عاقبت رویارویی داعش و ترکیه/ تروریست ها به اردوغان اعلان جنگ دادند

بخش بین الملل الف، 5 دی 95

5 دی 1395 ساعت 8:00


پیشروی ترکیه در شمال سوریه برای تصرف کامل شهر الباب باعث درگیری شدید آنکارا با داعش شده است. گروه تروریستی داعش در یکی از جدیدترین اقدامات جنایتکارانه خود و در راستای جنگ روانی فیلمی از آتش زدن دو سرباز ترکیه را منتشر کرد. فیلمی که موجبات فیلتر شدن شبکه های اجتماعی در ترکیه شد.

در این فیلم ابوحسن الترکی، عضو ترک تبار داعش، اردوغان را به حملات تلافی جویانه بیشتر در آینده تهدید می کند. همچنین این گروه تروریستی عنوان کرده شهر الباب سوریه را به جهنمی برای نیروهای ترکیه تبدیل خواهد کرد.

ترکیه هدف خود را از تجاوز به خاک سوریه بدون کسب رضایت از دولت سوریه مبارزه با داعش و کردها اعلام کرده است. در این راستا اردوغان عصر شنبه در استانبول عنوان کرد: هرگز اجازه نخواهیم داد کشور دیگری در شمال سوریه ایجاد گردد.

رئیس جمهور ترکیه پیش تر گفته بود: ما تنها در یک جبهه نمی جنگیم و در حال جنگ با چندین سازمان تروریستی نظیر پ. ک.ک و داعش هستیم. اردوغان اعلام کرده است که نیروهای این کشور بعد از تصرف الباب برای مبارزه با گروه های کرد مسلح سوری به سراغ منبج خواهند رفت.

گفته می شود در جریان حملات انتحاری داعش به نظامیان ترکیه در حومه الباب 16 نظامی این کشور کشته و 35 نفر دیگر زخمی شده اند که پرتلفات ترین حملات از زمان ورود نیروهای ترکیه به شمال سوریه در پوشش اجرای طرح موسوم به سپر فرات بوده است.

در پاسخ به این حملات، هواپیماهای ترکیه نیز حدود 50 موضع داعش را در الباب بمباران کردند که در جریان آن به گفته منابع ترکیه حدود 200 نفر از اعضای داعش کشته شدند. در پی درگیری های خونین سربازان ترکیه ای با داعش در الباب، این گروه تروریستی در پوشش جهاد به آنکارا اعلام جنگ کرد.

ارتباط ترکیه و گروه های تروریستی در عراق و سوریه
از زمان آغاز جنگ در سوریه در سال 2011 و سپس سرایت این درگیری ها به عراق، حرف و حدیث های فراوانی درباره ارتباط ترکیه با گروه های تروریستی از جمله داعش مطرح بوده است. از همان ابتدا سرعت داعش در تصرف اراضی و شهرهای مختلف، پیوستن نیروهایی از کشورهای غربی به آن، تجهیز این گروه تروریستی به انواع و اقسام تجهیزات و تسلیحات پیشرفته باعث رواج گمانه زنی هایی درباره کمک کشورهای مختلف به آن شد.

در این راستا زمانی جو بایدن در جمع دانشجویان دانشگاه هاروارد درباره شکل‌گیری گروه تروریستی داعش و نقش کشورهای منطقه‌ای متحد آمریکا در پیدایش این گروه و گسترش بی‌ثباتی و افراط‌گرایی در منطقه سخن به میان آورد. بایدن انگشت اتهام خود را به سوی ترکیه و کشورهای عرب منطقه دراز کرد و آنها را مسئول مستقیم شکل‌گیری و رشد داعش در منطقه خوانده بود.

از زمانی که داعش با اشغال موصل در عراق پا به عرصه وجود گذاشت یک رفتار متفاوت با ترکیه در پیش گرفت که شک و تردیدها را درباره وجود روابط پنهانی بین دو طرف برانگیخت. در این راستا نیروهای کنسولگری ترکیه در موصل تا مدتها در پناه دولت خودخوانده داعش بودند. بعدها خبرهایی دال بر خرید نفت داعش از سوی ترکیه و همچنین ترانزیت اعضای داعش از خاک ترکیه به سمت سوریه منتشر شد.

