نظر منتشر شده
۲۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 497044
بررسی پدیده هایی مانند تجاوز و کودک آزاری در گفت و گو با دکتر موسوی؛
چنین افرادی خشم درونی شدیدی دارند/ باید کودکان را با آسیب هایی که ممکن است در جامعه با آن روبرو شوند آشنا کنیم
گفتگو از سارا زیباکلام، 9 مرداد 96
تاریخ انتشار : دوشنبه ۹ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۶:۰۰
دکتر اقدس موسوی بیست سال است که به شغل مشاوره و روانشناسی اشتغال دارد. با او به گفتگو نشستیم تا ابعاد روانشناختی جرایمی همچون تجاوز و کودک آزاری را که متاسفانه در جامعه مان شاهد آن هستیم، بررسی کنیم.
 
با توجه به دو سه حادثه اخیر در راستای تجاوز به کودکان یا برای مثال کشته شدن بنیتای هشت ماهه، از لحاظ روانشناسی چه می شود که یک انسان به جایی می رسد که بتواند مرتکب چنین کارهایی شود؟

برای آدم های طبیعی، چنین جرایمی غیر ممکن می نماید. مسئله ای که وجود دارد این است که انسان موجودی به شدت پیچیده است. ما چیزی داریم تحت عنوان ناخودآگاه و درون، چیزی هم تحت عنوان خودآگاه و زندگی ظاهری آدم ها وجود دارد و رفتارهای عادی ای که داریم. باید دید ناخودآگاه و درون ما چطور رشد کرده است. از همان دوران جنینی و حتی قبل از دوران جنینی از پدر و مادر و از نسلی که پیش از فرد وجود داشته همه ی اینها تاثیرگذارند. نوع غذایی که فرد خورده است، نوع ارتباطاتی که داشته است، حتی نوع ارتباط جنسی که مادر و پدر او داشته اند، این ها همه روی بچه، روی آن جنین، تاثیرگذارند. و بعد باید دید در دوران بارداری آن جنین چه شرایطی داشته است، مادر چه اضطراباتی را از سر گذرانده است، بعد بدنیا می آید، در دوران کودکی، نوجوانی، جوانی، در همه ی این مقاطع هم باید دید محیط چه تاثیراتی روی او گذاشته است.همچنین است ژن و عوامل درونی او.

ببینید یک آدمی که دزد است یا آدمی که قاتل می شود بالفطره که قاتل نبوده. اصلا ما چنین چیزی نداریم که آدمی مثلا بالفطره قاتل بدنیا بیاید. بلکه گاها شرایط و ویژگی های شخصیتی فرد زمینه و آمادگی لازم را برای دریافت منفی های محیط بیشتر داشته است. فقط این را می توانیم بگوییم. انسان هم زمینه ی دریافت ویژگیهای مثبت را دارد و هم زمینه ی دریافت ویژگیهای منفی را. حالا آن که می شود قاتل یا دزد، آن که می شود متجاوز، او آدمی ست که زمینه ی دریافت ویژگیهای منفی را بیشتر داشته است و بیشتر دریافت کرده. این زمینه ای بوده که از خانواده و اطرافیان دریافت کرده است. مثلا آدمی که خودش دچار خشم درونیست، آدمی که در خانواده دائما مورد تحقیر واقع می شده، در دوران کودکی و خصوصا دوران دو تا هفت سالگی اش که دوران اوج شخصیت یابی بچه است، دائما دچار تحقیر شده است، دائما عقده ی حقارتش را تحریک کرده اند، دائما سرکوفتش یا کتکش زده اند. این آدم با این شرایط وقتی بزرگ می شود و در دوره نوجوانی به بلوغ می رسد، مطمئنا بلوغ سالمی ندارد. او یک خشم درونی شدیدی خواهد داشت، چون آن موقع در کودکی این خشم را پنهان کرده بوده. یک بچه ی سه چهار ساله وقتی تحقیر می شود که نمی تواند از خودش دفاع کند. نهایت کاری که می کند این است که گریه می کند، بعد این تبدیل می شود به یک خشم درونی. بعد این خشم درونی در دوران کودکی و نوجوانی تا هنگام بلوغ با او می ماند. می رسد به دورانی که با هویت خودش مواجه می شود و این حالت در او شدت می گیرد. حالا فردی که دچار این حقارتها و فشارهای درونی شده است یک وقتی و یک جایی باید این فشارهای درونی را تخلیه کند. وقتی به بزرگسالی می رسد این فشارها او را از درون به هم می ریزد و اذیتش می کند. یک جاهایی اصلا خودش نمیفهمد یعنی خودش به این مرحله نرسیده است که احساس کند مثلا من الان بخاطر این خشم درونی ام دارم انتقام می گیرم. خیلی جاها خودش اصلا متوجه این نمی شود. فقط احساس می کند الان دلش می خواهد به آن دختر تجاوز کند، الان دلش می خواهد فلان کار غیر عرفی را انجام بدهد، چیزی که دوست ندارد را انجام بدهد، چیزی که شرعی نیست، چیزی را که عرفی نیست انجام بدهد.

