نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 446592
بانك مركزي و دغدغه مراجع درباره اسلامي نبودن سيستم بانكي
بخش اقتصادی الف، 30 بهمن 95
تاریخ انتشار : شنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۴۴
بحث ربوی بودن نظام بانکی یکی از موضوعات مهمی است که همیشه مردم، مراجع و علما نسبت به آن موضع گیری داشتند و نقدهای جدی نسبت به آن بيان كرده اند. بدون شك اين حساسيت نيز نشات گرفته از قرآن، احاديث و روايات اسلامي مي باشد. در نگاه اسلام كسب سرمايه و بدست آوردن ثروت زماني مشروع مي باشد كه از راه مشروع و درست بدست آمده باشد. با تامل در آيات و روايات مي توان گفت ربا داراي پيامدها و مفاسدي هست كه اثرات مخربي بر اقتصاد و جامعه رباخوار خواهد داشت و از اين رو در اسلام بر حرام بودن آن تاكيد شده است.

اين در حالي است كه با گذشت حدود سي و هشت سال از انقلاب بايد گفت جمهوري اسلامي موفق نشده سيستم بانكي مطابق با اصول اسلامي و بدور از ربا بوجود آورد. از اين رو در چند سال اخير حساسيت ها نسبت به اين موضوع افزايش يافته است و مراجع و علما به طور جدي و مكرر از دور بودن سيستم بانكي از اصول و قواعد اسلامي سخن گفته اند. در اين بين اعطاي وام بدون بهره و ربا و دريافت جريمه و ديركردهاي مكرر از جمله مواردي بوده كه هميشه مراجع نسبت به آن انتقاد داشته اند و خواستار اصلاح شيوه موجود بانك ها و موسسات مالي در اين باره شده اند تا اقتصادي اسلامي مبتني بر تقويت توليد پايه گذاري شود.  

آیات عظام امام خمینی(ره)، بهجت، سیستانی و وحید خراسانی به صورت صریح دریافت جریمه را حرام اعلام کرده اند. بقیه مراجع نیز آن را منوط به شروط سختی گذاشته اند که در نظام بانکی به سختی اجرایی می شود. با این حال از سال 1361 تا به امروز این جریمه دیرکرد به طرق مختلف دریافت می شده و مساله ای که توسط بسیاری از مراجع حرام اعلام شده مورد بی توجهی قرار گرفته است. مدتی قبل نیز حضرات آیات نوری همدانی، جوادي آملي، هاشمی شاهرودی، سبحانی و مکارم شیرازی نسبت به ربوی بودن فعالیت بانک‌ها انتقاد کردند و دریافت جریمه تاخیر از سوی بانک‌ها را مصداق ربای محض دانستند.

در اين راستا آیت‌الله نوری همدانی، چهارشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۵ ، در درس خارج فقه در مسجد اعظم قم با انتقاد از ساز وكار فعلي حاكم بر بانك ها گفت: ربا، گناه کبیره‌ای است و خدای متعال در هفت جای قرآن نیز از آن انتقاد کرده است. وی با بیان این که ما مسلمان بوده و ربا در اسلام حرام است، خاطرنشان کرد: اگر در مقابل یک قرض، پول بیشتری گرفته شود، حرام و ربا است و متأسفانه این کار در بانک‌های ما انجام می‌شود. ايشان در ادامه با انتقاد از  جريمه هايي كه بابت ديركرد گرفته مي شود مي گويند: جریمه را فقط یک مرتبه می‌توان دریافت کرد؛ نه اینکه برای آن مدل‌های گوناگون ساخته و روی جریمه نیز مجددا جریمه دریافت کنند.

آیت‎الله عبدالله جوادی آملی، سه شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۵ در درس خارج تفسیر خود در مسجد اعظم در تفسیر سوره مبارکه ذاریات گفت: این ربا را دیگران تیزهوشی و زیرکی می‎دانند و قرآن آن را کار مخبطانه عنوان می‎کند، در صورت عمل به قرآن ما نه کارتن‎خواب خواهیم داشت و نه فقیر خواهیم داشت و نه دیگر زندان‎های ما پر خواهد بود.

آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی، نماینده ولی فقیه سه شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۵ در دیدار با مدیر عامل یکی از بانک ها در خراسان رضوی اظهار داشت: سیستم بانکی ما عامل بسیاری از مفاسد اقتصادی و مانع بزرگ بر سر اقتصاد مقاومتی است.

آیت الله ناصر مکارم شیرازی  چهارشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۵ در دیدارپور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی که در دفتر این مرجع تقلید در قم برگزار شد به جایگاه بانکداری اسلامی اشاره کرد و گفت: نکته مهم اجرای بانکداری اسلامی است، بانک‌ها گوش به بانکداری اسلامی نمی‌دهند؛ هر چه می‌گوییم به قانون بانکداری اسلامی عمل کنید گوش نمی‌کنند، این مسئله را بارها تذکر دادیم ولی عملی نشد. وی گفت: مسئولان برخی بانک‌ها می‌خواهند درآمد بیشتر داشته باشند و مقید به بانکداری اسلامی نیستند.

آیت‎الله عبدالله جوادی آملی، پنجشنبه 6 آبان 95 در درس خارج تفسیر خود در مسجد اعظم در حالی که بغض گلوی وی را گرفته بود و اشک در چشمانش حلقه زده بود، مراتب تاثر و ناراحتی خود را از وجود ربا در سیستم بانکی ابراز کرد. وی گفت: ما دلمان می‎خواهیم اقتصاد مقاومتی درست بکنیم، این فقط با سفارش و توصیه که حل نمی‎شود؛ این(ربا) جنگ با خداوند است، الان این پولی که شما می‎گذارید می‎گویند چه تحریم باشد، چه نباشد، چه تورم باشد و چه تورم نباشد، می‎گویند سود دارد و سود علی‎الحساب دارد.

البته مقامات و مسئولان بانك مركزي نيز پاسخ هايي براي اين انتقادات داشته اند. چنانچه ولی اله سیف، 15 خرداد 93 در ديدار با تعدادي از مراجع در قم عنوان مي كنند: بنده این ادعا را ندارم که آثاری از ربا در نظام بانکی وجود ندارد، اما قطعا دستورالعمل ها و آئین نامه های اجرایی کاملا غیر ربوی است و هیچ گونه شبهه ای از ربا ندارند. اشکال گرفته شده در مورد شیوه اجرا در بعضی از شعب نظام بانکی است که شبهاتی از جنبه ربوی پیدا می کنند که ما وظیفه داریم جلوی فعالیت آن ها را در این زمینه بگیریم.  

گفته هاي رئيس بانك مركزي حاكي از اين است كه ايشان نيز وجود ربا در سيستم بانكي را قبول دارند ولي آن را به اجرايي شدن قوانين و دستورالعمل ها توسط شعب مرتبط مي داند. حال نكته اين است كه چه  قانون و آیین نامه ها مشکل داشته باشد، یا در فاز اجرایي و مکانیسم های عملياتي مشکل باشد می بایست اقدامی عاجل در اين ارتباط صورت گیرد. بخصوص این که نظام جمهوري اسلامي داعیه این را دارد که مبتنی بر احکام دین مبین اسلام و اجرای آن ها شکل گرفته است. لذا به نظر می رسد اگر اشكال در هریک از سه حوزه قانون، اجرای قانون یا فهم از قانون وجود دارد می بایست از کارشناسان حوزه های علمیه برای رفع این نقائص استفاده گردد.

در واقع بانک مرکزی و سیستم بانکی کشور موظف است به دغدغه و حساست مراجع در این زمینه توجه کند و پاسخ مناسبی به این در خواست ها که بدون شک از سوی قاطبه مردم نیز این موضوع و مشکل مطرح می باشد داشته باشند وعملا در راستاي اصلاح سازو كارهاي موجود گام بردارند.
 
