نظر منتشر شده
۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 205136
مشق دموکراسی
بخش تعاملی الف - علی زهره وند
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : جمعه ۲۴ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۰۴
در کشورهایی که سال ها دیکتاتوری حاکم بوده است بسیار دشوار و زمان بر است که بخواهد دموکراسی برقرار شود. چون عموما نهادهای مدنی و احزاب در این جوامع یا شکل نگرفته است و یا آنقدر ضعیف است که توانایی به عهده گرفتن نقشی مثمر ثمر در روند استمرار دموکراسی را ندارد. در این جوامع شخص دیکتاتور به عنوان مانع اصلی دموکراسی شمرده می شود که از میان رفتن وی به هر دلیل- انقلاب، حمله نظامی، کودتا و...- شرط لازم برای رسیدن به دموکراسی است اما کافی نیست. در این میان اما نخبگان جامعه می توانند نقشی اساسی در راه رسیدن به این هدف بر عهده بگیرند و مهم ترین خصیصه ای که برای این نخبگان قابل ذکر است پایبندی کامل آنان به اصول و قوانین دموکراسی که همان خواست و نظر اکثریت است می باشد. حال با نگاهی گذرا به روند تحولات مصر می بینیم که مردم با شور و اشتیاق زیاد و با استقامت و پایداری دیکتاتور مصر را مجبور به کنار رفتن از قدرت کردند اما چون نخبگان و مردم تا کنون مشق دموکراسی نکرده اند می بینیم که خیلی زود امید مردم برای رسیدن به حکومتی دموکرات و مردم سالار رنگ می بازد و دوباره رگه های حکومت استبدادی خود را نشان می دهد که این دیکتاتوری چه از طرف اخوان المسلمین باشد و چه از طرف نظامیان در هر دو حالت نشان می دهد که مردم مصر و نخبگان آن راهی طولانی و مشقی سنگین در راه رسیدن به دموکراسی در پیش رو دارند.

تحولات و حوادث رخداده نشان داد که محمد مرسی و اخوان المسلمین پس از به قدرت رسیدن خود را حاکم بلامنازع کشور دیدند و فراموش کردند که تنها رای ۵۱ درصد رای دهندگان را به دست آورده اند و کشور و قوانین کشور و پست های اجرایی کشور متعلق به تمامی مردم مصر بوده و باید سعی کنند با اجرای دقیق قانون و پایبندی به اصول دموکراسی هرچه بیشتر نظر نیروهای مخالف را نیز جلب کنند اما چنین نکردند. از سوی دیگر نیروهای مخالف و نظامیان نیزبه جای اینکه تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری صبر کنند با یک حرکت انقلابی مخلوط شده با کودتا نه تنها این روند غیر دموکراتیک را دامن زدند بلکه با ایجاد یک فضای پر آشوب و تنش زا هر چه بیشتر بر فضای استبدادی افزودند.

پس با نگاهی به روند تحولات این چند ساله در مصر متوجه می شویم که رسیدن به دموکراسی راهی طولانی و مستمر است که تنها با از میان رفتن دیکتاتور حاصل نمی شود بلکه نیازمند همدلی، تحمل نظرات مخالف و بعضا متضاد و هوشیاری نخبگان جامعه برای گذر از دیکتاتوری به سوی دموکراسی می باشد. که متاسفانه تحولات اخیر مصر نشان می دهد حکومت مصر در حال فاصله گرفتن از این مسیر است؛ هر چند این نیز بخشی از همان مشق دموکراسی است که مردم و نخبگان مصر در حال تجربه آن هستند که اگر از آن درس نگیرند مسیر تحقق دموکراسی را برای آنان طولانی تر خواهد کرد.
۱۳۹۲/۰۸/۰۷ ۰۷:۳۳
 
 
کلمات کلیدی : علی زهره وند
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۴ ۱۹:۴۲:۵۸
نکته جالب و قابل تاملی بود. با تشکر (1775588) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۷:۳۸:۰۶
با تشکر از مطلب مفیدتون. نگاه جالبی بود ولی بیشتر جای بحث داشت (1777300) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۱۵:۲۰:۳۰
واقعا مشق سخت و زمان بری است. مخصوصا برای کشورهایی که هنوز زیرساخت های اولیه مدنیت را هم ندارند. (1779349) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.