می شدند یا ایشان نیز، تشنه و مشتاق برای هدایت و آگاهی مردم بسوی شان می شتافت؟ مگر آن انسان کامل و عقل کل، به سان طبیب و پدری مهربان و از دل جان دوستدار مردم، زیست و زندگی مبارک خود را در راه بهبود و ارتقای کیفیت حیات جامعه بکار نمی گرفت؟

6 ــ علمای بزرگوار! شما پناه و مرجع دینی مردم هستید. دین در متن روان فردی و جان جامعه زیست می کند و متجلی می شود. به تعبیر دیگر، ساحت دین گستره ی زندگی است و در این گستره، تکالیف عبادی مردم با حقوق دینی شان در کنار هم و با هم معنا می شود و به دین هویت اجتماعی می بخشد. تکلیف مردم پیروی از احکام دین است که با تفقه شما بدست آمده است. اما مردم و جامعه حقوقی هم بر گردن شما بزرگواران دارند. حقوق مردم پاسخ های راهبردی و دین ورزانه ی حضرات علما به نیازهای روز و زمان آنهاست. 

عزیزان گرامی!
باور کنید که زمان و جامعه منتظر من و شما نمی ماند. با سرعت در حال گذر است. نو به نو لباس می پوشد. پوست می اندازد. و صد البته که به معارف وحی و اندیشه های ناب آسمانی تشنه تر می شود. اگر با زمان و زبان آن آشنا نباشید، زمان از شما عبور می کند و شما ناچار خواهید بود به جای کنش فقیهانه، انفعالی ازسر جبر داشته باشید.
 
 
 
 
کلمات کلیدی : سینما+مراجع دینی+اکبر نبوی+یادداشت های پلاک نوزده+پلاک نوزده؛
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۷:۰۴:۵۹
دو روزه اخیر مقالات خوب و درست و واقع بینانه در سایت شما میبینم که عموما از سایتهای اصولگرا بعید هست یکی این و دیگری مقاله دیروز در باره ترامپ و پوتین و نتانیاهو هرچند کامنتم رو سانسور کردین ولی این مقالات نشون میده راه درستی در پیش گرفتین واقع بینی راه گشاست.
موفق باشین (4124226) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۲۱:۵۲:۵۰
کاش در مورد موسیقی می نوشتید. (4124758) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۷:۰۷:۲۳
اقای نویسنده از این نظر که حوزه ها اونطور که باید و شاید مفاهیم دین را به زبان روز به مردم انتقال نداده اند حق با شما...
اما طوری صحبت نکنید که انگار یک جامعه سینمایی تشنه معارف دین میخواهد دین را به مردم معرفی کند و علما نمی گذارند...
دقیقتر به قشر اشرافی سینمایی ما نگاه کنید. (4124233) (alef-13)
 
