نظر منتشر شده
۷۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 342562
برجام های بی فرجام
سید مسعود شهیدی، 17 فروردین 95
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۷ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۲۶
در اواخر دولت قبل، پیشرفت‌های هسته ای ایران و به ویژه دستیابی باور نکردنی به اورانیوم ۲۰ درصد، غرب را به وحشت انداخت. اوباما رئیس جمهور امریکا نامه ای برای مقام معظم رهبری نوشت و با واسطه قرار دادن پادشاه عمان درخواست کرد مذاکرات دوطرفه برای حل مسأله هسته ای ایران و رفع تحریم‌ها آغاز شود. از همان ابتدا ایران اعلان کرد، امریکا پایبند به عهد و پیمان نیست ولی برای اتمام حجت و برای آزمایش و تجربه و افزایش شناخت ملت و مسئولین از ماهیت نظام امریکا، با شروع مذاکرات موافقت می‌کند.

مذاکرات درهمان دولت قبل، در عمان آغاز شد و در دولت جدید با جدیت تمام ادامه یافت و پس از سه سال، نهایتاً به توافق ژنو یا برجام منتهی شد. با وجود آنکه در طول مذاکرات، زیاده خواهی امریکا موانعی ایجاد کرد و تیم مذاکره کننده مجبور شدند، تن به برخی زیاده خواهی های آن‌ها داده و بعضی خطوط قرمز نظام را زیر پا بگذارند ولی نهایتاً، توافقنامه با شرایطی پذیرفته شد و برجام تبدیل به یک عهدنامه بین المللی شد و مراحل اجرائی آن آغاز گردید.

ابتدا آژانس انرژی هسته ای پس از آخرین بازرسی‌های خود که فراتر از روال قانونی بود، اعلان کرد طی ده سال نظارت و بازرسی هیچگونه انحرافی در فعالیت‌های هسته ای ایران و هیچگونه اقدامی برای تولید سلاح هسته ای مشاهده نشده است. آژانس با این گزارش خود به طور غیر مستقیم به دنیا اعلان کرد ایران دراتهام بزرگ هسته ای، بی گناه بوده و تمام مجازات‌ها و تحریم‌های هسته ای، ظالمانه، غیر قانونی، غیر موجه و باطل بوده است.

سه روز پیش، سخنگوی کاخ سفید اعلان کرد ایران، به تمام تعهدات خود در قبال برجام عمل کرده است؛ یعنی امتیاز هائی که قرار بوده بدهد، داده است. حالا به طور طبیعی برای ملت این سؤال مطرح است که آیا طرف مقابل یعنی امریکا هم به تعهدات خود عمل کرده و امتیازاتی را که پذیرفته بود بدهد، داده است؟ آیا تحریم‌های ایران برداشته شده و موانع تجارت، مرتفع گشته؟

رئیس جمهور و تیم مذاکره کننده ایران در ماه‌های اخیر بارها نگرانی و نارضایتی خود را از عهد شکنی و سنگ اندازی امریکا اعلان کرده و حتی تهدید به منتفی نمودن برجام کرده‌اند. امریکا، نه تنها تحریم‌ها را لغو نکرده، بلکه با کمال بی شرمی ده‌ها تحریم جدید را مطرح یا اجرا کرده است.

روی کاغذ برخی تحریم‌ها برداشته شده ولی در عمل با ده‌ها ترفند رسمی و غیر رسمی آن تحریم‌ها حفظ شده و بر آن افزوده گشته. سوئیفت، امکان ارتباطات بین المللی بانکی است. آیا سوئیفت رفع تحریم شده؟ همه تجار ایران می‌دانند عملاً در تحریم هستیم چون به دلیل تهدیدهای رسمی و غیر رسمی امریکا، هیچ بانکی حاضر به ریسک مبادله با ایران نیست و مبادله پول هنوز مثل گذشته از طریق صرافی‌ها میسر است.

اگر سخن رئیس جمهور اطریش را که اخیراً رسماً اعلان کرده اتحادیه اروپا و اتریش اجازه معامله با ایران را ندارند، نادیده بگیریم، سخنرانی عضو برجسته تیم آقای روحانی در مذاکرات هسته ای و حامی تیم هسته ای آقای ظریف یعنی آقای موسویان در امریکا را نمی‌توان نادیده گرفت که گفته است ایران حسن نیت نشان داد و آمریکا بدعهدی کرد. تحریم‌ها، حتی آن مواردی که طبق برجام، قانونا برداشته شده، با تهدیدهای رسمی و غیر رسمی امریکا، به قوت خود باقی مانده.

در هنگام رفع هر تحریم، تهدید شفاهی امریکا کافی است تا هر کشور طرف معامله با ایران یا هر کمپانی طرف قرار داد، از معامله منصرف شود و این یعنی ادامه تحریم به شکل جدید؛ یعنی بازگشت به دوران تحریم.

اکنون سؤال بزرگ و اساسی این است که چرا امریکا بر خلاف تعهدات خود عمل می‌کند؟ پاسخ خیلی دشوار نیست. آن‌ها عقل خود را به کار گرفته‌اند. آن‌ها دیدند در برجام یک، طرف مقابل برای نجات از تحریم، به سادگی اصلی‌ترین خواسته آن‌ها را که حذف اورانیوم بیست درصد واورانیوم پنج در صد و بخش عمده سانتریفیوژها و راکتورآب سنگین اراک بود محقق کرد، حالا چرا باید چنین اهرم کارامد و قدرتمندی را کنار بگذارد. او اکنون در صدد است با این اهرم امتیازات جدید بگیرد.

