توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 399593
دوپارگی دیپلماسی امریکا درباره بشار اسد
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۰۴
پس از آنکه امریکا خبر داد آژانس‌های امنیتی نظامی این کشور نشستی ویژه در وزارت خارجه امریکا داشته‌اند تا علاوه بر راهکارهای دیپلماتیک، راهکارهای نظامی و اقتصادی برای حل بحران سوریه را بررسی کنند، روزنامه روسی «ایزوستیا» که در هفته‌های اخیر برنامه‌های کلان مسکو را به نقل از منابع آگاه روایت می‌کند، از طرح «ب» روسیه مقابل طرح «ب» امریکا در سوریه خبر داده است. این طرح در واقع پاسخی به طرح‌های قبلی در قالب مبارزه با داعش است که در واقع نیروهای اسد را هدف می‌گیرند.
 
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) یک مقام دیپلماتیک روسیه بدون اشاره به جزئیات طرح «ب» مسکو تنها اعلام کرده که این طرح در راستای حمایت از نیروهای دولتی سوریه است. این در حالی است که شواهد نشان می‌دهد که پارلمان روسیه جمعه طرح استقرار دائم نظامیان روس در سوریه را تصویب خواهد کرد. همزمان روسیه رسماً تأیید کرده که سامانه دفاع هوایی «اس‌300» را در پایگاه دریایی خود در بندر طرطوس سوریه مستقر کرده است. پیش‌تر رسانه‌های امریکایی خبر استقرار اس 300 روسی در سوریه را منتشر کرده بودند. این خبر با ابراز نگرانی برخی مقام‌های غربی از جمله امریکا مواجه شده اما سخنگوی وزارت دفاع روسیه این نگرانی‌ها را بی‌مورد خوانده است.

رویارویی تمام عیار
رویارویی امریکا و روسیه که از دو سال پیش و با شدت گرفتن درگیری‌ها در اوکراین بالا گرفت، حالا به صف‌بندی علنی امریکا و حامیانش مقابل سیاست‌های روسیه در سوریه تبدیل شده است. با وجود اختلاف نظرهای طرفین، به نظر می‌رسید با توافق برای آتش بس در حلب که 9 سپتامبر مورد قبول وزیران خارجه امریکا و روسیه قرار گرفت، بحران سوریه به سمت یافتن راه حل سیاسی هدایت شود. اما اکنون شکست این توافق و پس از آن گسترش تنش‌های لفظی مسکو و واشنگتن موجب شده، احتمال مداخله مستقیم نظامی امریکا، انگلیس و فرانسه در سوریه قوت بگیرد. هر چند که جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید در اظهاراتی متفاوت از وزارت خارجه امریکا تأکید کرده، هدف قرار دادن نیروهای ارتش سوریه تنها باعث تشدید بحران می‌شود.

این احتمال در نخستین ساعات پس از قطع روابط دیپلماتیک و نظامی امریکا و روسیه در سوریه از سوی ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه مطرح شد. او تهدید کرد که در صورت حمله امریکا به نیروها یا مقام‌های دولتی سوریه تغییرات ساختاری هولناکی در سراسر منطقه ایجاد می‌شود. هشدار زاخاروا در حالی مطرح شده که اخیراً روزنامه واشنگتن پست خبر داد، نمایندگان وزارت امور خارجه، سازمان اطلاعات و کمیته مشترک رؤسای ستادهای نیروهای مسلح امریکا، مسأله حمله هوایی به نیروهای دولتی سوریه را بررسی کرده‌اند.

روز گذشته نیز باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا با حضور مقام‌های عالیرتبه نظامی و امنیتی این کشور استراتژی‌های آینده امریکا در سوریه را بررسی کرد هر چند پیش از این جلسه، مقام‌های کاخ سفید بارها اعلام کردند که اوباما تلاش می‌کند اشتباه جرج دبلیو بوش، رئیس جمهوری سابق این کشور در ورود به جنگ عراق را در سوریه تکرار نکند. جان کری نیز روز سه‌شنبه گفت که راه‌ها برای احیای توافق آتش بس و تعامل با روسیه همچنان باز است. سخنی که روز گذشته از زبان مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه امریکا نیز شنیده شد تا مشخص شود که گزینه نظامی همچنان یکی از اهرم‌های فشار واشنگتن برای کنترل اقدامات مسکو در سوریه است. با وجود این روز دوشنبه رویدادی غیرمترقبه در دمشق معادلات را به هم ریخت و بار دیگر امریکا و همپیمانانش را مقابل روسیه قرار داد.

 اصابت سه خمپاره به سفارت روسیه در دمشق هر چند جان کسی را نگرفت اما خسارات عمده‌ای به ساختمان این سفارت وارد کرد. وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای تأکید کرده هدف قرار گرفته شدن سفارتش توسط تروریست‌های جبهه النصره و فیلیق الشام، نتیجه اقدامات امریکا و برخی همپیمانانش در دامن زدن به‌بحران این کشور است. مسکو که از دوشنبه ریاست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد را در اختیار گرفته، روز گذشته تلاش کرد قطعنامه‌ای را در اعتراض به این اقدام تصویب کند اما امریکا این قطعنامه را وتو کرد تا بار دیگر گروکشی‌ها در شورای امنیت بالا بگیرد. روسیه یک روز پیش تر، با پیش‌نویس قطعنامه فرانسه درباره حلب مخالفت کرده بود. این اقدام با اعتراض امریکا و انگلیس مواجه شد.

بازهم انگلیس جنگ طلب
با وجود لحن دوگانه مقام‌های امریکا درباره احتمال دخالت مستقیم نظامی در سوریه، انگلیس دیگر عضو دائم شورای امنیت که مانند امریکا و روسیه از حق وتو برخوردار است تلاش می‌کند با موضعگیری‌های تند، سطح مطالبات جناح مخالف حکومت سوریه را بالا ببرد. در همین راستا ترزا‌می، نخست‌وزیر انگلیس اعلام کرده که راهکار سیاسی در سوریه غیرممکن است. به گزارش ایسنا، او در سخنان خود از ولادیمیر پوتین خواست که به دولت سوریه برای پایان دادن به بمباران مواضع گروه‌های تروریستی و مسلح در شرق حلب پایان دهد. اما نکته مهم سخنان می‌ تأکید او بر «سوریه بدون اسد» بود.

گزینه‌ای که حالا مدت‌ها است از دور خارج شده و حتی ترکیه و عربستان که در  ابتدای این بحران مصرانه خواستار برکناری اسد بودند از این درخواست کوتاه آمده‌اند و هفته گذشته نیز فایل‌صوتی از جان کری منتشر شد که او از اپوزیسیون سوریه می‌خواهد خود را برای انتخابات با حضور بشار اسد آماده کنند. در این شرایط مطرح شدن دوباره «سوریه بدون اسد» و «احتمال حمله نظامی غرب به دولت سوریه» می‌تواند دوگانه‌ای از فشارهای سیاسی و نظامی بر دمشق و متحدانش ایجاد کند. آن هم در شرایطی که پیشروی‌های ارتش سوریه در حلب که با حمایت گسترده روسیه صورت می‌گیرد، عملاً تروریست‌ها و مخالفان مسلح را در سراشیبی شکست قطعی در بزرگترین محل تجمع مخالفان اسد قرار می‌دهد. مسأله‌ای که بیش از اس 300 و سوخوهای روسی برای غرب نگران‌کننده است.
منبع: روزنامه ایران
 
کلمات کلیدی : آمریکا، سوریه، بشار اسد
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.