نظر منتشر شده
۱۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 284823
آیا ایرانیان سالی ۴۲۰ میلیون لیتر الکل مصرف می‌کنند؟
تاریخ انتشار : شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۳
ایسنا در پی درج این خبر در خبرگزاری ها در یاداشتی به قلم روزبه کردونی – مدیر کل دفتر امور آسیب‌های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابعاد این ارقام را تحلیل و بررسی کرد.

آیا میزان مصرف سالانه الکل در کشور همان‌گونه که اخیرا معاون وزیر بهداشت اعلام کرده است ۴۲۰ میلیون لیتر در سال است؟ به دلایلی که در این نوشته بدان پرداخته خواهد شد، به نظر نمی‌رسد این عدد، رقم معتبر و صحیحی باشد؛ از این رو می‌توان اظهار داشت که برآورد دفتر امور آسیب‌های اجتماعی وزارت رفاه درباره میزان مصرف سالانه الکل در کشور به مراتب کمتر از عدد ۴۲۰ میلیون در سال است .

۱- شاخص مصرف الکل در جهان معمولا به صورت مصرف سرانه افراد بالای ۱۵ سال بیان می‌شود. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی مصرف سرانه جهانی الکل برای افراد بالای ۱۵ سال بین ۶ تا ۷ لیتر است . در این میان برخی کشورها نظیر لهستان، پرتغال، روسیه، مجارستان، آلمان، استونی و جمهوری چک با مصرف سرانه بیش از ۱۲ لیتر بالاترین میزان مصرف الکل در جهان را دارند. اما در کشورهای مسلمان عموما میزان مصرف سرانه الکل بین نیم تا دو و نیم لیتر ( برای افراد بالای ۱۵ سال ) است . با این وصف طبیعی است این انتظار وجود داشته باشد در جمهوری اسلامی ایران هم به عنوان کشوری که ۹۸ درصد مردم آن مسلمان هستند میزان سرانه مصرف الکل حداقل مانند سایر کشورهای مسلمان باشد . در این میان اگر عدد اعلام شده توسط معاون وزیر بهداشت برای میزان مصرف الکل را مبنا قرار دهیم ( ۴۲۰ میلیون لیتر در سال ) و با توجه به اینکه جمعیت بین ۱۵ تا ۶۴ سال کشور حدود ۵۲ میلیون نفر هستند ، میزان سرانه مصرف الکل در کشور برای افراد بین ۱۵ تا ۶۴ سال ، بیش از ۸ لیتر خواهد شد که این رقم دولیتر بالاتر از متوسط جهانی است که به هیچ عنوان با واقعیت های اجتماعی کشور تطابق ندارد و با هیچ عقل و منطقی نمی‌توان پذیرفت میزان مصرف الکل در کشور ما با تقیدات مذهبی و فرهنگی مردم آن و همچنین با توجه به این موضوع که خرید و فروش مشروبات الکلی در ایران ممنوع است و بر اساس قانون مجازات اسلامی در ایران، نوشیدن مشروب الکلی برای مسلمانان جرم محسوب می‌شود ۴ تا ۸ برابر سایر کشورهای مسلمان و معادل کشورهایی نظیر ارمنستان ، بلغارستان ، کانادا ، قبرس ، اکوادور ، یونان و مکزیک باشد .

۲- سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که میزان مصرف سرانه الکل در ایران کمی بیش از یک لیتر برای جمعیت ۱۵ سال به بالاست. این نسبت تقریبا مشابه سایر کشورهای اسلامی است و برای کشور ما چیزی معادل ۵۲ تا ۵۵ میلیون لیتر در سال می‌شود. با این وصف نمی‌توان پذیرفت برآورد معاون وزیر بهداشت از میزان مصرف الکل با یک تفاوت فاحش ۸ برابر تخمین سازمان بهداشت جهانی باشد.

۳- نیروی انتظامی کشور میزان کشفیات الکل در کشور را حدود ۲۰ میلیون لیتر در سال اعلام کرده است. معمولا بیان می‌شود که میزان مصرف حدود سه برابر کشفیات است که با این وصف باید مصرف الکل را حدود ۶۰ میلیون لیتر در سال برآورد کرد که تقریبا معادل عدد اعلام شده توسط سازمان بهداشت جهانی است .

۴- فرمانده سابق نیروی انتظامی عدد معتادان به الکل در کشور را ۱۳۰ تا ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرده است که این عدد به هیچ عنوان با مصرف سالانه ۴۲۰ میلیون لیتر در سال تناسب ندارد.

باید متذکر شد که این نوشته بنا ندارد نگران‌کننده بودن میزان مصرف الکل در کشور را کتمان کند، اما باید توجه داشت در مواجهه با آسیب‌های اجتماعی همانقدر که کتمان واقعیت، حوزه سیاست‌گذاری و عرصه عمومی را دچار غفلت می‌کند، بزرگنمایی غیرواقعی نیز سبب به اشتباه انداختن حوزه‌های سیاستی و تاثیر نامطلوب در جامعه است.
 
