نظر منتشر شده
۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 336316
تحلیل صادق زیباکلام از نتایج انتخابات
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۴۰
یک فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به انتخابات مجلس در هفتم اسفند گفت: «در بخش های رقابتی مانند تهران و مراکز استان ها اصلاح طلبان پیروز شدند یا به پیروزی نسبی دست یافتند. اما اصولگرایان علی رغم امکاناتی که در اختیار داشتند در بخش های رقابتی با «نه» بزرگ مردم روبرو شدند.»

انتخابات مجلس دهم به پایان رسید و اصلاح طلبان با چند کرسی بیشتر در کل کشور توانستند رقیب اصولگرای خود را پشت سر بگذارند. البته سرنوشت بیش از ۶۰ کرسی مجلس به مرحله دوم کشیده شده است که می تواند در ترکیب نهایی مجلس آینده موثر باشد. انتخابات هفتم اسفند چه ویژگی هایی داشت؟ علت باخت اصولگرایان در این انتخابات چه بود؟

دکتر صادق زیباکلام استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با فرارو گفت: «انتخابات هفتم اسفند را باید به دو بخش کلی «رقابت سیاسی» و بخش «غیر رقابتی سیاسی» تقسیم کرد.»

وی ادامه داد: «بخش «رقابت سیاسی» در تهران و مراکز استان ها اتفاق می افتد که آرای مردم کاملا سیاسی است. اما حوزه دوم که غیررقابتی است در شهرستان های کوچک روی می دهد که انگیزه رای دادن سیاسی نیست؛ بلکه مجموعه ای از انگیزه های قومی، طایفه ای و محلی است که می توان آن را پدیده «ایذه - باغ ملک» نامید.»

وی افزود: «در بخش «رقابتی» نامزدهای شناخته شده اصلاح طلبان رد صلاحیت شدند و در این شرایط اصلاح طلبان دو گزینه بیشتر نداشتند: یا همچون سال ۹۰ انتخابات را با سکوت خود تحریم کنند یا اینکه به جای بایکوت و رای ندادن کسانی که تایید صلاحیت شده اند و از حداقل ویژگی های موردنظر اصلاح طلبان برخوردارند و شانس رای آوری نسبی هم دارند را حمایت کنند که در نهایت اصلاح طلبان گزینه دوم را انتخاب کردند.»

این استاد دانشگاه اظهار کرد: «در این شرایط در بخش های رقابتی مانند تهران و مراکز استان ها اصلاح طلبان پیروز شدند یا به پیروزی نسبی دست یافتند. اما اصولگرایان علی رغم امکاناتی که در اختیار داشتند در بخش های رقابتی با «نه» بزرگ مردم روبرو شدند.»

وی ادامه داد: «در مجموع می توان گفت هر کجا مردم پای صندوق آمدند اصولگرایان نتوانستند پیروز شوند؛ اما در بخش هایی که مردم نیامدند اصولگرایان رای آوردند.»

وی ادامه داد: «مشکل اساسی اصولگرایان و علت شکست اصلی آنها از روزی شروع شد که به جای اینکه مردم به این گفتمان اعتقاد پیدا کنند، خود بیشتر به آن اعتقاد پیدا کردند. لذا حاصل این شد که چون مردم نمی توانستند در این موضوعات اظهار نظر بکنند پای صندوق رای آمدند تا با آرای خود بگویند که نظرشان مانند نظر اصولگرایان نیست.»

زیباکلام در پاسخ به این سوال که آیا بعد از خرداد ۹۲ و اسفند ۹۴ بازهم شکست های اصولگرایان ادامه خواهد یافت؟، گفت: «اگر اصولگرایان سیاست های کنونی خود را ادامه دهند در انتخابات شورای شهر و انتخابات ریاست جمهوری آینده هم شکست خواهند خورد. اصولگرایان در آخرین انتخابات شورای شهر تهران با ۱۰۰ هزار رای وارد شورا شدند و نباید انتظار داشته باشند در انتخابات آینده نیز با این مقدار رای پیروز شوند.»

