کد مطلب: 139780
استدلالی موهوم در توجيه آزادسازی قيمت نان
حسن حيدری، 26 دی 90
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۵:۱۲
اخبار حكايت از افزايش مجدد و افسارگسيخته قيمت نان دارد. آزادسازي قيمت با توجه به آرد نامرغوب و كارگران فصلي نانواييها، جزء فشار بر مردم هيچ توفيقي ندارد.
افزايش كيفيت نان، هدف اصلي هدفمندي يارانه نانپس از اجراي طرح هدفمندي يارانهها به جهت اثرات رواني حذف سهميه آرد نانواييها و افزايش قيمت آرد، كاهش محسوسي در تقاضاي نان رخ داد. كاهش مصرف نان شاهدي شد براي دولتمردان تا هدفمندي يارانه نان را يكي از مصاديق موفقيت اين طرح بزرگ ذكر كنند. اما آنچه بايد مورد توجه قرار گيرد اينكه مهمترين هدف اجراي طرح هدفمندي يارانه نان، موضوع ارتقاي كيفيت نان است. هدفي كه تيرماه سال پيش از سوي رهبر انقلاب ذيل سياستهاي كلي اصلاح الگوي مصرف مورد مطالبه قرار گرفته بود. امسال به اذعان اغلب نانواهاي غير صنعتي كشور به جهت افت كيفيت آرد، نان با كيفيتي پائينتر نسبت به سال پيش عرضه شد. دولت پس از ۱۶ ماه كه از ابلاغ سياستهاي كلي اصلاح الگوي مصرف ميگذشت، با تشكيل كارگروهي براي حل اين مشكل به تكاپو افتاد. يكي از محورهاي پيشنهادي در جلسات اين كارگروه موضوع آزادسازي قيمت نان بود. با توجه به اخبار رسيده اجراي اين سياست در برخي از نقاط تهران كليد خورده است.
تعميم شرايط نانواييهاي آزادپز براي همه نانواييهاي كشور استدلالي موهومزماني كه پاي صحبت موافقان سياست آزادسازي قيمت نان بنشينيد، محكمترين استدلالشان بيان تجربهايست كه كشور قبل از هدفمندي يارانه نان كسب كرده است. ايشان بر اين باورند كه علت اساسي برتر بودن كيفيت نان آزادپزها نسبت به نانواييهاي سهميهاي، بالا بودن قيمت محصول نهايي است.
در بررسي عوامل مؤثر در عملكرد نانواييهاي آزادپز، اثرگذاري دو عامل «آرد با كيفيت» و «نيروي انساني ماهر» در مشتريپسندي و توليد باكيفيت، به مراتب بيشتر از ديگر عوامل است. به عقيده اغلب كارشناسان حوزه نان و همچنين به اذعان متوليان واحدهاي نانوايي در شرايط فعلي، هر دو عامل مذكور محدود بوده و در دسترس اغلب نانواييهاي غير صنعتي كشور نيست. درضمن توجه به اين نكته ضروري است كه عامل اساسي ايجاد كشش در نانواييهاي آزادپز جهت ارائه نان باكيفيتتر از نانواييهاي سهميهاي اين بوده كه با قيميتي متفاوت و بالاتر محصول خود را عرضه ميكردند. نانواييهاي آزادپز مجبور بودند براي حفظ مشتري خود با ارائه نان مطلوبتر، گرانتر بودن محصول خود را توجيه كنند. اما با آزاد سازي قيمت نان تك نرخي محققاً اين كشش ايجاد نخواهد شد. بنابراين در نگاه كلان، سياست آزادسازي قيمت نان در افزايش كيفيت نان ناكارآمد بوده و نارضايتي مردم را بيشتر كرده و جزء فشار بر طبقات پائين جامعه هيچ توفيقي نخواهد داشت.
