نظر منتشر شده
۲۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 490708
پتروپارس هم شركت ايراني نيست
بخش تعاملی الف - ميرزا سعدين داورپناه
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۹ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۵۷
از آبان ماه سال ١٣٩٤ كه نسخي از متن مصوبه هيئت دولت درباره «الگوي جديد قراردادهاي نفتي» در رسانه ها منتشر مي شود، همگي نسخه ها ماده ٤ دارند و ضمن آن مقرر شده كه «شركت ايراني» صاحب صلاحيت، بعنوان شريك شركت هاي معتبر نفتي خارجي در قراردادهاي آينده حاضر باشند.
 
مشاور ارشد كميته تنظيم آي پي سي نيز در پاسخ به ابهامات پيرامون مسائل حاكميتي، تسلط و رفتار مالكانه طرف اين قراردادها گفته بود:
«طرف شركت ملي نفت، يك شركت مشترك تشكيل شده از شركت هاي ايراني و خارجي است و شركت نفتي خارجي به تنهايي نمي تواند امضا كننده قرارداد باشد... در آي پي سي مشاركت ايراني ها يك مشاركت همه جانبه است. حتي اگر درصد مشاركت ايراني ١٠ درصد و مشاركت خارجي در سرمايه يا عمليات ٩٠ درصد باشد، مديريت اين مشاركت به صورت سالانه بر اساس ٥٠ - ٥٠ و به صورت چرخشي خواهد بود.» (١)  
 
همان ماده ٤ مصوبه آي پي سي به قصد رفع ايرادات و ابهامات مربوط به نسبت قرارداد با دامنه شمول اصولي از قانون اساسي، لزوم چنين مشاركتي را مقرر كرده است. جزييات قرارداد اخير هنوز محرمانه مانده ولي مقامات رسمي از سهم قريب ٢٠ درصد «شركت پتروپارس» بعنوان شريك ايراني در توسعه فاز ١١ پارس جنوبي خبر داده اند.
 
مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران درباره مشاركت پتروپارس توضيح داد:
«ما لیستی از ١٢ شرکت صاحب صلاحیت به شرکت توتال ارائه کردیم تا برای انتقال تکنولوژی یکی از این ١٢ شرکت را به عنوان شریک ایرانی برگزیند. شرکت توتال با بررسی هایی که از نظر فنی و عملیاتی انجام داد شرکت پتروپارس را در میان این فهرست انتخاب کرد.» (٢)
 
اگر علي رغم انتقادات برخي كارشناسان پذيرفته شود كه طريقه انتقال تكنولوژي و رفع شبهات قانوني، قناعت به چنين سهم شراكتي در يك قرارداد مي باشد اما واقعيت مهم تر كنوني اين است كه پتروپارس قانونا يك «شركت ايراني» محسوب نمي شود و انتساب نقش شركت ايراني به پتروپارس تنها خوراك تبليغات بوده لذا ابهامات حاكميتي و مديريتِ «انفال و ثروتهاي عمومي» و تضمين مشاركت «شركت ايراني» همچنان بلاتكليف مانده است! 
 
ماده اول قانون "راجع به ثبت شركت ها" تعريف صريحي از شركت ايراني دارد:
«هر شركتي كه در ايران تشكيل و مركز اصلي آن در ايران باشد شركت ايراني محسوب مي شود. »
 
مستند به اعلام دفتر هيئت دولت يازدهم، پتروپارس در خارج از ايران به ثبت رسيده و لذا بر اساس تعريف قانون ثبت شركت ها، پتروپارس يك شركت ايراني نيست.
 
سايت رسمي دفتر هيئت دولت مورخ ٢٤ خردادماه ١٣٩٦ طي گزارش مصوبات هيئت وزيران چنين اعلام كرد:
«با تصویب هیئت وزیران، مصوبه مربوط به شرایط عمومی، ساختار و الگوی قراردادهای بالادستی نفت و گاز اصلاح شد. بر این اساس، شرکت­ های اکتشاف و تولید که صد درصد سهام آن ها متعلق به اشخاص ایرانی است و بنا بر ضرورت­ های عملیاتی "در خارج از ایران به ثبت رسیده­اند" (مانند شرکت ­های "پتروپارس" و پتروایران) با تشخیص و تأیید وزارت نفت به عنوان شریک ‏شرکت ‌های معتبر نفتی خارجی حضور دارند و با حضور در فرآیند اجرای قرارداد، امکان انتقال و توسعه دانش فنی و مهارت‌ های مدیریتی و مهندسی مخزن به آنها میسر می ­گردد.»(٣)
 
با توجه به حساسيت هاي راجع به تحريم ها، انگيزه ثبت پتروپارس در خارج از كشور و ترجيح مشاركت با اين شركت از سوي توتال پنهان نيست اما هرگز نمي توان آن را يك شركت ايراني متعارف به شمار آورد.
 
