توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 487180
فرمان مهاجرتی ترامپ؛ از تایید نیم بند قضایی تا سویه های ضدبرجامی
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۸ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۰۱
رای تازه دادگاه عالی آمریکا در مورد مقررات منع مسافرت شهروندان 6 کشور اسلامی به آمریکا در دید برخی موفقیتی نسبی و از نگاه شماری عقب نشینی برای ترامپ محسوب می شود.

در این ارتباط، برخی مقام های ایرانی مجددا از فرمان مهاجرتی جنجالی ترامپ انتقاد کردند.به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، چند ماه پیش و در نخستین هفته پس از آغاز دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، وی دستور اجرایی جنجالی را امضا کرد که براساس آن مقررات سختگیرانه ای برای ورود اتباع چند کشور مسلمان به آمریکا به اجرا در می آمد.

به گزارش ایرنا، این قانون با کش و قوس های فراوانی همراه بود، در ابتدا با اعتراض افکار عمومی روبرو شد و سپس برخی دادگاه های ایالات متحده آن را متوقف کردند. این فرمان یک بار هم از سوی ترامپ اصلاح شد. انتقادها به این قانون تا به امروز ادامه داشته است تا اینکه با تصمیم روز دوشنبه (پنجم تیرماه) دیوان عالی آمریکا، تا زمان رسیدگی این دیوان به پرونده طی چهار ماه دیگر، اجرای بخش‌هایی از حکم مهاجرتی ترامپ دوباره آغاز می‌شود. به این ترتیب، دیوان عالی آمریکا با اصلاحاتی این قانون را تایید کرد و در راستای اجرای فرمان پیشین، ممنوعیت 90 روزه را برای ورود شهروندان 6 کشور اسلامی در نظر گرفت.

بر پایه این رای دیوان عالی آمریکا، شهروندان کشورهای ایران، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن به مدت سه ماه اجازه ورود به آمریکا را ندارند. این افراد در صورتی می توانند وارد خاک ایالات متحده شوند که ارتباط مشخصی را با شهروندان یا سازمان های آمریکایی داشته باشند.

** فرمان مهاجرتی ترامپ و تقابل با ارزش های آمریکایی
این رای در داخل آمریکا با انتقادها و تفسیرهای گوناگونی روبرو شد. برخی آن را مخالف رویه های امنیتی و حتی ارزش های اجتماعی این کشور دانسته اند. به نوشته نشریه «نیوزویک»، رهبران جمعیت های مسلمان آمریکا اعتقاد دارند رای دادگاه عالی این کشور تحریمی دولتی و تبعیض آمیز علیه مسلمانان است. آن ها اعتقاد دارند این قانون ماهیت ضدمسلمان دارد و به طور قطع باعث افزایش اسلام هراسی و حملات علیه جامعه مسلمانان در این کشور می شود. در نهایت این قانون، غیرمشروع است و نتیجه عکس خواهد داشت.

اگر چه برخی رسانه ها این رای دیوان عالی را به نوعی پیروزی ترامپ دانستند اما یک تحلیلگر سیاسی به نیوزویک گفت، این یک موفقیت نسبی است زیرا از طرف دیگر انتشار بیانیه روز دوشنبه دادگاه عالی، نگرانی هایی را برای کاخ سفید در زمینه برآورده شدن خواسته های ترامپ ایجاد کرده است. به گفته کارشناسان رای دادگاه باعث تعدیل درخواست های ترامپ در زمینه ممنوعیت ورود مسلمانان به خاک آمریکا شده است اما نکته ناامید کننده اثر سلبی رای و برتری تشخیص دادگاه عالی بر نظرات چند دادگاه فدرالی است که با دریافت برخی دفاعیات به لغو فرمان ترامپ دستور داده بودند.

دادگاه های بدوی ماهیت تبعیض آمیز فرمان اجرایی رئیس جمهوری را دلیل نادرستی آن اعلام کردند اما با رای دیوان، این قانون هنوز به نحو آشکاری ماهیت تبعیض آمیز خود را حفظ کرده است و دادگاه عالی به این استدلال توجهی نکرد. به نوشته نیوزویک در پاین فرمان برخلاف ارزش های ایالات متحده است. مخالفان به قانونی بودن طرح انتقاد ندارد بلکه تاکید می کنند تاثیر آن بر جامعه مهم است زیرا در این چندماه به نحو آشکاری موجب تبعیض اجتماعی به ویژه نسبت به مسلمانان شده است.

به نوشته نیوزویک، کاری که رئیس جمهوری آمریکا انجام داده و به آن ادامه می دهد غیر آمریکایی و برخلاف اخلاقیات است و بدترین خط مشی برای سیاست های آمریکا به شمار می رود.

تارنمای روزنامه «شیکاگو تریبون» (Chicago Tribune) از شکاف و اختلاف نظرهای گوناگون در دادگاه های آمریکا در مورد قانون ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا خبر داد و نوشت اگر چه قرار بود دیوان در ماه اکتبر به این موضوع رسیدگی کند اما نگرانی ها از ایجاد شکاف میان دیدگاه ترامپ و دادگاه های بدوی باعث شد تا دادگاه عالی رای خود را زودتر اعلام کند. بنابراین افرادی که دارای ارتباط مشخص با آمریکا هستند هنوز می توانند وارد ایالات متحده شوند.
به نوشته شیکاگو تریبون، اعمال تبعیض علیه گروه وسیعی از مردم بر پایه یک مذهب، نقض اصلاحیه نخست قانون اساسی آمریکا است. دادگاه ها در هاوایی و مریلند نیز بر همین اساس مانع اجرای فرمان ترامپ شده بودند.

