کد مطلب: 507637
آیا نرخ تورم رسمی قابل قبول است؟ / ملاک سیاستگذاری حمایتی، توجه به نرخ واقعی تورم باشد
احمد توکلی ، 11 شهریور 96
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۱۰
مردم معمولاً نرخهای رسمی تورم و بیکاری را باور ندارند و ارقام واقعی را بیشتر میدانند.
رهبر انقلاب خطاب به رئیسجمهور و وزیران فرمودند: «آمارهای ارائه شده در بخش اقتصاد بر اساس مبانی علمی مطرح میشود، اما این آمارها به طور کامل و در همه جا نشان دهنده وضع واقعی کشور و زندگی مردم نیست؛ بنابراین در این میان مشکلی وجود دارد که باید آن را شناخت و حل کرد. بر اساس این آمارها، تورم از چند ده درصد به زیر ده درصد رسیده، اما آیا قدرت خرید مردم و ارزش پول ملی نیز در همین مقیاس بالا رفته است؟» (04/06/1396)
پاسخ علمی به پرسش مذکور نشان خواهد داد که چرا به درستی مطرح شده است.
1- بین کاهش قیمتها و کم شدن نرخ تورم تفاوت ماهوی وجود دارد. وقتی میگوییم تورم از نزدیک 40 درصد به 9.9 درصد رسیده است مقصودمان ارزانتر شدن قیمت کالاها و خدمات نیست. بلکه سرعت گران شدن کم شده است؛ به عبارت دیگر سال آخر دولت دهم قیمتها نسبت به سال قبل از آن حدود 40 درصد اضافه شد. این گران شدن هر سال مقدار کمتری اتفاق افتاد تا سال آخر دولت یازدهم اجناس به طور متوسط زیر 10 درصد گرانتر شده است. این گرانتر شدن همچنان ادامه دارد ولی با سرعت کمتری. متأسفانه مسئولان ذیربط چنان از کاهش نرخ سخن میگویند که مردم تصور میکنند آنان مدعیاند اجناس ارزان شدهاند. این باعث ناباوری میشود.
2- نکته دیگری که باور مردم را نسبت به آمارهای رسمی که با شیوههای علمی هم حاصل میشود کم میکند، بیتوجهی به تفاوت بین نرخ تورمی است که ثروتمندان با آن روبرو هستند و نرخ تورم مقابل مستضعفان. نرخ تورمی که اعلام میشود نرخ تورم متوسط است. متوسط گیری گر چه فهم برخی جنبهها را آسان میسازد، ولی حقایقی را هم میپوشاند. وقتی ما میگوییم درآمد یک کارگر دولت و یک مقام دولتی به طور متوسط پنج میلیون است، این متوسط که از جمع حقوق آن دو تقسیم بر دو به دست میآید نشان نمیدهد که اختلاف دو حقوق چقدر است. میشود کارگر 3 میلیون و مقام ذیربط 7 میلیون بگیرند. ممکن است کارگر 1 میلیون و مقام 9 میلیون دریافتی داشته باشد. در حالت اول مقام کمتر از 2.5 برابر کارگر و در حالت دوم مقام دولتی 9 برابر کارگر دریافتی دارد!
برای به دست آوردن نرخ تورم یک سبد فرضی تعریف میشود که متوسط سبدهای مصرفی مردم است. در این سبد همه کالاها و خدماتی که مردم میخرند وجود دارد ولی با اهمیت و وزن متفاوت. نرخ تورم از مقایسه افزایش قیمت این سبد در هر سال نسبت به قیمت همان سبد در سال پیش به وجود میآید؛ مثلاً اگر ارزش این سبد پارسال 100 هزار تومان بود ولی امسال همان سبد با همان کالاها و خدمات 120 هزار تومان است نرخ تورم 20 درصد است؛ یعنی سرجمع کل کالاها و خدمات داخل سبد به طور متوسط 20 درصد گرانتر شده است. مانند هر متوسط گیریِ دیگری اینجا هم اختلاف سبد مصرفی ثروتمندان و تهیدستان پنهان میشود. در سبد اغنیا اتومبیل خارجی، استفاده از خانه مجلل، مسافرتهای متعدد داخلی و خارجی، خرید زیورآلات و لباسهای گرانقیمت، گوشت و میوه فراوان و اعلا و مشابه آن وجود دارد، اما در سبد فقرا هزینه اتوبوس، اطاقی برای زندگی در یک خانه اجارهای، نان، هفتهای یا ماهی اندکی گوشت نامرغوب و لباس دست دوم هست. اغنیا با اینکه پول زیادی برای غذاهای دلچسب میدهند، خیلی بیشتر از آن برای لباس و تشریفات و سفر و میهمانی صرف میکنند؛ یعنی، سهم خوراک در مخارج آنها کم است ولی فقرا بیشتر پول اندکشان را برای تهیه خوراک هزینه میکنند و اگر چیزی ماند دارو و درمان و لباس خریده میشود؛ یعنی سهم خوراک در هزینه فقرا بالاست.
