نظر منتشر شده
۲۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 488381
آیا اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال فراموش شد؟
موسایی استاد دانشگاه: حرف زیاد زده می شود اما اقدامی که عمل نیاز دارد، رخ نمی‌دهد/ ماهیت شغل درحال تغییر است
بخش اقتصادی الف؛ ‌12 تیر 96
یک‌فصل از سال اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال گذشته، اما شعار امسال هم همانند سال‌های گذشته در حاشیه قرار دارد؛ هرچند کشور درگیر انتخابات بود، اما نشانی از عزم و اقدام جدی برای آن دیده نشده به‌طوری‌که استاد دانشگاه تهران می‌گوید: دولت کُند عمل می‌کند، البته جلسات زیادی برگزاری می‌شود، حرف زیاد گفته می‌شود، اما اقدامی عملی خیر.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۲ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۱۷
اقتصاد امروز موضوع نخست کشور است و دولت به‌عنوان مجری و سیاست‌گذاری باید در راستای حل مشکلات اقتصادی، (رفع رکود و ایجاد رونق اقتصادی، بهبود وضعیت معیشت مردم، ایجاد اشتغال و کنترل نرخ رشد تورم) گام بردارد؛ هرچند در این موضوع همکاری دستگاه‌هایی دیگر ضروری است، اما نقش دولت به‌عنوان پیشران اساسی و مهم است.

دولت در کاهش نرخ رشد تورم گام‌هایی برداشته شد و حدود 13 ماه این نرخ تک‌رقمی بود، اما نرخ رشد تورم در خرداد 96 بازهم دورقمی شود، البته دولت یازدهم نرخ تورم حدود 40 درصد را به حدود 10 درصد (تورم خرداد) کاهش داد، البته این موضوع موردنقد کارشناسان است زیرا صاحب‌نظران اعتقاددارند، کنترل (کاهش) نرخ تورم باید همراه با ایجاد رونق باشد و سیاست‌های انقباضی دولت باعث گسترش رکود و کاهش رشد قیمت‌ها شده است.

رهبر معظم انقلاب همیشه بر موضوع اقتصاد تأکید ویژه‌ای داشتند و دارند؛ این موضوع در سخنان ایشان و در نام‌گذاری سال‌ها به‌ویژه‌ در دهه اخیر به‌روشنی مشخص است، اما دولت‌ها در راستای تحقق نام سال موفق نبودند و همیشه این نام‌ها به فراموشی سپرده شد.

مقام معظم رهبری پس‌ازاینکه نام سال گذشته را سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نام‌گذاری کردند؛ اما دولت نتوانست آن‌طور که لازم و نیاز است به آن بپردازد و دولت یازدهم در محقق کردن اهداف سال گذشته موفق نبود که رهبری در ماه‌های پایانی سال به این موضوع اشاره کردند و گله‌مند بودند.

رهبری در پی محقق نشدن اهداف سال گذشته، سال 96 را در جهت حل مشکل اقتصادی (بیکاری و خروج از رکود) سال اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال نام‌گذاری کردند؛ تا با ایجاد رونق در تولید و اشتغال، اقتصاد در جهت خروج از رکود حرکت کند.

هرچند لزوم توجه به اقتصاد مقاومتی در اقتصاد ایران، در بهمن‌ماه سال 92 با ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری، به رؤسای سه قوه کشور، سمت و سویی عملیاتی به خود گرفت؛ اما با گذشته 4 سال هنوز در جهت عملیاتی کردن این سیاست‌ها که به گفته کارشناسان می‌تواند راه گشای اقتصادی ایران باشد، عملیاتی نشده است.

دولت یازدهم در شرایطی اقتصاد ایران را تحویل گرفت که شاخص‌های اقتصادی در وضعیت مناسبی به لحاظ آماری نداشت.

دولت تدبیر و امید با سیاست‌های انقباضی خود توانست نرخ تورم را کنترل کند و نرخ رشد اقتصادی مثبت 7 و 12 درصد حاصل شود که این نرخ رشد بالا با طمع نفت (افزایش تولید و فروش) بود که سهم 61 درصدی را داشت، در حالی مه نرخ رشد صنعت زیر یک درصد بود.