دولت ما این عهد شکنی امریکا را مشاهده می‌کند وچون از ابتدا با خوش بینی وعده‌ی رفع تحریم‌ها را به مردم داده، اعتبار خود را و رأی آوردن خود را در خطر می‌بیند، برای نجات از این خطر، به دنبال چاره است. امریکا این نقطه ضعف دولت را دریافته و طبیعی است که از آن به نفع خود استفاده کند، برای این منظور معاملۀ جدیدی طراحی و پیشنهاد شده. این معامله دو طرف و دو آورده دارد، در یک طرف امریکا اجازه می‌دهد بعضی تحریم‌ها، به صورت قطره چکانی و موقت و محدود برداشته شود تا دولت بتواند در مورد آن‌ها تبلیغات کند وتا انتخابات بعدی اعتبار خود را حفظ نماید، در مقابل دولت می‌پذیرد مذاکره برای برجام های بعدی را که مورد نظر امریکا است آغاز کند.

برخلاف مذاکرات هسته ای که دولت برگ برنده‌هایی چون اورانیوم ۲۰ درصد، ده‌ها هزار سانتریفیوژ و راکتور آب سنگین اراک را در اختیار داشت، این بار دستش خالی است و برگ برنده ای و اهرم فشاری دراختیار ندارد و مجبور است از سرمایه، هزینه کند. دشمن هم که این نقطه ضعف را می‌بیند طبیعی است که طمع بیشتری می‌ورزد، او برگ برنده تحریم‌ها را حفظ کرده و مثل شمشیر دامکلوس بالای سردولت قرار داده تا از ترس فرود آمدن آن، تن به برجام های او بدهد.

این برجامها چیست و چه هدفی را دنبال می‌کند؟ پاسخ زیاد دشوار نیست و در مواضع مسئولان کاخ سفید و برخی رسانه‌های داخلی همسو با آنان در داخل کشور بارها بیان شده و در سخنان اخیر آقای اوباما، صریح تر از همیشه تکرار شده است. در برجام دیگر، بتون شدن صنایع موشکی ایران مد نظر است، چرا که از نظر برخی زمانه، زمانۀ مذاکره است و اصلاً احتیاجی به موشک نیست.

در برجام سوم، حزب الله و حماس و مقاومت فلسطین و انصارالله یمن و بشار اسد حذف می‌شوند، چون افراطی و تروریست و خطر ناک‌اند و نظم جهانی را تهدید می‌کنند. در برجام چهارم امام و اندیشه‌های امام وتفکر انقلاب اسلامی از صحنۀ سیاستگزاری کشور حذف می‌شود وبا احترام به موزه تاریخ سپرده می‌شود.

در برجام پنجم، قانون اساسی ایران تغییرمیکند، شورای رهبری جایگزین رهبرمی شود، سپاه در ارتش و شورای نگهبان در شورای مصلحت ادغام می‌شود.

در برجام بعد، اسرائیل به رسمیت شناخته می‌شود چون ما دعوایی با اسرائیل نداریم. این برجامها، همه طراحی شده‌اند و حتی زحمت تدوین پیش نویس آن‌ها را هم مثل برجام اول، اندیشکده های تخصصی وزارت خارجه امریکا کشیده‌اند واین برجام ها فقط منتظرجلسات رسمی، چانه زنی‌های معمول، امضاء دوطرف و اجرائی شدن هستند. هر برجامی که اجرائی شود، یکی از تحریم‌ها به طور موقت برداشته می‌شود و ما جشن می‌گیریم.

طی مذاکرات برجام اول، طرف مقابل با استفاده از فضای ایجاد شده، راه نفوذ خود به مراکز تصمیم سازی کشور و رسانه‌های همسو را هموار کرد تا زمینه ساز برجام های بعدی شوند. شخصیت‌هایی و مشاوران و رسانه‌هایی، مأموریت یافتند برای قبح زدائی از برجام های بعدی اقدام کنند و افکار عمومی را آماده سازند که نمونه‌های آن را مشاهده می‌کنیم.

اکنون دراطاقهای فکر و برخی مراکز مهم تصمیم سازی و تصمیم گیری، چهره‌ها و شخصیت‌هایی به طور صریح، برجام های بعدی را در دستور کار قرار داده‌اند. هدف نهائی آن‌ها در خوشبینانه ترین حالت، باز گرداندن ایران به جایگاه قبلی خود، یعنی تبدیل شدن به یکی از اقمارحاشیه ای امریکا است. بسیاری از این شخصیت‌ها، با تفکر و محاسبات کاسبکارانه و ملاحظه قدرت امریکا، عافیت طلبی را برگزیده و در جدول شیطان، قرار گرفته‌اند. آن‌ها بدون دریافت حقوق، به طور رایگان به امریکا و اسرائیل خدمت می‌کنند، البته گروه دیگری هم کنار این‌ها هستند و بوده‌اند که ارتباط‌های تشکیلاتی با سفارتخانه‌ها و سازمان‌های اطلاعاتی بیگانه دارند. این‌ها هم گاه به دام می افتند و به سزای خیانتشان می‌رسند و گاه فراری شده وبه دشمنان ملت پناهنده می‌شوند.

