نظر منتشر شده
۲۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 437837
دیده بان شفافیت و عدالت:
شیوۀ تغییر قیمت گاز غیرقانونی است و باید ملغی شود/تخفیف به پرمصرف‌ها از جیب کم‌مصرف‌ها ناعادلانه‌ است
بخش اقتصادی الف، 3 بهمن 95
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۱۳
دیده بان شفافیت و عدالت در بیانیه ای نوشت:

پیرامون تغییر قیمت گاز و شیوه آن دیده‌بان شفافیت و عدالت وظیفه خود می‌داند مطالب زیر را به اطلاع ملت شریف و دولت محترم و نمایندگان مردم در مجلس برساند. درخواست سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت لغو فوری این شیوه ناعادلانه و غیرقانونی و جبران خسارت به مردم است.

1-در قبوض گاز مهر و آبان 95 چه اتفاقی رخ داده است؟
با انتشار قبض گاز دورۀ مهر و آبان سال جاری، مشترکین خانگی با عبارت خاصی بر روی قبوض خود مواجه شدند: «مشتری گرامی با توجه به مصوبه قانون بودجه سال 95 تعرفه فروش گازبهای خانگی از تاریخ 03/07/1395 تا 30/08/1395 بر اساس نرخ مصوب 1500 ریال به ازای هر متر مکعب گاز محاسبه می‌گردد». این بدان معناست که در ماه‌های گرم سال از 7 به 8 ماه افزایش داشته، نظام پلکانی ملغی شده و هزینۀ گاز برای تمامی مشترکین با قیمت ثابت 150 تومان بر مترمکعب محاسبه می‌شود. برخی از مشترکین نیز با مقایسۀ قبض پاییزی خود با سال قبل، متوجه شده‌اند که با لغو نظام پلکانی در ماه‌های مهر و آبان، هزینۀ گاز مصرفی آن‌ها نسبت به زمانی که قیمت‌ها پلکانی بود، یک و نیم برابر شده است. این در حالی است که دولت هیچ اطلاع‌رسانی پیرامون این موضوع انجام نداده است.

2- این تصمیم چه تبعاتی به دنبال دارد؟
معنی این تصمیم دولت، تخفیف دادن به اقشار پرمصرف است از جیب مشترکین کم‌مصرف. چرا که پیش از این، قیمت در پلۀ اول و دوم، 108 و 131 تومان بود و در پله‌های بعدی، از 165 تومان تا 430 تومان. تثبیت قیمت در 150 تومان به معنی این است که با افزایش قیمت برای خانوارهای کم‌مصرف، به مشترکین مسرف تخفیف داده شود. در واقع اگر کسی در فصل تابستان، در منزل خود استخر و سونا و جکوزی داشته و از گاز یارانه‌ای استفاده می‌کرد، قبلاً در پله‌های بالای مصرف، به ازای هر مترمکعب، از 165 تا 430 تومان می‌پرداخت ؛ اما  اکنون می‌توانند با گاز 150 تومانی، استخر و سونای خود را گرم کنند. دقت در نمودار زیر نشان می دهد که گاز برای کم‌مصرف ترین خانوار تقریباً 40 درصد گران و برای پرمصرفترین خانوارها 65 درصد ارزان شده است!


 به‌علاوه، پیش از این تعداد ماه‌های گرم سال در مناطق گرمسیر و معتدل، 7 ماه بوده و در اقلیم‌های سرد برابر 6 ماه در نظر گرفته می‌شده است. در این مصوبه، تعداد ماه‌های گرم برای کل کشور برابر 8 ماه در نظر گرفته شده که می‌توان آن را افزایش درآمد مخفیانه برای شرکت گاز تلقی کرد.

این رویه به مراتب از روند مشابهی که در سال 93 رخ داد بدتر است. در آن سال، دولت تعرفۀ همۀ پله‌ها را به صورت مساوی 14 تومان افزایش داد. درنتیجه مشترکین کم‌مصرف با نزدیک به 50 درصد افزایش هزینه روبه‌رو شدند در حالی که تعرفۀ مصارف بی‌رویه در آخرین پله تنها 4% افزایش پیدا کرد که با اعتراض شدید نمایندگان مجلس روبه‌رو شد. در اقدام اخیر دولت، نه‌تنها هزینۀ گاز پرمصرف‌ها افزایش نداشته بلکه به آن‌ها از جیب کم‌مصرف‌ها تخفیف داده شده است.

نتایج منفی این تصمیم عبارتند از:
بی عدالتی: گران کردن قیمت گاز برای مشترکین کم‌مصرف و همزمان، تخفیف دادن به پرمصرف‌ها عین بی‌عدالتی است.