سطح بندي آرد و درجه بندي نانواييها لازمه اجراي سياستهاي قيمتيبه نظر كارشناسان با توجه به كمبود نيروي انساني ماهر و در دسترس نبودن آرد مرغوب براي عموم نانواييهاي سطح كشور، لازم است سياست دولت در جهت رفع دو مانع مذكور باشد. بنابراين اولاً سياست سطحبندي آرد در دستور كار قرار گيرد تا انگيزه لازم براي توليدكنندگان آرد جهت افزايش دسترسي به آرد مرغوب افزايش يابد و ثانياً دولت متناسب با كيفيت نان توليدي، قيمتگذاري كند. اين مهم را ميتوان با درجهبندي نانواييها بر اساس كيفيت محصول نهايي و قيمتگذاري عادلانه انجام داد. اين راهكار از يكسو شرايط را براي نانواييهايي كه توان بهكارگيري نيروي انساني ماهر و تهيه آرد مرغوب دارند فراهم ميسازد تا توليدي با كيفيت را ارائه دهند و از سوي ديگر مابقي نانواييها را براي ايجاد بستر توليد كيفي نان ترغيب مينمايد.
درجهبندي نانواييهاي غير صنعتي كشور هميشه به عنوان راهحلي اساسي در پيشبرد راهبرد ارتقاي كيفيت نان مدنظر خبرگان امر بوده كه مشخص نيست چرا پس از گذشت يك سال از اجراي طرح هدفمندي يارانهها هنوز توسط متوليان بخش نان كشور مغفول مانده و اجرايي نشده است!
*مركز تحقيقات راهبردي غذا و كشاورزي دانشگاه تهران
کلمات کلیدی : استدلالی موهوم در توجيه سياست آزادسازي قيمت نان هدفمندی یارانه ها گرانی نان
مهناز
۱۳۹۰-۱۰-۲۶ ۱۵:۴۴:۰۹
3 سال پيش طرح پژوهشي درجه بندي نانواييها با هزينه گزاف دولتي در مركز پژوهشهاي غلات پايان يافت. خروجي آن هم الان در كتابخانه مركز دارد خاك ميخورد!
واقعاً چرا؟ (607472) (moderator19)
خوب معلومه ديگه
وقتي كارگــــــروه تشكيل شود، يعني عقلايي جمع شوند و بدون توجه ...تحقيقات ميداني صورت گرفته، دقيقاً معكوس آن تصميم گيري كنند. (607493) (moderator19)
فارغ التحصیل دانشگاه تهران هستم و به امور نانوائی اشتغال دارم اخیرادر یکی از مناظق تهران اجاره سنگکی بالای هشت میلیون در ماه شده است قیمت سنگک ساده هم با فشار مردم حداکثر 500 تومان باقی مانده انهم سوخته و کمتر از وزن استاندارد؛ اگر قیمت نان ازاد شود بی شک این سنگک هزار تومان عرضه خواهد شد رقابت هم با مغازه میلیاردی و هزینه بالای سرمایه گذاری چگونه ایجاد میشود اقایان هدفمندی لابد میدانند (608107) (moderator19)
حالا منظورتون چيه؟ با افزايش قيمت موافقيد؟!!! (609071) (moderator19)
به نظر من آزادسازی قیمتها در حوزه نان بدون سطح بندی و استانداردسازی انواع مختلف نان؛ باعث می شود رقابت ایجاد شده بین نانوایان، در اغلب مواقع به سمت کاهش کیفیت مواد اولیه و استفاده از نیروی کار ارزان تر (غیرماهر) سوق پیدا کند.
لذا وضع استداردهای نان و اطلاع رسانی نسبت به معنا و ارزش این سطح بندی ها می تواند رقابت را تا حدودی به سمت وضعیت مطلوب تر سوق دهد. (607479) (moderator19)
يــــــــــــــعني دوباره قراره قيمت نون گرون شـه!
خبرگزاري فارس: مديرعامل شركت بازرگاني دولتي گفت: قيمت نان پس از هدفمندي جهش نخواهد داشت، حتي در برخي موارد كاهش مييابد و قرار نيست نان لواش 30 توماني 100 تومان شود، در بدترين شرايط نان لواش 50 تومان خواهد شد.