ده‌ها چهره سرشناس و معروف که قبلاً عضو این اطاقهای فکر بوده‌اند امروزدر زندان‌های ایران و یا در استخدام اطاق های فکر وزارت خارجه امریکا و رسانه‌های بیگانه هستند. این مجموعه در داخل و خارج کشور، زمینه سازان برجام های بعدی هستند و مسئولان را در چنبرۀ ترفندهای روانی خود مدیریت می‌کنند.

راه نجات مسئولین از این ورطۀ خطرناک، راهی روشن، تجربه شده و تضمین شده است. راه نجات، قطع امید، از امریکای عهد شکن است. راه نجات، امید بستن به ملت خود، اتکاء به ملت خود و ایستادن روی پای خود برای حل مشکلات است.

این همان راهبرد درون گرا و برون نگر است که تحت عنوان اقتصاد مقاومتی سال‌ها است به دولت ابلاغ شده ولی متأسفانه تحت الشعاع راهبرد برون گرا یی دولت قرار گرفته و عزم و همت لازم برای عملی کردن آن وجود نداشته است. پیام‌های نوروزی امسال، آئینۀ تمام نمای این دو دیدگاه است که در یکی اقتصاد مقاومتی، به عنوان اساس حرکت دولت و ملت در سال جدید معرفی شد و در دیگری اقتصاد مقاومتی مغفول واقع شد و رؤیای برجامهای بعدی محور حرکت دولت تلقی گشت.

برخی مشاورین و کارشناسان دائماً این تصورو ذهنیت غلط را به مسئولین پمپاژ می‌کنند که مردم از انقلاب و استقلال خواهی و هزینه‌های آن خسته شده‌اند و بی صبرانه در انتظار بازگشت امریکا به ایران هستند. آن‌ها به مسئولین القاء می‌کنند که اگر این راه را برگزینند مورد حمایت مردم قرار می‌گیرند. مسئولین باید نگاه کنند ببینند دولت موقت و نهضت آزادی که قبلاً این راه را پیموده اکنون نزد ملت چه جایگاهی دارد. آن وزیری که درروزنامه اطلاعات مقاله نوشت که باید امریکا بازگردد، امروز چه اعتباری در افکار عمومی دارد، آن نماینده ای که پشت تریبون مجلس گفت من گردنم کلفت است و شخصاً با امریکا رابطه برقرار خواهم کرد، امروزاز چه حمایت مردمی برخوردار است. اگر این آقایانی که نقشه برجام های بعدی را ریخته‌اند از گذشتگان عبرت نمی‌گیرند، حد اقل به انتخابات اسفند ماه نگاه کنند و به عینه مشاهده کنند که اکثریت مردم کشور ما در هر دو انتخابات، چه راهی را برگزیده‌اند. اگر انتخابات و آراء مردم راهم برای فهم واقعیت کافی نمی‌دانند، آخرین نظر سنجی دانشگاه مریلند امریکا را که یکی از معتبرترین مراکز آکادمیک نظرسنجی دنیا است مورد مطالعه قرار دهند.

درگزارش این نظر سنجی اعلان شده ۶۳ درصد از مردم ایران به امریکا بی اعتماد اند،۸۲ درصد مردم ایران خواستارتداوم راهبرد مقتدرانه ایران در منطقه هستند. ۸۳ درصد مردم حامی مبارزه ایران باداعش در سوریه، عراق، لبنان و یمن‌اند. ۷۵ درصد مردم خواستار حمایت ازجبهه مقاومت و بشار اسد اند. ۷۴ درصد مردم از عملکرد شورای نگهبان رضایت دارند وقابل تأمل است که تمامی این اعداد نسبت به نظر سنجی قبلی دانشگاه مریلند افزایش یافته است.

مسئولان دقت کنند که در نظر سنجی این دانشگاه، فقط ۷ درصد مردم خواستار کاهش نقش منطقه ای ایران شده‌اند. همان چیزی که آمریکا و حامیانش خواستار آن‌اند و برای تحقق آن، برجام دیگری را با شعار عوام فریب آشتی طراحی کرده‌اند. کدام شخصیت عاقل و با تدبیری سرنوشت سیاسی و آبروی پنجاه ساله خود را به ۷ درصد از مردمی که از روی جهل یا غرض یا خیانت، با اهداف امریکا همسو شده‌اند گره می زند. این ۷ درصد آیندۀ سیاسی کدام شخصیتی را می‌توانند تضمین کنند؟

هرگز نباید یک سیاستمدار با تجربه، فریب تحلیلگران بی بی سی یا صدای امریکا یا مشاوران خود باخته را بخورد که میگویند چون فلان شخصیت در نظر سنجی یا انتخابات رأی بالائی آورده، افکار عمومی از انقلاب و استقلال، به سوی امریکا گرایش یافته است. تمام کسانی که رأی بالا آورده‌اند بدون استثناء در تبلیغات قبل و بعد از کاندیدا شدن، خود را پیرو دیرین امام و رهبر معرفی کرده و تصویر تبلیغاتی‌شان، زیرعکس امام و رهبر بوده که رأی آورده‌اند.

همه آن‌ها به خوبی می‌دانند که اگر در تبلیغات خود بر وفاداری به امام و رهبر تأکید نمی‌کردند، نه تنها هیچ یک از جریان‌های بزرگ سیاسی، حاضر به تأیید آن‌ها نبودند، بلکه هواداران عادی هم به آن‌ها رأی نمی‌دادند. آن‌ها نباید از رأی خود دچار غرور و غفلت شوند و رأی مردم را به خودشان نسبت دهند. در گذشته افرادی به این اشتباه افتادند وگمان کردند مستقل از نظام و رهبری، حمایت مردمی دارند. آن‌ها زمانی از این خواب بیدار شدند که دیگر بین مردم آبرویی نداشتند.