** یک پیروزی ناتمام برای ترامپ
همچنان که اشاره شد، شماری از رسانه های نزدیک به کاخ سفید رای دیوان عالی آمریکا را پیروزی ترامپ تفسیر می کنند اما بررسی ها نشان می دهد رای دادگاه عالی بسیاری از خواسته های ترامپ را برآورده نمی کند.

تارنمای شبکه خبری «سی.ان.ان» این رای دادگاه عالی را پیروزی نسبی برای ترامپ دانست و نوشت اگرچه رییس جمهوری آمریکا به سرعت از رای دادگاه عالی آمریکا تقدیر کرد اما وی نمی تواند آنگونه که تصور می کند این رای را یک پیروزی تمام عیار بداند. با وجود این، در کل ممنوعیت سفر به آمریکا لکه سیاهی برای کاخ سفید و ترامپ به شمار می رود.

به نوشته تارنمای سی.ان.ان از نظر مردم و دولتمردان، کاری که دادگاه عالی انجام نداده است بیشتر مورد توجه قرار می گیرد زیرا دیوان این قانون را به طور کامل بازنویسی نکرد. از طرف دیگر این رای چیزی را هم که ترامپ در نظر داشت به طور کامل برآورده نمی کند زیرا به دولت ترامپ اجازه نمی دهد- حتی به صورت موقت- مانع ورود هر فردی شود که دولت می خواهد. این بدان معنی است هر شهروند از این 6 کشور که ارتباط قانونی را با آمریکا نشان دهد می تواند وارد ایالات متحده شود. با این رای دانشجویان یا افرادی که خانواده آن ها در آمریکا زندگی می کنند نباید دچار مشکلی شوند.

به اعتقاد حقوقدانان، در واقعیت هنوز هزاران تن از مهاجران می تواند به رغم خواست کاخ سفید وارد آمریکا شوند. از طرف دیگر این رای دیوان، حتی جایگاه کاخ سفید را در نظارت بر ورود پناهندگان به آمریکا تضعیف کرد زیرا دیگر هر فرد واجد شرایط می تواند وارد این کشور شود. این در حالی است که دونالد ترامپ به دنبال ممنوعیت کامل ورود مسلمانان به آمریکا بود. چیزی که دیوان عالی آمریکا تعیین کرد در این راستا یا نزدیک به آن نیست و حتی تعلیق موقت را هم برای دولت به طور کامل در نظر نگرفته است.

گزارش شیکاگو تریبون نیز عنوان داشت رای دادگاه عالی موجب شد تا پرونده افرادی که احتمال می رفت تروریست باشند تغییر کند. از آنجاکه ترامپ نگاه خود را از ابتدا به صورت کامل و مسئولانه اجرا و اعلام نکرد دادگاه نتوانست خواسته وی را قبول کند. اگر وی در همان گام نخست اطلاعات درست را با جزییات ارائه می کرد می توانست امیدوار باشد که قانون سختگیرانه تری تایید شود. به همین دلیل اکنون باید رای دادگاه عالی را که بسیار ملایم تر از فرمان نخست رئیس جمهوری آمریکا است اجرا کند.

**ایرانیان و منع سفر به آمریکا
نام جمهوری اسلامی ایران نیز در فهرست کشورهایی آورده شده که شهروندان آن ها برای سفر به آمریکا با محدودیت های بیشتری روبرو هستند.
خبرگزاری «فاکس نیوز» آمریکا به نقل از «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه کشورمان عنوان کرد قانون ممنوعیت سفر بیشتر از آنکه امنیتی باشد سیاسی است؛ ضمن اینکه وی بازنگری جزیی در قانون مورد نظر ترامپ را هم ناامیدکننده دانست.

بر این اساس، ظریف با نادرست خواندن این قانون، آن را در زمینه مقابله با تروریسم کمک کننده ندانست بلکه این رای را بزرگترین هدیه به گروه های افراطی تفسیر کرد. ظریف گفت تاسف آور است که شهروندان کشورهایی در این قانون مطرح شده اند که در هیچ اقدام تروریستی علیه ایالات متحده مشارکت نداشتند.

تارنمای خبرگزاری «اسپوتنیک روسیه» نیز در گزارشی با اشاره به سخنان وزیر امور خارجه کشورمان، آشکارا مهمترین کشور مسوول در دست زدن به حملات تروریستی در آمریکا را عربستان سعودی عنوان کرد.

این گزارش عنوان داشت شهروندان سعودی در اقدام های تروریستی علیه واشنگتن مشارکت داشته اند اما رای دادگاه عالی و دستور اجرایی ترامپ هیچ تاثیری بر آن ها نمی گذارد.

نشریه آمریکایی «واشنگتن اگزماینر» (Washington Examiner) نیز نوشت برخی مقام های ایرانی این تصمیم کاخ سفید و رای دادگاه عالی آمریکا را نقض آشکار توافق هسته ای می دانند. این گزارش به نقل از «حسین نقوی حسینی» سخنگوی کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس آورده است که این ممنوعیت، محدودیت تازه ای را در دوره پس از امضای توافق هسته ای ایجاد کرده است.

به نوشته واشنگتن اگزماینر، این نماینده مجلس شورای اسلامی در زمینه ارتباط توافق هسته ای با ممنوعیت سفر توضیحی نداده اما اعتقاد دارد براساس توافق هسته ای نباید تحریم ها و محدودیت های جدید علیه ایرانی ها وضع شود.
 
کلمات کلیدی : ترامپ، ایرانی ها، صدور روادید، برجام
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.