نظر منتشر شده
۱۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 478895
دولت بانک‌ها را وارد رقابت ناسالم کرد/ بانک مرکزی به جای دستور، راهکار ارائه کند
احمد حاتمی یزدی؛ 16 خرداد 96
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۳۸
بحث بحران و ورشکستگی بانک‌های کشور مطرح می‌شود. بانک‌ها به دلیل عدم وصول مطالبات معوق و بدهی دولت با نظام بانکی، حدود نیمی از منابع آن‌ها منجمد شده است و نمی‌توانند از آن استفاده کنند و با باعث شده بانک‌ها وارد رقابت ناسالمی شوند و با رقابت در موضوع پرداخت نرخ سود بالا به سپرده‌ها، به دنبال جذب منابع هستند تا بتوانند سرپا باشند.

از بحران تا ورشکستگی
وضع بانک‌ها بحرانی است، ولی به‌هیچ‌عنوان نمی‌توان نام آن را ورشکستگی گذاشت، زیرا ورشکستگی زمانی است که یک شرکت، بانک و یا شخص نتواند تعهدات خود را ایفا کند. تعهدات بانک‌ها عمدتاً به سپرده‌گذاران است و تا زمانی که بانک‌ها می‌توانند سود سپرده‌های مردم را پرداخت کنند، به‌هیچ‌عنوان ورشکسته تلقی نمی‌شوند و تا زمانی که می‌تواند تعهدات خود را انجام دهد، بر اساس تعریف عرف و حقوقی ورشکسته نیست.

اما بانک‌ها مشکل‌دارند، یک موضوع صحیح و درست است، زیرا مطالبات معوق بانک‌ها به‌علاوه طلب آن‌ها از دولت دارند و نتوانست بگیرند، بانک‌ها را در وضعیتی قرار داده است که منابع مالی بانک‌ها گردش مناسبی ندارد. اگر این مبالغ برمی‌گشت، بانک می‌توانست تسهیلات دهد و از این محل درآمد کسب کند تا وضعیت آن‌ها بهتر شود.

اما اینکه نیمی از منابع بانک‌ها، قفل و منجمد شدند؛ از طرفی بر روی مطالبات معوق، نمی‌تواند سود در نظر بگیرد؛ زیرا اصل پول هم معلوم نیست وصول شود و سودی نمی‌تواند در ترازنامه لحاظ کند تا زمانی که تعیین تکلیف بدهی‌ها شود. لذا بانک‌ها امکان پرداخت تسهیلاتشان یا کلاً از بین خواهد رفت و یا محدود خواهد شد.

دولت باید برای حل بحران نظام بانکی تصمیم جدی بگیرید. سابقه نشاند داده دولت تا احساس خفگی نکند، اقدام جدی انجام نخواهد داد، یعنی خردگرایی درمجموع دولت نیست که بحران‌ها را قبل از اینکه اتفاقی رخ دهد، حل کند؛ همه‌چیز را به شب آخر موکول می‌کنند،  بحران ورشکستگی که نزدیک شد، شروع به اقدام کرده و تصمیم می‌گیرند و نمی‌گذارد بانک‌ها ورشکسته شود.

گفته می شود بانک ها در جذب منابع وارد رقابت ناسالم شده و برای حذب سپرده نرخ سود بالایی پرداخت می کنند، در حالی که بانک‌ها چاره‌ای ندارند. تا زمانی که دولت در مورد بدهی خود به نظام بانکی تصمیم نگیرد که چه می‌خواهد انجام دهد، بانک‌ها نمی‌توانند، غیرازاین انجام دهند. بانک مرکزی هم راه‌حلی ارائه نمی‌دهد؛ فقط عنوان می‌کند که بانک‌ها سود خود را کاهش دهند، بانک پاسخ می‌دهند اگر  سود را کاهش دهیم منابع از بانک خارج می‌شود و همان روز ورشکسته می‌شویم.

