تداوم کشمکش میان غرب و شرق و 290 قربانی بیگناه

بخش خارجی الف، 30 تیر 93

30 تير 1393 ساعت 18:54


هدف قرار گرفتن هوایپیمای مسافری بر فراز اوکراین که از آمستردام عازم شرق آسیا بود بحران اوکراین و تقابل غرب با روسیه را وارد فاز جدیدی کرد.

از نوامبر سال گذشته میلادی و با آغاز اعتراضات در اوکراین کشورهای غربی فرصتی مناسب یافتند تا در مقابل روسیه صف آرایی کنند. این صف آرایی با کنار رفتن "ویکتور یانوکوویچ" رئیس جمهور روس گرای اوکراین از قدرت پیگیری شد و در ادامه شبه جزیره کریمه از اوکراین جدا شد و سایر مناطق شرقی این کشور نیز زمزمه جدایی سر دادند.

در طی ماه های گذشته شاهد زد و خوردهای نه چندان سنگین میان ارتش اوکراین و جدایی طلبان بودیم و در این میان کشورهای غربی که اقدام به اعمال تحریم علیه روسیه کرده بودند مسکو را متهم به حمایت از این گروه های جدایی طلب می کردند.

تحولات اوکراین به همین منوال ادامه داشت اما هدف قرار گرفتن هواپیمای مسافری خطوط هوایی مالزی بر فراز اوکراین که بیش از ۲۹۰ سرنشین در آن حضور داشتند موجب شد تا با دیگر غرب عزم خود را برای به زانو درآوردن روسیه جرم کند.

کشورهای غربی که در سه سال گذشته به واسطه حمایت های ایران و روسیه از نظام بشار اسد نتوانسته بودند به خواسته های خود در سوریه برسند، این بار در صدد هستند تا به نوعی روسیه را مجبور به امتیاز دادن کنند. از همین رو از روز جمعه پوشش خبری رسانه های غربی در مورد سقوط این هواپیما به گونه ای بوده که گویا روسیه عامل اصلی سقوط آن و کشته شدن بیش از ۲۹۰ مسافر آن بوده است.

در این میان، انتشار شایعاتی مبنی بر جلوگیری جدایی طلبان اوکراین از دسترسی کامل بازرسان بین المللی به محل سقوط هواپیمای مسافری خطوط هوایی مالزی، موجب شده تا کشورهای غربی اینطور ادعا کنند که جدایی طلبان طرفدار مسکو در حال از بین بردن اسناد و شواهد موجود در مورد سقوط این هواپیما هستند.

"جن ساکی" سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، این اقدام جدایی طلبان را غیر قابل قبول خوانده و تهدید کرده که ممانعت آنها در دسترسی بازرسان به محل سقوط هواپیما عواقب بدی را برای آنها به دنبال خواهد داشت.

به دنبال حادثه روز پنجشنبه اوکراین جدایی طلبان حاضر در شرق این کشور را عامل این فاجعه نامید و جدایی طلبان نیز دولت اوکراین را مسئول این حادثه معرفی کردند. در این میان از روز گذشته کشورهای غربی و به ویژه آمریکا اعلام می کنند که روسیه موشک مورد نیاز برای ساقط کردن این هواپیما را در اختیار جدایی طلبان قرار داده و این افراد بدون داشتن رادار مجهز نمی توانستند این هواپیما را مورد هدف قرار دهند.

همین موارد موجب شد تا عصر روز شنبه "جان کری" وزیر امور خارجه آمریکا در تماس با "سرگئی لاوروف" همتای روس خود، از وی بخواهد تا با فشار بر جدایی طلبان اوکراین امکان دسترسی بازرسان بین المللی به محل حادثه را فراهم کند.

این تماس در حالی برقرار شد که برخی کشورهای غربی اعلام کردند تا چند ساعت دیگر تمام شواهد مفید که نحوه سقوط هواپما را روشن می کند از بین می رود. از سوی دیگر مقامات هلند نیز در تماس با مقامات کرملین خواستند تا اقدامات بیشتری را برای روشن شدن دلایل سقوط این هواپیما انجام دهند.

تهدید به تحریم های بیشتر روسیه
در حالیکه کشورهای غربی خواستار فشار روسیه بر جدایی طلبان در مورد روشن شدن حقایق سقوط هواپیما بوده و به گونه ای رفتار می کنند که گویا روسیه در سقوط این هواپیما دست داشته، "دیوید کامرون" نخست وزیر انگلیس، خواستار افزایش فشارها بر مسکو در صورت خودداری روسیه از همکاری با غرب در خصوص این هواپیما شد.

کامرون در این رابطه گفت : اگر پوتین رویکرد خود را در مورد اوکراین تغییر ندهد آنگاه کشورهای اروپایی و سایر کشورهای غربی باید به طور اساسی رویکردشان را در خصوص روسیه تغییر دهند.

کامرون با انتشار یادداشتی در روزنامه ساندی تایمز اعلام کرد : روسیه می تواند از این موضوع به عنوان فرصتی برای خروج از این وضعیت و بحران های خطرناک استفاده کند. امیدوارم که مسکو چنین اقدامی را انجام دهد اما اگر چنین اتفاقی رخ ندهد آنگاه ما باید به سرعت وارد عمل شویم.

"مارک روت" نخست وزیر هلند، که تعداد قابل توجهی از قربانیان این حادثه از هموطنان وی هستند در این رابطه گفت : در تماس جدی که با پوتین داشتم از رئیس جمهور روسیه خواستم تا مسئولیت تحقیقات در خصوص سقوط این هواپیما را بر عهده بگیرد.

"تونی ابوت" نخست وزیر استرالیا، نیز با فرافکنی در مورد محل سقوط هواپیما گفت: ترس من از این است که روسیه در امر تحقیقات مداخله کرده و بدین ترتیب امکان انجام تحقیقات مستقل از بین برود.

روسیه تا کنون تمامی این ادعاها و خبرهای مربوط به تسلیح جدایی طلبان اوکراین را تکذیب و اعلام کرده همه تمام تلاش خود را برای روشن شدن دلایل سقوط هواپیما و مشخص کردن این نکته که کدام طرف و یا گروه اقدام به شلیک موشک کرده انجام می دهد.

کشورهای غربی که در مورد اوکراین به تمامی در برابر روسیه صف آرایی کرده اند اکنون سقوط هواپیمای مسافری را فرصتی مناسب می دانند تا به هر ترتیب روسیه را مغلوب این نبرد چند ماهه کنند.

با این اوصاف بعید است عامل سقوط این هواپیما مشخص شود و مالزی باید تمام تلاش خود را به کار بگیرد تا از تبعات سنگین دومین سانحه هوایی بزرگ سال که گریبان این کشور را گرفته خلاص شود و این در حالی است که هنوز سرنوشت هوایمای قبلی هنوز مشخص نیست.


کد مطلب: 235186

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcc4pqie2bq1s8.ala2.html?235186

الف
  http://alef.ir