نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 280769
پیشنهاد کتاب / « اقتصاد سیاسی مهاجرت نخبگان ایران»؛ سعید خاوری نژاد؛ دنیای اقتصاد
چرا مغزها از این دیار می‌گریزند؟
دکتر علی سرزعیم*، ۱۴ تیر ۱۳۹۴
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۴ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۲۰
 اقتصاد سیاسی مهاجرت نخبگان ایران
نویسنده : سعید خاوری نژاد
ناشر: دنیای اقتصاد، چاپ اول ۱۳۹۴
۲۸۷ صفحه، ۱۵۰۰۰ تومان

این کتاب را فروشگاه اینترنتی شهر کتاب تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کند، در صورت تمایل در اینجا کلیک کنید.

*****

یکی از مسائلی که در جامعه ما به عنوان یک مشکل تلقی می‌شود، موضوع مهاجرت نخبگان یا فرار مغزهاست. بسیاری از مردم با حسرت و اندوه از این واقعیت سخن می‌گویند و برخی بر جنبه‌های مثبت آن در کنار ابعاد منفی شناخته‌شده تاکید می‌کنند. لذا این موضوع، دغدغه‌ای فراگیر در میان مردم و همچنین مسئولین است. همین امر مجالی فراهم می‌کند تا دانشگاهیان و محققین به طور منسجم و همه‌جانبه به این موضوع بپردازند. سعید خاوری‌نژاد در پایان‌نامه خود تلاش کرده تا این نیاز و این خلاء را جبران کند و یک بررسی همه جانبه از موضوع داشته باشد. کتاب اقتصاد سیاسی مهاجرت نخبگان ایران در واقع همان پایان نامه ایشان است که منتشر شده است. به همین دلیل فصول کتاب با رویه‌هایی که یک رساله دانشگاهی تنظیم می‌شود منطبق است. در ابتدا طرح مسئله صورت گرفته و فرضیه پژوهش مشخص می‌شود. سپس مروری بر کارهای صورت گرفته انجام شده است. به دنبال آن مروری بر نظریه‌های مربوط به مهاجرت نخبگان صورت گرفته و از میان آنها رویکرد اقتصاد سیاسی و نظریه کشش مقصد دافعه مبدا به عنوان چارچوب تحلیلی انتخاب شده است. مقصود از این تعبیر این است که کلیه متغیرهای ایجاد کننده جاذبه در کشور مقصد مهاجرت و کلیه متغیرهای ایجادکنده دافعه در کشور مبدا مهاجرت شناسایی شود و این عوامل به عنوان زمینه‌ساز مهاجرت نخبگان معرفی شوند. در بخش سوم کتاب تلاش شده تا آمارهای موجود پیرامون مهاجرت نخبگان جمع آوری شود و گزارشی آماری از این روند ارائه گردد. نهایتا در بخش چهارم با رویکرد اقتصاد سیاسی تلاش شده مقایسه‌ای میان آمارهای اقتصاد کلان ایران از حیث رشد، بیکاری، دستمزد و بودجه پژوهش بین ایران و کشورهای مقصد ارائه گردد تا روشن شود که چرا برای نخبگان ایرانی مهاجرت کرده کشورهای مقصد دارای کشش و ایران (متاسفانه) دافعه داشته است.

حسن کتاب این است که در خلاء دانشی موجود، تلاش کرده تا این نیاز را برآورده سازد و به همین دلیل باید به عنوان یک تلاش ارزشمند مورد قدردانی قرار گیرد. در عین حال اگر بخواهیم انتقادی نیز به کتاب نگاه کنیم باید به چند نکته اشاره کرد. نکته اول این است که چارچوب کتاب با چارچوب رساله‌های دانشگاهی متفاوت است. کتاب برای خوانندگانی است که از روی کنجکاوی برای درک یک موضوع قصد دارند تا وقت فراغت خود را صرف مطالعه کنند. این دغدغه متفاوت از دغدغه افراد دانشگاهی است و تفاوت این دغدغه‌ها الزام می‌کند تا محصول متناسب با هر مخاطب متفاوت باشد. نکته دوم این است انتظار می‌رفت نویسنده نظریه‌های موجود را با پختگی بیشتری روایت می‌کرد. به باور اینجانب هر نظریه به یک نکته‌ای از واقعیت اشاره می‌کند که در گفتگوهای روزمره مردم حول این موضوع وجود دارد. لذا جا دارد جدی گرفته شده و بهتر شرح داده شود. در بخش گزارش‌های آماری نیز نهایتا نویسنده نتوانسته یک سری زمانی قابل قبول از روند مهاجرت نخبگان ارائه کند. بخشی از این امر ناشی از محدودیت‌های آماری موجود است و در این تردیدی نیست ولی انتظار می‌رود تا نویسنده بتواند از اعداد و ارقام مختلف و منابع گوناگونی که در هر پاراگراف نقل و قول کرده یک سری زمانی تا حدودی درست استخراج کند تا روند مهاجرت نخبگان از روی آن مشخص گردد. استناد به روزنامه‌ها و رسانه‌ها پیرامون ارقام مهاجرت از نقطه‌ ضعف‌های این تحقیق است. نهایتا هم به نظر می‌رسد بهتر می‌توان ارقام داده‌های کلان اقتصادی را به حرف واداشت. ارقام داده‌های اقتصاد کلان حاوی اطلاعات مهمی هستند که استفاده مناسب از آنها گویای بسیاری از نکات است. احتمالا با توجه به اینکه این پژوهش در رشته علوم سیاسی صورت گرفته شاید نتوان انتظار داشت که همان استفاده ای از اطلاعات اقتصادی صورت گیرد که در دانشکده‌های اقتصادی انجام می‌شود.