این که چرا بعضی آدم ها به مرحله ای می رسند که چنین کارهایی را انجام می دهند، این عمل قبیح را انجام می دهند، بخاطر این نیست که او بالفطره آنطوری بوده است. او خودش هم قربانی است. قربانی یک سری رفتارهای نادرست و ناپسندی که روی او صورت گرفته و او با این شرایط  رشد کرده. او الان دارد انتقام می گیرد.

برای مثال من مراجعی داشته ام که در دوره ای که هفت ساله بوده به او تجاوز شده. او این قضیه را در همان هفت سالگی سرکوب کرده بود. الان شده بیست و شش هفت ساله اما خودش این ماجرا را یادش نبود. دچار یک حالتها و بحران های روحی شده بود که احساس می کرد باید هر پسر جوانی را که می بیند برود سمتش و با او رابطه برقرار کند. این کارهای او هیچ احساس لذت جنسی هم برایش در پی نداشته فقط یک حس پنهان انتقام بود. کارش را انجام می داد و تمام می شد و می آمد کنار. این، آن حس انتقام است که از ناخودآگاه سرچشمه می گیرد، فشاریست که در درون فرد وجود دارد.

پس انسانی که به چنین جاهایی می رسد، مطمئنا خودش یک عقبه ی بد و یک سری مشکلات درونی ای را داشته است. در یک خانواده ی نادرستی بوده یا در یک شرایط ناکامی. یا اینکه ممکن هم هست آدم هایی باشند که در یک شرایط ظاهری خوبی بوده اند اما ژن نامناسبی را داشته اند، عقبه ی آن ها عقبه ی خوبی نبوده است.
 
