نظر منتشر شده
۱۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 490900
پایان «اختیاری» یک مناقشه میان پلیس و سردفترداران
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۹ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۴۳
دعوا بر سر «اختیاری» یا «اجباری» بودن ثبت سند خودرو در دفاتر رسمی در نهایت با رأی قانون به اختیاری بودن این موضوع به پایان رسید تا یکی از طولانی‌ترین اختلاف‌نظرهای میان پلیس و کانون سردفترداران به نفع ناجا تمام شود.

به گزارش ایسنا، ماه‌هاست که هر از چندگاهی بحث بر سر اختیاری یا اختیاری نبودن ثبت سند خودرو در دفاتر ثبت اسناد بالا می‌گیرد، ناجا مدعی است که سند صادر شده از سوی پلیس سند کافی و الزامی است و اگر فردی سند خودرویش را در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برساند، کاری اختیاری انجام داده است، در طرف مقابل اما کانون سردفترداران نظر دیگری دارد و از اجباری بودن ثبت سند خودرو صحبت به میان می‌آورد. موضوعی که البته شب گذشته با اعلام نظر نهایی مجلس شورای اسلامی به نفع پلیس به پایان رسید.

گرچه پیش از این‌نیز بارها فرمانده ناجا، سخنگوی ناجا، رییس پلیس راهور ناجا، معاون حقوقی پلیس راهور و... بر کافی بودن سند صادره از سوی پلیس تاکید کرده بودند، اما اصرار کانون سردفترداران بر لازم و اجباری بودن ثبت سند خودرو تا جایی پیش رفت که آنان حتی حاضر به پذیرش سخنان وزیر کشور هم نشدند و به ناچار سردار حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی در نامه‌ای به مجلس شورای اسلامی خواستار تعیین تکلیف این موضوع شد. رحمانی فضلی، وزیر کشور درباره نقل و انتقال خودروها و ادعای کانون سردفترداران مبنی بر ضرورت ثبت این نقل و انتقالات در دفاتر اسناد، گفته بود: «قانون، این اختیار را به شهروندان داده تا درصورت تمایل، نقل و انتقال خودروهای خود را در دفاتر اسناد نیز به ثبت برسانند و آنچه از سوی پلیس انجام شده و مدارکی که نیروی انتظامی اعلام می‌کند برای احراز مالکیت خودرو کافی است .به عبارتی همانطور که شهروندان یخچال، تلویزیون، فرش و اقلام اینچنینی را ثبت رسمی نمی‌کنند، در مورد خودرو نیز همین موضوع صادق است و نیازی نیست که سندی از سوی دفاتر اسناد صادر شود، بلکه مدارک صادر شده از سوی پلیس کافی است و نیروی انتظامی در این زمینه وظیفه قانونی خودش را انجام می‌دهد.

سرانجام عصر روز گذشته یکشنبه، سردار سعید منتظرالمهدی، سخنگوی ناجا نظر نهایی مجلس در این مورد را اعلام کرد، نظری که در آن، به پلیس حق داه شده است.

او گفت:‌«بر اساس موارد اعلام شده و با توجه به اینکه پلیس همواره پایبندی به قانون و قانونمداری را اساس فعالیت‌های خود قرار داده و همچنین با توجه به اینکه هیچ‌گونه منفعتی از حوزه ثبت سند خودرو و تعویض پلاک عاید پلیس نمی‌شود، اما پلیس رعایت حال، وقت و هزینه مردم را بر خود فرض می‌داند و اعلام می‌شود که با رأی مجلس شورای اسلامی به نظر پلیس، نیازی به ثبت سند خودرو در دفترخانه وجود ندارد.»

 در بخش‌هایی از حکم نهایی نظر مجلس شورای اسلامی اینطور آمده است: « مستند به ماده 22 قانون حمل و نقل و عبور کالاهای خارجی از قلمرو جمهوری اسلامی ایران (اصلاحی 1388.06.17 )  مسوولیت صدور گواهینامه رانندگی، اسناد مالکیت و پلاک خودرو در قلمرو جمهوری اسلامی ایران برعهده نیروی انتظامی است. همچنین با توجه به متن ماده (29) قانون تخلفات راهنمایی و رانندگی مصوب 1389.12.08 و مشروح مذاکرات تصویب قانون مربوطه همچنین با توجه به این امر که در ماده (47) قانون ثبت و اسناد صرفا به ثبت اموال غیرمنقول اشاره شده است؛ مستند قانونی مبنی بر الزام مراجعه به دفترخانه ثبت و اسناد جهت نقل و انتقال خودرو یافت نشد و به موجب ماده (1287) قانون مدنی سند خودروی صادره از سوی نیروی انتظامی رسمیت داشته و به ویژه با نسخ ماده (10) قانون اخذ جرایم راهنمایی و رانندگی مصوب 1350 به وسیله ماده (35) قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389.12.08 در طرح دعاوی محاکم قضایی می‌تواند به عنوان سند رسمی تلقی شود.»

