نظر منتشر شده
۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 501832
با درخواست ریاض از عراق؛ شرایط جدید روابط ایران و عربستان
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۶:۰۸
رویکرد جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی به ویژه در مورد همسایگان و کشورهای منطقه، روابطی خوب، حسن همجواری و حل و فصل برخی مسائل با روش های مسالمت آمیز و از طریق گفت وگو بوده است و همین رویه باعث شده تا عربستان تلاشی جدی را برای کمک گرفتن از عراق جهت میانجیگیری میان تهران و ریاض آغاز کند.

به گزارش ایرنا، مناسبات تهران با عربستان سعودی در یکی دو سال گذشته دست خوش تنش هایی شد. برخی مسائل میان دو کشور موجب شد تا تهران و ریاض روابط خود را متوقف کنند. در طول این دوره دستگاه دیپلماسی کشورمان همواره نسبت به از سرگیری روابط با عربستان سعودی و حل و فصل سوءتفاهم ها از طریق گفت وگو تاکید داشت.

بتازگی نیز «قاسم الاعرجی» وزیر کشور عراق در دیدار با «عبدالرضا رحمانی فضلی» عنوان داشت که «محمدبن سلمان» ولیعهد عربستان به صورت رسمی از این مقام های عراقی درخواست کرده است تا بغداد به عنوان واسطه بین ایران و عربستان برای کاهش تنش ها تلاش کند. این خبر در رسانه های انگلیسی زبان منطقه بازتاب گسترده ای داشت.

**تغییر نگاه عربستان به عراق
در چند هفته اخیر روابط عربستان و عراق به نحو محسوسی متفاوت شده است که با توجه به تحولات میدانی در موصل و دیدارهای دیپلماتیک دو طرف قابل توجه است. تارنمای شبکه خبری «الجزیره» قطر در گزارشی عنوان داشت که عربستان سعودی به دنبال کمک عراق است تا برای برقراری رابطه ریاض با تهران وارد عمل شود.

این گزارش با استناد به گزارش یک شبکه تلویزیونی عراق آورده است بغداد از درخواست عربستان برای میانجیگری و برقراری ارتباط با ایران استقبال کرد. دولت ریاض از نخست وزیر عراق هم برای این کار درخواست کمک کرده بود. کانال تلویزیونی «الغدیر» عراق گزارش داد که ولیعهد عربستان این پیشنهاد را به «حیدر العبادی» ارائه کرد و مقام های این کشور نیز پیام را به ایران انتقال داده اند که مورد توجه و استقبال ایران نیز قرار گرفت.

الجزیره در تحلیل خود از این تحولات عنوان داشت پس از پیروزی هایی که عراق به دست آورده است نظر عربستان سعودی به سوی این کشور جلب شده است. به گفته وزیر کشور عراق آرامش، ثبات و احیای روابط ایران و عربستان سعودی می تواند نتایج مثبتی را در کل منطقه داشته باشد. این گزارش با بیان اینکه الاعرجی چند روز پیش در تهران بود افزود: وی در ماه گذشته میلادی به عربستان سفر کرده بود. ضمن اینکه «مقتدی صدر» از چهره های ضد آمریکایی نیز چندی پیش به عربستان رفت. صدر اکنون چهره ای ناسیونالیست به خود گرفته است.

الجزیره سپس به تنش های اخیر میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نیز پرداخت و به نقل از یکی از کارشناسان خود آورد رفتار دیپلماتیک عربستان با عراق متناقض است. اگر عربستان سعودی نسبت به روابط قطر و ایران حساسیت دارد چگونه می تواند از عراق درخواست میانجیگری با ایران را بدهد. البته عربستان خیلی خوب می داند که عراق روابط نزدیکی را با ایران دارد.

تارنمای نشریه «The New Arab» نیز در گزارشی با اشاره به این درخواست ولیعهد عربستان از دولت عراق آورد وزیر کشور عراق اعلام کرده که پس از این درخواست وی به عنوان میانجی تعیین شده است.

