توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 247313
مجتمع مس سونگون ورزقان در آرزوی ذوب شدن
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۸ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۲۷
مردم آذربایجان شرقی سال هاست که در انتظار افتتاح کارخانه ذوب برای مجتمع مس سونگون ورزقان هستند تا کنسانتره تولیدی این مجتمع در این کارخانه باقی مانده و به استان های دیگر نرود و به این ترتیب فرصت شغلی برای جوانان منطقه ایجاد کند.

به گزارش مهر، اولین جرقه برای احداث این کارخانه در سال ۸۷ و با حضور مدیرعامل شرکت صنایع مس ایران زده شد که خبر از احداث مدرنترین کارخانه ذوب مس کشور در شهرستان ورزقان می داد و قول بهره برداری از آن را تا پایان سال ۹۱ داده بود.

سال ۸۸ بود که علی اکبر محرابیان ، وزیر صنایع و معادن وقت از نهایی شدن قرار داد ساخت کارخانه ذوب و بهره برداری از آن طی چهار سال آینده خبر داد.

قول وقرارها همچنان ادامه داشته اما هم اکنون پس از گذشته چندین سال باز هم اما و اگرهایی در خصوص اجرای این طرح وجود دارد.

مجتمع ذوب مس به ورزقان می آید

میرهادی قره سید نیز در گفتگو با مهر گفت: یکی از موضوعات مهمی که از طریق نمایندگان مجلس پیگیری می شود، کارخانه ذوب مس سونگون است تا بلاخره تکلیف احداث آن مشخص شود البته به طور یقین و با تمام تلاش در پی آوردن کارخانه ذوب به این منطقه هستیم.

رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی در مجلس افزود: اخیرا نیز مجمع نمایندگان استان با مدیر عامل مس ایران جلسه ای داشتیم زیرا متاسفانه برخی شائبه ها در این خصوص وجود داشت که دولت و مس ایران تصمیم به احداث کارخانه ذوب در این استان ندارند.

وی با اشاره به آخرین بازدید مدیرعامل مس ایران از این مجموعه گفت: مدیرعامل مس بر این امر اشاره کرد که مس سونگون تراز مالی خوبی ندارد و دلایل خود را برای انتقال کنسانتره خام مس سونگون به کارخانه های ذوب کرمان ارائه داد که در این خصوص برخی تنش ها بین نمایندگان استان با شخص مدیرعامل به وجود آمد.

قره سید با بیان اینکه نظر مس ایران این بود که این کارخانه در استان آذربایجان شرقی نباشد، گفت: این مسئولان بر این باور بودند که سرمایه گذاری های مربوط به تولید کاتد تنها در کرمان خلاصه شود در حالی که مس سونگون توانایی تولید کاتد را دارد و در این زمینه هیچ شکی نیست و توانایی این مجتمع برای دارا بودن کارخانه ذوب بر همگان روشن است.

وی ادامه داد: پس از به وجود آمدن این تنش ها، جلسه ای با حضور اعضای کمیسیون صنایع و معادن، مجمع نمایندگان استان و وزیر صنایع برگزار شده و در این جلسه وزیر قول داد که کنسانتره خام از آذربایجان شرقی خارج نشده و مس کاتدی در این مجتمع تولید شود .

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر افزود: قرار بر این شده است تا هیئتی ازنمایندگان استان و همچنین کمیسیون صنایع و برخی کارشناسان تشکیل شود تا به موضوع این کارخانه رسیدگی کند که هم اکنون نیز به دنبال ایجاد این کارخانه با تکنولوژی های به روز هستیم که باید به فکر جذب سرمایه گذار در این زمینه نیز باشیم.

طرح های توسعه مجتمع مس سونگون باید از اولویت های شرکت ملی مس ایران باشد

رضا رحماني، ‌ريیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نيز در اين خصوص به خبرنگار مهر گفت: برنامه هاي توسعه اي خوبي براي توسعه مس آذربايجان پيش بيني شده بود و تلاشمان بر اين بوده است تا با تكميل همه فرايند و صنایع پایین دستی درکنار معدن مس سونگون برای تولید کنسانتره و مس کاتد به ايجاد اشتغال در منطقه كمك كنيم و هم اين ماده معدني را با ارزش افزوده از استان صادر كنيم.

وي افزود: ‌متاسفانه كندي اجراي اين پروژه ها با بهانه هاي غيرقابل توجيه موجب حساسيت مردم اين منطقه و مجمع نمايندگان آذربايجان شرقي شده و نمايندگان نيز به طور جدي پيگير كند شدن سرعت توسعه اين پروژه ها هستند.

نماينده مردم تبريز،‌آذرشهر و اسكو با بیان اینکه مس یک فلز استراتژیک و مهم به شمار مي رود، افزود: سرعت انجام پروژه ها و کارخانجاتی که برای توسعه و پیشرفت مجتمع مس سونگون ورزقان انجام می شود، خیلی آهسته است که با این شرایط نمیتوان آینده خوبی برای این مجتمع متصور شد.

وی با تاکید بر اینکه باید از معدن تا تولید محصول رشد متوازنی در این مجتمع بزرگ وجود داشته باشد، ادامه داد: باید در این خصوص موانع برداشته شود که نیاز است تعامل خوبی بین مدیران شرکت ملی صنایع مس ایران، مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی، وزارت صنعت و مسئولین استانی ایجاد شود.