زیباکلام درباره این انتقاد برخی اصولگرایان که لیست اصلاح طلبان اقتصاددان ندارد در حالی که اصولگرایان اقتصاددان های مطرحی در انتخابات داشتند، گفت: «سوال من از این آقایان این است که شما در این ۱۲ سالی که در مجلس بودید در قبال مسائل مهم و کلان کشور چه گفتید و چقدر دخالت کردید؟»

وی ادامه داد: «در جامعه ای که فساد اقتصادی از در و دیوار آن می ریزد چند بار با مفاسد اقتصادی به صورت جدی برخورد کردید؟ در شرایطی که هشت میلیون بیکار در کشور داریم این اقتصاددان ها چه طرح کاربردی در مجلس ارائه کردند؟ چه راه حلی برای ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت دادند؟ چه کمکی برای خروج اقتصاد ایران از رکود وحشتناک موجود کردند؟»

وی افزود: «اگر این آقایان اقتصاددان بودند چرا وضع اقتصاد مملکت اینطور است؟ چرا دولت احمدی نژاد را برای رساندن وضعیت اقتصادی به این شرایط استیضاح نکردند؟ اگر آقای روحانی در بروز این شرایط اقتصادی مقصر است چرا ایشان را استیضاح نکردند؟»

این استاد دانشگاه تصریح کرد: «لذا من هیچ چراغی از این اقتصاددانان ندیدم که روشن شود و آنها هیچ گُلی بر سر اقتصاد این کشور نزدند.»

زیباکلام درباره این سخن اصولگرایان که مردم از بغض اصولگرایان به اصلاح طلبان رای دادند و اصولگرایان به اشتباهات خود باختند، گفت: «این حرف تا حدودی درست است. بخش عمده ای از باخت سی به صفر اصولگرایان به دلیل گفتمان اصولگرایی و عملکرد آنها در مجالس قبلی بود. لذا در واقع مردم به سیاست های اصولگرایی «نه» گفتند.»

وی ادامه داد: «اما اصولگرایان نباید خودشان را گول بزنند و گمان کنند اگر چند نفر از جبهه پایداری در لیست کم می کردند و افراد معتدل می گذاشتند مسائله حل می شد. خیر؛ بحران اصولگرایی خیلی عمیق تر است.»

وی افزود: «اما معمولا جریان های سیاسی در ایران وقتی با شکست روبرو می شوند به جای آنکه از خود بپرسند مشکل کجا بود که باختیم به فرافکنی روی می آورند. من یکبار ندیدم اصلاح طلبان بعد از سوم تیر ۸۴ دور هم جمع شوند و بررسی کنند که خطاهای آنها کجا بود و من مطمئنم اکنون اصولگرایان هم یکبار دور هم جمع نخواهند شد تا خطاهای خود در ۱۲ سال اخیر را بررسی کنند و ببینند چطور رفتار کردند که مردم به آنها بی اعتماد شده اند.»
 