مسئولین ما باید دائماً به خود یاد آوری کنند که رأی آن‌ها مدیون ادعای تبعیت از رهبری است. عقل و تدبیر اقتضا می‌کند یک سیاستمدار معنای رأی مردم را درک کند، خواست مردم و مطالبه مردم را مد نظر قرار دهد. امروز، دوست و دشمن متفق القول هستند که اکثریت بالای مردم رهبر را و سیاست‌های رهبری را می‌خواهند و بر سر آن با کسی معامله نمی‌کنند سیاست اصلی رهبری در چند سال اخیر حل مشکلات اقتصادی جامعه بوده و در همین نظر سنجی دانشگاه مریلند ۸۴ درصد مردم خواسته‌شان این بوده که مسئولین همین سیاست را در اولویت کارهای خود قرار دهند.

چرا باید دولت راهی جدا از مردم و رهبری را بپیماید. همۀ کارشناسان تراز اول اقتصاد از هر جناح و گروه سیاسی میگویند کلید حل مشکل اقتصاد در داخل کشور است نه در نیویورک و پاریس و ژنو. همۀ آن‌ها کراراً گفته‌اند، اقتصاد مقاومتی حل کنندۀ مشکل اقتصاد است. اقتصاد مقاومتی مغایرتی با مذاکره و تعامل جهانی و استفاده از فرصت‌های جهانی ندارد ولی هرگز تکیه اصلی خود را بر واشنگتن قرار نمی‌دهد.

چه خوب است اکنون که تجربه ای با شکست مواجه شد، اکنون که بی وفائی و عهد شکنی امریکا بر همه آشکار شد، دولتمردان ما با شجاعت تمام و با صدای بلند اعلان کنند، طی سه سال گذشته، با کمال حسن نیت وارد مذاکره با امریکا شدند، ولی چون عهد شکنی و زیاده خواهی امریکا را دیدند، اکنون راه خودرا و امید خود را به سوی ملت باز می‌گردانند. اعلان کنند ازین پس به جای امید بستن به امریکا، تمام عزم و همت و تلاش خود را بر شکوفا کردن ظرفیت‌های داخلی، منابع داخلی، سرمایه‌های داخلی، دانشمندان و کار آفرینان و کارگران و کشاورزان داخلی و تولیدات داخلی متمرکز خواهند کرد.

تردیدی وجود ندارد که این سخن شجاعانه، نه تنها از اعتبار دولت نخواهد کاست، بلکه بر اعتبارش خواهد افزود. بدون تردید ملت با تمام قدرت از چنین دولتی حمایت خواهد کرد و به چنین دولتی رأی خواهد داد. به گواهی اکثر قریب به اتفاق کارشناسان تراز اول اقتصاد کشور، ایران با دریایی از امکانات داخلی و برخوردار از بازار هفتاد میلیونی داخل و بازار سیصد میلیون نفری کشورهای همسایه، ظرفیت شکوفا کردن اقتصاد داخلی را دارد و این تنها راهی است که می‌تواند به مطالبات اقتصادی مردم و رهبری پاسخ دهد.

این تنها راهی است که اقتصاد ما، سیاست ما و اقتداردولت ما را درداخل و در منطقه و در جهان از استحکام و اعتبار بالاتر برخوردار خواهد کرد. این تنها راهی است که می‌تواند استقلال ما، عزت ما، انقلاب ما و اقتصاد ما را در برابر دشمنی‌ها، طمع ورزی‌ها و عهد شکنی‌های دیگران و در برابر بحران‌های اقتصاد جهانی، مصون و محفوظ داشته و رشد و توسعۀ همه جانبه کشورمان را تضمین کند. این، مسیر رستگاری دنیا و آخرت ما است، راه دیگری وجود ندارد، جای تردید نیست، بسم الله، سال اقدام و عمل است.
۱۳۹۶/۰۶/۰۷ ۰۹:۵۱
 