افزایش مصرف گاز: کاهش هزینۀ گاز برای اقشار پرمصرف، به معنی حمایت از مصرف بی‌رویۀ گاز است. از سوی دیگر، وقتی قیمت گاز برای پله‌های اول و دوم نسبت به گذشته بالا می‌رود، عملاً مشترکین کم‌مصرف‌تر تنبیه می‌شوند؛ بنابراین با معکوس بودن نظام تشویق و تنبیه، نباید انتظار داشت مصرف انرژی در بخش خانگی کاهش یابد. اثر اسراف ثروتمندان فشار بیشتر به تولیدکنندگان و تعطیلی کارخانه‌هاست.

 از دست رفتن فرصت برای تحقق اهداف قانون هدفمند کردن یارانه‌ها: هدفمندی برای جهت دادن یارانه‌ها به سمت مستضعفان بود، همچنین قصد رساندن قیمت‌ها به سطح بین‌المللی برای کنترل مصرف در حالی که هر دو هدف با اینکار از دسترس دورتر می‌شوند.

افزایش قابل توجه مبلغ قبوض گاز در مناطق سردسیر: با افزایش تعداد ماه‌های گرم، شاهد افزایش هزینۀ قبوض گاز در فصل پاییز به ویژه در مناطق سردسیر خواهیم بود. چرا که تعرفۀ گاز در فصل سرد از فصل گرم کمتر است. افزایش درآمد و اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها فی‌نفسه اشکال ندارد؛ اما به شرطی که این درآمد از مشتریان پرمصرف کسب شود و نه از همۀ مردم و آن هم ساکنان مناطق سردسیر و به طور کاملا ناشفاف.

بی‌اعتماد شدن مردم به دولت و تضییع حقوق مشتریان: علاوه بر چگونگی تغییر قیمت‌ها شیوۀ تصویب و اجرای آن نیز شگفت‌آور است. در سوم مهرماه آیین‌نامۀ اجرایی بندهایی از بودجه نوشته می‌شود و طبق اعلام رئیس شرکت گاز استان تهران، مفاد آن به تمامی ماه‌های قبل نیز عطف می‌شود. این چه برخوردی با مشتریان گاز است؟ آیا می‎شود به کسی بگوییم که کالایی که قبلاً خریدی و پول آن را دادی، چون هم‌اکنون گران شده، مابه‌التفاوت را باید بدهی؟ این چه عدالت و چه شفافیتی است؟ چند هفته پیش اتفاق مشابهی در مورد قیمت‌های برق افتاد. با اعلام افزایش قیمت 10 درصدی برق (آن هم به صورت مساوی برای همۀ مردم) در ابتدای آذرماه، گفته شد که قیمت‌های جدید از ابتدای مهرماه اعمال می‌شود؛ یعنی بعد از گذشت 3 ماه، به شما اطلاع می‌دهند که برقی که در ماه‌های گذشته استفاده کردی، گران‌تر از چیزی بوده که شما فکر می‌کردی!

3- مصوبۀ دولت خلاف قانون است
این اقدام در تعارض با قوانین و سیاست‌های کلی نظام است. در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و برنامۀ ششم، به صراحت بر استفادۀ حداکثری از ظرفیت قانون هدفمند کردن یارانه‌ها سخن گفته شده است. قانون هدفمند کردن یارانه‌ها نیز بر آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی در راستای ارتقاء عدالت و کاهش شدت انرژی تأکید کرده است. پس چگونه دولت، تخفیف دادن به پرمصرف‌ها و جریمه کردن کم‌مصرف‌ها را در قالب آیین‌نامۀ اجرایی تبصرۀ 14 بودجه (بند مرتبط با هدفمندی یارانه‌ها) تصویب کرده است؟

علاوه بر این، حذف نظام پلکانی در تعارض کامل با بند 10 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی است. چرا که در این ماده، تأکید شده است که باید یارانۀ پرداختی بابت مصارف داخل الگو (پله‌های پایین تعرفه) از محل نرخ تبعیضی مصارف خارج از الگو (پله‌های بالاتر) تأمین شود. این بند از قانون به صراحت بر حفظ نظام پلکانی تأکید دارد؛ بنابراین مصوبۀ دولت قانونی نیست و لازم است هیأت تطبیق قوانین، آن را باطل کند.

