نظر منتشر شده
۵۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 257761
چند جمله درباره پیاده‌روی ژنو
تاریخ انتشار : دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۴۷
مهدی محمدی: قدم زدن محمدجواد ظریف و جان کری در ژنو ارزش دیپلماتیک چندانی نداشته و ظریف خود گفته است هدف آنها صرفا رفع خستگی پس از یک مذاکره چندین ساعته بوده است. در واقع مساله اصلی در اینجا هم دیپلماسی نیست. دیپلماسی به آن خوبی که آقایان انتظار داشتند و وعده داده بودند پیش نمی‌رود و حل آن هم با نشستن میسر نشده، با قدم زدن و حتی دویدن هم ممکن نخواهد شد.

اصل مساله این است که دولت آشکارا از خط قرمزی که در زمینه فراتر نبردن تعامل با آمریکا از موضوع هسته‌ای برای آن ترسیم شده، عبور کرده است. آنچه اکنون عملا می‌بینیم این است که وزارت امور خارجه در حال ایجاد زیرساختی از روابط با آمریکاست که چه مذاکرات هسته‌ای به نتیجه برسد و چه نرسد، به هم زدن این زیرساخت برای دولت دشوار خواهد بود. سطحی از گره‌خوردگی، تعامل مستمر و شخصی شدن روابط میان مقام‌های وزارت امور خارجه و آمریکایی‌ها رخ داده که تبعات آن به هیچ‌وجه به آن سادگی که دولتی‌ها وعده می‌دهند قابل کنترل نخواهد بود. مساله اصلی این است. به عبارت دیگر، مساله این است که دولت در حال تغییر دادن سنت‌های دیپلماتیک نظام در تعامل با آمریکاست و عملا خود را درگیر نوعی از روابط با آمریکایی‌ها کرده که هیچ سنخیتی با تداوم تقابل راهبردی تهران ـ واشنگتن ندارد. این سنت جدید که دیپلمات‌های وزارت امور خارجه با رفتارهایی نظیر پیاده‌روی، صدا کردن یکدیگر با نام کوچک، تلفن و ایمیل روزانه و احتمالا رفتارهای دیگری که ما از آنها مطلع نشده‌ایم، در حال ایجاد آن هستند، همه در راستای تغییر سنت دیپلماتیک ایران درباره آمریکاست که دولت هیچ مجوزی برای آن ندارد و هیچ استدلال قانع‌کننده‌ای هم که بتواند چنین رفتاری را توجیه کند در دست نیست.

فرض کنید فردا مذاکرات هسته‌ای به نتیجه نرسد، امری که با توجه به وضعیت فعلی مذاکرات کاملا محتمل است. آیا ظریف و کری یا معاونان آنها قادر خواهند بود به سادگی همه چیز را میان خود تمام کنند و دیپلماسی به وضعیت پیش از تعامل مستقیم دوجانبه بازگردد؟ مسلما اگر مذاکرات صرفا به موضوع هسته‌ای محدود مانده و معیارهای تماس میان دوطرف حداقلی تعریف شده بود چنین چیزی ممکن بود اما حالا سطح گره‌خوردگی فراتر از آن است که دولت بتواند خود را به سادگی از اعتیاد نشست و برخاست با آمریکا برهاند.