رحمانی با اشاره به اینکه ذخایر قابل توجهی از منابع مس در آذربایجان شرقی و ورزقان وجود دارد، گفت: سرعت دادن به طرح های توسعه مجتمع مس سونگون باید از اولویت های شرکت ملی صنایع مس ایران باشد.

وزیر صنعت و معدن به شکل جدی پیگیر احداث کارخانه است
حسین نجاتی، رئیس سازمان صنعت،معدن و تجارت استان نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: وزیر صنعت و معدن بر این امر اصرار دارد که کارخانه ذوب به مس سونگون افزوده شده و مس کاتدی در آن تولید شود و احداث این کارخانه موضوعی است که در حیطه وظایف وزیر قرار داشته و دستور وی برای احداث این کارخانه به طور یقین اجرایی خواهد شد.

وی ادامه داد: هم اکنون مشاوران و کارشناسان زیادی بر روی این موضوع کار می کنند و در پی یافتن آخرین تکنولوژی روز برای بالا بردن صرفه اقتصادی حاصل از احداث این کارخانه هستند زیرا اجرای چنین پروژه بزرگی نیازمند تحقیقات و مطالعات لازم است و نباید به شکل آزمون و خطا و به صورت شتاب زده در پی اجرایی کردن آن باشیم.

عضو هیئت مدیره شرکت مس آذربایجان افزود: هم اکنون مقدار تولید کنسانتره مس در این کارخانه ۱۵۰ هزار تن است که با راه افتادن فاز دوم کارخانه مس سونگون این مقدار به دو برابر خود افزایش خواهد یافت که در صورت افتتاح کارخانه ذوب انتظار داریم ۷۵ هزار تن مس کاتدی به دست آید.

وی با بیان اینکه وزیر صنعت و معدن بر روی تولید مس کاتدی این کارخانه حساب ویژه ای باز کرده است، گفت: هم اکنون باید به فکر افزایش تولید کنسانتره مس در این کارخانه باشیم زیرا به میزانی که تولید کنسانتره افزایش یابد در پی آن تولید مس کاتدی نیز بالا می رود.

نجاتی افزود: خوشبختانه هم اکنون مس آذربایجان به شکل شرکت مستقل درآمده و اعضای هیئت مدیره در خصوص سیاست های آن تصمیم گیری می کنند که در این راستا خودمان باید به فکر سرمایه گذاری برای احداث کارخانه ذوب باشیم.

عضو هیئت مدیره مس آذربایجان ادامه داد: در این راستا باید به فکر فروش کنسانتره های تولیدی کارخانه باشیم تا با سود حاصل از آن برای احداث کارخانه ذوب سرمایه گذاری کنیم.

وی با اشاره به وجود ذخایری از کنسانتره مس گفت: در انبارهای این کارخانه که یک انبار آن در منطقه خودمان و انبار دیگر در بندرعباس است، ذخایری از کنسانتره داریم که باید به فکر فروش آن باشیم تا سرمایه لازم برای احداث کارخانه را به دست آوریم.

نجاتی ادامه داد: در صورتی که نوع تکنولوژی لازم برای ساخت این کارخانه مشخص شود و وزیر محترم نیز هم اکنون دستور ساخت این کارخانه را بدهد تا دو و نیم سال دیگر شاهد احداث این کارخانه خواهیم بود.

رعایت تکنولوژی های روز برای احداث کارخانه مانع از خطرات زیست محیطی می شود
در این میان سخنانی مبنی بر خطرات زیست محیطی احداث این کارخانه و تاثیرات آن بر روی جنگل های ارسباران از سوی برخی منابع به گوش می رسد که طبق گفته مدیر کل حفاظت محیط زیست استان در صورت رعایت تمامی اصول و تکنولوژی های لازم، احداث این کارخانه چنین خطراتی را در برنخواهد داشت.

حمید قاسمی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه در صورت رعایت تمهیدات زیست محیطی احداث این کارخانه زیانی به طبیعت نخواهد داشت، گفت: نه تنها این کارخانه بلکه تمامی کارخانجات در صورتی که از تکنولوژی روز و تمهیدات زیست محیطی برای ساخت‌شان استفاده نشود به طور حتمی برای محیط زیست زیان آور خواهند بود.

وی ادامه داد: اما اگر از تکنولوژی های روز برای ساخت این کارخانه ذوب استفاده شود به طور یقین احداث آن هیچ زیانی برای طبیعت نخواهد داشت که باید این اصول در ساخت این کارخانه نیز رعایت شود.

به هر حال شش سال از قول های مربوط به احداث این کارخانه می گذرد و مردم آذربایجان شرقی توقع دارند گام مثبتی که برای احداث این کارخانه از سوی وزیر صنایع و معادن برداشته شده است، به حقیقت پیوسته و تنها در حد حرف نماند.

مردم استان توقع دارند تا کنسانتره خامی که در این مجتمع تولید می شود در خود استان باقی مانده و این پتانسیل بزرگ به فرصت اشتغالی برای جوانان منطقه تبدیل شود زیرا با افتتاح کارخانه ذوب در سونگون تعداد زیادی فرصت شغلی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی این رشته ها فراهم خواهد شد.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.