نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 242156
پیشنهاد کتاب/ تحریر رساله الولایه (شمس الوحی تبریزی)؛آیت‌الله جوادی آملی؛ مرکز نشر إسراء
ابداعات حکمی و عرفانی علامه طباطبایی
پیمان صفری*، 27 شهریور 93
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۷ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۱۷
تحریر رساله الولایه
(شمس الوحی تبریزی)
نویسنده: آیت‌الله جوادی آملی
ناشر: مرکز نشر إسراء
قیمت دوره‌ی دوجلدی: ۴۰۰۰۰ تومان

فروشگاه اینترنتی شهر کتاب، این کتاب را تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.


****

در باب نظام حکمی علامه طباطبایی دو دیدگاه حداقلی و حداکثری وجود دارد. طبق دیدگاه حداقلی، علامه از شارحان و مفسران حکمت متعالیه‌ی‌ ملاصدرا است؛ ولی داخل این نظام، نظرات ابتکاری و ابداعی فراوانی دارد؛ اما طبق دیدگاه حداکثری، علامه؛ اساساً یک دستگاه فلسفی و حکمی جدید و متمایز از سایر دستگاههای فلسفی سینوی، اشراق و صدرایی تأسیس کرده است. چه قائل به دیدگاه حداقلی باشیم و چه دیدگاه حداکثری؛ رساله‌ی‌ الولایه‌ی‌ در بین آثار علامه در مقام فهم فلسفه‌ی‌ وی، موقعیت استراتژیک و ممتازی دارد.

در رساله‌ی‌ الولایه برخی آراء ابتکاری و برخی ابداعات حکمی و عرفانی علامه طرح و بحث شده است. برخی از این ابداعات در سایر آثار ایشان هم آمده است مثل بحث اعتباریات؛ که در این رساله تفصیل و تدقیق می‌گردد و برخی ابداعات تنها در این اثر علامه مطرح می‌شود؛ مثل برهان معرفت نفس علامه در شناخت خداوند. جالب این است که با اینکه دأب و منش علامه بر این نبوده که به ابتکاری بودن آراء و نظریاتش تصریح کند، در این رساله با صراحت می گوید که: «این برهان از مواهب الهی است که مختص به این رساله است». در رساله‌ی‌ الولایه، برخی اسرار و مباحث باطنی حکمت شیعی با روش تحلیلی- عقلی برهانی و در ادامه‌ی‌ مباحث عقلانی، به آیات و روایات نیز استشهاد و استدلال می‌شود. باز این نکته هم جالب توجه است که علامه در مقام تفسیر برخی از آیات، در این رساله آراء متفاوت و خاص‌تر و لایه‌های معنایی عمیق‌تری در نسبت با تفسیر همان آیات در المیزان عرضه کرده است که این نشان می‌دهد که در این رساله، علامه، الزامی بر نوشتن مطالب برای عموم، نداشته‌اند.

کتاب تحریر رساله الولایه (شمس الوحی تبریزی) درس گفتارهای آیت ا... جوادی آملی طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۰ است که به جهت متضلع و ذوابعاد بودن مدرّس، اثری عالی در فهم معارف حکمی و عرفانی شیعه به‌طور عام، و فهم حکمت و فلسفه‌ی‌ علامه به‌طور خاص؛ برای مجامع علمی آفریده شده است.

این مجموعه دوجلدی بسیار منظم و به زبان تقریباً ساده‌ای نگارش یافته است. در تحلیل و شرح هر مبحث دو مقام ادله‌ی‌ عقلی و ادله‌ی‌ نقلی از هم متمایز شده است. در هر دو مقام، ابتدا تحلیل اجمالی آن فقرات آمده و در ادامه تحریر تفصیلی نگارش شده است. در تکمله‌ی‌ هر مبحث هم تحت عنوان اشارات، نکات مرتبط و لازمی توسط استاد افزوده شده است. این ساختار، کاملاً مناسب برای درسی شدن کتاب است. نیز می‌توان آن را به نحو خودآموز مورداستفاده قرار داد. البته آشنایی مقدماتی و حداقلی با مباحث فلسفه و حکمت اسلامی برای مطالعه‌ی‌ برخی بخشهای عقلانی این کتاب لازم است. استاد جوادی آملی در این مجموعه، از متن عبارات علامه گره‌گشایی کرده و مباحث اجمالی و موجز ایشان را به نحو روشن و طبقه‌بندی‌شده‌ای به‌تفصیل رسانده است. عناوین فصول مجموعه‌ی‌ تحریر رساله الولایه (شمس الوحی تبریزی) به قرار زیر است:

جلد اول:
مقدمه‌ی‌ کتاب (در تبیین اجمالی محتوا)
فصل اول: باطن داشتن ظاهر دین
فصل دوم: سنخ اسرار باطنی شریعت
فصل سوم: اختصاص نداشتن دستیابی به امور درونی و حقایق باطنی به انبیاء علیهم‌السلام

و جلد دوم:
فصل چهارم: راه رسیدن به امور و حقایق باطنی
فصل پنجم: آنچه انسان با کمال خویش به آن می‌رسد.

لازم به ذکر است که عنوان فرعی «شمس الوحی تبریزی» برای کتاب تحریر رساله الولایه، پیشنهاد خود استاد جوادی آملی بوده که در مقدمه‌ی‌ ناشر به آن اشاره شده است.

* دکتر در فلسفه
 
کلمات کلیدی : پیشنهاد کتاب/ تحریر رساله الولایه + آیت‌الله جوادی آملی + مرکز نشر إسراء + علامه طباطبایی
 
مرتضی
۱۳۹۳-۰۶-۲۷ ۱۲:۰۶:۳۳
سلام به دوستان الف
خسته نباشید و ممنون از معرفی کتاب در این صفحه . می خواستم یه نکته رو براتون متذکر بشم و اون اینه که حیف شما که دارید این همه زحمت می کشید و بصورت مرتب کتاب معرفی می کنید و بعضی از معرفی هاتون هم خیلی خوبه ، اونوقت بعضی معرفی هاتون اینقدر معمولی و ساده است . کتاب به این مهمی باید یه معرفی خوب می شد ، حالا اگه نگیم خیلی خوب .
بازم ممنون و دست مریزاد . (2380467) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
ابداعات حکمی و عرفانی علامه طباطبایی