۱۳۹۶/۰۶/۰۳ ۱۰:۵۰
 
۱۳۹۵/۱۱/۲۳ ۲۰:۰۶
 
۱۳۹۵/۰۷/۲۵ ۱۲:۴۵
 
۱۳۹۵/۰۳/۰۸ ۲۰:۳۲
 
۱۳۹۵/۰۳/۰۲ ۱۰:۲۵
 
۱۳۹۵/۰۲/۳۱ ۱۴:۰۱
 
۱۳۹۵/۰۲/۳۱ ۰۹:۴۸
 
۱۳۹۵/۰۲/۲۵ ۱۸:۵۳
 
۱۳۹۵/۰۱/۲۸ ۲۰:۴۰
 
 
کلمات کلیدی : برجام+اجرای برجام
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۰۸:۳۸:۴۴
انشاالله مدبریت اجرایی کشور سال 1396 تغییر کنه و مردم رو پی سراب مذاکرات و امثالهم نکشونه. (3629819) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۶:۰۸
با این واقعیت‌هایی که از برجام برای مردم رو شده به دولتمردان و تیم هسته‌ای کشورمان باید گفت چرا دیروز آن همه اطلاعات امروز برجام را کتمان و کیهان را متهم به دروغگویی می‌کردید؟ باید اعتراف کنید اشتباه کرده‌اید و نباید به وعده‌های نسیه آمریکا دل می‌بستید. (3630133) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۶:۲۷
با توجه به اظهارات گستاخانه اوباما، توافق هسته‌ای برجام با این شیاطین از ابتدا کارغلطی بوده و متاسفانه دستگاه دیپلماسی ما بر این کار غلط نیز پافشاری می‌کند. درنظر نگرفتن شروط رهبری در مذاکرات هسته‌ای، باعث شده که شیطان بزرگ ایران را به تروریسم متهم نماید در حالی که نماد حقیقی تروریسم در جهان دولت آمریکا و نوکران کوچک و بزرگ او مثل رژیم صهیونیستی، آل سعود و انگلیس و فرانسه و... هستند. (3630137) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۷:۱۴
کدخدا! برعلیه برجام و بر علیه ایران چه کارهای دیگری باید بکند که آقای رئیس‌جمهور به این باور برسد که تا امروز برجام برای ما خسارت محض بوده است نه آفتاب تابان؟ (3630142) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۷:۴۴
پیشنهاد می‌کنم تیم اقتصادی دولت در یک برنامه تلویزیونی دستاوردهای اقتصادی برجام را به صورت مستند با حضور کارشناسان منتقد بیان کنند تا معلوم شد این فتح‌الفتوح که گوش فلک را کر کرده چه گلی بر سر ملت و کشورزده است! (3630144) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۵:۰۱:۱۴
اگر دلواپسان محترم اجازه بدهند برجام به فرجام میرسد ولی اینطور که معلومه برای

زمین زدن دولت از هیچ کاری رویگردان نیستند . (3630616) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۷:۵۹
امیدوارم امثال دولت قبل مصدر امور اجرایی کشور نشوند (3630146) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۴:۵۷:۵۸
مطمئن باش این رویه دولت و روشی که بکار گرفته سال 84 را تکرار خواهد شد (3630608) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۸:۰۹
جناب آقای عراقچی! لطفا قدری به شعور مخاطب احترام بگذارید، چرا برای مشکل سوئیفت آسمان و ریسمان می‌کنید؟ کافی است به صحبت رئیس‌جمهور اتریش مراجعه کنید که گفت: این مشکل نه در اختیار ما و نه اروپاست فقط به دست آمریکاست! (3630147) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۸:۴۵
یکی از عوامل مهم و مؤثر درعدم اجرای اقتصاد مقاومتی وجود افرادی در مدیریت‌های دولت با چندین و چند شرکت هستند که از انعقاد قراردادهای تجاری سودهای هنگفتی عایدشان می‌شود. آن‌ها در حقیقت کاسبان اصلی برجام و پسابرجام می‌باشند. شناخت این افراد با چشم غیرمسلح نیز به راحتی امکان‌پذیر است. رئیس‌جمهور اگر تمایل به اجرای عملی اقتصاد مقاومتی دارد باید در بدنه دولت مانع از رشد این افراد شود. (3630151) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۲۷:۳۶
مدیریت اجرایی هم فکرای شما الان مارو نیازمند برجام کردن دیگه. سال96 به کنار همین مجلس بیانگر جایگاه مردمی شما هستش (3630177) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۳۸:۱۷
ما این موشکها را میخواهیم چکار کنیم ؟ الان در منطقه هیچ کشوری ازمایش موشکی انجام نمیدهد . (3630198) (alef-3)
 
عباس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۲:۵۴:۵۵
خوب کارشناس شما از اوضاع منطقه خبر نداری نظر نده!بقیه آزمایش موشکی ندارن دلیل نمیشه روی بقیه توانشون کار نکنن همین عربستان داره یک مانور واقعی در یمن انجام میده با تسلیحات پیشرفته و هوشمند!جنگنده های به روز (3630345) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۶:۲۹:۵۹
دور تا دور ما آمریکا پایگاه نظامی داره بعد میگی ما به این موشک نیازی نداریم همین عربستان داره هر روز بودجه ی نظامی اش رو افزایش می دهد. (3630809) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۲:۳۳:۲۹
تنها فرجام برجام متاسفانه بازگشت اقای احمدی نژاد به قدرت است (3630310) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۳:۰۴:۰۱
به همین خیال باشید ! (3630361) (alef-3)
 
عنایت
United States
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۴:۳۵:۵۲
آخه کی واسه شناخت آمریکا 20 سال دستاوردهای هسته ای رو که حاصل خون شهداست به باد میده خوبه خودتون هم قبول دارید خط قرمزها رعایت نشده مطمئن باشید تا برجام ده و صد هم انجام خواهد البته به موقعش!مگه 5 سال قبل انرژی هسته ای حق مسلم ما نبود؟ مگه خبر خوش هسته ای غنی سازی نبود؟ حالا به باد دادن همونا شده خبر خوش!!
وقتش که برسه بقیه هم مثل آب خوردن انجام میشه شک نکنید. (3630553) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۰۸:۴۲:۵۴
وقتی موشک ازمایش میکنید روی ان پیغام نابودی جایی را ننویسید،با شعار مرگ بر کشوری ان را منفجر نکنید،در رفتار با کشورهای همسایه احترام متقابل داشته باشید،انوقت برجام هم به فرجام میرسد.مطمئن باشید. (3629828) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۱۵:۲۴
اونا كه موشك ميزنن مستقيما ما رو منفجر ميكنن. حالا ما يه موشك تو رزمايش منفجر كرديم... اينطور نيست كه هر ظلمي به ما بشود و ساكت بمانيم. (3630017) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۴:۱۵:۵۸
کی اخه موشک زدند شما بگویید که اسرائیل به سمت ایران موشک زده!؟! در تاریخ یک نمونه بیاورید! (3630512) (alef-3)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۴۰:۲۶
عزیزم اگه امروز پای خودت رو روی پات انداختی و در کمال آرامش داری این نظر رو مینویسی و هیچ چیزی تو رو تهدید نمی کنه بخاطر همین آزمایش موشکیه .دیگه این رو که خود دولت هم میگه همون دولت سینه چاک برجام . بعنوان مثال آقای ظریف چند روز پیش گفت "اگه ما موشک داشتیم عراق به ما حمله نمی کرد ". دست بردارید از این خوش باوری (3630070) (alef-3)
 