آنچه کار را سخت‌تر می‌کند این است که می‌دانیم سطح عمیق‌تری از روابط هم در جایی شکل گرفته که اصطلاحا دیپلماسی مسیر ۲ خوانده می‌شود. مسیر۲ جایی است که مذاکرات غیررسمی و کاملا محرمانه در آن برگزار می‌شود. دولت از همان ابتدا که مجوز تعامل با آمریکا در موضوع هسته‌ای را دریافت کرد، حجم وسیعی از مذاکرات مسیر ۲ را تعریف کرده که هنوز هم به اشکال مختلف ادامه دارد. سطح در هم‌تنیدگی روابط دوطرف در مذاکرات مسیر ۲ از آنچه در مسیر یک می‌بینیم بسیار عمیق‌تر است. اگرچه دولت تاکنون محتوای این تعاملات و حتی اصل آنها را با وسواس تمام پنهان نگه داشته ولی بالاخره روشن است که وقتی ۲ طرف در مذاکرات رسمی چنین رفتار می‌کنند، در مذاکرات غیررسمی و محرمانه روابط بسیار اساسی‌تر و عمیق‌تری میان آنها شکل گرفته است. همه اینها در حالی است که اولا تعامل با آمریکا هیچ پیشرفت محسوسی در مذاکرات هسته‌ای ایجاد نکرده و ثانیا مقام‌های آمریکایی در حالی که این نشست و برخاست‌ها ادامه داشته نه فقط از اهانت‌های خود علیه ملت ایران نکاسته‌اند بلکه می‌بینیم روز به روز بر حجم و شدت آن افزوده شده است. در واقع، می‌توان گفت مانور «نزدیکی به آمریکا» تنها عایدی دولت از این سبک دیپلماسی بوده و وقتی به متن مذاکرات نگاه می‌کنیم، هیچ‌کدام از این رفتارها موجب نشده آمریکایی‌ها حتی اندکی بر امتیازهای واقعی که حاضرند به ایران بدهند، بیفزایند. به لحاظ تاریخی هم، یکی از مهم‌ترین انتقادها به دیپلماسی به اصطلاح اعتمادساز آقایان این بوده است که امتیاز‌های واقعی می‌دهند ولی در مقابل تنها لبخند و تعارف دریافت می‌کنند. این نوع رفتار، طرف مقابل را کاملا دچار این سوءتفاهم کرده است که همین رفتارهای خنک شکلی برای طرف ایرانی کافی است و نوبت به بده بستان که می‌رسد این ایران است که باید از خط قرمزهای خود دست بردارد.

این نکته مهمی است. زمانی هست که یک دیپلمات با طرف مقابلش به خنده و گپ و گعده می‌نشیند ولی پس پرده فراموش نمی‌کند آن که روبه‌رویش نشسته دشمن است و باید از همه ابزارهای موجود برای تقابل با او بهره ببرد. این جنس نشست و برخاست خیلی مهم نیست و نباید بر آن سخت گرفت اما اگر در میانه بگو و بخند، دیپلماتی فراموش کرد که اصل قصه چیست و پوسته را با هسته اشتباه گرفت و فرم دیپلماسی را به جای محتوای آن نشاند و دلش متمایل به مهربانی و همدلی با دشمن شد و سرآخر، هم ادبیاتش دگرگون شد و هم منطق طرف مقابل را پذیرفت؛ آنجاست که فاجعه رخ می‌دهد. منتقدان نگران این دومی بوده‌اند که چنین با حرارت به پیاده‌روی ژنو واکنش نشان دادند.

دولت احتمالا انتقادها از پیاده‌روی را به مثابه نوعی بهانه‌جویی تحلیل‌ کرده است. اگر به یاد بیاوریم که دولت با منتقدان چقدر نامهربان و درباره آنها چقدر توطئه‌اندیش بوده این عجیب هم نیست ولی این نگاه واقعیت ندارد. منتقدان برای دولت خیرخواهی کرده‌اند و سخن‌شان همه این است که اولا اغفال نشده‌اند و می‌دانند میان دولت و آمریکا چه اتفاقی در حال رخ دادن است و ثانیا از دولت می‌خواهند دشمنی دشمن را چنان پاسخ ندهد که مستلزم اهانت به ملت باشد.

منبع: وطن امروز
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۰:۵۵:۲۷
افرین (2633708) (alef-3)
 
ح.ق
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۲:۰۷:۵۷
آفرین؟؟
((هیچ استدلال قانع‌کننده‌ای هم که بتواند چنین رفتاری را توجیه کند در دست نیست.))؟!!
اخوی! مگه داشتن رابطه با چین و روسیه توجیه داره؟!
توجیهش یه رابطه اقتصادی و سیاسی هست که بتونه برای هر دو طرف سودمند باشه! مثل هر رابطه دیپلماتیک دیگه ای، هر طرف که زرنگ تر باشه، سود بیش تری می بره. مثل اتفاقی که بین ما و روسیه افتاده و ما سراسر داریم سود می بریم از این رابطه (2633916) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۲:۱۶:۴۱
ما به دولت رای دادیم تا با دنیا تعامل داشته باشیم خط قرمزها را مردم باید تعیین کنند (2633940) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۲۱:۵۶:۴۵
ما ۵۰ درصدی که به جناب روحانی رأی ندادیم مردم نیستیم!؟ (2635330) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۵:۰۳:۳۸
یک فرد و سیاستمدار به مصالح مملکتش فکر می کند و اگر لازم باشد برای موفقیت دیپلماتیک با شیطان هم قدم می زند بر خلاف آقایانی که با ندانم کاری و عدم انعطاف و مانور دیپلماتیک مملکت را به باد فنا می دهند و همه چیز را باشعار و این حرف ها حل می کنند (2634390) (alef-3)
 
