نظر منتشر شده
۱۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 475447
تأملی پسا انتخاباتی
آسیب‌شناسی جریان اصلاحات در توسعه‌ی فرهنگی
علی کریمی/3 خرداد96
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۱۰
یکی از مزایای مشخص انتخابات برای جوامعی که دموکراسی در آن ها در حال شکل گیری است و در حقیقت حقوق سیاسی و شهروندی در حال «شدن» است٬ فارغ از قدرت انتخابی که برای مردم به وجود می آورد - که در حقیقت نتیجه ای ثانوی است - نشان دادن نبض واقعی اجتماع است.
 
انتخابات با شرایطی که لاجرم پیرامون خود به وجود می‌آورد، بستر تضارب آراء و رخ نمودن بخش زیادی از آتش های زیر خاکستر است، از این رو نه تنها به حفظ نظام سیاسی حاکم کمک می‌کند، که در نگاهی ایجابی جامعه‌ی آماری مناسب و رایگانی را در اختیار پژوهشگران اجتماعی قرار می‌دهد.
 
انتخابات اردیبهشت 96 نیز حامل اطلاعات خام متعدد و ارزشمندی است. هدف نهایی این متن آسیب‌شناسی مختصری از رفتار و وضعیت کلی جناح پیروز در سه انتخابات مهم اخیر (از ۹۲ تا ۹۶)، بالأخص اصلاح‌طلبان می‌باشد. اصلاح طلبی به معنای اعم به دنبال اصلاح وضع موجود است و به معنای اخص و در این سال‌ها به محملی بدل شده است برای مخالفت و مقاومت در برابر هرگونه تلاشی برای حفظ وضعیت موجود.
 
در این متن توان بررسی مدعیات اصلاح‌طلبی به معنایی که در ایران شایع است نیست، اما به طور کلی می‌توان محتویات آن را ذیل مفاهیمی از قبیل «عقلانیت مدرن» و «آزادی» دسته‌بندی کرد. اما آن چه که در نظر و بر روی کاغذ می آید، فاصله‌ی زیادی با کنش های اجتماعی موجود دارد‌. عده ای به اشتباه برای بررسی رفتار جناح ها، مانیفست های آن ها را مورد مطالعه قرار می‌دهند، و یا در بهترین حالت به کنش های سیاسی بزرگان و شناخته شده های جناح نگاه می‌کنند.
 
اما به نظر می‌رسد که نقش بدنه ی مردمی بار ها و به مراتب مؤثر تر است. خطری که اصلاح‌طلبان را - به معنای اخص و اعم -تهدید می‌کند، نه از بیرون که از درون است. ضعف اصلاح‌طلبان در ایجاد پیوندی مستحکم و هماهنگ با بدنه ی مردمی خود، در دراز مدت شکاف هایی با هزینه ی بالا در آن ها به وجود خواهد آورد.
 
شاید اعتراض شود که این شکاف در میان اصولگرایان بیش‌تر است. ولی در واقع این‌گونه نیست. اصول و خطوط قرمز جریان اصول‌گرا، در بدنه‌ی مردمی آن به نحو مشهودی نهادینه است. برای مثال رفتار سیاسی بدنه‌ی حامیان آقای رئیسی را پس از انتخابات مقایسه کنید با شرایط مشابه محتمل برای طرف مقابل؛ با وجود تمامی بداخلاقی ها و تخریب هایی که پیش از انتخابات از سوی دو طرف روانه‌ی اردوگاه مقابل شد، بدنه‌ی اجتماعی اصول‌گرایان به دلیل تعریف کردن خود ذیل اصول مشخص و خطوط قرمز متعین - که همچنین قابلیت نسبت‌‌سنجی مناسبی با بدنه‌ی سیاسی آن دارد - رفتار به نسبت پذیرفتنی تری دارد
. در حالی که در صورت رأی‌آوری آقای رئیسی، به هیچ وجه معلوم نبود که بدنه‌ی مردمی حامیان آقای روحانی چه واکنشی از خود نشان می‌دهند. این «پیش‌بینی ناپذیری» نه تنها فقدان توان کنترل بدنه ی مردمی را در اصلاح‌طلبان نشان می‌دهد، همچنین تا حدود زیادی نشان‌گر این نکته است که اصلاح‌طلبان تا حد زیادی وحدت حزبی و تسری دادن محتوای اصلی اصلاحات به بدنه‌ی اجتماعی خود را فدای پیروزی در مقاطع مختلف کرده‌اند.
 
