توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 488025
تربیت درست فرزندان حلقه مفقوده در خانواده‌ها
تاریخ انتشار : شنبه ۱۰ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۵۴
صاحب‌نظر آموزش فلسفه برای کودکانp4c  در حوزه تعلیم و تربیت  گفت: متأسفانه امروزه تربیت درست در میان خانواده‌ها به یک حلقه مفقوده تبدیل شده است.

احمدی اکبری در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه میزان آگاهی ما در خصوص تربیت انسان به خصوص فرزندان بسیار پایین است، افزود: متأسفانه حتی معلمان ما با 25 سال سابقه معنای درست تربیت را نمی‌دانند.

وی با اشاره به اینکه اغلب کارگاه‌هایی که برای والدین برگزار می‌شود حتی 50 درصد نیازهای تربیتی یک فرزند را نمی‌دانند، بیان کرد: نمی‌توان انتظار داشت اگر فرزندان را خوب تربیت نکنیم آسیب‌پذیر هم نباشند.

اکبری با اعلام اینکه اگر امروز معضل طلاق داریم که به‌شدت در حال افزایش هست و یا شاهد افزایش خشونت هستیم  همه به عدم تربیت درست برمی‌گردد، اظهار کرد: امروز وقتی در جلسات و محافل مختلف صحبت از تربیت می‌شود احساس می‌کنیم آگاهی‌ها در این خصوص بسیار ناچیز است.

وی فقر، مشکلات زیست محیطی، تهدیدات هسته‌ای، اعتیاد و مواد مخدر را از جمله بحران‌های اجتماعی هزاره سوم دانست و گفت: باید با تربیت درست تلاش کرد که این مشکلات را کم رنگ‌تر کرده و یا آرمان طلبانه از بین ببریم.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه بسیاری از ما آن‌قدر که به دنبال مسائل اقتصادی، مالی و یا منافع شخصی هستیم پیگیر نحوه صحیح تربیت فرزندان خود نیستیم، بیان کرد: برای تغییر در نگاه افراد به این‌گونه مسائل که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند باید سرمایه‌گذاری و فرهنگ‌سازی صورت گیرد.

وی با اعلام اینکه اگر می‌خواهیم در جامعه با مشکلات کمتری مواجه باشیم باید نگرش خانواده‌ها به مسائل تربیتی درست تغییر کند، افزود: تا قبل از ورود به مدرسه بیش از 90 درصد وقت کودک با مادر سپری می‌شود که وقتی وارد دوره ابتدایی می‌شود به 70 درصد می‌رسد.

اکبری با اشاره به اینکه مادران یکی از حساس‌ترین و مهم‌ترین کارها که تربیت فرزند باشد را بر عهده دارند، عنوان کرد: والدین باید در برابر مقوله اعتیاد که امروزه در جامعه بسیار فراگیر شده فرزندی را تربیت کنند که توانمند باشد.

وی با اعلام اینکه به دلیل اعتیاد مادر نوزاد حتی از شیرخوارگی معتاد به مواد مخدر می‌شود به‌طوری‌که اگر یک روز شیر مادر معتاد خود را مصرف نکند جان خود را از دست خواهد داد، اظهار کرد: متأسفانه امروز در موضوع  مواد مخدر شاهد مصرف در بین دانش آموزان مقطع ابتدایی نیز هستیم که این به دلیل بی‌توجهی والدین به کودکان خود است.

عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی کاشمر با بیان اینکه باید فرزندی را تربیت کرد که در برابر هر معضلی مقاوم باشد، بر فراهم کردن زمینه فعالیت کودکان در خانه‌ تأکید کرد و گفت: متأسفانه با وجود خانه‌های آپارتمانی کار بسیار سخت‌تر شده است.

وی فعالیت، کمال، آزادی، سندیت، فردیت و اجتماع را از اصول تربیت دانست و اظهار کرد: بیشترین آمار اعتیاد و سایر مشکلات در خانواده‌های مستبد است.

اکبری با اشاره به اینکه اگر می‌خواهیم فرزندان در آینده فعالانه مراقب خود باشد باید از کودکی زمینه فعالیت را برای آن‌ها فراهم کرد، بیان کرد: فعالیت‌های کودکان باید در مسیر درست باشد.

وی با بیان اینکه برخی بازی‌های کودکان بی‌فایده و ثمری ندارد به‌طوری‌که خلاقیت آن‌ها شکوفا نمی‌شود، افزود: باید از بازی‌های جدی آموزشی که در آن‌ها مدیریت زمان بوده و خلاقیت کودکان را شکوفا می‌کند استفاده کرد.

