توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 495266
چند نکته درباره تور عربی اردوغان
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۱۷
تور عربی اردوغان شب گذشته به پایان رسید تا یک میانجگری دیگر برای حل بحران قطر احتمالا بدون نتیجه باقی بماند.

به گزارش نامه نیوز، رجب طیب اردوغان که از زمان آغاز بحران قطر و 4 کشور عربی پرچم حمایت از قطر را برافراشته بود روز یکشنبه تور عربی خود به سه کشور حاشیه خلیج فارس را آغاز کرد، توری که گفته شد برای میانجگری و حل بحران قطر است.

رئیس جمهور ترکیه به کشورهای عربستان، کویت و قطر سفر کرد و با ملک سلمان پادشاه عربستان، محمد بن سلمان ولیعهد این کشور، امیر کویت و در نهایت امیر قطر دیدار و درباره روابط دوجانبه، مسائل منطقه و در نهایت پرونده بحران قطر به گفت و گو نشستند، رسانه های به طور هماهنگ این تور عربی را با هدف میانجگری اردوغان در بحران قطر خواندند اما این سوال اساسی مطرح می شود که چطور کشوری که در یک بحران به جانبداری از یک طرف پرداخته است اکنون به دنبال میانجگری است؟

4 کشور خارجی غیر عربی تاکنون برای حل بحران قطر تلاش کرده اند، آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان، میانجگری هایی که همگی بی نتیجه مانده و هیچ نشانه ای از حل بحران قطر دیده نمی شود، تحریم های 4 کشور عربستان، امارات بحرین و مصر علیه قطر همچنان پاربرجا است و امیر قطر در تازه ترین گفت وگوی تلویزیونی خود نیز هرگونه زورگویی از جانب این 4 کشور عربی را رد و دیپلماسی بدون پیش شرط را تنها راه حل بحران دانست.

در این شرایط اردوغان که به تازگی ششمین گروه از نیروهای نظامی ترکیه را به قطر ارسال کرده است و بخش زیادی از مایحتاج این کشور پس از تحریم از سوی کشورهای عربی را تامین می کند مورد استقبال ملک سلمان در ریاض قرار گرفت.در حالی که یکی از شروط 4 کشور عربی برای گفت وگو با دوحه برچیده شدن پایگاه نظامی ترکیه در این کشور است و سعودی ها به شدت از حمایت آنکارا از دوحه در این شرایط عصبانی هستند.

تحلیلگران بر این باور هستند که اردوغان اما نه به دنبال میانجگری بلکه به دنبال ماهی گیری از آب گل آلود بحران در حاشیه خلیج فارس است؛ چرا که ترکیه به بهبود روابط خود با ریاض نیازمند است چه از جهت صادرات اجناس خود به بازارهای این کشور چه از سر گیری پروژه خرید سلاح ریاض از آنکارا که ارزش آن بیش از دو میلیارد است. ایران نیز در این بین می تواند بهانه خوبی باشد برای نزدیکی به  سعودی ها چرا که پیروزی های اخیر تهران در منطقه به شدت ریاض و متحدانش را سرگردان کرده است.

از سوی دیگر می توان این تحلیل را نیز مد نظر داشت که اردوغان می تواند از برگه برنده نفوذ و حمایت خود از قطر برای جلب نظر ریاض استفاده کند و با چرخش آشکار در سیاست هایش  که پیش از این نیز مسبوق به سابقه بود نظر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را برای پایان دادن به این بحران جلب کند.

اکنون باید دید که اردوغان با سیاست آشکاری که در قبال قطر در پیش گرفته اند و با توجه به تلاش های بی نتیجه عمان و کویت از یک سو و کشورهای غربی از سوی دیگر برای میانجگری در موضوع قطر، چه گزینه هایی را برای حل بحران دوحه روی میز اعراب گذاشته است.
 
کلمات کلیدی : اردوغان، ترکیه، قطر
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.