به پشتيباني اطلاعات در دسترس با اطمينان مي توان گفت اكنون كنسرسيوم طرف قرارداد توسعه فاز ١١ پارس جنوبي، بر خلاف آنچه وعده داده مي شد از منظر حقوقي «صد درصد خارجي» بوده و اثر اين مصوبه اخير هيئت وزيران تمام اوصاف پيشين آي پي سي را تكذيب كرده است. به عبارتي با اين مصوبه هيئت دولت، پتروپارس و پتروايران جاي «شركت ايراني» را در آي پي سي پر مي كنند!
 
مديريت شركت پتروپارس به طريقي تحت نظارت وزارت نفت مي باشد و از اين باب نگراني هايي برطرف مي شود. نزديك به موضع دولت، امضاي قرارداد با شركت هاي بزرگ جهان شايد بتواند مبدل به يك دستاورد سياسي و اقتصادي شود و بنا بر فرض باور اين اميدواري كه قرارداد اخير يك سد شكني بوده، دست كم دو نكته را نمي توان از نظر دور داشت و همچنان وفاداري به مر قانون مطالبه اصلي است.
 
يك اينكه مبادلات بانكي و مالي ايران گرفتار موانعي است. مشاركت دادن يك شركت قانونا ايراني در قراردادهايي با شراكت غول هاي بين المللي نفت، تلاشي موثر در مسير عادي سازي روابط اقتصادي كشور با ديگران خواهد بود. دوم هم نبايد غافل شد از اينكه توسل به گنجاندن عبارت «شركت ايراني» و تعريف جايگاه آن در «كميته مشترك مديريت»، تدبيري براي رفع نواقص مشخصي از الگوي جديد قراردادهاي نفتي است كه از نظر منتقدان با برخي اصول قانون اساسي ناسازگار بود. همچنين يافتن چاره اي جهت نمايش وفاداري كامل دولت به تعريف دقيق قانون از «شركت ايراني»، پيامي روشن به سرمايه گذاران خارجي خواهد بود تا راهكار تعامل با ايران را در ملاحظه مقررات و بستر مشخص قانوني بجويند و احيانا به فشار و تاثيرگذاري بر اراده و تصميم چند مقام با نفوذ متوسل نشوند.

 
تصميم ناگهاني هيئت وزيران در تقلاي بلامانع كردن مشاركت پتروپارس در كنسرسيوم، تنها سه هفته پيش از نمايش امضاي قرارداد، قابل تامل و نقادي بيشتر است. 
 
٢) روزنامه ايران، ١٧ تيرماه ١٣٩٦، صفحه ٥
 
کلمات کلیدی : ميرزا سعدين داورپناه
 
United Kingdom
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۰۹:۱۹:۵۳
يا خدا
همين ديروز وزارت نفت اطلاعيه داد و باز نوشت پترو پارس شركت ايرانيه
چرا اينقدر واسه ادعا كردن راحت و ازادن اينا
مگه اين كشور نهاد نظارتي نداره
چرا همشون ساكتند
نفت مگه ثروت ملي نيست
مگه انفال نيست
اينجا كه دم خروس حسابي بيرونه
آخه مگه قانون تنها برا ما ملته
عجب (4466438) (alef-11)
 
مشعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۳:۵۴:۰۹
با این اوضاع می شه گفت درود بر ناصرالدین شاه! (4467000) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۳۶:۰۹
همه را بُرد که بُرد (4467591) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۳۶:۵۵
چشم مردم روشن با این مسئولین وطن پرست و خیرخواه (4467593) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۳۸:۰۴
معلوم نیست جواب نسل های بعدو قراره چی بدیم (4467596) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۰۹:۵۲:۴۹
هر دم از این باغ بری می رسد
بازم سیب و گلابی کرمو! (4466485) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۳۴:۵۹
سیب و گلابی؟ دلت خوشه برادر، خاکشم به توبره کشیدن بردن (4467589) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۰:۱۵:۱۷
...به هر دري مي زنيد اين قرارداد را بكوبيد!؟
پتروپارس خيابان فرهنگ سعادت آباد است . (4466520) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۱:۱۵:۱۵
مسله دیگری نبود؟ مدیران این شرکت ایرانی هستند. توسط دولت ایران تاسیس شده منتها در خارج ازکشور ثبت شده که علت ان تحریم ها بودند. بسیاری از شرکت ها بنا به اجبار و فرار از تحریم ها که توسط به اصطلاح شما کاغذ پاره های سازمان ملل ! که همفکران شما انرا به مسخرگرفته بودند بر ایران وایرانی وضع گردیده بود، در خارج ثبت شده اند (4466621) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۰ ۰۴:۴۰:۳۸
عاليجناب و استاد گرامي
قانونا اهميتي ندارد كه سرمايه گذار شركت چه مليتي دارد، طبق قانون ثبت شركتها هر شركتي كه تحت قوانين ايران در ايران ثبت شده شركت ايراني محسوب مي شود.
دقيقا چون پتروپارس قانونا شركت ايراني نيست، هيئت دولت مصوبه ويژه سه هفته پيش از قرار داد تصويب كرده استت
ممكن است از علم حقوق اطلاعي نداشته باشيد اما لطفا ابتدا مطلبي كه پاي ان كامنت ميگذاريد را با دقت بخوانيد سپس به نقد بپردازيد. (4468064) (alef-11)
 
گنجی
Netherlands
۱۳۹۶-۰۴-۲۰ ۱۳:۱۶:۳۹
خوب با این استدلال همه شرکت هایی که ایرانیان از 100 سال پیش در غرب و

آمریکا ثبت کرده اند ایرانی محسوب می شوند!! (4468655) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۲:۱۶:۰۲
چرا برای کوبيدن رقيب ، داشته های خود را به ديگران.منتسب ميکنی؟ اگر مشکل قانونی داره، پيشنهاد اصلاح بده. با اين تفکراته که ديگر کشورها را به طمع تصاحب داشته های فرهنگی ما انداخته. (4466780) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۲:۵۰:۵۱
شرکت پتروپارس همزمان با توسعه اولین فاز پارس جنوبی و با هدف ارتقا و بهره گیری از توان و تجربه پیمانکاران داخلی و انتقال دانش مدیریت پروژه و فناوری روز دنیا به داخل کشور، در تاریخ  ۷ بهمن ۱۳۷۶ تاسیس گردید و در حال حاضر ۱۰۰%  سهام این شرکت متعلق به شرکت نیکو(NICO) از شرکت های وابسته به شرکت ملی نفت ایران (NIOC) می باشد.   (4466859) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۳:۴۵:۳۹
یا خدا
ما رو از دست کسایی که حال و آینده مون رو زندگی جوانهایمان را منافع ملی مان را بخاطر کینه های شخصی و باندی وقبیله ای که اسمش رو گذاشتن جناحی .نجات بده (4466979) (alef-11)
 
France
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۴:۱۵:۴۵
اقتصاد ایران در حال ترقیه. دست و پا زدنای بعضیا هم سودی نداره براشون (4467044) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۴:۲۰:۰۷
پترو پارس یکی از زیر مجموعه های شرکت نیکو هست که در خارج از کشور ثبت شده، کاش کمی صداقت داشتید (4467048) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۴:۳۶:۲۳
استیضاح وزیر نفت لطفا (4467073) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۱۸:۳۰
آقا ميرزا! اگر اين شرکت ايرانی نيست، پس مال کجاست؟ (4467546) (alef-3)
 
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۵۱:۲۶
منظورشون اینه که مال اصولگرایان نیست (4467624) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۲۱:۲۹:۱۷
بخون مقاله را با سواد خود هيات دولت گفته خارجيه...اصولگراها يعني كي دقيقا؟ خودتون را به خواب زديد... شركت ايراني شركتيه كه تو ايران ثبت شده باشه (4467775) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۳۲:۵۶
یعنبی این مملکت یک دونه مسئول دلسوز وطن پرست نداره؟ (4467581) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۳۳:۱۶
چقدر فریب، چقدر دروغ؟ (4467583) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۳۴:۲۱
ایران دلسوزترین مقامات اجرایی دنیا را داره. (4467586) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۲۱:۱۷:۵۹
شما فقطدنبا ل این هستید که قرارداد فسخ کماکان همسیگان ببرند (4467760) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۲۲:۰۸:۰۰
من طرفدار این قرارداد هستم و به نظرم باید خوشحال باشیم اما این نقد هم خیلی بجاست و به نظرم باید این مشکل قانونی اصلاح بشود. نقد مودبانه و خوبی بوده (4467834) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.