حالا سری به بازار بزنیم. مشاهده خواهیم کرد که در بازار، خوراکیها به طور نسبی سریعتر از سایر کالاها گران میشوند؛ به بیانی دیگر، نرخ تورمشان بالاتر از نرخ تورم مثلاً گروه خودرو است. در نتیجه چون فقرا سهم بیشتری از درامد خود را صرف خوراک مینمایند با نرخهای تورمی بالاتر از متوسط و اغنیا با نرخ تورمی پایینتر از متوسط روبرو هستند.
بیتوجهی به این واقعیت و تأکید بر نرخ متوسط تورم، دو زیان دارد. نخست آنکه اکثریت مردم که با نرخ بالاتر روبرو هستند اعتمادشان به مسئولان کم میشود و آنان را خلاف گو و یا لااقل ناوارد میدانند و احساس بدبینی، سرمایه اجتماعی را کاهش می دهد و از همکاری و سیاست پذیری اکثریت مردم میکاهد. دوم آنکه مسئولان که روی نرخ متوسط اصرار دارند، سیاستگذاریهای دیگرشان با همین فرض اتخاذ میشود و در نتیجه سنگینی بار دوش مستضعفان را درک نمیکنند و این بار برای آنان کمرشکن میشود؛ مثلاً وقتی میخواهند با افزایش حقوق و دستمزد اثر تورم را خنثی کنند نرخ متوسط را ملاک میگیرند، مثلاً نرخ تورم متوسط 15 درصد و نرخ تورم فقرا 20 درصد است. دولت حقوق و دستمزد را بجای 20 درصد، 15 درصد افزایش می دهد. نتیجه آنکه قدرت خرید مردم فقیر 5 درصد کم میشود و فقرا هر سال فقیرتر میشوند.
راهحلی که خواست رهبری و مردم است این است که ملاک سیاستگذاری حمایتی، توجه به نرخ واقعی تورمی باشد که مردم متوسط و ضعیف با آن روبرویند. نرخ تورم اغنیا نیز، مبنای سیاستگذاریهای معطوف به تمکن آنان باشد.
پس چنانچه رهبری فرمودند، گرچه محاسبات علمی باشد، «اما همین آمارها به طور کامل در همه جا نشان دهنده وضع واقعی کشور و زندگی مردم نیست»
با هر نرخ تورمی که روبرو باشیم تا وقتی که نرخ تورم کشور طرف تجاری کمتر باشد، ارزش پول ملی در برابر پول آن کشور کم میشود و قدرت رقابت خارجی ما را کاهش میدهد. ولی در این مورد هم برخی مسئولان وقتی نرخ تورم کم میشود، از تقویت پول ملی سخن میگویند که ضرورتاً درست نیست و بستگی به تغییرات نرخ تورم طرف تجاری ما دارد. درباره ارقام رکود و بیکاری هم مطالب گفتنی هست که به بعد موکول میکنیم.
کلمات کلیدی : رشد اقتصادی + تورم + اقتصاد ایران + توکلی
سلام تورم ماهانه ده درصد است سالانه 120 برای مثال در این چند ماه روغن برق برنج قند و ماشین وغیره ببینید چقدر گران شده خودتان قضاوت کنید (4542829) (alef-2)
در حالت علمی تورم حداقل برابر کسری بودجه دولت است ؟ الان کسری بودجه دولت 10 درصد است ؟! (4542989) (alef-11)
تورم در ارزاق و مایحتاج عمومی بیش از 180% نسبت به سال 90 رشد کرده
علی برکت الله !!!!!!!!!!