Lithuania
۱۳۹۵-۰۱-۱۸ ۲۱:۵۱:۲۵
داشتن قدرت نظامی یک چیزه و تحریک کردن یک چیز دیگه. ما باید از نظر دفاعی قوی باشیم ولی نباید بی جهت تنش درست کنیم! (3633218) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۴۵:۱۴
خیلی جالبه خود مذاکره کنندگان می گویند موشکی ربطی به برجام نداره بعد شما بهانه میاری؟ در ضمن دولت امریکا فهمیده که دولت تدبیر روی برجام حساب ویژه ای باز کرده و تقریبا تا الان هیچگونه دستاوردی جز برجام نداشته است پس با خیال راحت ان را نقض می کند چون مطمئن است طرف ایران ان را توجیه می کند (3630085) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۴۸:۳۹
محض اطلاع شما همین برجام باعث شد برنامه موشکی از مسئله هسته های جدا بشه. وگرنه از سال 85 تا پیش از برجام هرگونه آزمایش موشکی باعث تحریم در شورای امنیت می شد. اما الان دیگه برنامه موشکی ما وارد شورای امنیت نخواهد شد و این از دستاوردهای همین برجامه که شما میگید هیچ دستاوردی نداره! (3630214) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۴:۵۹:۰۶
کی از دستاورد حرف زد...پس جناب عراقچی مگه نگفت برجام هیچ ربطی به موشکی ایران ندارد؟ (3630614) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۴۶:۰۶
عزیزم موشک چه ربطی به برجام داره؟ این گفته خود تیم مذاکره کننده است. (3630088) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۴۷:۳۴
چطور امریکایی ها دائم ایران را کشوری بی ثبات در منطقه و حامی تروریست معرفی میکنند عیبی نداره ولی ما حتی حق نوشتن یک شعار هم نداریم؟
تا وقتی طرف غربی یارانی مثل شما دارد غمی ندارد، ادعای وطن پرستی هم دارید (3630090) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۲:۰۹:۳۳
به خاطر همین شعار های الکی که اینجوری شده ! کاش عمل عمومی کردید فقط شعار توخالی نمی دادید (3630274) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۵۰:۲۸
عزیزم اتفاقا این رفتارها نشان می دهد که مسئله موشکی ایران کاملا مرتبط با برجام است و تیم مذاکره کننده ایران راستش را نمی گوید (3630096) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۵۶:۵۶
ان روز که برجام اجرا نمی شد می گفتند روزانه 400 میلیارد تومان ضرر می کنیم میشه الان بگوئید در این 70 روز که می شود جمعا 28 هزار میلیارد تومان را کجا خرج کرده اید؟ علاوه بر این مبلغ پول نفت و پول های بلوکه شده که وارد کشور شده است (3630102) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۶:۳۵
اون مال نفت 140 لاری زمان محمودجونتون بود الان که ما شا الله رسیده به 25 (3630139) (alef-3)
 
بنده خدا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۲:۵۴:۴۲
نه تنها پول های نفت 140دلاری به دولت احمدی نژاد نرسید تازه همه پولهای بلوکه شده زمان شاه و تمام دولت های بعد از انقلاب ( از تمام کشورهای دنیا امریکا ، چین ، هند و...) به این دولت رسیده که آقایان حاضر نیستند حتی مقدارش را اعلام کنند و یا بگن چه کارش کردن یا میخوان چه کار کنن (3630344) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۵:۰۲:۳۴
نه عزیزم شما خوابی...این صحبت ها مال سال 94 و قبل از توافق نهایی بود تقریبا بعد از لوزان....شما در اینترنت یک سرچ بکن ببین تاریخ روزنامه های اصلاحطلب که این حرف را زده اند چه روزیه.... (3630620) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۵:۱۳:۱۷
هرجا رفته حداقل تو جیب امثال بابک زنجانی نرفته ! (3630651) (alef-3)
 
م
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۴:۴۶
دانشمندان هسته ای ایران را چه کشوری ترور کرد؟ (3630128) (alef-3)
 
مجید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۳:۲۲:۵۵
من که نمیدانم یعنی مطمئن نیستم (3630396) (alef-3)
 
محمد قاسمی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۲۳:۰۵
یکی از دلایل انتساب فساد به دولت قبل خرج کردن 400 هزار میلیارد تومن در هشت سال بود
میشه بفرمایید این دولت 500 هزار میلیارد تومن رو تو دو سال کجا خرج کرده؟
شما کار عمرانی دیدی منم دیدیم
پپرداحت دیون معوق پیمانکاران و بازنشسته ها و معلمان رو دیدی منم دیدم (3630164) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۲:۳۴:۰۱
امان از ساده اندیشی شما (3630312) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۸:۰۹:۰۴
بعله! معتدل باشید.