در اینصورت چگونه می توان عادلانه و قانونی این ها را به سزای اعمالشان رساند؟ اگر خودشان هم قربانی اند و بدین واسطه دیگری را هم قربانی کرده اند، چطور می توانیم آن ها را مجرم بنامیم؟
اگر بخواهیم قانونی نگاه کنیم آن ها هر دو قربانی می شوند اما انسان به یک مرحله ای وارد می شود که در سنین نوجوانی به بعد، می تواند روی خودش شروع کند به کار کردن. خدا این اختیار را به انسان داده است. اینطور نیست که من توان مقابله ی با این فشارهای درونی و روحی خودم را نداشته باشم بلکه میتوانم شروع کنم روی خودم کار کردن. با خودم کلنجار بروم، فشارهای روحی و درونی ام را که در دوران کودکی به من وارد شده و مشکلاتی که دارم را حلشان کنم. اینها این کار را نمی کنند. بخاطر این است که می گویند ما به این می رسیم که او می توانسته فلان مشکلش را حل کند. مردی که چهل سالش است و چنین حرکت قبیحی را دچار می شود ما نمیگوییم که چون خودش قربانی بوده است پس دلیلش موجه است و چنین کاری برای او توجیه شده است. خیر. او در همان دوران بلوغش و دوران بعد از بلوغ و جوانی اش به این مرحله می رسد که روی خودش می تواند یک خودسازی داشته باشد.فشارهای درونی اش را حل کند مثل خیلی های دیگری که فشارهای درونی زیادی داشته اند، در خانواده های مشکل دار بوده اند یا آدم های سختی بوده اند ولی مشکلاتشان را حل کرده اند و الان خیلی زندگیهای خوبی دارند. اما اینها خودشان نخواستند. حل نکردند و به آن مشکلات و ناخودآگاهشان اجازه ی طغیان دادند. لذا این مشکلات برایشان پیش می آید. بنابراین این مجازاتی که می شوند درخور آنان است و ناعادلانه نیست. چرا وقتی که یک نوجوان خطایی می کند نمی گویند برو زندان بلکه می گویند برو کانون اصلاح و تربیت. او نمی روند زندان می رود کانون. بخاطر اینکه او هنوز روی خودش آن اراده را ندارد. ممکن است خیلی تحت تاثیر عوامل مختلف قرار بگیرد. ولی یک آدمی که بزرگسال شده است این اختیار و این تفکر را دارد. می تواند خودش را اصلاح کند مگر اینکه خودش نخواهد.
 
می توان این چند اتفاق اخیر را که پررنگ شده است مربوط به کاستیهایی در جامعه هم دانست؟
طبیعتا چنین سوالی را یک جامعه شناس بهتر می تواند پاسخ بگوید اما مطمئنا جایی در جامعه ما در جوان ها و در آدم ها، چیزی در درونشان دارد اذیتشان می کند. در ناخودآگاهشان دارند اذیت می شوند و این فشار را دارند به یک طریق دیگری تخلیه می کنند. طرف می رود ماشین را می دزد اما انقدر آن حالت عاطفی اش در او مرده که آن کودک را برنمی دارد بگذارد جای امن، اصلا با خودش فکر نمی کند که این بچه ممکن است از عوامل مختلف بمیرد. خب این بی عاطفگی ریشه دارد. من اعتقادم بر این است که وقتی چیزی زیادی اتفاق می افتد یعنی اینکه چیزی در جامعه دارد اذیت می شود. چیزی دارد مردم را اذیت می کند. وضع اقتصادی، وضع اجتماعی مردم ، بلوغ آن ها، بلوغ فکری یا فشارهای درونی آدم ها. اینهاست که دارد اذیتشان می کند و احساس می کند آن همخوانی که باید با جامعه داشته باشند را ندارند. انگار آن اعتقاداتی که در جامعه وجود دارد با آنچه در مردم وجود دارد یکی نیست.
 