به بیان دیگر، مجموعه ی افراد زیادی که به دنبال اصلاحات فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و غیره اند، به نحو واضح و مصرح از پارامتر های این اصلاح آگاه نیستند و هیچ بعید نیست که در مصادیق مختلف وحدتی واقعی در میان آن ها بر قرار نباشد. بلکه پیروزی های آن ها نیز در اثر «حریف_هراسی» باشد.
 
این نقد البته از نقطه نظری است که اصلاحات را از درون مورد مطالعه قرار می‌دهد. بنابراین عدم تلاش برای ترمیم این شکاف میان شاخصه های اصلاح‌طلبی و بدنه‌ی اجتماعی آن، دیر یا زود آن ها را با مشکل مواجه خواهد کرد، و آن چه نفعش هم به خود اصلاح‌طلبان و هم به ایران خواهد رسید، شروع به برقراری دیالوگ میان این دو قشر است. جامعه‌ی اصولگرایی البته از این امکان برخوردار است و این دیالوگ را به طور مستمر در گردهمایی ها، جلسات و محافل مذهبی، مساجد و غیره با بدنه ی اجتماعی خود برقرار می‌کند. این خود مهم‌ترین دلیل برای این گزاره است که اصول‌گرایی هر چقدر هم که در سیاست شکست بخورد، باز هم با همان شکل و شمایل بدنه‌ی مردمی خود را خواهد داشت.
 
حال آن‌که طرف مقابل خیلی کم به این مسئله‌ی مهم توجه کرده است و توده ها را به حال خود رها کرده است. اگر هم دیالوگی برقرار شده است، عمدتاً میان مردم و هنرمندان یا روشن‌فکران بوده است، نه ساختار سیاسی آن. از این رو لازم است که برای حفظ قدرت سیاسی هم که شده، مکانیزم های جدیدی برای این امر مهم تعریف کنند. تنها در این صورت است که ایده‌آل های اصلاحات قابل دسترسی خواهد بود. یعنی در صورتی که توسعه ی فرهنگی بر توسعه‌ی سیاسی مقدم دانسته شود.
 
۱۳۹۶/۰۲/۳۱ ۱۶:۲۸
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۳ ۱۷:۰۱
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۳ ۱۵:۳۲
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۳ ۱۲:۵۷
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۳ ۱۲:۰۸
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۱ ۲۲:۴۰
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۱ ۲۲:۱۳
 
۱۳۹۶/۰۱/۱۹ ۱۰:۱۷
 
۱۳۹۶/۰۱/۰۷ ۲۰:۲۰
 
۱۳۹۶/۰۱/۰۷ ۱۲:۲۰
 
 
کلمات کلیدی : آسیب‌شناسی + اصلاحات + توسعه‌ی فرهنگی+انتخابات96+اصلاحات
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۵:۱۸:۵۴
گفتمان اصلاحات در کل کشور ، ۲ میلیون رای دارد. رایی که این دوره اوردند، گفتمانی نبود ، رای هیجانی بود که بازیگران و هنرمندان ، با رقیب هراسی و وعده کنسرت و ازادی و اجرای استنداپ کمدی در سفرهای استانی روحانی ، جمع کردند. رای هایی هستند که همان طور مه راحت جمع می شود ، راحت هم از دست می رود. (4388156) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۲۱:۱۹:۴۹
چرا این رای هیجانی را اصولگرایان ندارند؟بلد نیستند یا نمیتوانند؟البته دلگرمی اصولگرایان به پست های انتصابی میباشد و بود و نبود ارای مردم برایشان اهمیتی ندارد. (4388687) (alef-13)
 