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8908201040
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی گفت: افزایش قیمت نان تا پایان سال منتفی است.
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13900622000431
سخنگوي طرح تحول اقتصادي در گفت و گو با فارس:
قيمت نان با هدفمندي يارانهها افزايش چنداني نخواهد داشت
http://www.farsnews.com/prin_table.php?nn=8907241416
آخي :( (607551) (moderator7)
برديا
۱۳۹۰-۱۰-۲۶ ۱۷:۰۷:۱۶
واقعاً بايد پيگيري شود كه به چه دليل كنترل بازار قوت غالب مردم، بايد به دست فروشنده بيفتد؟
مگر بازار نان مثل محصولات ديگر است كه آن را بتوان به امان عرضه و تقاضا رها كرد؟ آيا مردم قادرند از نانوايي محل خود خريد نكنند و سراغ نانوايي در محله ديگر بروند. حقيقتاً تصميم غيركارشناسي است! (607604) (moderator19)
فهيمه
۱۳۹۰-۱۰-۲۷ ۱۳:۵۰:۲۳
من كه وقت اين را ندارم هر روز براي خريد نان بيشتر از نيم ساعت وقت بگذارم
يعني چه كه هر روز پاشم برم تا سه تا محله اون طرف تر نونم را بگيرم
چه انتظارايي داريد!!!!!!!!!! (609320) (moderator19)
فرهنگ
۱۳۹۰-۱۰-۲۸ ۱۰:۵۰:۱۹
بايد فروشگاههاي زنجيرهاي نان را فعال كرد. نان را با پيك موتوري به دست مصرف كننده برسونند. با يه اس ام اس كه توش تعداد نان درخواستي ذكر ميشه، نان درم در خونه آماده باشه
چقدر خوب ميشه اونوقت... :) (611398) (moderator19)
موافقم، اينطوري فضاي رقابتي شكل ميگيره و درضمن علافي نون گرفتن هم كم ميشه (611894) (moderator19)
همه این داستان ها برای توجیه و آماده سازی افکار عمومی برای افزایش قیمت و گرانی نان و ارزاقه!!!
اگه می خواستن کاری درست انجام بدن از ابتدا درست شروع می کردن! (607810) (moderator19)
مقداد
۱۳۹۰-۱۰-۲۶ ۱۸:۰۴:۴۰
کیفیت نون ها هیچ تغییری نکرده. جایی که قبلآ نون خوب میزد هنوز نون خوب میزنه. جایی هم که نون با کیفیت 0 تولید میکرد الان با کیفیت منفی تولید میکنه و متاسفانه هیچ نظارتی هم نیست (607707) (moderator19)
نان خوب نيازمند آرد خوب است و آرد خو.ب نيازمند گندم خوب
وقتی دولت مجبور است همه گندم های سن زده را بخرد که حدود 30 صد گندم کشور و آنها را به کارخانجات آرد بفروشد توقع دارید کیفیت نان بهبود یابد.
این راهش طولانی است اول باید کیفیت گندم تولیدی بهبود یابد و دولت گندم بد نخرد (607790) (moderator19)
تقصير را فقط به گردن گندم بي كيفيت انداختن كاري است كه هميشه نانوايان و فعالين بخش توزيع مطرح كردهاند، ولي نميدانم چرا نانوايي محل كارمان نان خوب ميپزد و محله خودمان نه؟! (609062) (moderator19)
مشخص است كه وقتي قرار باشد زنجيرهاي توليد، محصول نهايي مطلوب تهيه كند، بايد تك تك حلقههاي زنجيره توليدي با كيفيت ارائه دهند (609313) (moderator19)
نبايد كم كاري خود را به پاي كمبود منابع و شرايط اقليمي هم انداخت
درست است كه كيفيت پخت در ايران پائين است، ولي قبول كنيد كه با اين نوع كشاورزي كه در كشور انجام ميشود، آب هدر ميدهيم (609977) (moderator19)
محمدي
۱۳۹۰-۱۰-۲۶ ۱۹:۱۷:۱۹
زنجيره توليد نان يكي از پرهزينهترين بخشهاي امنيت غذايي كشور است كه متأسفانه به آن نگرشي سطحي شده است.