آزادی یکی از مهم‌ترین اصول تربیت

این صاحب‌نظر آموزش فلسفه برای کودکانp4c  در حوزه تعلیم و تربیت، در ادامه بر آزاد گذاشتن کودکان تأکید کرد و گفت: اگر اعتیاد در خانواده‌های افراد مستبد بیشتر است چون اصل آزادی که به عنوان یکی از مهم‌ترین و بنیادی‌ترین اصول تربیت نام برده می‌شود زیر پا گذاشته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه باید کودکان را به‌گونه‌ای تربیت کرد که بتوانند آزادانه انتخاب کرده و به ناهنجاری‌هایی همانند اعتیاد نه بگوید، اظهار کرد: به دلیل اینکه در هرلحظه نیازمند تصمیم‌گیری درستی هستیم این تصمیم‌گیری نیازمند آزادی است.

عضو هیأت‌علمی جهاد دانشگاهی کاشمر با اعلام اینکه تربیت برای افرادی قابل فهم است که آزادانه بتوانند کاری را انجام دهند، گفت: برخی از افرادی که امروز دکترای حقوق گرفته‌اند قانون را نمی‌توانند رعایت کنند چون در محیطی درس خوانده‌اند که در آن از آزادی بسیار کمی برخوردار بوده‌اند.

وی با بیان اینکه وقتی آزادی را برای فرزندان تبیین کردیم به مرور خط قرمزها را هم تبیین خواهیم کرد، اظهار کرد: به‌رغم اینکه مدارس پیشرو هیچ مقرراتی ندارند اما به مرور در همین مدارس بچه‌ها در کنار آزادی خودشان خطوط قرمز آزادی را اعلام می‌کنند.

اکبری با اشاره به اینکه خانواده‌هایی که آزادی را به عنوان اصل بنیادین تعلیم و تربیت رعایت نمی‌کنند باید آماده رویارویی با این معضلات باشند، گفت: اگر می‌خواهیم فرزندانمان پاک زندگی کنند باید اجازه داد به مرور که بزرگ می‌شوند آزادانه تصمیم بگیرند.

پرهیز از مقایسه کودکان با یکدیگر

وی با اعلام اینکه روحیات فرزندان با یکدیگر متفاوت بوده به همین خاطر نباید هیچ‌گاه روشی که برای تربیت فرزند اول به کار گرفته‌ایم برای فرزند دوم نیز همان را به‌کارگیری کرد، بیان کرد: بسیاری از دلایل بزهکاری، گوشه‌گیری، کناره‌گیری و آسیب‌های اجتماعی به این دلیل هست که همه فرزندان را به یک‌گونه قضاوت می‌کنیم.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه برای تربیت هرکدام از فرزندان باید یک استراتژی متفاوت داشت و با هرکدام از فرزندان بر اساس جنسیت و اشتباهی که کرده‌اند برخورد کرد، گفت: اگر می‌خواهیم فرزندان در آینده با مشکلاتی روبرو نشوند نباید در کودکی آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کرد.

وی با اشاره به اینکه حتی آدم‌های بزرگ در این خصوص ممکن هست دچار آسیب شوند، عنوان کرد: اگر اصول تربیت به‌درستی رعایت شود بسیاری از مشکلات و نارسایی‌ها خود به خود حل شده و دیگر نیازی به ساخت زندان نخواهیم داشت.

اکبری با بیان اینکه کشور هلند به‌رغم اینکه آزادترین کشور دنیا هست اما زندانی در آن وجود ندارد، افزود: متأسفانه امروز زیربنای زندان در حال ساخت کاشمر از دانشگاه دولتی این شهر بزرگ‌تر بوده در صورتی که اگر اصول تربیتی را رعایت می‌کردیم نیازی به ساخت زندان نبود.

روابط عاطفی با فرزندان افزایش یابد

وی با اعلام اینکه در خانواده‌هایی که عواطف وجود نداشته و روابط به صورت خشن باشد میزان شدت به اعتیاد بسیار بیشتر است، کمبود عاطفه را یکی از دلایل رفتن به سمت اعتیاد دانست و اظهار کرد: از خانواده‌ها می‌خواهیم روابط را با فرزندان افزایش داده و کلمه دوستت دارم را به آن‌ها بگویند.

این صاحب‌نظر آموزش فلسفه برای کودکانp4c  در حوزه تعلیم و تربیت با انتقاد از فرهنگ‌های مرد سالارانه به خصوص در خراسان که معتقدند نباید با فرزندان بگو و بخند داشت، گفت: این موجب می‌شود در آینده فرزندان محبت و عواطف را در جای دیگر گدایی و جستجو کنند.

وی با تأکید بر سازنده بودن محیط خانواده، افزود: اگر در طی 24 ساعت برای فرزندان خود برنامه نداشته باشیم به همان میزان از دسترس والدین خارج خواهند شد.