4- مسئولان چه توجیهی دارند؟
اخیراً مسئولین شرکت ملی گاز اظهار داشته‌اند که در سال گذشته نیز امور نیز بر همین منوال بوده است. اگر این گونه بوده که سال قبل هم تعرفه‌ها اشکال داشته و افزایش قیمت اخیر برای تعرفۀ پله‌های پایین، ظلم مضاعف است. آیا دولت برای اقشار اسراف‌گر و بی‌مسئولیت حاشیۀ امن ایجاد کرده است؟

5-چه انتظاری از دولت می‌رود؟
انتظار ما از دولت این است که در گام اول نسبت به این اقدام پاسخگو بوده و علت این اقدام را بیان کند. اگر به دلیل پایین بودن مصرف در فصل گرم چنین اقدامی صورت گرفته است، این عذر بدتر از گناه است. چرا که در فصل گرم هم پرمصرف و کم‌مصرف معنی دارد؛

اگر کاهش پیچیدگی محاسبات مدنظر مسئولان بوده باید پرسید مگر مسئولان شرکت گاز قبض ها را به‌صورت دستی محاسبه می‌کنند که بخواهند پیچیدگی آن را کم کنند؟ اگر هم نقصی در نرم‌افزارها هست باید به دست مهندسان توانمند فناوری اطلاعات حل شود نه اینکه ساده‌ترین راه و البته بدترین راه انتخاب شود.
واضح است که دولت باید مصوبۀ خود را لغو کند و اگر وجوهی به ناحق از مردم گرفته شده به آن‌ها پس داده شود. به علاوه دولت باید قیمت‌ها را همواره شفاف و روشن اعلام کند و حق هیچ تغییر قیمت بدون اطلاع قبلی را ندارد.

سازمان مردم‌نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت
سوم بهمن‌ماه 1395
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۰ ۰۷:۳۱
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۷ ۱۴:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۵ ۱۰:۴۴
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۲ ۰۸:۵۷
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۱ ۱۶:۵۰
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۶ ۱۳:۲۲
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۱ ۱۹:۰۴
 
۱۳۹۵/۱۰/۲۸ ۱۰:۲۹
 
۱۳۹۵/۱۰/۰۷ ۱۶:۴۶
 
۱۳۹۵/۰۴/۱۰ ۰۲:۲۳
 
 
کلمات کلیدی : قبض گاز+دیده بان شفافیت و عدالت
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۹:۱۲:۳۲
طبق گفته بالا گاز در 8 ماهه سال با قیمت ثابت 150 تومان محاسبه میشود .

شما اگر جدول قیمتی رو نگاه کنی متوجه میشی که در فصل گرما حتی پرمصرف ها هم به قیمت های بالا نمیرسند

پس عملا برای همه گران شده . (4131345) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۱:۵۲:۳۱
کم مصرفها الزاما فقیر نیستند (4132794) (alef-11)
 
حسن
Europe
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۹:۱۹:۵۴
یباربه نفع اقشارضعیف کارنمیکنن فقط طرف سرمایه دار (4131354) (alef-11)
 
saeed
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۰۰:۵۹:۰۳
پس برای چی فکر میکنی هواپیما میخرند درحالیکه اتوبوسها و رانندگانشون از نفس افتادند؟ (4131782) (alef-3)
 
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۹:۴۳:۲۹
این تنبیه کم مصرف ها یه جور دهن کجی به اقتصاد مقاومتی وترویج فرهنگ مصرف بهینه است. (4131387) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۹:۵۸:۴۱
دولت در این اخر دوران کاریش بد جوری گاز گرونی را گرفته کاری که دولت قبل هم در اخر دوره کاریش انجام داد (4131407) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۹:۵۹:۵۶
علنی بیایند بگویند کسری بودجه داریم چرا با انواع لطایف الحیل به این کار می پردازند (4131409) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۲۰:۴۸:۴۹
باید پول این مدت نیز از پر مصرف ها گرفتهشود (4131454) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۲۰:۵۱:۲۷
لطفا تا اخر پای حق کم مصرف ها بایستید (4131459) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۲۳:۱۶:۲۱
توی قبضها خیلی دستکاری میکنن از عوارض دوباره مالیات میگیرن کلا شکل محاسبه شون داستانی داره (4131684) (alef-3)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۲۳:۴۳:۰۱
مسخره است در خونه من فقط یک پکیج روشن است برای یک واحد 80متری اصلا هیچ گاز دیگری حتی برای چای خوردن هم روشن نبوده پول گاز اومده 39000هزارتومان!!!!!!!درحالیکه در ماههای قبل میومد 4600تومان . (4131711) (alef-3)
 
عادل
Czech Republic
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۱:۱۷:۵۸
من با همون پکیج برام اومده 140000 برای 45 روز (4132749) (alef-11)
 