درحالی‌که دولت یازدهم روزهای پایانی عمر خود را طی می‌کند و حسن روحانی سکان‌دار دولت حالا باید در اندیشه کابینه دولت دوازدهم، کابینه‌ای که گفته‌شده جوان‌تر و کارآمدتر خواهد بود، اما سه ماه نخست سال جاری در جهت تحقق شعار سال و همچنین مشکلات اقتصادی اقدام محسوسی رخ نداده است و خود دولتمردان نیز بر آن تأکیددارند.

هرچند دو ماه نخست سال کشور درگیر برگزاری انتخابات بود و وقت رئیس‌جمهور و معاون اول وی که یکی از نامزدها‌ی ریاست‌جمهور هم بودند به این امر اختصاص یافت و موضوع اقتصاد و تحقق شعار سال به حاشیه رفت و انتظار این بود با اتمام انتخابات و انتخاب مجدد روحانی شاهد برداشتن گام‌های جدی‌تر در این مورد باشیم که جز سخن گفتن و سردادن شعار و ایجاد حواشی سیاسی دستاوردی نداشت و همچنان موضوع اقتصاد و اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال در حاشیه به سر می‌برد.

هنوز شرایط خوبی نیست
این در حالی است که حسن روحانی رئیس‌جمهور امروز در همایش قوه قضاییه گفت: اکنون انتخابات به پایان رسیده و نوبت ما مسئولان است که مشکلات کشور و مردم را حل کنیم.

وی افزود: اگر بیکاری، رشد اقتصادی و تورم، تورم ما در اواسط سال 92 و در آغاز دولت یازدهم بالای 40 درصد بود. ما اکنون از همه این‌ها یک‌قدم فاصله گرفتیم، البته شرایط ما هنوز شرایط خوبی نیست و ما هنوز به‌اندازه کافی رونق و اشتغال نداریم؛ اما چه‌کار می‌توانیم بکنیم؟

وضعیت فعلی اقتصادی زیبنده ملت ایران نیست
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور نیز روز گذشته با اشاره به اقدامات دولت یازدهم و کنترل نرخ تورم، گفت: نیازمندیم تا ارزیابی دقیقی از سیاست‌هایی که در این دوره اتخاذ شد، داشته باشیم.

وی افزود: مهم‌ترین چالش کشور بیکاری است و باید ایجاد اشتغال به‌صورت جدی پیگیری شود که انتظار جامعه و مردم از مسئولان این است که به چالش بزرگ بیکاری پاسخ دهند؛ در کنار این چالش بزرگ چالش بزرگ‌تر به نام وضع معیشت نامناسب مردم نیز وجود دارد.

معاون اول رئیس‌جمهور بابیان اینکه وضعیت فعلی اقتصادی زیبنده ملت ایران نیست، گفت: مهم‌ترین راهکار پاسخ دادن به چالش‌های مذکور توجه به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است و همه مسئولان و دستگاه‌ها موظف‌اند در راستای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی قرار بگیرند.

این موضوعات در حال مطرح می‌شود که دولت یازدهم 4 سال زمان داشت، اما نتوانست به اهداف و شعار‌هایی که در سال 92 داده‌شده بود، جامعه عمل بپوشاند و با توجه به تغییرات در کابینه دولت دوازدهم که بر اساس شنیده‌ها اکثریت کابینه تغییر خواهد کرد و با توجه به زمان موردنیاز برای معرفی وزرا به ورای اعتماد گرفتن از مجلس به نظر می‌رسد حرکت در جهت تحقق شعار و نام سال در 6 ماه نخست سال در حاشیه بماند.

میثم موسایی استاد اقتصاد دانشگاه تهران در این خصوص به خبرنگار الف که یک‌چهارم سال جاری گذشته اما اقدام اساسی برای بهبود وضعیت اقتصادی و شعار سال نشد، گفت: موضوع نام سال قطعاً در این سه ماه گذشته به این دلیل که اولویت دولت نیست و نبوده؛ نتوانست کار خاصی را انجام دهد.

وی افزود: در این چند ماه آخر عمر دولت یازدهم از طرفی هم وزرا با توجه به اینکه پایان کارشان در دولت است، انرژی لازم را برای ارائه برنامه ندارند؛ مضاعف بر این با توجه جامعه و دولت گرفتار انتخابات بوده که شاید فرصت اینکه تمرکز پیدا کند را نداشته است.