در راستای بحث تجاوز به کودکان در سنین پایین، آیا اصولا می شود به آن ها آموزش داده شود تا مراقب خود باشند و لااقل آگاه باشند؟بله ما اصلا آموزش را داریم. ما به خانواده ها هم می گوییم. البته نه به آن شکل که در غرب مرسوم است. فرهنگ ما با فرهنگ اروپا و آمریکا خیلی متفاوت است. برای آن ها بسیاری از چیزها خیلی عادی است و وجود دارد. در خیابان هاشان وجود دارد در تلویزیونشان هست، و آموزششان هم از کودکی هست. آن کودک از بچگی این ها را می شنود و برایش عادی است. اما بچه های ما این را نه می بینند و نه می شنوند و نه خانواده ها، حتی خانواده ها ی باز، اجازه می دهند چنین آگاهی هایی در سطح بالا برای کودکانشان باشد و این فضا برای آن ها ایجاد شود. اما این دلیل نمی شود که ما کودکان را با آن خطرها و آسیب هایی که ممکن است در جامعه با آن ها روبرو شوند آشنا نکنیم. بچه ها را باید از سنین پنج شش سال به بعد که ممکن است کم کم به جاهایی وارد شوند و با کسانی روبرو شوند آموزش داد. آن ها حتی باید طرز برخورد صحیح با محارم خود را نیز آموزش ببینند. البته آموزش مستقیم نه، بلکه آموزش غیر مستقیم. مثلا به بچه آن نقاط حساس بدنش و شرایط حیا و ارتباطی که می تواند با یک فرد داشته باشد را آموزش بدهیم. باید به او گفته شود که ببین تو یک سری فاصله هایی را باید رعایت کنی مخصوصا به دخترها که مراقب بدن خودشان باشند و به هر کسی اعتماد نکنند. ما با آموزش کاملا موافقیم اما آموزشی که در حد فرهنگ و اعتقادات خودمان باشد نه پیروی از سبک آموزش غربی چرا که آن ها متناسب با فرهنگ خودشان آموزش می دهند.  
 
کلمات کلیدی : بنیتا+ قتل آتنا اصلانی+ کودک آزاری
 
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۰۶:۴۰:۳۰
متاسفانه جامعه ما به سمت خشونت داره پیش میره (4496134) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۰۹:۰۰:۲۵
این نتیجه ۳۸سال سرمایه گذاری روی آموزش و پرورش ماست! تا زمانی که آموزش و پرورش گرفتار سیاست باشد همین هست. اگر آموزش پرورش را علمی اداره کنند نه سیاسی می توان امید بهبود جامعه را داشت. (4496274) (alef-11)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۴:۳۲:۲۵
آموزش و پرورش مگه اداره هم می شه که حالا نوع اداره کردنش بخواد علمی باشه یا سیاسی؟ کلا به حال خودش رها شده. مدارس مخروبه، نبود امکانات اموزشی، حقوق کم و بی انگیزگی اکثر معلمان و ... تا وقتی به اموزش و پرورش نرسن که آینده مملکت رو می سازه وضع همینه. (4496954) (alef-11)
 
شبیه راز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۰:۱۳:۴۷
دقیقا، و الا هر چقدر هم که یک کودک اطلاع داشته باشد نمیتواند جلوی یک مرد چهل ساله مقاومتی داشته باشد. (4496365) (alef-11)
 
هادی
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۵:۱۲:۱۱
کودک اگه مطلع باشه تو یه جا تنها با یه مرد غریبه قرار نمی گیره و سریعا دور میشه. اگه مرد غریبه دعوتش کرد بیا تو جای خلوت قبول نمی کنه. اگه مرد غریبه بهش دست زد سریعا جیغ بزنه و سکوت نکنه
قرار نیست که به کودکان فنون دفاع شخصی و مبارزه یاد داد! (4497050) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۰۷:۳۳:۱۰
مرغی که ما گرفتیم، آنها پرندند! غرب دهها سال زودتر به شهرهای چند میلیونی رسید، و در نتیجه به مشکلات این شهرهای جدید. یکی‌ از این مشکلات، همین مساله حفاظت از کودکان است. در شهری که چند میلیون نفر افراد غریبه در غیاس با روستا یا شهر‌های کوچک زندگی‌ میکنند، وجود چند صد نفر فرد مریض و جانی، غیر قابل اجتناب است، پس بهترین کار این است که مال خود را سفت به چسبیم تا دیگران را به هوس نیندازیم و چه مالی‌ مهمتر از کودکانمان. همین است که در غرب تا کودکان تا زیر ۱۰ سال ، هرگز نمیتونند در خانه یا بیرون، بدون حضور یک بزرگسال قبل اعتماد، تنها بمانند! اگر این قانون در ایران نیز اجرائی شود، میزان این چنین جرامی، به میزان بسیار زیادی کاهش خواهد یافت، ولی‌ به هر حال صفر نخواهد شد. (4496160) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۷:۳۶:۱۸
غرب زودتر از ما فهمید چیکار کنه.