حامد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۳۰ ۰۷:۵۲:۱۵
نگاه خوبي به مسأله داشتيد؛ برخلاف نوسينده مقاله كه فقط از يك منظر نگاه مي‌كند. (4125132) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۷:۳۲:۵۹
1- از منظر دینی بخش وسیعی از سرگرمی ها(هم چون هنرهای هفت گانه) چون غفلت زاست، مرگ آگاهی و حضور قلب را فرسایش داده و نمی تواند مورد تأیید و ترویج باشد(این وجه استدلالی قضیه).
2- از نظروجه تاریخی هم چون روزگار معصومین علیهم السلام از این هنرهای مختلف فقط، شعر، قصه، کتابت(خوش نویسی) و تا حدودی خوش صدایی(به ویژه تلاوت) مورد توجه بوده است و مجسمه سازی و نقاشی چندان مورد اقبال دینی نبوده است و چون باید در بازتولید فرهنگ و هنر به حال و هوای آن عصر متعهد بود، موسیقی، هنرهای تصویری و سینما، تئاتر، هر گونه نمایش نمی تواند با این نگاه، جایگاه روشنی داشته باشد. از این جهت برای عبور از چون و چرا فقط به حال مخاطب در صورت درستی محتوا بسنده کرده اند. یعنی مخاطب از سر چه نیت هایی از این گونه هنرها بهره می برد؟ از سرلذت یا دقت و عبرت.
3- چرا راه دور برویم، چه تعداد از علماء، حتی آیات عظام اهل استفاده از سینما، تئاتر، ویدیوهای خانگی، شنیدن آواز و موسیقی، رفتن به موزه و نمایشگاه های هنری بوده یا هستند. اگر هم گاهی فیلمی دیده می شود، اندک فیلم هایی از تلویزیون و آن هم فقط ایرانی مورد اندک توجه قرار می گیرد(هم چون فیلم گاو که مورد توجه امام راحل قرار گرفت).
4- پس مشکل اساسی در این زمینه تأکید شاید بی دلیل بازتولید هنر و فرهنگ صدر اسلام است و هم بیگانگی علماء با این فضاهای هنری جدید(شاید هم ضرورتی برای رفع این اشکال نبینند).
5- با این حساب این موضوع پاسخ جدی و کاربردی در پی ندارد. نویسنده از سر کنجکاوی چیزی پرسیده است. (4124288) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۷:۳۷:۲۳
به نظر میرسه روحانیت اینقدر وارد مسائل حاشیه شده که وظیفه اصلی خودش رو فراموش کرده . صحبت بسیار به حقی بود (4124298) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۷:۴۱:۰۰
عمرا پاسخی بگیرید. ما از بچگی بیشتر نه شنیدیم تا پیشنهاد و اینکه چیکار کنیم در همه زمینه ها، یادتون رفته داستان MMS رو؟ (4124303) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۸:۱۳:۵۱
البته منحصر به سينما تنها نيست ، موسيقي هم هست ، البته موسيقي اصيل و سنتي و عرفاني و
البته همچنين هنر ها و يا دست كم بعضي هنر هاي ديگركه ممكن است ما چندان روي خوش نشان ندهيم !! ... ميدوني برادر ! امروزه ديگر ما از چراغ موشي و روغن چراغ براي روشنايي استفاده نمي كنيم ، از تير و شمشير و نيزه و سنان در جنگ ها استفاده نمي كنيم ، از اسب و قاطر وشتر ،و حمار براي مسافرت استفاده نمي كنيم !! از شال و قبا و ملْكي به عنوان پوشاك و كفش استفاده
نمي كنيم ، همه چيز عوض شده است ، همه چيز پويا شده است ، دنيا ، دنياي ارتباطات است ،
پس فقه ما هم بايد پويايي خودش را حفظ كند ، با زمانه و مقتضيات زمان پيش رود ،به نياز هاي
زمان و مقتضات زمان پاسخ مناسب و پيشرو دهد ، دنياي امروز روي " هنر " خيلي حساب باز كرده است ، " هنر " را كوتاه ترين و مؤثر ترين راه و روش مي شناسد ، هر فكر و انديشه اي امروز بايد در قالب هاي هنري بيان شود ، تا ماندگار بماند !! امروزه روز يك معلم و استاد دانشگاه
بايد هنرمند باشد ، و بهره اي از هنر در كارش دخيل كند تا كارش مؤثر افتد !! خواجه حافظ هم در قرن ها پيش فرموده است كه : "كه بنده رانخرد كس به عيب بي هنري ""!! پس هنرو منجمله سينماراپاس داريم !! ... بله ؟!! (4124376) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۳۰ ۱۶:۱۸:۵۲
من هميشه در نوشته هاي شما نكات باريك و بسيار خوبي مي بينم ، (4126096) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۸:۱۶:۳۰
موافقم وبسیار عالی نوشته شده با بی صبری منتظر پاسخ علمای دینی هستیم. یک فیلم محمد رسول الله دنیا را تکان داد وصدها بار از تلویزیون ما نشان داده شد. ولی متاسفانه این چشمه به دلیل عدم حمایت مناسب خشکید. فیلم محمد جناب مجیدی هم آن طور که باید خوش ندرخشید از بس که دست وپای فیلم سازان مون رو بستن .ببینید برخی با فیلم رستاخیز چه کردند. (4124381) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۸:۲۵:۲۱
بسیار عالی بود . امید است که تعصب و خود محوری را کنار بگذاریم و با زمان پیش برویم . (4124400) (alef-13)
 
نيم نگاه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۹:۳۶:۳۰
باور کنید که زمان و جامعه منتظر من و شما نمی ماند.

خود دانيد!! (4124533) (alef-13)
 
جانباز حسینی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۲۰:۱۷:۵۴
فقط سینما نیست. مخاطبان محترم در بسساری موارد به روز نیستند. اگر خودر را به روز نکنند قطعا از جامعه وا خواهند ماند (4124615) (alef-13)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۲۱:۰۸:۳۶
تا فقه تخصصی نشود، مشکلات عدیده ای که با آن مواجه هستیم، سر جای خود خواهد بود. آیا از یک فرد به فرض آنکه از هوش قابل قبولی برخوردار باشد توقع دارید در همه زمینه ها بتواند حکم صادر کند؟ امروه پزشکی که یکی از رشته های علوم در کنار دهها رشته دیگر میباشد بیش از 70 تخصص رسیده و حتی متخصص مغز و اعصاب بیماران ارتوپدی را به متخصص یا فوق تخصص خود ارجاع می دهد. چندی پیش دست درد داشتم، مرا به پرشکی معرفی کردند که 40 سال است فقط مشکلات مرتبط با دست را درمان می کند... (4124688) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۳۰ ۰۷:۲۴:۴۰
نویسنده محترم این را هم بداند که سینمای ما سالهاست که مسیر فساد را طی میکند وگوش شنوایی به حرف علما را ندارد کافیست تنها بیانات رهبری را در این ملاحظه کنید لطفا پاسخ دهید (4125113) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۵:۴۴:۲۰
ظاهر آقای نویسنده کمترین آگاهی از حوزه و دروس حوزه ندارند وگرنه چنین مطالبی را افاضه نمی فرمودند بد نیست این عزیز تحقیقی از بعضی دروس خارج حوزه به نام «حوزه و رسانه» و یا مراکز تخصصی که به مباحث هنر و رسانه می پردازد داشته باشد بعد با آگاهی کامل اگر انتقادی هم داشتند بیان کنند (4129262) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.