 
کلمات کلیدی : نظام بانکی + بانکداری + رباخوری
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۰۸:۵۶:۲۰
آفرین برآقای دکتر توکلی و سایت الف که پیگیری این موضوع می باشند.
تا رسیدن به نتیجه مطلوب موضوع ربا در سیستم بانکی که جنگ با خدا و رسول است و آثار وضعی اجتماعی اقتصادی و اخلاقی آن در جامعه بسیار فراتر از یک فساد ناشی از اختلاس یا رانت است را دنبال کنید (4166978) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۳:۰۲:۰۲
مراجع باید با استفاده از قدرت فتوای خود در مورد سیستم بانکی اعلام نظر کنند در گذشته های نه چندان دور شاهد فتوای عدم مصرف توتون وتنباکو بودیمدمراجع ما باید هم چون امام قاطعانه نظر خود را بیان کنند قطعا جواب مثبت ولازم را می دهد (4167275) (alef-11)
 
ایمان
Moldova, Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۰۹:۴۸:۰۸
اقا بالاخره تکلیف مردم چیه ... حروم خوریم یا نه؟ (4167028) (alef-11)
 
تئو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۰:۰۸:۳۲
خواهش می کنم مراجع عظام نظر خود را بفرمایند تا تکلیف ما روشن شود آیا حقوق کارمندان بانک های ربوی که جناب جوادی آملی فرمودند حرام است ؟ (4167042) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۰:۱۹:۲۶
برا من جای سواله که چرا الان این مساله مطرح شده؟ چرا قبلا از این بحثها نبود؟ قبلا که میزان سود خیلی بیشتر بود (4167058) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۱:۲۱:۳۵
در حال حاضر بانکها زیان ده شده اند از محل سپرده های جدید سود سپرده گذاران قبلی را می دهندو این قطعا مصداق حیل ربا و اکل مال به باطل است.
با کاهش نرخ تورم و بازدهی بخشهای مختلف اقتصاد توجیهاتی مثل جبران کاهش ارزش پول و استفاده از عقود اسلامی در اقتصاد واقعی نمی تواند قابل قبول باشد.
اخذ وجه التزام و جریمه دیرکرد از مطالبات منجمد شده مشکوک الوصول و معوق نیز ضمن اینکه شبه جدی شرعی دارد موهومی و غیرواقعی است.
این است فاجعه نظام بانکی ما که بحق مراجع وارد میدان شده اند... (4167145) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۰:۵۹:۴۱
آیا مشکل بانک ها فقط جریمه دیرکرد هست؟
هر وامی میخواهیم بگیریم میشه با دقت در آن مشکلاتی در انها پیدا کرد نمی دونیم واقعا تکلیف چیه . بی وام هم که نمیتونیم چیزی بخریم :( (4167114) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۱:۰۳:۳۷
دوباره چه نقشه ای برای بانکها دارید ؟؟؟ (4167121) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۴:۲۰:۲۷
نگاه جریانی و حزبی یا حذفی و غیره به قوانین تخصصی از جمله معضلات مدیرت اجتماعی است که باید روزی و توسط افرادی هوشمند خاتمه یابد قوانین سیستم بانکی از جمله مهمترین و تخصصی ترین قوانی جاری یک جامعه است که باید بی حب و بغض و در ابعاد ملی و ماندگار این قبیل قوانین مورد توجه و مطالعه کارشناسانه کارشناسان دینی و بانکی قرار گیرد. (4167378) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۳:۱۷:۴۸
لطفا مسولین محترم هنگام اختلاس هوای مردمو داشته باشن آخه هزار میلیارد مخاین چیکار چند صد میلیارد بستون هست... (4167297) (alef-3)
 