وقتی بانک‌ها ناچارند برای حفظ منافع خود سود بیشتری بدهند وارد یک رقابت ناسالمی شده و انجام می‌دهند. امیدواریم دولت به این نتیجه برسد که تصمیم جدی بگیرد. در زمان آقای احمدی‌نژاد، 7 محور برای اصلاح اقتصاد ایران ارائه کرد که برای بانک، گمرک، بیمه و... بود. فقط شعار آن را داد و هیچ اقدامی انجام نداد، بنابراین طرح‌های اصلاحی برای بانک بیمه و ... اکنون 7 سال روی میز دولت است، اما کسی نیست که تصمیم بگیرد؛ این تصمیم هر میزان دیرتر گرفته شود، پرهزینه‌تر و دردناک‌تر است، اما مطمئنا دولت نمی‌گذارد بانک‌ها ورشکسته شود.

1- ضرورت افزایش سرمایه:
برای برون رفت از این بحران دو اقدام سریع باید انجام داد. نخست بانک‌ها حتماً باید افزایش سرمایه بدهند که یا این افزایش سرمایه توسط سهامداران فعلی انجام می‌شود و که این سهامداران دولت، سهام عدالت و بخشی هم در اختیار بخش خصوصی است که باید هر سه در افزایش سرمایه شرکت کنند و اگر سهامداری نمی‌توانست سهام او را به مردم افرادی که دنبال کسب مجوز از بانک مرکزی هستند، واگذار شود؛ البته دولت افزایش سرمایه بانک ملی را از محل صندوق توسعه ملی تصویب کرد که صندوق توسعه منابع را در اختیار بانک ملی برای پرداخت تسهیلات (به‌عنوان بانک عامل) داده بود که به دلیل عدم توانایی درباز پرداخت آن، این منابع در جهت افزایش سرمایه تصویب‌شده که این اقدام باید برای بقیه بانک‌ها هم انجام شود.

2- تعیین تکلیف بدهی دولت:
دولت باید بدهی خود به نظام بانکی را تعیین تکلیف کند. دولت اکنون عددی در حدود 150 هزار میلیارد تومان به نظام بانکی بدهکار است. دولت عنوان می‌کند اکنون نمی‌توان و ندارد که این بدهی را پرداخت کند؛ اما می‌تواند با انتشار اوراق قرضه بدهی خود را تعیین تکلیف کند. اگر این اوراق حتی فروش نرود، به دلیل اینکه سود دارد که دولت و سازمان برنامه‌وبودجه باید در لوایح بودجه سالانه سود آن منظور کنند که این محل بخشی از بدهی دولت به بانک‌ها پرداخت می‌شود.

تاکنون این سودها را بانک‌ها پرداخت نکرده است ولی زمانی که بخواهد نظام بانکی را از بحران خارج کند، تبع باید هزینه آن را پرداخت کند، دولت یا باید بتواند بدهی خود و یا سود این بدهی را به بانک‌ها پرداخت کند.
 
کلمات کلیدی : ورشکستگی بانک‌ها+بحران نظام بانکی+سپرده‌گذاران+نرخ سود+احمد حاتمی یزدی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۱۱:۵۶:۳۵
این وضعیت بانکها من یادمه قل سال 90 شروع شد و هر روز هم بانک ایجاد میشد من هر روز که بیرون می امدم یک بانک جدید ایجاد شده بود. رکود هم که از سال 89 شروع شد چند سال ادامه یافت نقدینگی هم از سال 84 که حدود 58 هزار میلیار تومن بود به نزدیک 600 هزار ملیارد در سال 92 رسید و ده برابر شد لذا اکثر این مشکلات در دوره قبل 91 و بخصوص از 86 تا 91 ایجاد شده و نتیجه عملکرد مدیریت فعلی نیست:
بانک انصار خرداد سال 89 افتتاح شده
بانک حکمت ایرانیان سال 89
بانک سینا سال 87
بانک ایران زمین سال 89
بانک قوامین سال 91
مؤسسه مالی و اعتباری ثامن الحجج تاسیس 80 اغاز فعالیت 86 فاقد مجوز بانک مرکزی
مؤسسه اعتباری عسکریه سال 85
مؤسسه اعتباری کوثر 89
مؤسسه اعتباری کاسپین 89
اکثرا در سال 89 افتتاح شده و مجوز گرفته اند هم تاسیس در سال 89 است و هم نقدینگی در اون دوره ده برابر شده و هم رکود متعلق به همان دوره است و جای بحث باقی نمیگذارد خود این موسسات ایجا د نقدینکی سنگین کرده اند (4414135) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۱۸:۳۳:۱۴
همه ش تقصیر دولت قبله. تا 60 سال آینده هر اتفاق بدی در این کشور بیفتد تقصیر احمدی‌نژاد است. (4414663) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۲۲:۱۳:۳۳
سال 1400 ، اسحاق جهانگیری:
مردم عزیز ایران یادتان می آید در دولت قبل! تعرفه به صندوق ها نرسید و تعداد زیادی از هموطنان مان نتوانستند رای بدهند ، بی ترید این از میراث های شوم دولت نهم و دهم است. (4414851) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۷ ۰۹:۱۲:۵۰
شما اگر پاسخی به کامنت داری بیان کن با عدد و رقم و بیان سال مشخص شده ریشه این بحران بانکی چه سالی بوده (4415298) (alef-11)
 