تبریزی
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۵:۲۷:۵۹
خط قرمز باید خط فقر باشه که خیلی وقته از نصف نصفش هم پایین تر اومدیم نه قدم زدن دو تا "نوع بشر" با همدیگه. (2634470) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۲۳:۴۷:۲۰
"یکی از مهم‌ترین انتقادها به دیپلماسی به اصطلاح اعتمادساز آقایان این بوده است که امتیاز‌های واقعی می‌دهند ولی در مقابل تنها لبخند و تعارف دریافت می‌کنند."
دوستانی که نظر دیگه ای دارند میشه بفرمایند دولت به جز لبخند چی دریافت کرده دقیقا؟ (2635525) (alef-10)
 
حامد
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۰۳:۴۴
از نبود رابطه میان ایران و آمریکا فقط اسراییل سود می برد و صهیونیستها هستند که در برقراری این رابطه همیشه سنگ اندازی می کنند. لطفا هم جهت با منافع اسراییل حرکت نکنید. (2633722) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۳:۰۷:۰۳
اشتباه می کنید چون امریکا و اسرائیل به قدری پیوند خورده اند که نمی توان انتظار داشت امریکا بخاطر ایران از اسرائیل بگذرد (2634087) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۴:۳۴:۵۸
می گذرد ! وقتی پای منافع در میان باشد دولتها به راحتی از کسانی که مانع می شوند می گذرند ! (2634292) (alef-3)
 
مهدی
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۴:۲۳:۳۵
شما فکر می کنی آمریکا منهای اسرائیل مفهومی مستقلی دارد ؟ ! (2634260) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۰۶:۵۵
ما با رویکرد دولت موافقیم و به جناب روحانی و ظریف خسته نباشید میگیم (2633737) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۷ ۰۰:۵۴:۵۷
شما هیچ وقت فکر و استدلال نداشته اید.
ولی همواره ابراز موافقت و مخالفت کرده اید. (2635622) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۰۷:۵۴
احسن این نکات را باید به دولت تذکر داد که یکوقت در دام پهن امریکانیفتد (2633740) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۱۱:۲۰
حالا اين چه مشكلي داره كه شما را اينهمه هراسان كرده تا آخر دنيا كه نميشه با همه دنيا مجادله كرد . (2633750) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۴:۰۲:۲۲
حالا از کی آمریکا شده همه دنیا؟؟؟ (2634219) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۷ ۰۰:۲۹:۱۴
مهمتر از دنیا قیامت هست. (2635592) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۱۱:۵۸
روحانی خیلی شبیه احمدی نراده . خیلی ها! (2633753) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۲۵:۱۸
نباید مدام ایراد بنی اسراییلی گرفت. رسول خدا هم بدفعات با ابو سفیان گفتگو کرد آدم منطق دار که نباید از کفتگو بهراسد. (2633785) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۵:۵۳:۰۴
گفتگو کرد ولی اخرش چی شد؟؟ رفتن باهم قدم زدند؟؟ (2634550) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۶:۴۸:۳۰
شما که آن زمان نبودی شاید در حین گفتگو قدم هم زده باشند مشکلیه ؟! (2634668) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۲۸:۲۲
احتمالا رفتارهای دیگری که ما از آنها مطلع نشده‌ایم يعني چي اخههههههههه😂😂😂 (2633794) (alef-3)
 