آریابان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۸:۴۹:۴۸
در این دورانی که بانکداری الکترونیک (E-banking) دنیا را به تسخیر درآورده ، بانکهای ما بجای "بانکداری شفاف الکترونیک" به " بنگاهداری مبهم بازار" روی آورده اند یعنی بجای تولید کار و کالا ، به خرید سکه و ارز و معاملات برج و ... ؛
در شرایطی که بانکداری الکترونیک مجازی دردنیا در تلاش بوده و هست که راحتی و آسایش مشتریان ، کاستن شدید هزینه ها و تسریع فوق العاده در روند خدمات بانکی را هر روز بیشتر از دیروز به ارمغان بیاورد ، در اینجا شعب رنگارنگ انواع و اقسام بانکها با هزاران کارمند حقوق-بگیر ، ردیف شده اند بی آنکه ذره ای نظارت بر سوگیری های غیرمنصفانه آنها در دریافت انواع و اقسام مطالبات و کمیسون های ریز و درشت اعمال گردد ؛ (4167694) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۵:۲۲:۱۶
چرا فکر میکنید که نظام بانکی ما ربوی است؟ وقتی بانکها وام 16 درصد می دهند ولی سود سکه 17 درصد است، آن وقت ربای آن کجاست؟
ضمنا وقتی وام گرفتن این قدر سود آور است، چرا نباید جریمه دیر کرد گرفته شود. (4167441) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۵:۳۷:۰۲
الان که تورم پایین اومده بانک شهر در ساری داره 25درصد سو د میده والله چه کار می کنه که این همه سود رو می تونه بده خدا عالمه (4167459) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۵:۳۹:۳۱
پس شورای فقهی مستقر در بانک مرکزی چکار می‌کنند؟ (4167465) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۲۰:۰۳:۱۶
سود بده و سود بگیر هر دو متخلف اند (4167770) (alef-11)
 
میثم
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۰۴ ۱۰:۱۰:۰۵
ضمن عرض و خسته نباشید
بنده در دیماه سال گذشته دو وام سی میلیونی و ۵۰ میلیونی از دو بانک مطرح کشور بصورت سه ساله دریافت کردم .مبلغ سی میلیون جهت کار تولیدی و ۵۰ میلیون جهت تجهیز خانه.پس از گذشت چندین ماه از کار تولیدی بدلیل پشتیبانی فوق العاده دولت!!! از تولیدی ها، ورشکست شدم.و مجبور شدم خانه و ماشینم را با قیمت بسیار پایین بفروشم و معوقه سه ماهی که عقب افتاده بود را بپردازم.چرا که خوشبختانه هر دو بانک الطاف بیکرانشان را نصیب ضامنین و بنده نمودند.با فروش خانه و ماشین که حدود ۴۰ میلیون بخاطر تسویه نمون وامها،زیر قیمت فروختم. کل هر دو وام را تسویه نمودم. جالب اینکه وام سی میلیونی را با حدود ۴۲ میلیون تسویه نمودم و وام ۵۰ میلیونی را در حدود ۶۵ پرداخت نمودم.با اینکه زودتر از موعد و دوساله قبل از پایان اقساط تسویه نمودم.سود هر دو وام در مدت ده ماه چیزی حدود ۲۷ میلیون تومان گردید و وقتی که اعتراض نمودم گفتند در چندماه اول سود وامها از شما کسر شده و در ماههای بعد اصل پول.از طرفی دیگر هنوز دارم بدهی های ناشی از ورشکستگی تولیدی را پرداخت میکنم.آب و برق و گاز تولیدی را هم به بهانه های مختلف علیرغم پیگیری های متعدد بآ نرخ تجاری محاسبه نمودند و چون تعرفه را به کشاورزی تغییر ندادند و هزینه آن بالا بود قطع نمودند و مجبور شدم بعد از چندماه قطع آب و برق و گاز بدلیل اینکه محصول از بین رفت و ادامه کار بصلاح نبود مکان را واگذار نماییم.و اجبارا با نرخ تعرفه تجاری کلیه هزینه ها را پرداخت نمایم. حال از دولتمردان عزیزم خواهش میکنم باز هم اگر کمکی از دست بنده و امثال بنده جهت درآمدزایی بیشتر بانکها و دولت بر می آید، تعارف نکنند. (4171938) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.