پایان این اختلاف گرچه به نفع پلیس یا به عبارتی به نفع پرداخت هزینه کمتر از سوی شهروندان پایان یافت؛ اما یک روز پس از اعلام رسمی آن، دفاتر ثبت اسناد در اطراف مراکز تعویض پلاک همچنان فعالند و تعداد زیادی از شهروندان نیز پس از نقل و انتقال خودرو به آن مراجعه می‌کنند، برخی از این افراد به دلیل بی‌اطلاعی از حکم نهایی به دفاتر اسناد مراجعه کرده و برخی دیگر نیز هدف از کارشان را محکم کاری مالکیت خودرو می‌دانند که خبرنگار ایسنا با گفت‌وگو با برخی از آنان نظرشان را جویا شده است:

مردی میانسال که برای ثبت سند مالکیت خودرویش به دفتر ثبت اسناد رسمی رفته، در این‌باره می‌گوید: « می‌دانم که بین پلیس و دفتردارها اختلاف وجود داشت اما برای آنکه هم خیال خودم راحت شود و هم بعدها مشکلی پیش نیاید به اینجا آمدم، قطعا اگر مطمئن بودم که برگ سبز پلیس سند کافی است، دیگر برای یک پراید همچین هزینه‌ای پرداخت نمی‌کردم.» مردی دیگر اما معتقد است که حتما باید سند را ثبت کند چرا که خودرو مانند زمین است و باید سندش هم مانند آن باشد، او چیزی درباره نظر پلیس و حکم قانون در این‌باره نخوانده بود.

مردی جوان که پلاک خودرویش را در دست گرفته اما از این ماجرا رضایت دارد، می‌گوید: « اطلاع‌رسانی خیلی کم بود و من در تلگرام این خبر را دیدم. دفعه قبل که برای نقل و انتقال رفته بودم برای محکم کاری به دفتر خانه هم رفته و پول زیادی هم دادم اما این‌بار چنین کاری نخواهم کرد، البته امیدوارم فرمانده پلیس از این تصمیم کوتاه نیاید. »

زنی میانسال هم نظر مشابه مرد جوان را دارد و درباره اینکه آیا سند خودرویش را در دفتر اسناد رسمی ثبت کرده یا نه می‌گوید:« همچین قصدی داشتم، اما اینجا شنیدم که دیگر چنین الزامی نیست، خداکند حرف‌شان عوض نشود و اگر اینطور باشد خیلی خوب است و فکر نمی‌کنم هیچ آدم عاقلی حاضر شود با کار اضافه پولش را دور بریزد.»

مردی دیگر که با شریکش به آنجا آمده اما می‌گوید قصد ثبت سند خودرویش در دفاتر اسناد رسمی را دارد و هدفش را هم مشخص شدن سهم خود و شریکش می‌داند، می‌گوید: « اگر خودروی خودم بود این کار را نمی‌کردم اما چون برای مغازه‌مان ماشین خریده‌ایم آن را در دفتر ثبت اسناد هم سند می‌زنیم تا سهم هرکدام مشخص شود، اینطوری خیالمان راحت تر است.»

مردی که در صندلی‌های میانه سالن انتظار مرکز تعویض پلاک نشسته مدعی است که دفعه قبل از این هم سند خودرویش را در دفاتر اسناد ثبت نکرده و این‌ بار هم اینکار را نخواهد کرد. او به هزینه‌های مختلف یک خودروی سواری اشاره می‌کند و می گوید: نمی‌شود که هم عوارض سالانه خودرو را بدهیم، هم پول معاینه فنی بدهیم، هم پول ورود به طرح ترافیک بدهیم و این‌همه هم جریمه شویم حالا بیاییم موقع سند زدن هم به دفترخانه پول بدهیم. مگر یک خودرو را چند خریدیم که این همه پول برایش خرج کنیم. حالا که پلیس مخالف اینجور پول گرفتن‌هاست، خدا کند فکری هم به حال جریمه‌ها کند و انقدر ما جریمه نشویم!»