مراد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۲۲:۵۵:۳۷
دلیل موفقیت اصلاح طلبی در تمامی انتخابات چندین سال اخیر این است که از حالت گفتمانی خارج شده است. اصولگرایی چارچوب خشکی دارد ، خط قرمز دارد ، اگر از آن حدود تعیین شده اش هر شخصی بخواهد به قصد ماجراجویی یا سهوا اندکی پا به بیرون بگذارد یا منحرف میشود ، یا مخالف ، یا فتنه گر ، یا پیاده از قطار انقلاب... هیچ فرقی نمیکند که آن شخص با اصول تعیین شده ی جناح اصولگرا یک درجه اخلاف داشته باشد ، 90 درجه یا 180 درجه. خلاصه از قطار فرضی ما پیاده اش میکنند.
اما اصلاح طلبی اینگونه نیست ، آغوشش برای هر دگرفکری باز است ، کاری ندارد که فلان شخص چقدر با گفتمانشان تفاوت عقیده دارد ، بخاطر آزادی و حقی که برای هر ایده ای قائل هستند اجازه میدهند آن شخص نظرش را داشته باشد اما با این حزب همکاری داشته باشد و نیازهای خویش را مطرح سازد. اصلاح طلبی دیگر تفکر تعریف شده ی دهه هفتاد نیست. برخلاف اصولگرایی ایستایی و پافشاری ندارد و مشی فکری آن کاملا سیال است بگونه ای که شخصی که به آن ورود میکند خواه اصلاح طلب سنتی باشد خواه اعتدال گرا ، لیبرال ، فمنیست ، یا اصلا فاقد جناح و بی تفاوت باشد میتواند در صورتیکه اندیشه اش با مطلوب عقلی سازگار باشد عنان این سیالیت و انعطاف فکری را بر اساس نظریات خویش بدست بگیرد. اصلاح طلبی دیگر پیشوای مشخصی ندارد با اینکه چندین شخصیت همواره پیشوای معنوی آنند ، اما متعلق به همه ی اعضای خانواده اش است و هرکس با هر ایده و نظری درصورتیکه مفید باشد میتواند آن را به سمت تغییرات مفید هدایت کند.
همین باعث میشود که هر روز از هر جناح و سمتی به هواداران آن اضافه شود کما اینکه در سالیان اخیر هواداران آن رشد چندین میلیونی داشته اند. همین انعطاف و آزادی و سیالیت است که همگان را در زیر چتر خود متحد قرار داده است. (4388840) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۰۴ ۱۵:۳۶:۰۷
دوستان بهتر نیست علت شکست خودتان را بیابید (4390226) (alef-13)
 
ما با افتخار کامل ؛ چهار درصدی هستیم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۵:۲۶:۱۲
اصولگراها با خواننده رپ زیرزمینی دیدار و گپ و گفت و شنود داشتند اونموقع تو از آسیب شناسی فرهنگی اصلاحات حرف میزنی ؟؟؟!! (4388177) (alef-13)
 
