هر چند ورود چین در موضوع سوریه به مانند روسیه جدی و تمام عیار نیست، اما اعلام رسمی آن توسط چین برای اولین بار و سفر مقام بلندپایه نظامی چین به سوریه حاکی از جهتگیریها و تغییرات جدید و مهم دارد.
به گزارش تسنیم، این روزها که اتفاقا با ماه های پایانی دولت اوباما همراه شده، روزهای خوبی برای دولتمردان امریکایی نبوده است، مرتب تحولاتی در منطقه رخ می دهد که به مذاق آمریکایی ها خوش نیست.
آن از شکست کودتا در ترکیه و بهبود روابط ترکیه و مسکو، نشست سه جانبه ایران، آذربایجان و روسیه، بهبود مناسبات ایران و ترکیه، پرواز جنگنده های روسی از پایگاه ایران، تغییر نگاه ترکیه به سوریه و تحولات میدانی به نفع حامیان اسد در حلب و اینک ورود مهره ای قدرتمند به معرکه: چین!
بنگاه خبری شینهوا چین با استناد به رئیس شعبه بین المللی همکاری نظامی شورای مرکزی ارتش جمهوری خلق چین، دریادار گوآن یوفی، خبر داد: «چین از مبارزه سوریه برای دفاع از استقلال خود پشتیبانی میکند. نظامیان چین و سوریه با هم در ارتباط هستند، نظامیان چینی تصمیم دارند همکاری و رابطه خود با ارتش سوریه را تحکیم نمایند.»
خبر مربوط به اعزام کارشناسان نظامی چین به سوریه و کمک به این کشور در آموزش نیروهای نظامی خود و دیدار هیأت نمایندگی نظامی چین از دمشق موجب تشدید عصبانیت تحلیلگران آمریکایی شده است.
پایگاه خبری «فیسکال نیوز» آمریکا در گزارشی نوشت، بیانیه اخیر چین مبنی بر افزایش کمکهای انساندوستانه به مردم سوریه و ارائه آموزشهای نظامی به نیروهای سوریه هماکنون به «درد سری جدید برای آمریکا» تبدیل شده است.
بنا بر این گزارش، «هماکنون چین تصمیم گرفته تا نقش فعالتری در سوریه ایفا کند. این اقدام پکن درست یک روز پس از اعلام روسیه در خصوص انجام حملات هوایی علیه داعش از طریق پایگاه هوایی ایران صورت گرفته است. این دو رویداد در کنار یکدیگر به یک مسئله بغرنج برای دولت "باراک اوباما" در کاخ سفید تبدیل شده است، چرا که به نظر میرسد سه کشور روسیه، چین و ایران که هر سه در برابر آمریکا در عرصه بینالمللی ایستادگی کردهاند، حالا علیه یک بازیگر منطقهای (داعش) متحد شدهاند.»
با ورود چین قطعا بازی برای امریکا و حامیانش در سوریه و منطقه پیچیده تر خواهد شد!
هرچند این ورود چین به مانند روسیه جدی و تمام عیار نیست، اما اعلام رسمی آن توسط چین برای اولین بار و سفر مقام بلندپایه نظامی چین به سوریه حاکی از جهت گیری ها و تغییرات جدید و مهم دارد.
در همین رابطه ولادمیر کومودو رئیس کمیته دفاعی دومای روسیه چنین گفت: «حضور نظامی چین در سوریه گام نخست به سمت ایجاد ائتلافی سیاسی-نظامی از کشورهایی است که متحد ناتو نیستند. زمان چنین ائتلافی فرا رسیده است».
وی همچنین با اشاره به تمایل روسیه برای شرکت و حضور هند در این ائتلاف اضافه کرد: روسیه، چین، هند و ایران تلاشهایشان را در منطقه غرب و جنوب غرب آسیا به منظور نابودی داعش یکپارچه و هماهنگ کنند. شکلگیری چنین ائتلافی می تواند کار گروه های تروریستی منطقه را ظرف یکسال یکسره کند.
باید منتظر ماند دید بعد از ورود خرس قطبی(روسها) به سوریه اینک اژدهای چین نیز بر فراز سوریه به پرواز در خواهد آمد یا خیر!
نظم جدید منطقه ای در حال شکلگیری و سرعت تحولات بسیار بالاست. در این برهه دستگاه دیپلماسی کشور مسئولیتی خطیر و تاریخ ساز را برعهده دارد تا با بهره گیری از فرصت ها منافع انقلاب اسلامی بیش از پیش در این نظم جدید تامین گردد.