این کارشناس مسائل اقتصادی تأکید کرد: البته کارهای قبلی با همان روند کُند ادامه دارد و پیش می‌رود و بحث اقتصاد مقاومتی و ایجاد اشتغال نیازمند یک بسیج عمومی است که باید همه دستگاه باید بسیج شود و دولت به‌تنهایی نمی‌تواند پاسخگوی اشتغال و بیکاران باشد.

 موسایی با بیان اینکه علاوه بر بیکاران موجود، هرسال بر تعداد بیکار اضافه می‌شود، گفت: همین‌الان حوزه آی تی یک پتانسیل بالایی برای ایجاد اشتغال دارد که به‌عنوان اهرم فشار در آینده عمل خواهد کرد. وجود حجم وسعی از بیکاری و بالاتر از آن اشتغالی که درآمد ناچیز دارد، زمینه بروز مسائل اجتماعی را به‌شدت افزایش می‌دهد.









به اعتقاد وی، باید برای هر دستگاهی وظایف مشخصی تعریف شود تا بداند چه اقدامی انجام دهد، مثلاً دستگاه فرهنگی، چه اقدامات فرهنگی را اجرایی کند، یا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چه سیاستی را اتخاذ کند تا از شعار دور و به حیطه عمل نزدیک شوند.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران گفت: یکی از اقداماتی که باید انجام می‌شد و اکنون دیر شده و دولت سریع اقدام کند، موضوع ماهیت مشاغلی که در آینده به وجود خواهد آمد و ماهیت شغل به شکلی امروزی را کاملاً از بین خواهد رفت. میلیون‌ها شغل با اتوماسیونی که به‌شدت و سرعت بسیار زیاد همه صنایع و اقتصاد را در می نورد، از بین خواهد رفت و آن مشاغل در فضای مجازی و نو است که باید آموزش ویژه و لازم به کارجویان داده شود تا برای ده‌هایی آینده آمده شوند.

موسایی تأکید کرد: با تغییر ماهیت مشاغل روبرو هستیم و متأسفانه در این رابطه آنچه در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌گذرد و اتخاذ می‌شود همان روند طبیعی، سنتی و کلاسیک گذشته است و افرادی که خواهان کار هستند، مجهز نمی‌شوند و به آن‌ها آموزش‌هایی که بتوانند در فضای مجازی شغل ایجاد کنند و باعث تولید ارزش اقتصادی باشد، انجام نمی‌شود که خیلی مهم است و باید انجام شود تا در آینده با مشکل کمتر مواجه باشیم.

وی در مورد نقش دولت به‌عنوان مجری و سیاست‌گذاری است و دارای نقش اول و اساسی دارد، گفت: جلسات زیادی برگزاری و تشکیل می‌شود، حرف زیاد گفته می‌شود، اما اقدامی که عمل نیاز دارد، رخ نمی‌دهد و موارد که اشاره شد نیاز به برنامه علمی دارد.
 
۱۳۹۶/۰۶/۰۱ ۰۶:۱۴
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۳ ۱۵:۴۵
 
۱۳۹۶/۰۵/۱۱ ۰۷:۱۵
 
۱۳۹۶/۰۵/۱۰ ۱۴:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۸ ۰۸:۳۲
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۶ ۰۹:۴۴
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۴ ۰۷:۲۳
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۵ ۲۰:۲۱
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۲ ۱۶:۱۶
 
۱۳۹۶/۰۱/۰۳ ۰۸:۴۴
 
 
کلمات کلیدی : اقتصاد مقاومتی+تولید+بیکاری+سال اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال+میثم موسایی+حسن روحانی+دولت دوازدهم
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۰۹:۳۰:۵۰
حرف زیاد در این خصوص مطرح می شود در آخر می گویند راه حل برقراری
سمینار است (4456317) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۰۷:۴۳
آقایان می‌خواهند نرخ سود بانکی را کاهش دهند اما انگار نمی‌دانند که مورد اجاره‌خانه مستأجران با نرخ سود بانکی ارتباط مستقیمی دارد و هرگونه بی‌برنامگی می‌تواند مستأجران را دچار مشکل اجاره‌بها کند لذا تقاضا می‌کنم قبل از هر تصمیمی نسبت به کاهش سود بانکی یک راهکاری هم برای کنترل بازار مسکن داشته باشند. (4456638) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۰۹:۵۴:۰۱
اقتصاد مقاومتی فقط شعار مسئولین شده و هیچ اقدام اساسی صورت نگرفته و نخواهد گرفت دستگاههای اجرائی همان کار و روال عادیشان بنام اقتصاد مقاومتی ثبت می کنند (4456337) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۰:۴۴:۲۰
تا وقتی سرمایه و تکنولوژی روز تولید به این مملکت نیاد هیچ اشتغالی ایجاد نمیشه . کشور نیاز به ثبات سیاست داخلی و خارجی داره
بیکاری با شعار حل نمیشه (4456417) (alef-18)
 
سجاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۱:۰۴:۵۰
بزک نمیر بهار میاد!!!برادر من خارجی ها تکنولوژی سی سال پیش تر از الان به راحتی در اختیار بقیه نمیذارن،البته اگه ما هم جای اونا بودیم همبن کارو میکردیم چون قانون طبیعته!
بروقوی شو اگر راحت جهان طلبی که در نظام طبیعت ضعیف پایمال است (4456451) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۰۶:۲۴
چین نصف تکنولوژی غرب رو به دست آورده فقط با مونتاژ مشترک ! وقتی امنیت سرمایه گذاری فراهم بشه خارجی خواهند امد نه با هر روز به تهدید تحریم و جنگ (4456635) (alef-11)
 
سجاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۴:۲۴:۵۳
چین پیشرفت میکنه چون شبانه روزی کار میکنند ، چون به خودشون اعتماد دارن ،ماپیشرفت نمیکنیم چون یک پنجم اونا کار مفید نداریم و به جوونا داشمندامون اعتماد نداریم چون منافع بعضی ها به خطر میافته . اونایی که سنگشون به سینه میزنید فقط به فکر بازار ما هستند . (4456772) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۰۸:۴۰
میشه بفرمایید چین و امارات چرا اینقدر پیشرفت کردند ؟ برای همکاری مشترک فقط باید امنیت سرمایه اونها فراهم بشه . کشوری که هر روز توش حرف تحریم و جنگ میشه کره شمالی نه ژاپن و چین ! (4456640) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۱۰:۳۹
امثال شما تا 60 سال دیگه تولید ملی پراید رو ادامه خواهند داد تازه اونم کره ای ! (4456645) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۱۲:۳۵
ترکیه امارات گرجستان آذربایجان قطر کویت الان وضعیت اقتصادی خیلی بهتری از ایران دارند چون سرمایه خارجی بیشتری جذب کردن (4456649) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۱۳:۳۰
موانع سرمایه گذاری خارجی باید رفع بشه یکیش اینکه هیچ بانکی برای افراد خارجی و شرکت های خارجی حساب باز نمیکنه ! (4456652) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۱۴:۴۰
38 سال دارید شعار تکنولوژی داخلی رو می دهید به کجا رسیدید تولید پراید ؟؟؟ (4456654) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۰:۵۱:۴۱
دولت اقدام نیست دولت همایش و شعار و سخن است خیلی خوب حرف می زند اما در عمل هیچ (4456427) (alef-18)
 
Australia
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۰:۵۴:۰۷
اول یک نفر بیاد اقتصاد مقاومتی را تعریف کند !

همه هی میگویند اقتصاد مقاومتی اقتصاد مقاومتی اما هیچکس نمیگوید یعنی چه؟ چه شاخصه هایی دارد؟ کجای علم اقتصاد قرار دارد؟ نهادهای قضایی و نظامی و آستان ها و بنیاد ها در قبال آن چه وظیفه ای دارند؟ چه تغییراتی قرار است بیفتد؟

همه یا فقط از اقتصاد مقاومتی برای حمله به دولت استفاده میکنند یا در بهترین حالت فقط حرف میزنند (4456431) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۱۰:۰۶
منظور اقتصاد کره شمالی است (4456643) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۱:۰۴:۱۸
سرمایه و تکنولوژی و بعد آموزش
بقیه اش حرف الکیه (4456449) (alef-3)
 