... (607839) (moderator19)
بينام
۱۳۹۰-۱۰-۲۶ ۱۹:۱۸:۳۷
يعني هيچ نظارتي روي قسمتها ديگه صورت نميگيره؟
مثل بقيه محصولات غذايي؟
... (607843) (moderator19)
اين وسط فشار به دو قشر وارد ميشود:
1. اگر قيمت بالا رود بر گروهي كه نان غذاي اصلي آنها بوده و درآمد پائين دارند
2. اگر نان همين قيمت بماند، بر نانواهايي كه هم بايد اجاره بهاي مغازه را بدهند و هم اجاره مجوز نانوايي. افزايش حاملهاي انرژي و قيمت آرد و اجرت كارگر هم بماند! (607849) (moderator19)
ای کاش موضوع گرانی ققط در رابطه با نان و لبنیات بود . با گرانی ارز ها ، اجناس خارجی از اغذیه گرفته تا لوازم الکترونیک به یکباره بالا رفته است . (608132) (moderator19)
نان سنگک همیشه بخاطر استفاده از آرد سبوس دار بسیار مفید بود،
حتی اگر گلوتن آرد کم بو خاصیت داشت. اما بعد از هدفمندی تمام آردها بدون سبوس شده و نه کیفیت بافت داره و نه خاصیت. آرد سفید هیچ خاصیتی به جز شکم پر کنی ندارد و برای سلامتی بسیار بد است. (608540) (moderator19)
قبلاً كارخانههاي آردسازي درجه بندي شده بودند و بر اساس كيفيت توليد آرد قيمت گذاري روي آردشون صورت ميگرفت. اين كار چند ساليه كه انجام نميشه نميدونم چرا؟
متأسفانه هيچ كسي پاسخگو نيست (608641) (moderator19)
اصولاً هر كاري كه براي دستگاههاي اداري و دولتي مان زحمت داشته باشد، پس از مدتي به دلايل نا معلوم كنار گذاشته ميشود!!!! (609067) (moderator7)
گمنام
۱۳۹۰-۱۰-۲۷ ۰۹:۲۳:۵۸
این نونوایی محل ما را که اگه هر نون را 1 میلیونم بفروشه، بعید میدونم بر کیفیت محصول عرضه شدش تغییری را مشاهده کنید. هر ماه یکی داره شاطری میکنه! هر هفته یه نفر جدید هم از تنور میگیره!
تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل (608745) (moderator19)
مصطفي
۱۳۹۰-۱۰-۲۷ ۱۰:۴۶:۴۱
چرا نظر من كار نميشه؟
اين استدلال جاي بحث داره!
نميشه برتري عملكرد آزادپز ها را بر نانواييهاي سهميه اي منكر شد
و معقولانه است كه در صورت توجيه اقتصادي داشتن توليده كه ميتوان به فكر ارتقاي كيفيت افتاد
يا حق (608921) (moderator19)
.... دیگه سهمیه و ازاد پز خیلی وقته نداریم!!! (609076) (moderator19)
توجيه اقتصادي الزاماً با افزايش قيمت نهايي ميسر نميشود! اگه اينطوري باشه
كه براي موجه شدن فعاليتهاي اقتصادي هر ماه مسئولين روي قيمت نانها بكشند!!!
بهرهوري چي ميشه؟ توليد صنعتي پس چه مفهومي داره؟ هدف مند كردن يارانه ها اصلاً يعني اينكه نونواي باكيفيت پز با اون درب و داغونه يك جور از تسهيلات استقاده كنند؟ پس نقش دولت در ارتقاي كيفيت چي ميشه؟ (609079) (moderator19)
علیرضا
۱۳۹۰-۱۰-۲۷ ۱۰:۵۵:۵۴
اینها که گفتند میخایم تا 3 ساله دیگه 40 درصد مصرف نان مردم از نوع صنعتی باشه!