وقتی آب خوردن را به برجام فاجعه بار گره زدند باید فکر این را هم میکردند که مثل آب خوردن اقتصاد و فرهنگ و اجتماع را یکجا آسیب زدند . (4543275) (alef-11)
تورم حداق 15% بعد نرخ سود بانکی 15% یعنی دقیقا هیچ ! (4542849) (alef-2)
محمد حسین
۱۳۹۶-۰۶-۱۱ ۱۴:۰۰:۲۰
الان دولت می گوید کسری بودجه دارد و مشکلات اقتصادی، لکن در برخی دستگاه حقوق پرسنل 4-5 برابر تورم افزایش یافته است.
در سازمان مالیاتی و زیرساخت مخابرات حقوق ها و مزایا و کارانه و پاداش افزایش چشمگیری داشته است. وزارت اقتصاد و امور دارایی پاداش های زیادی به پرسنل می دهند.
این افزایش ها باعث می شود که بخش خصوصی که قادر به چنین افزایش هایی برای کارکنانش نیست در تنگنا قرار گیرد و برای همین بسیاری از بخش های خصوصی در حال تعطیل شدن هستند. (4542861) (alef-2)
بنده کارمند شهرداری یکی از شهرهای لرستان هستم وهنوز حقوق برج یازده پارسال را دریافت نکرد ه ام آنهم با بیست سال سابقه ومدرک لیسانس ماهی یک میلیون وششصد هزار تومان (4542949) (alef-11)
مشکل این هست که اولا مایحتاج اصلی مردم افزایش شدیدی داشته که در محاسبات این مایحتاج اصلی درصد کمی از داده های آماری است ودوما فرضا ده سال گذشته قیمت جنسی صد تومان بوده وچهل درصد تورم داشتیم یعنی میشود چهل تومان گرانی حال پس از ده سال قیمت ان جنس فرضا هزار تومان شده ونه در صد تورم داریم یعنی در اصل نود تومان گرانی ودر حقیقت در زمان حاضر با تورم کمتر گرانی ریالی بیشتری داریم (4542953) (alef-2)
سبدی که دولت بر اساس آن نرخ تورم را اعلام میکند دو عامل بزرگ وجود دارد که نرخ را پایین می اورد ولی این کاهش را مردم احساس نمی کنند .
دو عامل اساسی و بزرگ یکی قیمت ملک و ساختمان است که با توجه یه گران نشدن در سالهای اخیر و حتی گاهی ارزانتر شدن ملک و یکی کالای خارجی که بیشتر شامل کالاهای لوکس میشود که بدلیل سرکوب قیمت دلار قیمتشان تقریبا ثابت است .
این دوعامل بدلیل وزنشان در سبد مورد محاسبه دولت این نرخ را بشدت کاهش میدهد که اتفاقا همین دو مورد که باعث کاهش نرخ تورم کاغذی شده اند رکود هم بدنبال داشته و در حقیقت دولت نه تنها کاری برای بهبود مهیشت نکرده بلکه علاوه بر تورم بالا در سایر کالای ضروری رکود هم به آن اضافه کرده است.
البته اینکه میگویم نرخ این دو عامل پایین نگه داشته شده منظورم این نیست که این دوعامل باید گران میشد بلکه میخوام بگم که دولت با این اعداد فقط تبلیغ میکند،اصل این است که معیشت مردم بهتر شودودولت سر مردم را با این ارقام گرم میکند و برای خودش تبلیغ میکند.
اگر توانسته بود با رونق نسبی تورم را کاهش دهد هنر کرده بود وگرنه وقتی که مردم پولی و درآمدی ندارند چه این نرخ 4درصد باشد چه 400درصد معیشت کسی که بر اثر رکود درامد ندارد فرقی ندارد. (4542878) (alef-2)
majid r
۱۳۹۶-۰۶-۱۱ ۱۴:۱۷:۴۰
فارق از درستی یا نادرستی نرخ اعلامی تورم ، اکثر مردم ما معنایی نرخ تورم و چگونگی محاسبه آن را نمی دانند. و آن را = قیمت اقلام می دانند. (4542882) (alef-2)
مردم نمی دانند. اما شما میدانی ؟ (4543499) (alef-11)
کارمند
۱۳۹۶-۰۶-۱۱ ۱۴:۲۸:۵۰
جناب آقای توکلی فرمایشات و توضیحات شما کاملا درست و منطبق با منطق است. اما متاسفانه مسئولین توجهی به واقعیات ندارند!!!
متاسفانه رییس جمهور مجترم در هفته دولت سخنرانی داشته اند و اعلام کرده اند که هر کارمندی از حقوق خود راضی نیست استعفا دهد!
