چند روز گذشته دوستداران میراث فرهنگی با انتشار تصاویری از وضعیت آشفته مسجد امام اصفهان نسبت به برپایی غرفههای فروش کاشی در این محل و آشفتگی وضعیت ظاهری بنا انتقاداتی را مطرح کردند که گویی این انتقادات از نظر سازمان میراث فرهنگی مغرضانه بوده است.
به گزارش تسنیم، مسجد امام اصفهان ماههاست که میزبان کارگاه مرمتی برای مرمت و بازسازی گنبد مسجد است که با توجه به حساسیت این مرمت در اثر جهانی میدان نقش جهان، کار به کندی پیش میرود.
بعد از انتشار تصاویری از این کارگاه مرمتی خبرنگار تسنیم موضوع فروش کاشی و دلیل آشفتگی ظاهری مسجد امام را از معاون میراث فرهنگی استان اصفهان پیگیر شد که ناصر طاهری این خبر را مغرضانه دانست و فروش هرگونه کاشی را در این محوطه تاریخی تکذیب کرد.
طاهری با بیان اینکه پیمانکار حاضر در محل مسجد امام اصفهان قرارداد میلیاردی با میراث فرهنگی برای مرمت گنبد مسجد امام دارد، گفت: پیمانکار این پروژه زیر نظر یگان حفاظت و حراست میراث فرهنگی و ناظر مقیم میراث فرهنگی و مدیر پایگاه جهانی نقش جهان فعالیت میکند.
وی با بیان اینکه پیمانکار با اطلاع میراث فرهنگی نمایشگاهی از هنر کاشیهای و کارگاه آموزشی مراحل ساخت و تراشیدن کاشی را به نمایش گذاشته، بیان کرد: در این کارگاه تمام مراحل انجام کاشیکاریهای گنبد مسجد امام و مراحل مرمت آن توسط استادکاران به نمایش گذاشته شده است.
محمدحسن طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی از تبدیل شبستان مسجد جامع عباسی اصفهان نیز در این باره بیان کرده بود که برپایی کارگاه مرمت در شبستان مسجد جامع عباسی، موجب آشنایی گردشگران با شیوههای مرمت آثار تاریخی میشود و حتی دیدهام که در آنجا قطعاتی از کاشیهای معرق را برای آشنایی بیشتر مردم با این هنر به فروش میرسانند.
اما باید دانست که برپایی کارگاه مرمتی در یک محوطه و بنای تاریخی میتواند نشان از نظارت دائمی میراث فرهنگی به آن محوطه تاریخی باشد، بهطوریکه معاون میراث فرهنگی اصفهان، ابنیه تاریخی را به بیمار تشبیه میکند که اتصال دستگاههای احیا را نشان از اهمیت و نظارت تیم پزشکی به وضعیت بیمار دارد.
طاهری بیان کرد: زمانی که یک کارگاه مرمتی و داربست حفاظتی در یک اثر تاریخی همانند مسجد جامع امام و عالیقاپو برپاست، نشان میدهد که این بنا از نظر میراثی حائز اهمیت بوده و نظارتهای دائم برای بررسی وضعیت پایداری و حفاظت بنا ادامه دارد، در غیر این صورت همانند یک بیمار که پزشکان از او قطع امید کردند، میتوانند بنا را نیز به حال خود رها کنند.
مسجد امام اصفهان دارای تزئیناتی منحصر به فرد با بیش از 7 میلیون قطعه کاشی است و در عین حال 16 ترک گنبد مسجد امام نیز دارای بیش از 500هزار قطعه کاشی است که از ابعاد بسیار متنوعی تشکیل شد به گونهای که اندازه برخی از کاشیها به اندازه ناخن انگشتان دست و برخی دیگر به اندازه کاشیهای 7 رنگ در ابعاد کاشیهای امروزی هستند.
با توجه به طولانی بودن زمان مرمت و نیاز به مرمت دائم این بنای تاریخی مرمتگران در اقدامی مورد تائید میراث فرهنگی در بخشی از کارگاه مرمت بخشی از این کاشیهای معرق و 7 رنگ و نحوه چگونگی تولید و نصب آنها را در معرض دید عموم قرار دادهاند.
اما مرمت گنبد مسجد امام اصفهان کی خاتمه پیدا میکند؟ این سوال را معاون میراث فرهنگی اینگونه پاسخ داد که گنبد مسجد اما دارای 16 ترک است که هرکدام از این ترکها دارای حجم بسیار بالایی است و با توجه به اهمیت این اثر جهانی، استادکاران و مرمتگران در تلاش برای مرمت گنبد به روش سنتی هستند.
وی با بیان اینکه تمام مراحل مرمت گنبد مسجد امام به صورت کاملا سنتی و دستی انجام میشود، گفت: ما میتوانستیم برای انجام مرمت سریع این اثر تاریخی از تکنولوژیها و دستگاههای به روز استفاده کنیم اما با توجه به اهمیت این بنا و علاوه بر آن حفظ و احیای روش سنتی و فرهنگی کاشیکاری اصفهان، تمام مراحل به صورت سنتی و دستی انجام میشود.