توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 382629
راهنمای کتاب/ «۵۰ هنرمند زن که باید شناخت»؛ کریستینا ویدمن، پترا لاراس و ملانی کلی بر؛ ترجمه احسان نجفی؛ فرهنگسرای میردشتی
زنانی که با هنر نامدار شدند
بخش فرهنگی الف؛ 27 مرداد 1395
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۱۸
«۵۰ هنرمند زن که باید شناخت»
نوشته: کریستینا ویدمن، پترا لاراس و ملانی کلی بر
ترجمه: احسان نجفی
ناشر: فرهنگسرای میردشتی، چاپ اول ۱۳۹۴
۱۶۸ صفحه ، ۲۵۰۰۰ تومان

شما می‌توانید کتاب «۵۰ هنرمند زن که باید شناخت»  را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

****

ویژگی توجه برانگیز، کتابهای نشر فرهنگسرای میردشتی که در همان نگاه نخست خودنمایی می کند، کیفیت بالای کاغذ و چاپ نفیس آنهاست. اگرچه اتخاذ چنین رویکردی موجب افزایش قیمت این کتابها شده، اما در عین حال باید توجه داشت که این کتابها آثاری هستند که مضامین آنها از ویژگی هایی برخوردارند که به لحاظ بصری نیازمند تصاویر گوناگون هستند؛ بنابراین برخورداری از این شیوه در کتاب‌پردازی در مورد آنها یک ضرورت محسوب می شود.

کتاب«۵۰ هنرمند زن که باید شناخت» نیز از این قاعده مستثنی نیست، همانگونه که از نام آن پیداست، اثر حاضر به معرفی زندگی و آثار ۵۰ هنرمند زن اختصاص یافته است. اما ویژگی که باعث ممتاز شدن این ۵۰ چهره شده، حوزه فعالیت آنها و شهرتی است که در زمینه هنرهای بصری داشته اند.

کریستینا ویدمن، پترا لاراس و ملانی کلی‌بر به عنوان نویسندگان این کتاب به سراغ زنان هنرمندی در طول تاریخ رفته اند که توانسته اند در حوزه نقاشی، هنرهای تجسمی و در نهایت عکاسی چهره ای متمایز از خود به نمایش بگذارند.

در واقع کتاب حاضر دربرگیرنده ۵۰ تک نگاری کوتاه است، درباره ۵۰ زن هنرمند که نخستین آنها کاترینا ون همسن است که در میانه قرن شانزدهم می زیسته است. این نقاش هلندی قدیمی‌ترین زنی است که به عنوان هنرمندی نقاش شناخته شده و تعدادی از آثارش کم و بیش هنوز باقی مانده‌اند. آخرین نفر نیز مارین دوماس است که در آفریقای جنوبی و در میانه قرن بیستم به دنیا آمده است.

نویسندگان کتاب با توجه به اهمیت هر چهره و جنبه های مختلف زندگی و کار هنری آنها، از دو تا پنج صفحه را به هریک از این چهره ها اختصاص داده اند. البته نویسندگان کتاب در عین اینکه به معرفی مکتوب زندگی و فعالیت این هنرمندان توجه دارند، از معرفی بصری آثار آنها نیز غافل نیستند، بنابراین تا حد ممکن از طریق انتشار تصویر آثار آنها مخاطب را با کم و کیف آثارشان آشنا ساخته اند.

سوفونیسبا آنگو ویسولا، لاوینیا فونتانا، باربارا الانگی،کلارا پیترزجودیت لیستر، الیزابت سیرانی، آنجلیکا کافمن، مارگاریت جرارد، کامیل کلودل، فریدا کالو، لی کرزنر، اوا هس، ربکا هورن، اواگنزالس، ماری ماسات، مونا حاتم، سوفی کاله، تریسی امین،کی کی اسمیت، سیندی شرمن،مارین دوماس و... از جمله هنرمندانی هستند که در این کتاب بدانها پرداخته شده است.

نویسندگان کتاب تقریبا از شیوه ای یکدست در نوشتن تک نگاری ها استفاده کرده اند که عبارت است از ارائه بیوگرافی مختصر با اشاره به فرازهایی مهم از رخدادهایی که روی بعد هنری کار آنها اثر گذاشته است. اشاره به شاخه های فعالیت هنری آنها، سبکی که به واسطه استفاده از آن شناخته می شدند و همچنین معرو‌ف‌ترین آثار آنها و کیفیت هنری این آثار از جمله نکاتی هستند که در این کتاب به آنها به شکلی موجز و گذرا توجه شده است.

اگرچه شکل کار این امکان را به نویسندگان نمی داده که به این هنرمندان و آثارشان با رویکردی جزئی نگرانه پرداخته شود، اما با این حال مجموعه‌‌ای خواندنی و جذاب برای علاقمندان حوزه هنرهای تجسمی و به خصوص شاخه نقاشی تدارک دیده شده است که برای مخاطبان غیر حرفه ای نیز خواندن یا تورق آن خالی از لطف نیست.مجموعه ای که در عین حال می تواند تصویری از سیر هنر نقاشی در میان زنان از قرن شانزدهم به این سو را نیز به شکل غیر مستقیم ارائه کند.

خواندن تک نگاری های کتاب درباره هنرمندان سده های گذشته نشان از این واقعیت دارد که حتی در میان هنرمندان نیز نگاه جنسیتی به شدت وجود داشته و پاره ای از این هنرمندان صرفا به واسطه زن بودن، با محدودیت روبه‌رو شده و زیر سایه نام مردان قرار گرفته‌اند و در نهایت به جایگاهی که باید نرسیده اند. البته در قرن بیستم و به ویژه از اواسط آن به بعد رفته رفته چنین موانعی از کنار رفته است.
تغییر و تحول سبکهای هنری و همچنین جزئیات و لطافت نگاهی زنانه از دیگر نکاتی است که در تک نگاری های این کتاب و نمونه آثار ارائه شده، نمود یافته است.

جالب اینکه در قرن بیستم با از راه رسیدن عکاسی رفته رفته هنر نقاشی از آن شکل غالب خود کنار رفته و آن معدود نقاشان نیز به شیوه های انتزاعی تر روی آورده اند. در آثار این دوره نشانه های آزادی های شخصی و اجتماعی که زنان بدست آورده اند نیز منعکس شده و گاه شکل جسورانه ای به خود گرفته است.

کتاب حاضر یکی از آن آثاری است که می توان به راحتی با آن ارتباط گرفت و سفری دلنشین به دنیای طرح و رنگ، نور و تصویر و... داشت. این ناشر همچنین کتاب «50 هنرمند معاصر که باید شناخت» را در همین سری منتشر و به بازار فرستاده است.
۱۳۹۵/۰۷/۲۵ ۱۲:۱۴
 
۱۳۹۵/۰۵/۲۱ ۱۶:۰۹
 
 
کلمات کلیدی : فرهنگسرای میردشتی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
زنانی که با هنر نامدار شدند