ببینیم و تعریف کنیم :) (608934) (moderator19)
سلام
...
نکته ای که شما از آن غافل بودی اینه که اگر آرد را سطح بندی کنند آنوقت جامعه طبقانی شدت می گیره. قاعدتا مناطق مرفه با قیمت بیشتری نان خوب را مصرف می کنند و طبقات ضعیفتر نانهای بسیار بد خواهند خورد.
...
همچنین با چند نرخی تخلف بسیار بیشتر می شود.
راهکار بهتری باید ارائه داد.
یاعلی (609032) (moderator19)
با سلام
1. اين كه قيمت محصول، متناسب با كيفيت باشد عين عدالت است. ظلم در حق طبقات محروم زماني رخ ميدهد كه هيچ استاندارد يا كيفيت حداقلي براي نان توليدي نانواييهاي با پائينترين درجه ديده نشود و يا سياستهاي تنبيهي (مثل ابطال پروانه در صورت تكرار گزارشات عدم صلاحيت)به كار گرفته نشود.
2. افزايش احتمال تخلف دليل اجراي يك سياست صحيح نيست! البته اين نظر شماست و بنده معتقرم با راه اندازي يك نظارت مردمي به راحتي ميتوان تخلفات نانواييها را به طور معني داري پائين آورد.
يا علی (609284) (moderator19)
عبدالله
۱۳۹۰-۱۰-۲۷ ۱۲:۰۰:۰۳
همواره کاهش فقر و کاهش نابرابری اقتصادی، به عنوان مهم ترین هدف دولت از اجرای طرح هدفمندی یارانه ها، بیان شده است. شاید برای قضاوت این طرح زود باشد که مسلما همینطور است
ولی با این روند اگر نظارتی نشود، همچنان فقیران،فقیرتر میشوندوقدرت خرید آنها روز به روز کمتر از قبل خواهد شد تا جایی که حتی توانایی خرید نان را هم نخواهند داشت.
مسئولان باید تا قبل از اینکه مشکل بزرگتر شود به فکر چاره باشند نذارید ایده های عقلای این فن خاک بخوره (609085) (moderator19)
علیرضا
۱۳۹۰-۱۰-۲۷ ۲۰:۰۷:۴۸
صحبت های مطرح شده از سوی دوستان، بسیار کامل و جامع بوده و نشان از پختگی و دقت نظر ایشان دارد. نکته ای که به نظر حقیر می رسد به صورت زیر می باشد:
به نظر می رسد قیمت گذاری بدون در نظر گرفتن شرایط ذی نفعان، نمی تواند مثمر ثمر باشد. اینکه مسئولان و سیاست گذاران قیمت نان را به صورت یک طرفانه تعیین کنند، نمی تواند لزوما منجر به اتخاذ تصمیم درستی شود. اگر سیاست گذاران با نمایندگانی از صنف نانوایی ها بتوانند در طی جلساتی مشترک به تبادل نقطه نظرات خود بپردازند، می تواند مشکل گشا باشد. فایده بزرگ این کار، اتخاذ راهکارهای مناسب برای ارتقای سطح کیفی نان با استفاده بهتر از منابع و امکانات می تواند باشد. (610139) (moderator19)
محمود
۱۳۹۰-۱۰-۲۷ ۲۳:۳۱:۱۴
دولت باید قبول کند که نان بی کیفیت تر از قبل شده است قیمت را بالا بردن مشکل را حل نمی کند هر چند گوش شنوایی نیست (610479) (moderator19)
mohamad
۱۳۹۰-۱۱-۰۴ ۱۲:۰۵:۴۱
دلمون خوش بود بعد هدفمندی بهمون ارد18% میدن کیفیت نونمون خوب میشه اما دوباره همون ارد 13% رو اسمشو گذاشتن18% (623127) (moderator19)