محمد
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۱:۴۰:۰۹
اگر مدیری در این کشور خواستار تحقق عملی اقتصاد مقاومتی بر پایه روستاهای کشور است باید جهاد سازندگی مجددا راه اندازی واحیا شود .تا جوانان برومند بابرنامه در روستاها شبانه روزی کارکنند تا روستایی مهاجرت نکند ودر روستا تولید کند واز انطرف دولت اطو کشیده بودجه شهرها را کاهش داده به تولیدات روستا ها اختصاص دهد تا شهر های پر زرق وپرق جاذبه اش را از دست بدهد .البته این حرفها الان خریدار ندارد. (4456509) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۱:۴۶:۱۲
تا موقعی که.. سیاست جنجال و تنش در داخل و با خارج اد امه دارد امکان پیشرفت اقتصادی در این کشور وجود ندارد لازمه رشد اقتصادی بودن محیطی امن و توام با آرامش است .. (4456520) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۱:۵۲:۲۹
تا وقتی سازمان ها و ارگان های مختلف غیر از دولت برای تمام زمینه ها از جمله امور خارجی و اقتصادی و ارشادی و .....تصمیم گیرنده هستند،اطمینان داشته باشید که به هیچ جا نمیرسیم. (4456533) (alef-11)
 
جهانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۲:۲۳:۰۹
....زمانی اقتصاد ایران سالم میشه که شرکتهای خارجی بدون موانع با شریک ایرانی در داخل کشور سرمایه گذاری کنند. دستهای پشت پرده باید قطع شود جلو ربا خواری این موسسه های وابسته .. با نفوذ باید گرفته شود. (4456583) (alef-11)
 
Australia
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۲:۲۶:۴۷
چرا همه فقط برای دولت نسخه میپیچند ؟؟؟
مگر چند درصد اقتصاد دست دولت است؟
چرا کسی از نهادها .. و ارگان ها اقتصاد مقاومتی و دوری از ریخت و پاش نمیخواهد ؟ (4456588) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۳۱:۲۴
چون قوه اجرا دست دولته (4456687) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۲:۴۵:۴۴
اندازه قطرم نیستیم (4456614) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۳:۲۰
اقتصاد در فضای بسته معنی نداره . شما وقتی تحریم هستید اصلا چی رو به کجا میخواهید صادر کنید ؟؟؟ (4456669) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۸:۵۱:۴۶
تحریم ها روکه ظریف ترکوند؟؟!! (4457152) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۱۴:۲۰:۴۲
فقط مي توان گفت الفاتحه مع الصلوات ! (4456767) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۲۰:۰۳:۲۹
با روحانی تا ۱۴۰۰ فقط حرف بزنه همین. مگه داریم مگه میشه (4457249) (alef-3)
 
Venezuela
۱۳۹۶-۰۴-۱۳ ۱۵:۵۳:۵۷
فقط تحریم نیست. ما عادت کردیم به واردات و مصرف خارجی. درسته که تولید داخل بعضا کم کیفیته اما این موج واردات بر مبنای نفت انگیزه تولید از بین می بره. این همه پولی که برمبنای ارز نفتی چاپ می شه سر از واردات در میاره. پول ملی از نفت جدا کنیم و بخش خصوصی با ارز نفتی در حد توان اقتصاد کالای سرمایه ای وارد کند. با تلاش خودمان اقتصاد رو بگردونیم تولید هم افزایش کیفیت می دهد. چیزی رو که نداریم بر مبنای صادرات غیر نفتی وارد کنیم اصلا با تعرفه گمرکی صفر اما نه با پول نفت. نوسانات پول ملی تولید رو بیچاره کرده هر 7 یا 8 سال یکبار ارز چند برابر رشد می کنه کسی به این موضوع فکر می کند؟ (4458538) (alef-11)
 
مجید محمدخانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۰۱:۱۶:۴۳
با کمال احترام برای آقای موسایی باید عرض کنم که تا زمانی که وضعیت آموزش و پرورش در کشور ایران به همین صورت است و در سطح کلان بعنوان یک نهاد مصرفی به آن نگاه می شود هیچ سیاست و برنامه اقتصادی در کشور نمی تواند راهگشا باشد... برنامه ها بر اساس نیروی انسانی اجرا میشوند و تا زمانی که نیروی انسانی کارآمدی نداشته باشیم کاری پیش نخواهد رفت. در حال حاضر نیروی انسانی ما متاسفانه مدرک به دستان اکثرا ناکارآمد هستند. (4459031) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.