majid
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۳۸:۲۶
انشالا تا ظهور قائم آل محمد ايستاده ايم (2633819) (alef-3)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۴۲:۳۳
انصافاً که حق مطلب را ادا کردید.آقای ظریف نماینده یک ملت است و می بایستی در اعمال و رفتار خود در مقابل دشمنان این مرز و بوم که قصدی بجز به زانو در آوردن این انقلاب ندارند محتاط تر عمل نمایند.به یاد داشته باشیم که همیشه سخنان رهبر فرزانه در این خصوص راهگشا و بیانگر خط قرمز ها بوده و خواهد بود. (2633831) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۲:۱۹:۱۰
نماینده ملتی است که به روش سیاسی وی رای داده (2633949) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۴:۴۳:۳۰
ودقیقا طریف به دلیل همین نمایندگی از طرف مردم این اعمال ورفتار را انجام می دهد . طریف حمایتت می کنیم اما برا این که دل روسها نسوزد وفریاد نزنند وسم پاشی نکنند یه چند قدمی هم با لاوروف بزن ببینیم دیگه اعتراضی میشه ؟!! (2634313) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۴۴:۱۶
فقط بنشینید وایرادبنی اسراییلی بگیرید. (2633836) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۴:۰۳:۰۴
تو هم بنشین و ساده لوحانه کیف کن... (2634220) (alef-3)
 
حسن
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۶:۰۸:۱۱
ساده لوح کسی است که فکر می کند در سیاست دشمنی و دوستی ابدی است و وضعیت الان ایران و عراق را به همه تاریخ تعمیم دهد!!! (2634585) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۴۹:۱۴
واقعا قدم زدن اشکال داره آیااااا؟؟؟؟ چرا اینقدر سطحی نگر و جزمی اندیش هستید؟؟؟؟ (2633856) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۵۰:۲۰
ما مردم به دولت منتخب و وزیر خارجه کاردانمون کاملا اعتماد داریم و اشکالی هر در قدم زدنشون نمیبینیم .... خاهشاااااااااااا ایتقدر دلواپس بازی در نیارید (2633858) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۴:۰۳:۳۰
ولی ما مردم هیچ اعتمادی به اینها نداریم... (2634222) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۴:۱۶:۲۵
شما خودتو به مردم نچسبون. (2634240) (alef-3)
 
علی
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۴:۲۳:۱۰
خب همین میشه دموکراسی عزیزم هرگروه مثبت بیشتری داشت میشه اکثریت و باید نظرش اعمال بشه .اینو میتونی درک کنی یا نه؟ (2634259) (alef-3)
 
محمود
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۶:۰۶:۰۳
البته نسبتها در دنیای اقعی با دنیای مجازی متفاوت است (2634580) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۷:۰۸:۴۵
خرداد 92 نسبت شماها رو در دنیای واقعی نشون داد (2634727) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۷:۴۳:۵۶
پارسال درخرداد92هم همین حرفها رو میزدین!اکثریت اینجا هم همون اکثریت جامعه است.شما سروصداتون بیشتره فقط (2634810) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۲۰:۱۸:۲۷
daghighan (2635158) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۲:۰۶:۴۵
یه خسته نباشید به تیم آقای ظریف میگم
دمش گرم
خیلی مرده (2633910) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۲:۲۸:۰۳
خدا بهمه مان بینش و بصیرت علوی عنایت فرماید واز سطحی نگری و جمود فکری رهایمان سازد ، آقای ظریف ،لطفا باهرکسی می خواهید قدم بزنید ،نشست و بر خاست کنید و بخندید و...دشمنی هارا به ارتباطات چند جانبه توام با احترام متقابل تغییر دهید .برای دین و انقلاب وملت وکشور عزت و سرافرازی بارمغان بیاورید .آقای ظریف خداقوت. (2633983) (alef-3)
 
محسن از ماهشهر
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۲:۳۲:۱۸
از اين دشمني با امريكا و ديگر كشورها چه سودي عايدمان شده . هالا هرجه دولت سعي ميكند وضعيت را بهتر كند شما هي سنگ اندازي كنيد . ولي هيچ نميگوييد در صورت ادامه اين وضعيت چگونه ميخواهيد مملكت را اداره كنيد .اينقدر سطحي نگري نكنيد . (2633996) (alef-3)
 
محمدرضا
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۲:۴۸:۳۳
" همه در راستای تغییر سنت دیپلماتیک ایران درباره آمریکاست که دولت هیچ مجوزی برای آن ندارد"
ببخشید شما از کجا می دانید دولت مجوزی برای آن ندارد ؟ (2634044) (alef-3)
 
فرید
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۴:۲۶:۵۸
ببخشید اگر امکان دارد در مورد "تقابل راهبردی تهران ـ واشنگتن" که در متن به آن اشاره کرده اید توضیح کاملتری ارائه فرمایید.
این تقابل از دید کدام طرف و یا چه گروهی راهبردی محسوب میشود؟ (2634268) (alef-3)
 