کلمات کلیدی : مصرف الکل
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۲۳:۲۶
چقدر واقعا مستدل و با ارائه مدارک محکم آمار رو رد کرده بود!
همه این دلایل رو میشه برای آمار کشته های تصادفات هم آورد و همه ش رو هوا کرد. (3067116) (alef-3)
 
امید
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۲۷:۱۹
شک نکنید این آمار درسته ! مگر آمار مصرف لوازم آرایشی در کشور ما چندین برابر سرانه جهانی نیست ؟ مگر در مصرف قلیان پیشتاز نیستیم ؟ در مصرف آب چطور؟ ما تا وقتی که واقعیات تلخ کشورمان در خصوص آمار روسپی گری ، سن اعتیاد و میزان شیوع آن ، بیکاری، ایدز، افسردگی فراگیر، فساد اداری گسترده و ....... را منکر شویم هیچوقت قادر به درمان جامعه نخواهیم بود . (3067124) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۲:۱۸:۰۹
به عنوان نمونه به خبری که پارسال منتشر شد مراجعه کنیم.
مصرف مشروبات الکلی دست ساز در شهرستان....(رفسنجان)..... حدود 800 نفر را راهی بیمارستانها کرد.
این اتفاق در یک روز افتاده بوده و این مراجعین فقط برای همان روز بوده! البته نهایتا متاسفانه چند نفر کشته و چند تن نیز نابینا شدند.
این خبر را مقایسه کنیم (3067282) (alef-3)
 
جلیلی
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۲۸:۰۱
با معمولا بیان میشود و تجزیه تحلیل آمار بهداشت جهانی و ... که نمیشه آمار درست کرد.اولا دیگه اونقدرها هم که تو ذهن نویسنده هست تقید مذهبی بین مردم ایران نمونده متاسفانه دوما الان تو هر محله ای یکی دو نفر مشغول تقطیر هستند غیر از اونایی که مشروبات الکلی وارداتی میفروشن.در مورد مصرف هم سن مصرف بسیار پایین تر از 15 سال اومده و اینکه سازمان های جهانی آمار مصرف رو 15 سال به بالا میگیرن دلیل نمیشه که مصرف نمیشه.فکر دگر باید کرد. (3067125) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۳۵:۰۶
مقدارش قطعا ازین بیشتره . شک نکنید (3067151) (alef-3)
 
aboomahdi
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۵۱:۳۱
برای یک کشور اسلامی شرب خمر یک عمل بسیار زشت و ننگین است. (3067203) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۳۵:۳۳
احتمالا آقای معاون یک صفر اضافی را برای جلب بودجه اعلام کرده اند (3067154) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۲:۲۷:۴۰
ما چشم هاتو باز کنی می بینی تو مواردی مثل تصادف، استفاده از لوازم آرایش، مصرف برق، مصرف آب، تولید زباله و صد ها مورد دیگه ما چندین برابر با استاندارد جهانی فاصله داریم.
حالا میگی صورت مسئله رو پاک کنیم یا دنبال راه حل باشیم؟ (3067311) (alef-3)
 
ابوالفضل
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۳۷:۱۸
وقتی می گویید ۹۸ درصد مردم ایران مسلمانند یعنی فکر می کنید فقط آن ۲ درصد غیر مسلمان الکل مصرف می کنند؟
متاسفانه من دیده ام که همکارانم که الکل مصرف می کنند، حداقل در هفته نیم لیتر الکل مصرف می کنند یعنی در سال بیشتر از ۲۵ لیتر.
۱۳۰ تا ۲۰۰ هزار نفر به قول خودتان معتادان به الکل هستند که هر روز الکل مصرف می کنند نه مصرف کنندگانی مثل همکاران من.
کاش مشکل را ببینیم تا بتوانیم برای آن راه حلی پیدا کنیم، با انکار فقط سال به سال به حجم مشکل اضافه می شود. (3067165) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۳۷:۳۷
والله چیزی که من دور و اطرافم میبینم از 420 میلیون هم بیشتره.. (3067166) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۴۰:۳۴
چه متن خوبی،
این همان چیزی است که باید در نشریات ما باشد، استدلال های دقیق، قابل فهم و اقناع کننده. (3067178) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۱:۵۳:۳۸
420میلیون لیتر در سال؟؟؟؟؟
عاقلانه فکر کنید میبینید اصلا به عقل جور در نمیاد
یعنی هر ایرانی کمی بیش از 5 لیتر در سال که با توجه به وضعیت مملکت و با در نظر گرفتن مذهب و دین مردم جور در نمیاد
هرچی هم مردم کشور لا ابالی باشن نمیشه (3067212) (alef-3)
 
حسن
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۲:۴۰:۱۱
تقیدات فرهنگی ومذهبی یک جامعه با آمار ونظر سنجیهای دقیق باید اندازه گیری شود و نه نمادهای عینی و تبلیغی در رسانه های دولتی مثلا تلویزیون .فرضا اگر 6 کانال تلویزیون اول مغرب همزمان نماز پخش میکند معنایش این نیست که الان 70 میلیون دارن نماز میخوانند شاید یکنفر هم باشد که خدای نکرده اصلا مقید بنماز نباشد. (3067352) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۲:۴۴:۱۹
دوست عزیز بحث اعتیاد به الکل نیست که.
خیلی آدمهای اطراف ما الکل رو به صورت تفننی مینوشن و اعتیاد بهش ندارن.
این که فقط آمار معتادان الکلی نیست آمار کلی مصرف الکل در ایران هست.
یه نگاه به اطرافت بینداز ببین توی مراسم عروسی و شادی و خیلی از روزهای دیگه چقدر جوان و حتی پیر مست می کنن. این یه واقعیته که ما میخوایم انکارش کنیم حالا 7 لیتر نه 6 لیتر!
به نظر من این آمار کاملاً درست هست و خیلی هم نگران کننده.
هرچیزی رو از آدم منع کنن مصرفش بیشتر میشه اینو همه میدونن. (3067368) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.