کلمات کلیدی : انتخابات، صادق زیباکلام
 
سعید
۱۳۹۴-۱۲-۱۳ ۱۴:۲۳:۳۱
این بحث های بیهوده که مجلس دهم اکثریتش اصول گرا هستند یا اصلاح طلب یا اعتدالی چه فایده ای برای مردم دارد؟؟؟!!! آقا زیبا کلام به این سوال مردم را پاسخ دهید که آیا این سیاسیونی که می فرمایید در تهران و مرکز استان ها رای آوردند و اکثریت مجلس را تشکیل می دهند برای حل مشکلات اقتصادی کشور و حل بیکاری ۸ میلیون چه اقدامی خواهند کرد، آیا، امید ی جود دارد که قدمی در این راه بردارند یا در چهار سال آینده همانند دولت فقط شعار می دهند و سخنرانی و وعده های توخالی، و رجزخانی در برابر رقیب و فراموش کردن مردم تا انتخابات بعدی؟؟؟!!!! (3584819) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۳ ۱۴:۲۵:۰۳
احسنت به این تحلیل دقیق (3584825) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۳ ۱۴:۲۸:۰۱
هر دو‌طرف روی مهمترین عاملی که حساب کرده و میکنند کم حافظگی تاریخی ملت است وگرنه هیچکدامشان هیچ گلی به سر مردم نزده اند البته انصافا اصولگرایان با حرفهای خالی از منطق روز بیشترین تبلیغ برای اصلاح طلبان هستند و جالب اینکه هیچگاه هم درس نمیگیرند و خودرا اصلاح و تندروها را از صف خودشان بیرون نمیکنند مصداق مسلم و همیشگی این موضوع اقای شریعتمداری است که به ننهایی و با یک مقاله میتوند پیروزی را در هر انتخاباتی دودستی به اصلاح طلبان ببخشد (3584830) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۳ ۱۵:۵۹:۰۰
آقای زیبای کلام شما چه گلی به سر اقتصاد مردم زدید؟نامه تان به آقای نوبخت بعد از گران کردن بنزین که به ایشان گفتید حداقل اندازه احمدی نژاد شجاعت داشته باشید که یادتان نرفته؟اگر شما یادتان رفته ما یادمان است و از این طرز تفکر اقتصادی به خدا پناه میبریم. (3584991) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۳ ۱۶:۱۰:۳۱
جالب بود:
زیباکلام درباره این انتقاد برخی اصولگرایان که لیست اصلاح طلبان اقتصاددان ندارد در حالی که اصولگرایان اقتصاددان های مطرحی در انتخابات داشتند، گفت: «سوال من از این آقایان این است که شما در این ۱۲ سالی که در مجلس بودید در قبال مسائل مهم و کلان کشور چه گفتید و چقدر دخالت کردید؟»

وی ادامه داد: «در جامعه ای که فساد اقتصادی از در و دیوار آن می ریزد چند بار با مفاسد اقتصادی به صورت جدی برخورد کردید؟ در شرایطی که هشت میلیون بیکار در کشور داریم این اقتصاددان ها چه طرح کاربردی در مجلس ارائه کردند؟ چه راه حلی برای ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت دادند؟ چه کمکی برای خروج اقتصاد ایران از رکود وحشتناک موجود کردند؟»

وی افزود: «اگر این آقایان اقتصاددان بودند چرا وضع اقتصاد مملکت اینطور است؟ چرا دولت احمدی نژاد را برای رساندن وضعیت اقتصادی به این شرایط استیضاح نکردند؟ اگر آقای روحانی در بروز این شرایط اقتصادی مقصر است چرا ایشان را استیضاح نکردند؟»

این استاد دانشگاه تصریح کرد: «لذا من هیچ چراغی از این اقتصاددانان ندیدم که روشن شود و آنها هیچ گُلی بر سر اقتصاد این کشور نزدند.» (3585015) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۱۲-۱۳ ۱۹:۲۹:۴۸
حرف حساب (3585246) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۴ ۰۱:۴۶:۵۴
" هر جا که مردم نیامدند اصولگرایان پیروز شدند" ! معنی این حرف شما یعنی اینکه اونهایی که در اون حوزه ها به اصولگرایان رای دادند جزء مردم نیستند و فقط شما آدمید!؟ (3585610) (alef-13)
 