اکبری با اعلام اینکه اگر فرزند را از انجام کاری منع کنیم نباید خودمان در جلوی فرزندان آن را انجام دهیم، بیان کرد: اگر توقعات از فرزندان بیش از حد باشد همانند این هست که یک پله یک متری را مقابل کودک قرار داده‌ایم در صورتیکه این توقعات باید معقول باشد.

والدین رفتار خود را اصلاح کنند

وی با بیان اینکه متأسفانه پدر و مادرها یادشان رفته که ابتدا باید رفتار خودشان را اصلاح کنند، گفت: میزان اعتیاد در خانواده‌هایی که تک فرزند هستند به مراتب بیشتر است.

این استاد دانشگاه در ادامه با اظهار تأسف از اینکه تاکنون از همه نوع تخصص برای پست وزیر آموزش و پرورش که مهم‌ترین پست در امر تعلیم و تربت هست به‌کارگیری شده است، بیان کرد: اگر از مسئولان آموزش و پرورش سئوال شود تعلیم و تربیت از کی شروع می‌شود در نگاه اول می‌گویند از 7 سالگی در صورتی که بستر عمده آسیب‌ها قبل از هفت‌سالگی است.

وی دو تا سه سال اول زندگی را در تربیت بسیار مهم دانست و عنوان کرد: کودکان باید از نظر جسمی و تغذیه به درستی رشد کنند.

اکبری با اشاره به اینکه عده‌ای فکر می‌کنند تا قبل از رفتن به مدرسه هر چه خواستند می‌توانند یاد فرزند دهند و با رفتن به مدرسه رفتار وی اصلاح می‌شود در صورتیکه این‌گونه نیست و رفتار وی شکل‌گرفته است، افزود: به‌جای اینکه اعتبارات و پروژه‌های ورزشی در مکانهای درست خود هزینه و اجرا شود اما شاهدیم در کاشمر سوله‌های ورزشی به‌جای مناطق آسیب‌پذیر در مناطق برخوردار بنا می‌شوند.

وی با اعلام اینکه قبل از اینکه جامعه فرزند را به سمت خود بکشد باید خانواده فرزند را با تربیت صحیح به خود کنترلی برسانند، اظهار کرد: با کمک تعلیم و تربیت درست دیگر شاهد جنگ و بسیاری از معضلات دیگر نخواهیم بود.

والدین به درستی پاسخ کودکان را نمی‌دهند

این صاحب‌نظر آموزش فلسفه برای کودکانp4c  در حوزه تعلیم و تربیت در ادامه با بیان اینکه متأسفانه والدین به‌درستی پاسخ کودکان را نمی‌دهند، بیان کرد: بچه‌ها در دوران کودکی روحیه پرسشگری برایشان وجود دارد.

وی اظهار کرد: باید والدین آموزش دیده که چگونه ممکن است یک پرسش در قالب رویکرد فرایندی آموزش تفکر به پرسش بهتری منجر شود و هیچ‌گاه چرخه سئوال‌ها متوقف نشود تا روز به روز این تفکر به سطوح بالاتر خود برسد.

نبود مقاله علمی در حوزه تعلیم و تربیت

متخصص آموزش تفکر به کودکان در کاشمر در ادامه با بیان اینکه در 15 سالی که در حوزه تعلیم و تربیت فعالیت داشته‌ام اما به‌رغم اهمیت بسیار زیاد مقوله اعتیاد و تربیت هیچ‌گونه کار علمی در این خصوص صورت نگرفته است، افزود: شاید در خصوص رضایت شغلی بیش از صدها مقاله باشد اما در موضوعی مانند تربیت و اعتیاد در سایت sid  به تعداد انگشتان دست نیز مقاله نباشد.

وی با اشاره به اینکه تاکنون در مقوله تربیت و اعتیاد هیچ‌گونه کار علمی صورت نگرفته است، زیربنای آسیب‌های اجتماعی را تربیت دانست و گفت: این جای تأسف دارد که با این تعداد دانشجو در حوزه روانشناسی و علوم تربیتی و معلمان تاکنون کسی در حوزه تربیت کاری نکرده است.

اکبری با اشاره به اینکه هرچند سالیانه رقم قابل‌توجهی صرف مصرف مواد می‌شود اما در قبال آن تنها کمتر از 20 مقاله علمی در این حوزه نوشته شده است، بیان کرد: همه کارها را انجام داده‌ایم اما هیچ‌گاه تحقیق نکرده‌ایم که چرا به این راحتی افراد به سمت اعتیاد می‌روند.

وی در پایان گفت: باید افرادی تربیت کنیم که در برابر مواجه با برخی مسائل توانمند باشند.
 
کلمات کلیدی : سلامت + رشد کودکان + تربیت کودک
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.