زنی جوان که از حکم نهایی در این‌خصوص بی‌اطلاع‌است، سوال دیگر مطرح می‌کند و می‌گوید:« خدا کند که دیگر نیازی نباشد و ما هم خوشحال می‌شویم، اما اگر ماشین ما به سرقت رفت؛ آیا این سند کافی است؟ دادسرا نگوید که حتما باید سند دفترخانه‌ای بیاوری تا رسیدگی کنیم؟ زنی که همراهش آمده اینطور پاسخ او را می‌دهد:« مگر وقتی کیفت را می‌زنند باید حتما سند کیف را ارائه کنی؟»

به نظر می‌رسد، اختلاف نظر میان پلیس و کانون سردفترداران به پایان خود رسیده است، اما آنچه که نیروی انتظامی باید انجام دهد اطلاع‌رسانی گسترده دراین‌باره است، چرا که به نظر می‌رسد بسیاری از شهروندان از این نظر نهایی قانون در این‌باره همچنان بی‌اطلاعند.
 
کلمات کلیدی : پليس راهور، سخنگوی ناجا، مراکز تعویض پلاک،ناجا،نقل و انتقال خودرو
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۶:۵۷:۴۳
دم پلیس گرم...راحت شدیم (4467327) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۶:۵۹:۴۷
دستشون درد نکنه. هر چند این اتفاق خیلی زودتر از اینها باید می‌افتاد ولی از اینکه بالاخره به سرانجام درستی رسید خوشحالم.

سال 1391 ماشین خریدم. این مدت نگران بودم که بالاخره چه کاری درسته ولی به نظر خودم عمل کردم چون سند ماشین همه جا اعتبار داره و تا به امروز دفتر اسناد رسمی نرفتم. (4467331) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۷:۱۷:۱۰
درود بر نیروی انتظامی که این خرج اضافی را از دوش مردم برداشت (4467354) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۷:۲۴:۴۳
تلاش پلیس برای آسایش مردم قابل ستایش است. سپاس فراوان‌. پیروز باشید. (4467369) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۸:۵۴:۱۵
حالا عرفادرمعاملات بایدهزینه احتمالی حضوردردفترخانه برعهده خریدار باشد.خواست میرودنخواست خیر. (4467506) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۱۵:۴۹
حیف 180 تومن که واسه فروش پرایدم به دفترخانه دادم (4467538) (alef-3)
 
ali
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۲۲:۰۴:۰۷
مشکلی که دفتر داران و با این وضع قانون پیش خواهند آورد اینکه اگر بخواهی به وکالت پلاکت را فک تا بنام دیگری شود . بقصد انتقام از صدور این وکالت خود داری خواهند . لذا باید مرجعی و به هنگام مواجه شدن با چنین دفتر دارانی قاطع حمایت نمایند . حتی بعضی از آنها ملبغی را به هنگام صدور این وکالت گروگان میگیرند و میگویند بعد از فک پلاک حتما به اینجا مراجعه تا سند را خودمان برنیم .
عملا خود با آن مواجه بوده ام . (4467829) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۲۳:۴۷:۱۳
عزیز من کجای این نظر حکم قانونه؟
قوانین مورد اختلاف یا باید تفسیر بشه یا قانون جدید تصویب بشه. این نظر الزام آور نیست (4467938) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۲۰ ۰۳:۳۶:۴۵
جسارتا شما احتمالا ذینفع نیستید؟؟ (4468047) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۰ ۰۰:۳۶:۱۷
از یه جایی دیگه یه جوری خرجش در میاید البته زودتر از ان. همینکه از یه ماه پیش یه توم گذاشتن رو قیمت ماشین (4467974) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۳ ۲۰:۳۸:۵۶
سر دفتران به فکر منافع خودشون هستند . من برای دادن یک تعهد دتنشجویی برای فرزندم به بیش از 50 تا دفتر خانه رفتم هرکدام به دلایل مختلف انجام ندادن. یکی میگفت سامانه قطع شده . یکی میگفت اینترنت قطع شده . یکی میگفت سرم شلوغه یک هفته زمان میبره برای تنظیمش . یکی میگفت فرمش رو ندارم . درآخرم هم یکی واقعیت رو گفت آقا برامون صرف نمیکنه تنظیمش کنیم . حالا قصه نقل انتقال خودرو هم همینه اگه برای سر دفتر سود نداشت به هیجچ عنوان تنظیمش نمیکرد . به هیچ عنوان زیر بار این مسولیت نیمرفت . وقتی برای یک پراید داغون فقط فقط بابت تنظیم یک وکالت فروش و سند قطعی 400 هزار تومان گیرشون میاد در عرض ده دقیقه وقتی ببینم منافع در خطره دست به هرکاری میزنم برای اینکه به خطر نیفته . حال روزه سران دفاتر اسناد رسمی هم همینه با جو سازی و رایزنی با نمایندگان مجلس دنبال این هستن که این منافع رو حفظ کنند . البته نمیدونم نمیاندگان مجلس به فکر مردم هستند و یا به فکر اقلیت چند تا دفتر خانه . (4473930) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.