ناشناس
Germany
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۷:۱۰:۲۴
برعکس نظرات و ایده های اصلاح طلبا بین هوادارانشون روشن و مورد قبوله برای همینه که عقاید اصلاح طلبی رو همیشه تو مناظرات و تبلیغات میشنوید و میبینید ولی جریان اصولگرایی در مناظرات و تبلیغات انتخاباتی خودش عقایدش رو مخفی یا عکسش رو میگن!
شما بگو تو همین انتخابات چند بار شنیدی که اصولگرایان از گشت ارشاد دفاع و به لزوم سختگیری در این مورد اشاره کنن؟در مورد تقابل با غرب چی؟دفاع از بستن روزنامه ها یا دفاع از زندانی کردن مخالفان؟چند بار شنیدی که از لغو کنسرت ها دفاع کنن؟
با این که عقیدشون اینه!
اصولگرایی مرده و به ظاهر اصولگرایان حتی از ابراز عقایدشون شرم دارن!
اصولگرایی شده سواستفاده از دین همین!
بهتره مثل اصلاح طلبا برای خودتون راه روشنی داشته باشید و ازش دفاع کنید (4388364) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۸:۵۹:۳۰
من یک اصولگرا هستم
و با سربلندی از آزادی حمایت می کنم
از نظر منِ اصولگرا ریشه تمام پیشرفت ها آزادی واقعی است.
این اصلاح طلبان هستند که مفاهیم غنی اصولگرایی را به نام خودشان می‌گویند (4388501) (alef-13)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۴ ۱۴:۳۵:۴۳
این مطالبی که شما بیان کردید جزء مبانی اصولگرایی نیست. به هر حال پیرامون این مواردی که شما بیان کردید می‌‌توان گفتگو کرد و این طور یکه به قاضی رفتن درست نیست. به عنوان مثال تقابل با غرب را می‌توان یک موضوع در حوزه سیاست خارجه دانست، که با توجه به تقابل همه جانبه غرب علیه ما (در زمینه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، و نظامی) اجتناب ناپذیر می‌نماید، مگر آن که قائل به این باشیم که در مقابل این تقابل دست روی دست بگذاریم و کاری نکنیم. در این مورد خاص، باید با دیدی کلان و با در نظر گرفتن مصالح کشور به موضوع نگریست و صرفا نگاه خود را به مسئله مبنا قرار ندهیم. در این مورد خاص، دیدگاه اصولگرایان بسیار واضح و متقن است که همان تعامل حداکثری با جهانیان با حفظ منافع و عزت ملی است، که بارها توسط بزرگان این جریان بیان شده است و بدنه جامعه نیز از آن آگاه است.
در واقع، این عدم پذیرش و تمایل به فهم دیدگاه مخالف از جانب جریان اصلاح طلبی، آسیبی است که باعث می‌شود برخی از اصلاح‌طلبان در تحلیل‌های خود به خطا بروند و با پافشاری بر آن از فضای واقع‌بینی دور شوند. (4390117) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۷:۱۱:۵۱
ملاکهای اصولی انتخابات کدامند؟
---
در نظام اسلامی هرگاه سیاست مداران اعم از اصلاح طلب یا اصول گرا و محافظه کار در حین به دست گرفتن مدیریت کلان کشور با توکل به خداوند توانا اجرای مدیریت علمی مسئولانه ی برنامه ریزی شده را برای تامین و تضمین نیازهای کشور و مردم با حفظ عزت ملی مطابق با قانون اساسی کشور و با صداقت و امانت داری و جدیت و پشتکار بجای مصلحت اندیشی شخصی و گروهی در راس کار خود قرار دادند می توان به وجودشان در قدرت اطمینان کرد و به این وجود برکت افزا بالید و به تکرار انتخابشان برای هر دوره ی جدید اصرار ورزید. (4388370) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۷:۱۳:۲۷
بعد از انتخابات همه جریان بازنده ، تحلیلگر شدن
جالب هم اینجاست که قدرتی فرازمینی واسه خودشون قائلن و جریان مقابل محکوم به زوال
البته خیلی خوبه که قسمت پر لیوانو ببینن ، مث اینکه میگن گرچه باختیم ولی وزن هوادارمون مشخص شد اما به این توجه نکردن که 99 درصد خطاهای انتخاباتی هم متعلق به خودشون بوده و این هواداران کسانی بودن که به اشتباه تو اردوگاه اونا جا گرفتن
در عین حال از الان تا 4 سال دیگه میتونن خودشونو تحلیل کنن و دلایل شکستشونو بشمارن اما اینکه واسه اصلاح طلبان در عین پیروزی شکست تصور کنن دیگه خیلی یه جوریه !!! چه جوری ؟ غیرعلمی (4388371) (alef-13)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۴ ۱۴:۴۰:۲۹
حالا چهار سال دیگه رو هم خواهیم دید.
شما که حتی یک نقد ساده رو برنمی‌تابید، چطور می‌خواهید چهار سال اداره کشور رو بدون مشارکت و نقد صاحب‌نظران به دست بگیرید؟ (4390134) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۷:۲۸:۴۳
الف جان شما همون آسیب شناسی طیف اصولگراها رو دقیق انجام بده نمیخواد زحمت بیفتی واسه اصلاح طلبا (4388384) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۸:۱۰:۲۳
اگر نظر نويسنده به استقرار فرهنگ دستوري است ظرف چهل سال گذشته ثابت شده است تا ماداميكه تنوع سلايق و خواستها رعايت نشود هيچ اتفاق مهمي نخواهد افتاد (4388439) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۸:۳۲:۰۷
گروه بازنده تحلیل ضعف ها و آسیب های گروه برنده را میکند.
واقعا اینجا همه چیز بر عکس است (4388467) (alef-13)
 
آزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۹:۴۲:۱۳
مثلا برای افه است که بگویند ما از گفتمان تحلیلی قوی برخورداریم. تحلیل درست و منطقی اصولگرائی را فقط از امیر محبیان بشنوید. بعد انتخابات یک کلام واقعیت را گفت: عدم تجربه اجرائی رئیسی و رفتار پوپولیستی _ سوسیالیستی قالیباف موجب شکست اصولگرایان شد. (4388569) (alef-13)
 
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۹:۲۱:۱۵
بالای 70 درصد از رای دهندگان به آقای روحانی به خاطر سابقه اصولگرایی ایشان رای دادند. متاسفانه در زمان تبلیغات دولتی ها به دروغ اعلام کردند که آنها نماینده جریان اصولگرایی هستند و مردم به اشتباه افتادند (4388530) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۲۲:۰۵:۲۷
دوستان اصولگرا
با همین دست فرمون برین
احتمالا تا چهل سال دیگر هم رنگ پیروزی را نمی بینید
بجای آسیب شناسی گروه بازنده
برنده را تخطئه می کنید
برای دلخوشی هواداران تان
خوش باشید (4388762) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۴ ۰۶:۱۹:۳۷
رفتار وگفتار بدنه ی اصلاحات با سران ان فرق میکند این را میشود از کانالهای انها فهمید اما جای تاسف اینجاست که از این همه توانایی برای ایجاد امید واموزش استفاده نمیشود فقط جهل پراکنی وجریان سازیست واین به پرد ایران نمی خورد (4389147) (alef-13)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۷ ۰۳:۱۳:۲۲
جریان اصلاح طلبی بقول آقای قالیباف همان جریان «نیست،نمیتوانیم؛نداریم و گزاره هایی از این دست است.انقلاب اسلامی خیزشی علیه این تفکر در زمان شاه بود.همان تفکری که زمانی عرضه ی ایرانی را در ساختن لولهنگ میدانست و امروز در گفتمان اصلاح طلبی توان ایرانی را فقط در ساختن آبگوشت بزباش میداند و تازه همان را هم به بیگانه میدهد(کترینگ راه آهن)و اصولا در همه چیز نگاه به خارج .بهمین دلیل است که شعار اقتصاد مقاومتی در دولت آنان فقط در حد شعار باقی مانده چرا که اصولا به آن اعتقادی ندارند.
بی تعارف گفتمان اصولگرایی در راستای انقلاب و آرمانهای آن است و گفتمان اصلاح طلبی نوعی پشیمانی از انقلاب وهضم شدن در جامعه جهانی است.طبیعی است که گفتمان اول چون زحمت زیادتری دارد طرفدار کمتری داشته باشد. (4395503) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.