این گزارش ، اقدامات وزیر کشور عراق را آخرین تلاش ها برای تقویت روابط میان دو رقیب منطقه ای دانست و افزود: طرف سعودی به ایران گفته است نخستین قدم برای کاهش تنش میان دو کشور رفتار مثبت در قبال مراسم حج و دادن اجازه برای زیارت قبرستان بقیع است. وزیر کشور عراق با اشاره به تعهد سعودی ها برای اجرای این امر تاکید کرد اکنون بقیع بر روی حجاج ایرانی باز است.

گویا از سوی مقام های عراقی به طرف عربستانی چند نکته اعلام شد نخست اینکه احترام به حجاج ایرانی برای تهران بسیار اهمیت دارد؛ ضمن اینکه ایران همیشه تقویت روابط با عربستان را خواسته است.

بر اساس این گزارش، آخرین تحولات در مورد عربستان پس از دیدار محمد بن سلمان با مقتدی صدر رهبر برجسته شیعیان عرق رخ داد که دیداری نادر به شمار می رود. دو رهبر در این دیدار بر گسترش روابط تجاری از طریق کنسولگری جدید سعودی در نجف تاکید کردند. گفته می شود صدر برای حضور در مناسک حج ویزای ویژه ای را از دولت ریاض هدیه گرفته است.

**درخواست دو شخص اول پادشاهی عربستان از عراق
نکته جالب در این است که ریاض تاکنون پیشنهاد میانجی گری بسیاری از کشورها را رد کرد اما پادشاه و ولیعهد این کشور در دو دیدار جداگانه از مقام های ارشد عراقی درخواست می کنند تا اقدامی را برای کاهش تنش با تهران انجام دهند.

تارنمای خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» در این زمینه نوشت ریاض از عراق خواست تا کانال دیپلماتیکی را با ایران باز کند و میانجی روابط این کشور با تهران شود.وزیر کشور عراق اعلام کرد ولیعهد عربستان سعودی به صورت رسمی از وی خواسته است تا برای کاهش تنش میان تهران و ریاض وارد عمل شود. پیش از آن نیز ملک سلمان نیز چنین درخواستی را مطرح کرده بود.

تارنمای نشریه «گالف تایمز» نیز در این زمینه بدون نام بردن از ولیعهد عربستان نوشت یکی از اعضای خانواده سلطنتی عربستان از عراق خواست تا برای کاهش تنش میان تهران و ریاض تلاش کند. از این رو عراق بنا به درخواست سعودی به عنوان واسطه وارد عمل شده است.

این گزارش کوتاه با اشاره به قطع روابط دو کشور از ژانویه سال 2016 (دی ماه 1394) نوشت «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران پس از انتخاب دوباره به عنوان ریاست جمهوری بار دیگر تلاش کرد تا به بحران با عربستان سعودی پایان دهد.
 
کلمات کلیدی : عربستان، ایران، ملک سلمان
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۲۴ ۰۷:۰۳:۴۱
ظاهرا اعراب از شتر شیطان پایین آمده اند، البته احتیاط در برقراری ارتباط مجدد شرط عقل است (4520096) (alef-3)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۵-۲۴ ۰۷:۲۰:۰۳
رابطه با عربستان به چه کار ما میاد؟ (4520111) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۲۴ ۰۷:۵۸:۱۰
کاهش تنش، افزایش ارتباط ما و البته خود عربستان با همسایگانش به جای ارتباط با امریکا و صرف پول ودارائی هایش و در کل صلح بیشتر در خاورمبانه (4520148) (alef-13)
 
Switzerland
۱۳۹۶-۰۵-۲۵ ۰۰:۱۹:۳۷
رابطه با عربستان بسیار مفید است،
اول کاهش تنش بین دو کشور باعث بهبود روابط ایران با سایر کشورهای همسایه می شود.
دوم کاهش تنش در منطقه و افول درگیری و کاستن از هزینه های منطقه‌ای
سوم مجال حضور ایران در آباد روابط تجاری بهتر در کشورهای منطقه
چهارم همگرایی در اوپک
پنجم کاهش فشار جهانی روی ایران بدلیل تحریکات و همراهی کشور عربستان (4521160) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.