دولت ترکیه از همان ابتدای درگیری ها در سوریه، شمشیر را برای دولت سوریه و بشار اسد از رو بست و هدف اصلی خود را سرنگونی دولت مرکزی دمشق عنوان کرده بود. اما اردوغان و شرکای عربی- غربی اش با سد محکمی به نام جبهه مقاومت روبه رو شدند که او را مجبور به عقب نشینی کرد. در این بین انجام اقداماتی مانند سرنگونی جنگنده روسیه، اردوغان  را در موقعیت بسیار نامناسبی قرار داد به گونه ای که در نهایت مجبور به عقب نشینی و عذرخواهی شد.

اما افزایش قدرت مانور کردهای سوریه در نزدیکی مرزهای ترکیه، آنکارا را  با شرایط بغرنجی روبه رو ساخت. در این راستا اتحادیه دموکراتیک کرد سوریه تشکلی که گفته می شود وابسته به حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک) است در شمال سوریه با اعلام خودمختاری از خط قرمز عبور کرد. ترکیه نیز با لشکرکشی به شمال سوریه با کمک ارتش آزاد عملاً در راستای مبارزه با کردها برآمد تا به زعم خود بتواند ضمن دفع خطر تشکیل حکومت کردی در نزدیکی مرزهای خود، در آینده معادلات سوریه نیز نقش تعیین کننده داشته باشند.

اما پیشروی ترکیه در داخل خاک سوریه عملاً ترکیه را نه تنها با کردها بلکه با داعش نیز رو در رو کرده است. در حال حاضر نیز با آزادسازی حلب توسط جبهه مقاومت و روسیه پایداری و ماندگاری دولت مرکزی سوریه قطعی شده و ترکیه می بایست از هدف اولیه ای که بخاطر آن وارد جنگ سوریه شده بود خداحافظی کند و به دفع خطراتی که بر اثر این بحران شکل گرفته بیاندیشد.

در این بین نزدیکی اردوغان به روسیه و محور مقاومت بدون شک گروه های تروریستی را نیز نسبت به اهداف او بسیار بدبین کرده و احتمال اینکه گروههای تکفیری اعم از فتح الشام و داعش به اقدامات انتقام جویانه بیشتری (همانند آنچه که در جریان ترور سفیر روسیه در آنکارا روی داد)دست بزنند وجود دارد.

همه این شرایط موجب شده که ترکیه در وضعیت بسیار خطرناکی قرار بگیرد و احتمال سرایت ناآرامی ها به آن افزایش یابد. در حال حاضر صنعت گردشگری ترکیه با چالش مواجه شده و میزان درآمد ناشی از صنعت گردشگری در سال ۲۰۱۶ نسبت به سال قبل ۴۰ درصد کاهش یافته و معجزه اقتصادی اردوغان در حال از بین رفتن و نابودی است.

بهترین تحلیل درباره سیاست ترکیه در قبال داعش را سید حسن نصرالله ارائه داده است. دبیر کل حزب الله روز جمعه در گفت و گو با دانشجویان لبنانی گفت: جهانیان می دانند که هیچ کس مانند ترکیه از داعش حمایت نکرد. دربارۀ نقش ترکیه در کمک به ورود داعش به عراق و سوریه بحثی نیست و این کشور امروز در آتش تکفیری ها می سوزد. ترکیه هنوز از حمایت از داعش درس نگرفته و در حالی که در سوریه با آنها می جنگد در موصل حمایتشان می کند. ترکیه باید موضعی قاطعانه در برابر داعش اتخاذ کند و از سیاست دوگانه در قبال آن دست بردارد.


کد مطلب: 427691

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcgyu9tqak9x34.rpra.html?427691

الف
  http://alef.ir