سید
Germany
۱۳۹۶-۰۳-۱۷ ۱۲:۱۳:۲۸
اطلاعات شما از همین جا مشخصه که میگید موسسه کاسپین سال 89 شروع به کار کرد.کاسپین شامل چند موسسه دیگه است که سال 94 ادغام شد!!!
حتی برای اینکه ثامن الحجج رو به دولت اصلاحات نچسبه تاریخ فعالیتش رو زدی سال 86!!!!!!!!
بابا دست بردارید (4415581) (alef-11)
 
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۱۲:۰۱:۳۴
جناب اگر می‌بینید که بانکها ظاهراً سر پا هستند و می‌توانند به تعهدات خود عمل کنند، نه به خاطر کارکرد آنها است، بلکه به خاطر حمایت کامل و دادن خطوط اعتباری متعدد از سو بانک مرکزی است که خود باعث افزایش وحشتناک نقدینگی متورم با سودهی بالای ۲۰ درصد شده است . ولی‌ سوال این است که تا چه زمانی‌ بانک مرکزی میتواند به این روش ، صورت مساله را پاک کند و ‌هم چیز را به زیر قالی انتقال دهد. وقتی‌ این روند معکوس شود و فاجعه تورم بالا حادث شود، چه کسی‌ مسول است؟ حالا مدیریت بانک از هر کاری در ایران آسانتر است، چون مدیران بانکها می‌دانند که با هر عملکردی، بانک مرکزی همچنان ، سؤ مدیریت آنها را با دادن انواع کمک و نقدینگی و خطوط اعتباری از ناحیه افزایش نقدینگی کّل کشور، میپوشاند و این یعنی‌ فاجعه مدیریتی در بانک و سیستم بانکداری. (4414144) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۱۲:۱۹:۱۷
ما علنا با خدا می جنگیم و انتظار داریم اوضاع هم عادی پیش برود!!!! (4414166) (alef-1)
 
United States
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۱۲:۳۴:۴۴
"آمارهای بانک جهانی نشان می‌دهد سودی که بانک‌های ایران بابت سپرده‌های مردم پرداخت می‌کنند یکی از بالاترین‌ها در میان 138 کشور جهان است."


اگر ژاپن، آلمان، سوئد، آمریکا، کانادا. چین و.... با آن اقتصاد‌های پیشرفته و رهد خوب و... سود زیر یک درصد میدهند ولی‌ ایران با این همه تحریم و بحران اقتصادی، بیکاری و... سود بالای ۲۴ درصد میدهد، حتما در واقعیت و سلامت اقتصاد و این نرخ سود، شک کرد. حتی از میزان تورم اعلام شده هم به مراتب بالاتر است. (4414191) (alef-1)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۳-۱۷ ۰۷:۰۸:۴۸
کجا سود بالای 24 میدهد؟؟؟؟ مدت هاست کاهش پیدا کرده بدون تغییر در تورم و قیمت ها البته! (4415171) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۱۲:۴۶:۳۱
با وضعیتی که بانکها دارن کاهش نرخ سود و خروج سرمایه هم بانکها رو نابود میکنه و هم تسهیلاتی دست تولید کننده نمیرسه . حرف نویسنده کاملا درسته اول دولت و دانه درشتها پولها رو برگردونن تا دست بانکها باز بشه برای پرداخت تسهیلات . نمیشه یه طرفه به بانکها فشار اورد که (4414213) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۱۹:۲۴:۰۱
امان از بی سوادی متخصصان. "اگر نرخ بهره کم شود پول از بانکها خارج میشود"!!! (4414701) (alef-3)
 