مثلا هواپیمای مسافری یک کشور در خلیج فارس را با موشک بزنید! (3630985) (alef-3)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۰۸:۴۵:۴۵
همه می دونن که برجام بدون عادی سازی روابط با امریکا به فرجام نمی رسه. برجام یک مساله امنیتی نیست بلکه کاملا سیاسیه و تا وقتی کشوری که همه کشورها غلام حلقه به گوشش هستن با ما دشمن باشه بحران های سیاسی ایران تمامی نخواهد داشت و هر بار با عوض شدن رییس جمهور امریکا باید نگران این باشیم که سیاستش در قبال ایران چطور خواهد بود. ببینید بقیه کشورهای دنیا هم از این بابت نگران هستن یا فقط ماییم؟ تازه رییس جمهورش هم با ما راه بیاد کنگره و جریان های سیاسی دیگه اش راه نمیان. (3629834) (alef-13)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۰۹:۰۴:۵۲
اواخر دولت قبل؟!
پیشرفت باور نکردنی؟!
منظورت ایزوله شدن کشور و خرید پیچ تا پیچ نیروگاه از روسیه و چینه دیگه؟
اونم نیروگاه نسل سوم؟
سالای 80 تا 85 همین حرفارو در مورد ایران خودرو هم میزدن برادر (خودروی ملی افتخار ملی).شما یا ساده ای یا نون سادگی رو میخوری. (3629877) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۹:۰۵:۳۷
قطعا نونش رو میخوره (3631051) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۰۹:۱۲:۴۲
تلاش برای هوا کردن برجام؟ (3629896) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۴۸:۲۵
البته وقتی کاملا میره هوا که ایران دستش به هیچ جا بند نیست. و تعهدات خود را انجام داده است (3630091) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۰۹:۲۸:۰۶
تاریخ درسهای فراوانی دارد، عاقبت قاجار که به روسیه تزاری باج داد و عاقبت پهلوی که به آمریکا باج داد چه شد ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
کشور زمانی روی خوش میبیند که به جای تکیه بر بیگانگان و دشمنان، به نیروی داخلی تکیه کند و با فساد اقتصادی با شدت برخورد کند، آنگاه کشور هر روز بیشتر پیشرفت خواهد کرد و وزنه سنگینی در معادلات جهانی خواهد شد. (3629922) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۲۲:۲۳:۴۱
و همچنین عاقبت مصدق که به هیچ کی باج نداد (3631289) (alef-3)
 
خودم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۰۹:۳۵:۲۱
حسود هرگز نیاسود
چشم همتون داره در میاد (3629940) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۴۰:۱۳
هر وقت دلار ارزون شد، چشم همه در مياد. (3630069) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۵۳:۵۶
اگر دلار ارزان میشد که الان وضع اقتصاد ما به مراتب خرابتر از این بود. یکی از تفاوتای مهمه این دولت با دولت قبلی همینه که کارهای پوپولیستی انجام نمیده و به فکر اقتصاد مملکته.
وگرنه با پایان تحریم ها دولت میتونست قیمت دلار رو پایین بیاره بگه ببینید دستاورد برجامه! اما بعدش فاتحه اقتصاد کشور را می خواندیم.
من به عنوان کسی که به آقای روحانی رای دادم به تیم اقتصادی ایشون اعتماد دارم و کارهاشون رو دنبال میکنم. تا الان هم کارهای مثبت زیادی انجام دادن و اشتباهات کمی هم داشتند. منتها مخالفان و منتقدان دولت علاقه ای ندارن اقدامات مثبت دولت رو ببینن (3630229) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۲:۱۰:۵۸
همین که اخر دوران محمود ۳۷۰۰ بود الان بعد ۳ سال ۳۴۰۰ یعنی ارزون شدن !!! (3630275) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۹ ۰۹:۳۲:۰۵
کاش حداقل یه مقداری جستجوی اینترنتی هم بلد بودی...
نه که فقط از روی شکم حرف بزنی، نرخ دلار تو آخرین ماه حضور دولت قبل به 3200 رسید (3650506) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۰۱:۵۲
زیاد داغ نشو دوست عزیز. آقای روحانی هوشیار است و می داند چکار باید بکند و شما هم نیازی نیست راه حل ارائه دهید. برجام یک پیروزی بزرگ برای ایران بود ولی شما قوه درک آنرا ندارید و در آینده مشخص خواهد شد. (3629985) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۳۲:۲۹
ما بی سوادیم (3630046) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۹:۰۹:۵۸
هنوز هم دست از تحریف برنداشته اید. "کم سواد"ی با "بی سواد"ی تفاوت دارد. (3631057) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۳۸:۱۳
البته يه 10 سالي طول ميكشه چون با اين وضعيت بهبود روابط و بازگرداندن اعتماد متقابل كار ساده اي نيست و اينه كه موضوع رو سخت ميكنه (3630061) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۴۹:۳۴
مثل توافق الجزایر و توافق سعد اباد که آینده مشخص کرد چه کلاهی سر ایران گذاشتند حتی رئیس دولت اصلاحات هم این کلاه برداری را اعتراف کرد (3630093) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۷:۲۸
خیلی جالب است امریکایی ها می گویند در مسئله ی برجام کلاه سر اوباما گذاشته ایم و شما می گویید کلاه بر سرمان گذاشته اند یکی این وسط دروغ می گوید (3630143) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۵:۰۵:۳۶
سر قضیه سعد اباد هم شما و دوستانتان ادعای کلاه گذاشتن سر کشورهای اروپایی را داشتید ولی اخرش کلاه تا زانو سر خودتان رفت و تحریم های توافق سعداباد گریبان مردم شد (3630626) (alef-3)
 