ولی اینکه بچه زیر 10 سال نمی تونه بدون حضور یک بزرگسال باشه، ادعای خیلی بزرگیه. (4497400) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۰۹:۲۴:۳۲
قاتل اتنا دو زن دیگر را هم کشته دیده خبری نیست دست به جنایت سوم زده. این ناامنی از بی لیاقتی مسوولان است ... در جوامع دیگر نیز این افراد هستند ایا وضعیت امنیت مردم این است ؟! (4496303) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۰۹:۲۹:۴۰
مشق شب : لطفا" ، خواهشا" هزاران بار سوال زیر را رونویسی کنید ، « چرا سعی دارید صورت مسئله را پاک کنید ؟ » (4496315) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۰:۱۳:۴۳
نکته ای در خلال صحبتهاشون فرمودند
ژن بد!!!!!!! (4496363) (alef-11)
 
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۰:۲۵:۲۷
کودکان زیر 7 سال چی متوجه میشوند که شما میگوئید باید اشنا شوند (4496384) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۱:۵۵:۲۶
دقیقا با شما موافقم (4496566) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۴:۳۵:۲۹
تصور شما کاملا غلطه. تو خانواده ما از سه سالگی به بچه اموزش میدیم که چی درسته و چی غلط برای همین به غربه ها اعتماد نمیکنن و اجازه هم نمیدن کسی به بدنشون دست بزنه. (4496962) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۵:۲۷:۵۳
یا مثلا کودک ۸ ماهه؟؟؟ (4497098) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۷:۳۸:۴۴
وقتی به کودک زیر 7 سال بگیم کسی حق نداره به بدنت دست بزنه می فهمه.
خوب هم می فهمه.
ولی یه عده بزرگسال تصمیم گرفته اند نفهمند که بچه ها احتیاج به آموزش دارند لذا مدام دارند روی نفهمیدن شون تاکید می کنند. (4497403) (alef-3)
 
هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۰:۵۹:۰۵
وقتی زیرساخت های قانونی همانند سایر کشورهای پیشرفته برای کاهش جرایم وجود نداشته باشد، نه تنها جرم زیاد می شود و محرمین مقصرند، بلکه قانون گذاران و نمایندگان مجلس نیز مقصرترند .
نمایندگان مجلس باید خیلی سریع به این موضوع ورود پیدا کنند (4496448) (alef-11)
 
آریابان
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۱:۰۳:۲۱
باید اعتراف کرد که بروز اختلالات روحی-روانی در کشور آنچنان رو به افزایش گذاشته که ما در زندگی روزمرۀ خودمون دائمأ و عملا آنرا احساس می‌ کنیم و خود ما بدفعات شاهد بوده و هستیم که مثلا پس از بروز یک تصادف رانندگی و طبیعتا پیاده شدن دو راننده و اطرافیان آنها و اقدام به یک صحبت کوتاه و معمولی، بناگهان درجه حرارت یکی از طرفین به نقطه جوش رسیده و سپس ....!!!! ؛
بگفته کارشناسان : قفل فرمان خودرو بسیار بیشتر از آنکه مانع از سرقت خودرو ها شده باشه، باعث دراز-به-دراز افتادن !!! و بیمارستانی شدن و حتی فوت یکی از دو طرف و یا حتی هر دوی سانحه دیده و سانحه ساخته ، شده است و متأسفانه این فرایند عدم تحمل و خشونت-گرائی با روندی فزاینده کماکان ادامه دارد ؛ (4496463) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۱:۱۰:۰۳
فردی با 130 فقره دزدی بیرون زندان چه کار میکند (4496479) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۱:۲۸:۴۹
این خشم درونی فقط مربوط به تجاوزات جنسی در دوران کودکی نیست. در نظر بگیرید که بعضی ها در دوران کوردکی مورد تمسخر قیافه و یا لهجه و قومیت خود بوده اند بعد ندانسته تا دوران بلوغ انواع بیماریهای روحی روانی رو با خود همراه داشته اند. لذا خواهشمند است صدا و سیما این بحث تمسخر کودکان در ایام مدرسه رو به نحوی در فیلمهای خود نشان دهد. همیشه که نباید در سریال ها یک خانواده قدیمی تهرانی باشد با وسایل زندگی آنچنانی و لهجه آنچنانی و رفتارهایی که مو لای درزش نمیرود (4496517) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۱:۴۷:۰۴
چطور به کودک هشت ماه فهماند (4496549) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۳:۰۰:۴۴
رعایت فاصله را عالی گفتی در یک کتاب روانشناسی اجتماعی که اتفاقا نویسنده اش هم غربی بود می خواندم