محمد ماکویی
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۵:۰۸:۰۹
گاهی وقت ها آدم ها باید با هم راه بیایند تا حرف هم را بفهمند! (2634400) (alef-3)
 
سمیرا
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۵:۵۸:۲۵
کارش خوب بود. ظریف داره نشون میده یه دیپلماته کارکشته است.من که کارش را قبول دارم. (2634563) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۶:۰۳:۲۰
اقای ظریف بازهم از این کارهای مثبت بکن (2634573) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۶:۱۷:۴۶
شاید این دو دیپلمات لازم بوده در خارج از اتاق صحبتهایی داشته باشند، زیرا هیچ اتاقی از شنود اسرائیل در امان نیست (2634600) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۶:۳۲:۱۷
ما مردم در دفاع از سیاست خارجی دولت و وزیر خارجه کاردان ان هم قسم هستیم (2634631) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۶:۵۹:۱۹
من به دکتر ظریف افتخار می کنم و با این حرفها و نسبتهای ناروا بیشتر از قبل به ایشون ارادت دارم (2634701) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۷:۲۳:۱۲
همش حاشیه.گیر دادن به مسائلی که ارتباطی به زندگی روز مره مردم ندارد.
اگر از زاویه دینی هم به مساله نگاه کنیم هیچ حلال خدایی حرام نشده و یا هیچ حرامی حلال نگشته است. منافع ملی خدشه دار نشده فقط زمینه سفسطه گری برای گروهی که بی کارند دغدغه نان ندارند فراهم آمده است.
طرز فکر نویسنده هم برایم جالب است به فرض این که طرف دشمن هم باشد باید ظریف چه می کرد؟حتما دو عدد بادمجان زیر چشم کری می کاشت و سه عدد لگد فرد اعلی
ببخشید گعده یعنی چه؟ (2634758) (alef-13)
 
بی نام
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۷:۴۱:۴۰
لطفا نویسنده ی مقاله و طرفدارانش یه نگاه به نظر مردم بندازن و اینقد از طرف مردم حرف نزنن. (2634804) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۷:۴۲:۴۷
آقای نویسنده محترم نظرتون در مورد قدم زدن جلیلی با نماینده آمریکا در سال 2009 چیه آیا خط قرمز اونجا هنوز قرمز نبود شما تحلیل جناحی میکنید نه منطقی (2634806) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۸:۰۰:۵۰
حرفت آقای محمدی حرف نداشت وهرک بر این حرفها خورده بگیرد یا خود باخته و شیفته زرق و برق لباس و اباهه گری غربی هاست و یا خیلی ساده لوح و زود باور (2634871) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۸:۰۶:۲۴
من طرفدار آقای روحانی و عملکرد آقای ظریفم اما خداییش بعضی جا ها هم ظریف زیاده روی میکنه مثل خنده های بیش از حد در جلسات رسمی پیرامون یه موضوع به این حساسی . اما انصافا قدم زدن ایشون با آمریکاییا خیلی حساب شده هست چراکه به شدت عربستان و اسراییل رو هراسون کرده . برخلاف عده زیادی از افراد که آمریکا رو با کلیه عواملش شیطان فرض میکنن اینطور نیست و در داخل آمریکا هم گروههای زیادی مخالف جنگ طلبیهای روز افزون گروه اقلیت هستن که با دور اندیشی ما و ایجاد رابطه با گروههای صلح طلب عملا جبهه مقاومت نفع بیشتری میبره تا با قطع رابطه احساسی (2634891) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۲۱:۱۵:۱۶
عالی بود مقاله (2635261) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۲۲:۱۲:۲۴
خب قربونتم ! بايد قدم بزنند ، مگه نه اين است كه مذاكرات داره " قدم به قدم " پيش ميره ! حالا
بعضي ها جوري القا ميكنند كه انگار جناب وزير با جناب كري در حال دويدن " دو ماراتن " !
جهت رسيدن مذاكرات به نتيجه بوده اند !!!! (2635372) (alef-10)
 
مسعود
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۲۲:۴۴:۱۹
مگه قدم زدن در هتل با قدم زدن بیرون چه فرق داره (2635425) (alef-10)