توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 467816
روسیه رفیق اوپک می‌ماند؟
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۱۶
روسیه در تلاش است تا از موقعیت خود به عنوان رهبر گروه‌ کشورهای تولید‌کننده خارج از اوپک برای نیل به توافقات بالادستی وارد مذاکره شود.

به گزارش خبرآنلاین،تحلیل گران می گویند، روسیه در نظر دارد،در ديدار وزراي نفت عراق و كويت و اجلاس گفت‌وگوي سالانه ميان اوپك و روسيه كه قرار است قبل از پايان ماه ژوئن برگزار شود، اين رويهرا در پیش بگیرد و به مذاكره براي توافقات دوجانبه بپردازد.

پيش از جدي شدن مذاكرات ميان اعضاي اوپك و ساير كشورهاي توليدكننده نفت، مشاركت روسيه در توليد نفت كشورهاي عضو اوپك، حول محور چند مورد شراكت معدود مي‌چرخيد. موارد موفقيت‌آميز آنها شامل فعاليت‌هايي در عراق مي‌شود كه مربوط به حضور گازپروم در ميادين نفتي كردستان عراق و ميدان بدره و حضور لوك‌اويل در ميدان West Qurna است. به علاوه موقعيت روسيه به عنوان يكي از سه توليدكننده بزرگ جهان، اين شور را به جاي يك شريك، تبديل به رقيبي براي اعضاي اوپك كرده است. بنابراين وقتي چشم‌انداز حصول توافق براي كاهش عرضه شكل گرفت، فضاي زيادي براي افزايش همكاري ميان روسيه و ساير اعضاي اوپك شكل گرفت. 

از آن موقع، موقعيت چانه‌زني روسيه بسيار تقويت شده است چرا كه نقشي كليدي در حصول توافق ايفا كرد و توانست كشورهايي مانند آذربايجان و قزاقستان را وارد توافق كند و همچنين سهم بزرگي از كاهش عرضه يعني 300000 بشكه را بر عهده بگيرد. وزاري اوپك تلاش‌هاي روسيه را پاس داشتند و در سه ماه نخست توافق نيز انتقاد زيادي از روسيه مطرح نكردند. اين در حالي است كه روس‌ها با سرعت كمتري نسبت به اعضاي اوپك، تعهدات خود را اجرايي كرده‌اند. سفر اخير آلكساندر نواك، وزير انرژي روسيه به اجلاس نظارتي در كويت، نشان‌دهنده تمايل روس‌ها به تركيب موضوع اصلي كار كميته با مذاكرات همكاري دوجانبه بود.

يك روز قبل از تشكيل جلسه كميته، مقامات كويت و روسيه به مذاكره در مورد توليد نفت خام و پروژه‌هاي ال‌ان‌جي پرداختند. به گفته نواك، اين مذاكرات شامل احتمال سرمايه‌گذاري شركت‌هاي روسي مانند لوك‌اويل در پروژه‌هاي توليد و اكتشاف كويت بود. در عوض به گفته وي، شركت گازپروم متمايل به جذب سرمايه‌گذاري كويتي‌ها در پروژه‌هاي توليد نفت روسيه است.

اينها متعاقب فعاليت‌هاي روس‌نفت در ماه فوريه است كه به امضاي توافقات عرضه‌اي با ليبي و دولت اقليم كردستان عراق منتهي شده بود و همچنين عمليات اكتشاف در بلوك 12 جنوبي عراق را نيز آغاز كرده بود. اين شركت گفته بود كه احتمال دارد مقادير بيشتري از اين مناطق خريد كند و اينكه نقش مهمي براي نفت خام كردستان براي تنوع‌بخشي به عرضه قائل است. در همين حال رييس شركت ملي نفت ليبي گفت كه قراردادي با روس‌نفت براي تفحص در فرصت‌هاي اكتشاف و توليد نفت امضا كرده است. اما تمام اين اتفاقات مثبت، تضميني براي توسعه همكاري‌ها در آينده نخاوهد بود. 

يادداشت‌هاي تحليلگران متعاقب اين رويدادها، بر ريسك موجود در هجوم شركت‌هاي نفتي روسي به بازارهاي خارجي تاكيد داشته‌اند. آنها بر خروج گران و هزينه‌بر از اين پروژه‌هاي خارجي در گذشته و ريسك بالاي بي‌ثباتي سياسي در برخي كشورهاي منطقه از جمله ليبي و كردستان تاكيد دارند. علاوه بر اين انتظارها از امضاي قراردادهاي مهم در سفر ماه مارس رييس‌جمهور ايران، حسن روحاني به مسكو درست از آب در نيامد.

 پيش از ديدار با شركت‌هاي روسي، مقامات ايراني گفته بودند كه ممكن است قراردادهاي مهمي با همتايان روس خود براي عرضه نفت و ورود شركت‌هاي روسي به بخش صنايع بالادستي ايران امضا كنند. همچنين علي‌رغم تاكيد مقامات دو كشور، قرارداد مورد انتظار نفت در برابر كالا مبني بر فروش روزانه صدهزار بشكه نفت در ازاي كالا، خدمات و پول نقد روسيه امضا نشد. 

بي‌ترديد روابط روسيه و اعضاي اوپك در سال گذشته دچار تحول عظيمي شد اما ممكن است ثابت شود كه اين تحول، موقتي بوده است چرا كه در حال نزديك شدن به اجرايي شدن توافق كاهش توليد، قراردادهاي همكاري دوجانبه در مراحل اوليه‌شان راكد مانده‌اند. تفسير مثبت و خوشبينانه‌تر اين است كه ممكن است شاهد رسيدن مذاكرات به همكاري‌هاي بلندمدت در خصوص توليد و عرضه نفت خام و ال‌ان‌جي ميان روسيه و اوپك، صرف‌نظر از بهاي نفت و بي‌ثباتي سياسي باشيم.  
 
کلمات کلیدی : روسیه، اوپک
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.