همین سه سال پیش برای جلوگیری از زیر میزی گرفتن تعداد اندکی از پزشکان، دولت کارانه دهها و گاهی صدها میلیون تومانی به پزشکان را تصویب کرد و وزیر بهداشت درآمد آنها را به دلار و با آمریکا مقایسه نمود. اما در مقابل، حقوق یک کارمند را نه با آمریکا که با وضعیت اقتصادی اسف بار کشور و با توجه به همین نرخ تورمی که فقط خودشان باور دارند، محاسبه و پرداخت می کنند و نارضایتی آنها را با جلمه "دوست نداری استعفا کن برو" پاسخ می دهند. (4542895) (alef-2)
گفتا زکه نالیم که از ماست که بر ماست
این نتیجه لیستی رای دادن است
این نتیجه اعتماد به حاکمیت 4 درصدی هاست (4543085) (alef-11)
حقیقت این است که نرخ اعلامی تورم از سوی دولت و بانک مرکزی واقعی نیست. تورم در حال حاضر بیش از ۴۰ در صد است. (4542900) (alef-2)
بالاخره زبان نرخ تورم آن چیزی است که در همه دنیا وجود دارد و در ايران هم تاکنون به آن استناد می شده،بنابراین باید آنرا بیشتر توضیح داد تا مردم بهتر متوجه شوند هر چند مسولین کشور از جمله رییس جمهور هم معمولا اشاره ای به این مطلب در گزارش ها یا مصاحبه میکنند.اما مطلب قابل اعتنا در این مورد دلیل عدم واقعی کاهش آمار تورم بر روی زندگی مردم اسا که برای اهل فن و کارشناسان چندان پیچیده نیست.توضیح ساده آن کم بودن زمان کاهش نسبت به دوره های افزایشی است تا بتدریج اثر واقعی آن مشخص شود.وقتی حدپد بیست سال تورم دو رقمی وجود دارد همه ساختارها با آن تطبیق یافته و عادت کرده اند،یک یا دو سال تورم زیر ده درصد نمیتواند اثر واقعی تورم بالا را حذف کند،برای تقریب ذهن نیز کافی است به دلایل عدم کاهش نرخ سود بانکها حتی پس از تورم تک رقمی اشاره کنیم که نشان دهنده عجین شده ساختار اقتصاد کشور با تورم بالاست.بنابراین باید کاهش تورم وتک رقمی بودن آن چند سال ادامه یابد تا اثر واقعی آنرا بتوان در تولید کشور وسپس قیمت تمام شده کالاها دید. (4542923) (alef-2)
فقط 10 درصد دو ماه بعد از انتخابات قیمت دلار بالا رفته بقیه رو خودتون محاسبه کنید (4542926) (alef-2)
دارند قیمت ارز رو ازاد میکنند و منظور از ازادشدن اقای سیف همان گران کردن بود و خیالشان هم که دیگه راحته انتخابات بعدی هم که ندارند پس با سرعت به جلو و مردم هم اگر این وسط قربانی شدن که مهم نیست اصل کاری ژن های خوب هستند (4542977) (alef-2)
کارشناسان بانک مرکزی بجای قیمت اجاره. قیمت خرید مسکن را در سبد محاسبه گذاشته اند که خطا است و نرخ واقعی را نشون نمیدهد . چون اجاره بها ۲۵ درصد افزایش داشته ولی قیمت ملک ثابت است (4542967) (alef-2)
ماست سون 7 کاله تا چند روز پیش 8.500تومان بود امروز برای خرید رفتیم همین محصول خوراکی شده 10.500تومان این میشه چند درصد؟شما بگید مردم که از دید آقایان بی سواد هستند (4542971) (alef-11)
خوب جناب توکلی راه حل شما چیست؟
تا آنجا که من از نوشته مجمل شما فهمیدم، نظرتان این است که مردم کشور را از نظر درآمدی به سه بخش تقسیم کنیم: فقرا، متوسط و اغنیا. برای هر کدام سبد مصرفی جداگانه تعریف کنیم و سه نرخ جداگانه تورم بر اساس این سبدها محاسبه کنیم. خب بعد چه؟
در کدام کشور راه حل مشابه پیاده شده و چه مزایا و معایبی را به همراه آورده است؟