علي وارنا
۱۳۹۴-۱۲-۱۴ ۰۳:۰۶:۵۶
جناب دكتر ،ابتدا چرا اينقدر عادت كرديد به مردم در شهرهاي كوچك و شهرستانها با ديد پايين نگاه ميكنيد؟؟؟؟؟! اولا مردم در شهرستانها امدند در انتخابات كه مشاركت ٦٢ درصدي داريم، دوم اينكه خيلي هم خوب شناخت دارند و داشتند و به درستي راي دادند برعكس كلان شهرها!؟ اين در شهرهاي بزرگ بودند كه احساسي و جناحي راي دادند!؟ در زمانيكه در بيرون از مرزهاي ما و در كشور ي مثل امريكا ، كه دشمن مكتب و نظام ماست ، دارد تندرو هايشان و جمهوريخواهان بر كرسي قدرت تكيه ميزنند، چه در سنا و گنگره و ظاهرا هم فعلا نامزد جمهوري خواهان شانس بيشتري براي رياست جمهوري امريكا دارد،، انوقت ما چطور بايد يك مجلس قوي نداشته باشيم؟ مجلسي كه بتواند در مقابل زياده خواهي دشمنان انقلاب و استقلال ايران بايستد؟؟ خب حالا دولت احمدي نژاد مشكل داشته بقول شما و دوستانتان، خب چرا از اين بيش از ٢ سال از كار دولت تدبير و اصلاحات كه ميگذرد، سخن نمي گويد؟؟؟؟ مگر توسط دكتر توكلي و نهادهاي بازرسي ان رانت ٦٥٠ ميليون يورويي در اوايل كار تدبير به ان وارد كننده داده نشده، خب چرا با افراد خاطي دولت برخورد نكرده؟؟؟؟؟! پس اينها ملاك نيست و اتفاقا با درك ترين افراد در شهرستانها بوده و تحليل درست از اوضاع كشور و برون مرزي داشتند و راي دادند، متاسفانه بيشتر مشكلات مردم از روشنفكران بيسواد است كه نميتوانند مسايل را درست تحليل كنند براي جامعه، اما مردم با هدايت رهبري عظيم الشان ، خصوصا در خارج از كلان شهرها درك صحيح و درستي از اوضاع بدست اوردند و ديديد و مشاهده كرديد كه با حضور در پاي صندوق راي چگونه. از رهبري عزيز و نظام مقدس جمهوري اسلامي حمايت كرده و به خارج نشينان نشان دادن كه بعداز ٣٧ سال هنوز حامي اسلام و ولايت و جمهوري اسلامي ايران هستند، باز شاهد بوديد كه در اين دوره مردم شهرستانها چگونه به هر دو جناح نه سياسي جواب دادند و به افراد مستقل راي دادند، پس اصلاحات در سال ٨٨ و ان فتنه انگليسي امريكايي ، خط و مش خودشان را بي پرده براي مردم مشخص نكردند!؟ و مردم شهرستانها با راي هفت اسفند به انان هم گفتند فقط ولايت و استقلال ايران و انقلاب برايشان مهم است نه جناح و گروه، اما در شهرهاي بزرگ برعكس احساس حاكم بود نه درايت و بررسي اوضاع و احوال منطقه و جهان!!!! اصول گرا ها اقتصادان هايشان ، اقتصاد بلد نيستند!!!! خب چطور اقتصاددانهاي اصلاحات در ٢ بسته خروج از ركود كارشان را بلد نبودند و ان همه پول را بدون ذرهاي كارامدي در اصل به هدر دادند؟؟؟؟؟ جناب دكتر اينها را هم توضيح بدهيد اگر بيطرف و عاشق ولايت و جمهوري اسلامي و استقلال ايران عزيز مان هستيم، بايد فقط تمام توانمان را براي پيشرفت و قويتر شدند اقتصاد كشور بگذاريم نه محكوم كردن جناح مخالف خودمان و برعكس، در دنيا با رفتن يك دولت سياست هاي كاري ان كشور و نظام عوض نميشود ، اما در كشور ما برعكس تمام ناكارامدي خود را ميخواهيم بر گردن دولت قبل اندازيم!!؟؟؟ وقتي وارد انتخابات رياست جمهوري شخصي ميشود حتما از وضعيت موجود كشور خبر دارد ، خب ديگر اينجور حرف و سخن گفتن كه مفهوم پيدا نميكند!؟ حتما ان شخص در خودش ديده كه با همين شرايط بد يا خوب ، كار را ادامه دهد و بسمت بهتر شدن كشور را مديريت نمايد، نه اينكه فقط از كارهاي خلاف دولت قبل نيامده كه سخن بگويد،مگو ميشود يك دولت همه كارهايش اشتباه باشد و كار خوب نداشته باشد؟؟؟؟ (3585636) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.