فاصله با غریبه حداقل 120 سانتی متر باید باشد و با اشنایان بین 120 سانت تا 50

سانت و هرگز نباید فاصله کمتر از 50 سانت باشد چرا که ان حریم خصوصی فرد

است و نزدیک شدن به این حریم نوعی توهین است. (4496759) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۴:۲۰:۰۰
بعضا پدر و مادرها مقصر هستند. دختر بچه را بعضا نوجوان را بدون شلوار و یا با طلا بیرون میفرستند نمیگن همه که سالم نیستند یا خیلیا کنترل اخلاقی ندارن در فرصت شکار این فرشته ها هستند. (4496921) (alef-11)
 
هادی
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۵:۱۵:۰۰
طبق منطق شما طلا فروش ها هم اگه مورد سرقت و قتل قرار گرفتند حق اعتراض ندارند چون باعث تحریک سارقان شدند.
همه باید با ماشین قراضه بیان تو خیابون تا سارقان تحریک نشن
همه باید خونه های پایین شهر باشن تا سارقان تحریک نشن
همه باید لباس پاره بپوشن تا سارقان تحریک نشن (4497056) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۶:۳۶:۲۳
تا زماني كه ددزان را ازادميگذارند و كاري ندارند وضع اين است دزدان فاسد در ايران احساس حضور در بهشت ميكنند چون هيچ كس كاري به كارشا ن ندارد (4497264) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۶:۵۸:۱۸
یعنی چی تو غرب مستقیم آموزش می دهند ما غیر مستقیم؟
آموزش این تعارفها را برنمی دارد.
متاسفانه بسیاری از آدمهای حتی سن بالای ما هم آموزش صحیح جنسی ندیده اند و یک عمر برای خودشان و اطرافیان مشکل ایجاد میکنند. (4497306) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۷:۳۲:۱۳
چرا این مباحث در ساعات پر بیننده از تلوزیون پخش نمیشه؟ (4497391) (alef-3)
 
هم وطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۹ ۱۹:۵۵:۵۵
"بچه ها را باید از سنین پنج شش سال به بعد که ممکن است کم کم به جاهایی وارد شوند و با کسانی روبرو شوند آموزش داد." به نظر می رسد که این شیوه راهکار خوبی نیست چرا که با وجود اینکه خانمهای بالغ هم دقیق ترین جزییات اینگونه مسایل را می دانند اما کماکان بعضاً قربانی این قبیل جنایات هستند اگر صرفاً این طرز برخورد حلال مشکلات بود حتماً ابتدا در غرب و سپس در کشور خودمان با این حجم بالای برخی مشکلات این چنینی روبرو نبودیم. پس درمان بیماری نسخه ی کامل باید پیچید و نه گزینشی. صرفاً آموزش به کودکان در حوزه مسایل جنسی ( حتی در حد بسیار کم ) حلال مشکل نخواهد بود. (4497619) (alef-11)
 
میثم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۰ ۰۰:۵۵:۳۸
سند ۲۰۳۰ بد بود ؟!! (4497977) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.