اگر ما اولین در دنیا هستیم، به نظر شما این راه حل چه مزایا و معایبی را به همراه خواهد داشت؟ چگونه می توان با معایب این طرح مقابله کرد؟
مگر هم اکنون بانک مرکزی آمار تورم روستایی و شهری نمی دهد؟ مگر آمار تورم تولید و خدمات نمی دهد؟ آیا نمی توان از این اطلاعات استفاده کرد و به هدف مد نظر شما رسید؟
این ابعاد و مشابه آن که به نظر من عامی نمی رسد، ابعادی است که انتظار می رود یک اقتصاد دان در طرح یک مساله اقتصادی بحث کند و نشان دهد که راه حل پیشنهادی او چگونه به آنها توجه کرده است. (4542975) (alef-2)
بنظر من منظور آقای توکلی این است که در کنار نرخ تورم که فقط یکی از شاخص های اقتصادی است ،شاخص های دیگر از جمله میزان رضایت مردم از وضع زندگی،بیکاری واقعی و... را هم بگویندو مردم هم باید آگاهی خود را افزایش دهند و با این اعداد کاغذی گول نخورندو بفهمند این کاهش تورم به چه بهایی برایشان تمام شده،یکی از افتهایی که بوجود آورده ورشکستگی کارفرما و بدنبال آن وضع کنونی بانکهای ورشکسته است (4543051) (alef-11)
یعنی هر کس از فرد مورد علاقه شما انتقاد کرد باید هدفی داشته باشه؟ شما نمیبینی که اکثر خدمات دولتی از 95 تا 96 حداقل بیست درصد و گاهی تا چهل درصد افزایش داشتند؟ به قبض های آب و برق و گاز توجهی کردین؟
در چهار سال دولت یازدهم هزینه دفترخانه ها چهار برابر شده به این میگین تورم ده درصدی؟
شهریه های دانشگاههای آزاد و غیر دولتی چند برابر شدند؟ حبر دارید؟
با کلمه "محاسبه علمی" سر مردم رو نمیشه شیره مالید!
مردم با تمام وجود حس میکنند که هر روز سفره شان کوچکتر میشود و بیشتر زیر فشار مخارج روز مره قرار میگیرند و متوجه میشوند که این فشار خیلی بیشتر از 10 درصدی است که به گوش آنها خوانده میشود
افزایش حقوق ها هم که داستان خودش را دارد هر چیزی را اعم از آب و برق و گاز و بنزین و خودرو و لوازم منزل و مالیات و و غیره را با قیمت های جهانی میسنجند ولی نوبت به درآمد کارکنان دولتی و خصوصی که میرسد همه چیز یادشان میرود و رقم من درآوردی خودشان را نرخ تورم اعلام میکنند و به حقوق سال قبلی اضافه میکنند که همان هم نمیتوانست یک خانواده را تامین کند
یک بار برای همیشه بیایید یکی از کشورهای موفق را ملاک قرار دهیم هزینه ها را برمبنای آن کشور و حقوق ها را هم برمبنای همان کشور تعیین کنیم و هر ساله این محاسبه را تکرار کنیم عملا ریال فقط یک کارآیی دارد و آن هم کاهش ارزش آن با وجود افزایش چند درصدی سالانه است (4544860) (alef-11)
بدبخت حقوق بگیرها که با این نرخهای غیر واقعی حقوقشان تعیین میشود و هر روز فقیرتر میشوند. (4542983) (alef-11)
آقای دکتر توکلی عزیز، حرف شما به زبان علمی می شود همان نرخ تورم در دهک های مختلف هزینه ای که خوشبختانه اعلام می شود و در دسترس هست. البته شما درست می گویید که این نرخ تورم چندان ملاک قرار نمی گیرد. نه در سخنرانی ها و نه در سیاست گذاری ها.
راه حل مسأله ای که شما مطرح کردید این است که تلاش شود تورم دهک های پایین کمتر شود. یعنی دولت با روش های مختلف جلوی افزایش قیمت اقلامی مثل خوراکی ها و مسکن را بگیرد. نتیجه این قبیل مداخله های دولت در بازار را قبلاً دیده ایم که چقدر زیان بار بوده و در نهایت به ضرر همان قشر مستضعف می شود.