Netherlands
۱۳۹۵-۰۱-۱۸ ۲۱:۵۸:۰۲
هر دو دروغ میگن! اساس برجام بر مبنای منافع مشترک فراتر از بحث هسته ای بوده هرچند ظاهر آن فقط در مورد مساله هسته ای است! (3633234) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۲۴:۳۴
احسنت بیانیه الجزایر یا عهدنامه ترکمنچای (3630169) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۳۵:۰۲
انشالله با رای عاقلانه مردم در سال اینده.مشکلات کشور حل وفصل شود. (3630051) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۸:۵۱
درست است میزان رای ملت است البته اگر وعده های 250 هزار تومانی نباشد !! (3630152) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۴۹:۳۵
خیلی ساده لوحانه است اگه فکر کنیم هر چه در مقابل آمریکا کوتاه بیایم اوناهم عقب می نشینن.یه کم تاریخ مطالعه کنید به جای نشستن پای ماهواره و تحلیلهای سیاسی اون.آمریکا فقط بله قربان گو می خواد و تا ما رو به اون ذلت و خفت نکشونه از پا نمی نشینه.یه ذره عزت نفس داشته باشید.تا وقتی وابستگی هست و همه چیز رو به ارتباط با غرب گره بزنیم به هیچ جا نمی رسیم (3630094) (alef-3)
 
طیبه
Germany
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۲:۰۴:۵۴
ساده لوحی در این است که تصور کنیم یک کشور می تواند با درافتادن با تمام دنیا مردمش را به آسایش و آرامش برساند. تاریخ بخوانید و بگویید کدام قدرتهایی که با جهان درافتادند به مقصد رسیدند... (3630267) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۰۱:۱۲
از پیشرفت های عظیم دولت قبل تورم 100 درصدی و یک سوم شدن ارزش پول ملی بود که حکومت رو مجبور کرد به مصالحه رو بیاره (3630110) (alef-3)
 
مرتضی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۱۸:۲۸
با سلام و عرض تشکر از نویسنده.
مقاله روشنگرانه و صریحی بود. ما تا وقتی که دولت روی کار است ازش حمایت میکنیم همانند رهبری و دوست داریم دولت از منتقدین دلسوز استفاده کند و راه اصلاح رو در پیش گیرند. و کشور و انقلاب رو نجات دهند. (3630150) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۲:۰۰:۱۱
مردم در کنار نیروهای اصیل انقلابی اجازه سوء استفاده و نفوذ به نام برجام را نخواهند داد و با تقویت بنیه موشکی مشت محکمی بر دهان دموکراسی های در حال فروپاشی غرب خواهند زد (3630250) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۲:۲۳:۵۰
کاشکی فقط بی فرجام بود، بدفرجام است ! (3630290) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۳:۰۱:۵۳
همین که دلار ده هزار تومن نشد و صادرات نفت ادامه داره خودش یک فرجام ! (3630357) (alef-3)
 
Netherlands
۱۳۹۵-۰۱-۱۸ ۲۱:۵۹:۳۴
ساختن ذره ذره است و خراب کردن یکدفعه! (3633237) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۳:۵۲:۱۳
مگر نمیفرمودید قطعنامه ها کاغذ پاره است و تحریمها بی اثر الان چطور شد براتون تحریمها مهم شده؟ اینقدر واداده نباشید و در برابر دشمن خود را ضعیف نشان ندهید که به رفع تحریم نیازمند هستید بصیرت داشته باشید. (3630457) (alef-3)
 
از سار کاشان
United States
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۲۱:۱۰:۵۸
با برجام چپاول ثروت ملت توسط روسیه و چین و عده ای در داخل به پایان رسید اگر مذاکرات انجام نمی شد امروز همه چیزمان تحریم بود و یک کره شمالی دیگری بودیم ضمن آنکه همه ملت با فریاد و شورش خواستارم پایان مخاصمه با آمریکا می شدند. (3631200) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۲۱:۲۳:۴۵
چقدر اختلاف نظر - تمام انرژی ما صرف همین اختلاف ها می شود
ای کاش اگر قرار شد کاری بشود یا نشود همه مملکت یک صدا باشند (3631220) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۲۲:۴۱:۴۶
بهتره یک برجام یک و نیم اجرا بشه و تیم کلید سازان یواشکی راهشونو بکشن برن دنبال جلد دوم خاطرات و قبل از پایان سال مملکتو رها کنن (3631313) (alef-3)
 
reza
United Kingdom
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۲۲:۵۶:۵۱
خون دانشمندان هسته ای رو دادین به باد مردم هم که هنوز تو فشارند بعد میگین صبر کنین به فرجام می رسیم نکنه با دست خالی امروز که نه سانتریفیوژ داریم نه اورانیم دیگه فک میکنید کسی از ما حساب می بره (3631342) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۲۳:۳۲:۰۱
برجام های بد فرجام مناسب تر است (3631382) (alef-3)
 
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۸ ۲۳:۰۶:۲۰
فقط اقتصاد. مقاومتی چاره ی ایرانه نه مذاکره با شیطان بزرگ. و عهدشکن. (3633313) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۰ ۱۵:۴۲:۴۹
اقتصاد بدون رابطه با مرکز تجارت دنیا معنا نداره (3635809) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.