در نهایت، به رغم نکات گفته شده، خواندن این کتاب به عنوان گامی آسان، ساده و سریع برای مداقه بیشتر در موضوع مهاجرت نخبگان به همه کسانی که دغدغه این موضوع را دارند توصیه می‌شود.

* دکترای اقتصاد
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۵:۰۵:۵۹
به خاطر بی احترامی به شخصیت انسانها
به خاطر اینکه یک عده اقلیت فشار میخواهند نظرات خود را تحمیل کنند
به خاطر توهین ها نمونه آن شهوتران خواندن انسانها به دلیل گوش دادن به موسیقی
ووو (3017123) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۲۳:۲۵:۴۹
بخاطر 3700بورسیه (3018299) (alef-15)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۵:۲۲:۴۹
من در یک مرکز تحقیقاتی کار میکنم همین چند لحطه پیش کسی با مدرک فوق لیسانس قدرت برای کار مراجعه کرد. به ایشان گفتم متاسفانه امکان استخدام نیست و از ایشان پرسیدم چرا توانیر مراجعه نکرده ایشان جواب داد 4 نفر استخدام داشتند و حدود 1000 نفر در آزمون استخددامی شرکت کرده بودند. (3017177) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۵:۵۹:۱۷
به خاطر اینکه ، من دانشجوی دکترا می بینم واحد دانشگاه آزادی که تا سال قبل از این ارشد هم نداشت 120 نفر دانشجو ارشد و 17 نفر دکتری می گیرد ، و تعدادی از اساتید این دانشجویان ارشد ،هم دانشجویان سال دوم دکتری دانشگاه آزاد هستند، واقعا صدای ما را کسی در مجلس ، وزارت علوم و ... نمی شنوه (3017276) (alef-15)
 
مینا
۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۱:۳۹
به خا طر بیکاری جوا ن های نخبه ی مان خدایا دست یاری به سوی تو دراز میکنیم خدایا جوا ن هایمان رادرپناه خودت حفظ کن (3017348) (alef-15)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۷:۵۲:۱۹
به خاطر این که یک عده به دلیل خط وربط و عقایدشون تمام فرصت ها را در اختیار دارند وبه شدت هم از آنها حمایت می شود واگر با آنها برخورد شود با برخورد کننده برخوردی به مراتب شدیدتر می شود!!! این گروه امکانات را از افراد لایق می دزدند وجایی برای بروز لایقان حقیقی نمی ماند وغرب هم منتظر همین فرصتهاست آنها را می قاپد ! متوجه شدید می قاپد ! (3017619) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۹:۳۲:۰۹
با بيكاري ميشه كنار اومد با بي پولي ميشه ساخت و ....بالاخره ايران وطن و خانه ماست ،خانه همسايه اگه بهترين هم باشد خانه آدم نمي شود عمده علت مهاجرت مغزها و ايرانيان اينه كه در اينجا به شعور آدمها توهين ميشود !!!! (3017832) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۹:۵۴:۴۳
چون مغز دارند (3017879) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۲۲:۰۳:۱۳
فرار مغزها نیست فراری دادن مغزها صحیح تره (3018137) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۹:۱۸:۵۰
قطعا يك نابغه ميتواند زير نظر يك نابغه ديگر كاركند ولي نميتواند تحمل كند زير دست يك نادان كاركند (3018845) (alef-15)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۶:۳۴:۴۴
فرارى دادن مغز ها برنامه بلند مدت خارجى ها براى نابودى ايران هست كه بدست داخلى ها اجرا ميشه و زمانى نتيجش رو كامل نشونه ميده كه نفت و گاز تموم بشه (3020139) (alef-3)
 
سعید خاوری نژاد
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۷:۱۹:۵۱
با تشکر از نویسنده محترم که اثر بنده را نقد کردند، لازم به ذکر است که تحقیق مذکور با محوریت علم سیاست و در بستر داده های اقتصادی و آماری صورت پذیرفت و از این رو هدف، اشاره به موضوع و ارزیابی فرضیه به منظور درک بهتر مسأله بود. در مورد انتقادات وارده نیز هدف من فقط اشاره به تاریخچه نظریات مطرح در این زمینه بود تا خواننده با طرحی کلی از ادبیات نظری مربوطه آشنا شود. میزان و عمق پرداخت به این نظریات، که تعداد آن ها در این اثر بیش از هر پایان نامه دانشگاهی مربوطه دیگر حول این موضوع است، بنا به تصمیم شخصی من و تعمداً تعیین شد. در مورد نقد وارد شده به آمار نیز باید عرض شود که بخش اعظم آمار موجود را تهیه کردم. مساله مهاجرت نخبگان به جهت زیر سوال بردن ابعاد مختلف هر کشوری، چیز خوشایندی نیست و در این زمینه در مورد ایران، کمبود و خلاء آماری در این زمینه طبیعی و گاه عامدانه به نظر می رسد. در این شرایط محدودیت شدید آماری، هر منبع قابل اتکایی برای پیشبرد تحقیق و استنادات آن اهمیت داشت.
با احترام؛
سعید خاوری نژاد. (3062177) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
چرا مغزها از این دیار می‌گریزند؟