ناشناس
United States
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۲۲:۳۲:۴۸
اگر بانکها رو به ورشکستگی هستند پس چرا در یک مسیر خیابانی اینهمه بانک وجود دارد؟ (4414866) (alef-11)
 
جلیل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۲۳:۴۵:۰۰
من خودم 50 میلیون تو کاسپین گذاشته بودم خدارو شکر که عید رفتم برداشتم البته اون موقع هم نمیدادند اما هر روز 5 میلیون میرفتم برمیداشتم تا اینکه امروز شنیدم دچار مشکل شده و دیگه اصلا پول نمیده من حتی شنیدم بانک اینده هم دچار مشکل شده شاید کامنت منو منتشر نکنید ولی شما برخورد دولت و بانک مرکزی رو با سپرده گذاران ببینید مردم سپرده گذاری کردند بعد بانک ورشکست میشه میان تجمع می کنند و بو بعد نیروی انتظامی با باتوم میفته به جونشون دخالت نیروی انتنظامی و کتک زدن مردم بدترین و بی فکر ترین کار دولت هست حالا شما نگاه کنید تلگرام فیلم های تجمع و برخورد نیروی انتظامی در سراسر دنیا پخش شده این موجب میشه امنیت سپرده گذاری داخلی و خارجی از بین بره بانک مرکزی هم میگه اگه بانکی ورشکست بشه به من مربوط نیست فوقش از همون میزان اموال و دارایی که داره بین مردم پخش میشه چون هیچ اعتباری برای پرداخت پول سپرده گذاران وجود نداره با این وضعیت اعتماد به بانکها از بین میره و به زودی با ورشکستگی اکثر بانکها نظام اقتصادی کشور فلج خواهد شد (4414927) (alef-3)
 
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۷ ۰۲:۵۸:۰۴
چرا باید بانک بی حساب و کتاب به یک عده قلیلی وام های میلیاردی بدهد و نتوانند آن را پس بگیرند ؟
چرا با عوامل معوقات بانک و آنهایی که وام ها را پس نمی دهند برخورد نمی کنند ؟
همیشه سود بانکی ، بسیار کمتر از تورم بود ، اکنون چند سال است که سود بانکی بالاتر از تورم است
بانکها ده ها سال ، از سپرده های مردم بدلیل تورم بالا خوردند ، الان چند سال است که سپرده گذاران دارند از بانکها میخورند ، این به اون در (4415095) (alef-11)
 
حمیدیان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۸ ۱۰:۰۴:۴۸
با سلام وضعیت بازنشته های بانک که اکثرشان استاد های اقای سیف ریس کل بانک مرکزی میباشد با ابلاغیه بانک مرکزی در سال 1392واقعا خراب شده چون کل مزایا را به شاغلین بانک میدهند خصوصا وام ضروری و مسکن و بازنشته ها ی بانکی را محروم نمودند از اقای روحانی میخواهیم دوباره اقای بهمنی را ریس کل بانک مرکزی کنند (4417817) (alef-11)
 
شهروز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۰۸:۴۷:۴۶
سهام دار بانک پارسیانم به نان شب محتاجم بدبختم کردند (4420323) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۹ ۱۷:۲۲:۵۸
دولت به بانک ها بدهکاراست وپول ندارد بدهی خود را بپردازد بانک ها به مردم بدهکارند وپول ندارند سپرده های مردم را پرداخت کنند بانک مرکزی هم گاهی که اوضاع قاراشمیش میشود میگوید بمن چه ربطی دارد میخواستید در موسسات غیر مجاز سپرده گزاری نکنید این میان خوشبخت ماییم که پولی دربساط نداریم که امروز قصه پر غصه سردهیم آخر وعاقبت نزول خوری ونزول بگیری همین است بخورید نوش جانتان (4433958) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.