مهدی
Romania
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۰۱:۳۷:۴۰
با این تعرفه قبض اومده 300 هزار تومن قبلا 200هزار تومن میومد واقعا خدا به داد ما برس (4131801) (alef-13)
 
دلسوز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۰۷:۵۸:۳۱
سلام. دولت تدبیر و امید ، شریف امامی وار دارد می تازد.
بعد از حذف پلکانی گازبها اینگ واردات آزاد برنج با تعرفه 5%!
بیشتر هم شگفت زده خواهید شد. صبر گنید. (4131870) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۰۸:۳۳:۵۰
هردم از این باغ بری میرسد...... (4131899) (alef-3)
 
مرتضى
United Kingdom
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۰۱:۰۰:۳۲
تازه تَر از تازه تري مي رسد !!! (4142619) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۰:۲۱:۵۴
من الان قبوض سه دوره گذشته ام را بررسی کردم در هیچکدام به نرخ 1500 ریال نرسیدم . (4131981) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۱:۱۲:۳۴
من خیلی از این حساب کتاب ها سر در نمیارم فقط این رو میدونم که هر دفعه پول گاز برای ساختمون ما میومد سهم واحد من میشد بین 35 تا 40 تومن الان شده 65 تومن یعنی حدود 50 درصد گرون شده.
آقای مسئول ، آقای مسلمون ، برادر بزرگوار حتما باید فریاد بزنیم تا صدامونو بشنوید؟ (4132024) (alef-3)
 
حسنی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۸:۴۰:۰۵
من ۹۰تومان قبض گاز آمده برام هفتاد کارکرد گاز دارم بیست هزار تومان مالیات و آبنومان آمده.چه خبره (4132570) (alef-11)
 
منصور
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۰۹:۰۰:۵۰
ایکاش مصرف انرژِی برق جایگزین انرژی ناسالم گاز گردد (همانند سایر کشور های اروپائی)
یکی از دلایل تغییر اقلیم ایران استفاده از انرژی گاز است که باعث ایجاد حرارت و گرم شدن بیش از حد شهرها و حتی روستا ها می گردد و از زمینه های اصلی آلودگی و وارونگی هوا نیز می باشد خواهشمند است در این مورد تحقیق ویژه گردد با تشکر (4133135) (alef-11)
 
عبدالله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۱۴:۰۲:۳۳
لابد مبخوان در مقابل پرداخت حقوق نجومی بگیران شرکت نفت و گاز کم نیارن.
!!!!!!! این جوری میخوان تامین منابع بکنن برای پرداخت حقوق بالا به مدیران و ... (4133535) (alef-11)
 
محسن
Romania
۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۱۵:۳۴:۰۶
یشنهاد میکنم نیکوکارانی که در پرداخت بدهی زندانیان فعال هستند، در مورد پرداخت بدهی قبوض گاز و برق و آب مشترکینی که بدلیل عدم توانایی در پرداخت، دچار قطعی شده اند اقدام فرمایند. بخصوص در شهرستان ها مردم با بی پولی و بیکاری بیشتری مواجه هستند. کافی است لیست مشترکینی که خدمات آنها قطع شده یا کنتور های آنان جمع آوری شده است را از اداره جات مربوطه درخواست کنند. و آمار آن را هم جهت همیاری مردم در اختیار جراید بگذارند. متشکرم (4133691) (alef-11)
 
محسن
Romania
۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۱۵:۴۳:۴۶
ضمنا مشترکین پرمصرف لزوما مشترکین ثروتمند نیستند. بسیاری از ساختمان ها بخصوص در شهرستان ها هنوز با سیستم شوفاژ کار میکنند. و مالکین واحدها توان پرداخت هزینه های مربوط به درخواست کنتور مجزا و لوله کشی ها و سایر مخارج مربوطه را ندارند. و از پرداخت قبوض چند ملیون تومانی (با احتساب بدهکاری های یک یا دو قبض قبلی) هم عاجز مانده اند (4133709) (alef-11)
 
جلال
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۷ ۰۷:۲۲:۱۵
خواهشمند است تا اخر سر قولتان یعنی حمایت از کم مصرف ها بایستید (4136422) (alef-11)
 
رضا عزتی
Romania
۱۳۹۵-۱۱-۰۸ ۱۰:۱۳:۵۱
بسمه تعالی
سلام علیکم
دریک طبقه مصرف گاز 4واحد آپارتمان 60متری 161000تومان مصرف را به حداقل رساندیم ولی بایستی که شیر گاز را قطع کنیم .در آنصورت آبونمان بایستی پرداخت کنیم آقای رئیس جمهور اون رفاه معمولی کجاست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (4138269) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.