آیا بهتر نیست به جای ترغیب و تشویق دولت به دخالت بیشتر در بازار و اقتصاد، سعی کنیم جلوی همین دخالت های مضر فعلی را هم بگیریم. شما که بهتر می دانید هر جا پای دولت باز می شود فساد و ناکارآمدی به بار می آید. (4543025) (alef-11)
آیا کاهش ارزش پول قدرت رقابت را کاهش می دهد یا با ارزان شدن نسبی قدرت رقابت افزایش می یابد؟ (4543182) (alef-11)
اول اینکه بفرض محال اگرتورم صفر هم باشد زمانیکه درامد یا صفرباشد ویا ناچیز
هیچ تاثیر مثبتی در زندگی اکثریت ندارد دوم تا دولت ایجاد درامد انهم تولیدی نکنید
باز مفید بحال مردم خواهد بود درامد واشتغال باید متوازن باشد که بااین دولت چندان امیدی به بهبود وضعیت اقتصادی که برای اکثریت مفید باشد نیست واما تورم اگر درامد
باشد مفید است ولی بنظر میرسد از برنامه های اقتصادی دولت یک عده کمی به ثروت خود بیفزایند وتاکنون ما طبقه زیرا خط فقر احساس پایین بودن تورم را نکردیم ودرحرف
وسخن تورم زیر ده درصد میباشد ودرعمل چنین چیزی نیست (4543201) (alef-11)
هر نرخ رسمی به جز نرخ هایی که باید از مردم دریافت شود واقعی نیست
فقط دولت برای منافع خود با نرخ واقعی از مردم مالیات و پول بنزین می گیرد (4543288) (alef-11)
تورم حتی در نوع کالاها برای قشرهای مختلف مردم تاثیر متفاوتی دارد بخصوص اگر بتوان اثر ان را بر سایر کالاها های مورد نیاز کاهش داد اما متا سفانه دولتها هیچگاه در این تفکیک موفق نبوده اند وبه همین دلیل توزیع درامد بسیار نا عادلانه تر از تورم میشود و هر کشوری توان وپتانسیلی دارد که میتواند با انتقال گرانی بعضی کالاها ارجح بر دیگری توزیع درامد را به نفع قشر متوسط وفقیر تغییردهد گرانی مسکن یکی از عوامل مهم تاثیر گذار بخصوص در شهرهای بزرگ است که کسب وکار وسکونت رابا تنشهای زیاد همراه میکند ایا گرانی ماشین لوکس خارجی یا لوازم ارایش وارز ... مانند گرانی مسکن و نان خانودها را بطور یکسان تحت تاثیر قرار میدهدّّّ ّ. در حال حاضر گرانی مسکن حتی باوجود گرانی ساخت وساز بسیار کمتر از قیمت زمین است وهمین مشخص میکند که میتوان ان را از گرانی نجات داد وبه جای انکه گاه تا دو سه برابر حقوق کارمند را از ان خود کند با روشهای مختلف ان را به یک سوم کاهش داد تا قدرت خرید مردم برای محصولات دیگر افزایش یابد . در ژاپن با قطارهای سریع وسیر اجازه انتقال مردم به محل کسب وکار و شهرهای بزرگ وشهرهایی که محل سکونت هستند داده شده ، در ترکیه با انتقال پایتخت استانبول به ارامش رسید .در بعضی کشورها دادن خانه سازمانی یا اپارتمانایی که از طریق شهرداری در اختیار مردم گذاشته میشود ومحل کسب وکاری که باقیمت ارزان اجاره داده میشود مانع احتکار وگرانی مسکن شده اند و در دیگر کشورها به کسانی که بیش از دو اپارتمان دارند گاه تا ۶۰ درصد قیمت ملک مالیات گرفته میشود در هر صورت برای ایران نیز با تظر کارشناسان میتوان به نتایج موفقیت امیز رسید (4543495) (alef-11)
تورم همیشه و همیشه به سود سرمایه داران آقا زاده ها و وزیر و وزرا بوده است (4545403) (alef-11)
امارهای ارایه شده توسط دولت چه در زمینه تورم ورونق اقتصادی وبیکاری تماما صددرصد دروغ هست ما خودمان در جامعه هستیم رکود وحشتناک وتورم را می بینیم دولت یازدهم با سیاست های غلط اقتصادی چه درزمینه سود بانکی و یارانه ها با کشیدن پولها رکود بی سابقه ای را به جامعه تحمیل کرد برای مهار تورم از هول حلیم افتاد تو دیگ اقای روحانی تمام تخم مرغ هایش را در سبد برجام گذاشت حالا بعد شکست سیاست های اشتباه اقتصادی بادادن امارهای دروغ سعی در لا پوشانی دارد همین امروز وزیر اقتصاد (طیب نیا2 ) گفته ما رکود تورمی را به رونق غیر تورمی تبدیل کردیم ...... دروغ دروغ (4546655) (alef-11)