توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 279984
نوشابه‌ سالانه ۱۸۴ هزار نفر را می کشد
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۲۲:۳۲
کارشناسان پزشکی اخیرا هشدار داده‌اند که نوشیدنی‌های قند دار سالانه حدود ۱۸۴ هزار نفر را می‌کشد و باید هر چه زودتر از رژیم غذایی مردم کنار گذاشته شوند.

به گزارش فرادید به نقل از ایندیپندنت، آمار کسانی که به دلیل مصرف نوشیدنی‌های قند دار (از نوشابه گرفته تا اسموتی) جان خود را از دست می‌دهند اخیرا در پژوهشی در ژورنال انجمن قلبی آمریکا منتشر شد.

درصد زیادی از این ۱۸۴ نفر به دلیل دیابت (حدود ۱۳۳ هزار نفر در سال) جان خود را از دست می‌دهند. حدود ۴۵ هزار نفر هم به دلیل مشکلات قلبی و ۶۴۵۰ نفر هم به دلیل سرطان جان خود را از دست می‌دهند. پژوهش انجام شده در واقع اولین ارزیابی جامع در سطح جهانی نسبت به مرگ‌ومیر ناشی از مصرف نوشیدنی‌های قند دار (SSBs) است.

محققان در این پژوهش تمامی نوشیدنی‌های قند دار اعم از نوشیدنی‌های گازدار، آبمیوه، چای شیرین شده، نوشیدنی‌های انرژی‌زا و نوشیدنی‌های خانگی شیرین شده را در فهرست خود جای دادند و البته آبمیوه‌های طبیعی در فهرست نبود. در این تحقیق، پژوهشگران از نتایج ۶۲ پژوهش منتشر شده بین سال‌های ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۰ در ۵۱ کشور جهان استفاده کردند تا رژیم‌های غذایی بیش از ۶۱۱ هزار نفر را بررسی کنند. با کمک پژوهش‌های پیشین، جامعه آماری پژوهش حاضر حدود دو سوم جمعیت جهان را پوشش داد. این اطلاعات در کنار داده‌های مرتبط با آسیب‌های سلامتی نوشیدنی‌های قند دار، این امکان را برای پژوهشگران مهیا ساخت تا آن‌ها آمار مرگ‌ومیر ناشی از نوشیدنی‌های قند دار را منتشر کنند.

اگر آمار کلی مرگ‌ومیر را در نظر بگیریم، ایالات‌متحده با ۲۵۳۴۷ نفر در صدر فهرست قرار دارد، اما اگر نرخ واقعی مرگ‌ومیر را نگاه کنیم مکزیک را در صدر فهرست خواهیم دید. از هر یک میلیون مکزیکی بالغ، حدود ۴۰۴.۵ نفر جان خود را از دست می‌دهند. بیشترین نرخ مرگ‌ومیر مربوط به گروه سنی ۲۰ تا ۴۴ سال است که اغلب مربوط به کشورهای با درآمد متوسط یا پایین هستند. بر اساس نتایج این پژوهش، نرخ مرگ‌ومیر بریتانیایی‌ها ۳۰.۵ از هر یک میلیون فرد بالغ است. در واقع حدود ۱۳۱۶ بریتانیایی جان خود را در سال بر اثر مصرف نوشیدنی‌های قند دار از دست می‌دهند.

یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که باید تلاش‌های ضروری برای کاهش مصرف نوشیدنی‌های قند دار هر چه زودتر صورت گیرد تا بیماری‌های مبتنی بر چاقی نیز از بین بروند. محققانی از دانشگاه‌های هاروارد، تافتس و واشنگتن از ایالات متحده و ایمپریال کالج لندن گرد هم آمدند تا این پژوهش جامع را در سطح بین‌المللی انجام دهند.

دکتر دارویش مظفریان نویسنده اول پژوهش و رئیس دانشکده سیاست و علوم غذایی فرایدمن در دانشگاه تافتس در بوستون آمریکا می‌گوید: «آمار مرگ‌ومیر ناشی از یک عامل رژیمی خاص در اغلب کشورهای جهان زیاد است و آن مورد نوشیدنی‌های قند دار است. این نوشیدنی‌های هیچ سودی برای بدن ندارند و اگر جلوی مصرف آن‌ها گرفته شود در واقع جان هزاران هزار نفر را نجات داده‌ایم.»

البته گوین پارتینگون، مدیر انجمن نوشیدنی‌های غیرالکلی بریتانیا، در پاسخ به این مقاله نوشت: «این پژوهش به هیچ وجه نشان نمی‌دهد که نوشیدنی‌های قند دار عامل بروز بیماری‌های مزمنی چون دیابت، بیماری‌های قلبی-عروقی و یا سرطان است. پژوهشگران هیچ مدرکی نشان ندادند.»

این در حالی است که ایران در چند سال اخیر همواره بین چند کشور اول جهان از نظر مصرف نوشابه قرار داشته است. بنابراین، لزوم اصلاح مصرف نوشیدنی‌های قند دار احساس می‌شود.