طرف های مذاکره کننده با ایران در گروه 1+5 بانک ها را به معامله با ایران تشویق کردند

بخش خبری الف، 31 اردیبهشت 95

31 ارديبهشت 1395 ساعت 14:01


طرف های مذاکره کننده با ایران در گروه ۱+۵ روز پنجشنبه در نشستی در شهر بروکسل بلژیک از بانک ها و موسسات مالی خواسته اند از انجام معاملات مشروع با ایران پرهیز نکنند.

در این دیدار که با حضور جان کری، فیلیپ هاموند، فرانک والتر اشتاین مایر، ژان مارک آیرو به همراه فدریکا موگرینی برگزار شد، آنان در مورد اجرای طرح جامع اقدام مشترک و موضوعات مرتبط با پرونده هسته ای ایران و لغو تحریم ها تبادل نظر کردند.

در این دیدار همه طرف‌ها با صدور بیانیه ای خواستار پایبند ماندن به مفاد توافق هسته‌ای و اجرای برجام شدند.

در این بیانیه آمده است: تحت طرح جامع اقدام مشترک (JCPOA)، اتحادیه اروپا و ایالات متحده تحریم های اقتصادی و مالی خود را در ارتباط با موضوع هسته ای ایران در ازای محدودیت فعالیت‌های هسته ای این کشور برداشته اند. تعهد به لغو تحریم ها در روز اجرای برجام یعنی ۱۶ ژانویه، ۲۰۱۶ انجام شد و در نتیجه، در زمان حاضر فرصت های اقتصادی گسترده ای برای شرکت ها و مؤسسات مالی در اروپا و سراسر جهان برای کسب و کار در ایران وجود دارد.

وزرای خارجه ۱+۵ و موگرینی در این بیانیه گفته اند: تا زمانی که شرکت ها و مؤسسات مالی بین المللی برای تعامل با ایران تمام قوانین را دنبال کنند ما سد راه فعالیت های کسب و کار آنها با این کشور ها نخواهیم شد. در برجام، تمام طرفین متعهد شدند تا هر گامی را برای اطمینان به دسترسی ایران در زمینه های تجارت، تکنولوژی، مالی و انرژی بردارند.

وزرای خارجه آمریکا، آلمان، بریتانیا، فرانسه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه مشترکی که پنجشنبه شب منتشر شد نوشتند:‌ "ما سر راه کسب و کار مجاز با ایران نایستاده ایم. و سر راه شرکت های بین المللی یا موسسات مالی که با ایران تعامل دارند، تا وقتی از قوانین پیروی می کنند، نخواهیم ایستاد."

براساس توافقی که تابستان گذشته میان ایران و قدرت ها امضا و از ماه ژانویه سال جاری به اجرا گذاشته شد، تحریم های مربوط به برنامه اتمی ایران لغو شده است. با این حال بخش های دیگری از تحریم ها که به مسائلی غیر از برنامه اتمی مربوط می شود به قوت خود باقی است.

ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی ایران، روز پنجشنبه در کنفرانسی در لندن تازه ترین مقام ایرانی بود که نسبت به مشکلات کشورش در مورد انجام آزادانه معاملات شکایت کرد.

او در کنفرانس "یورومانی" گفت تحریم‌های باقی‌مانده، قواعد دست و پاگیر در غرب و نبود امکان معامله با دلار باعث ایجاد مانع در تجارت با ایران شده است.

دیوید لیپتون، معاون اول صندوق بین المللی پول، هم روز سه شنبه در دیداری با آقای سیف در تهران اشاره کرد که ایران در ارتباط با آنچه ادعا می شود حمایت گذشته از تروریسم و نقض حقوق بشر است همچنان با تحریم های آمریکا مواجه است که این کشور را از بخش مهمی از نظام مالی جهان محروم می کند و باعث پرهیز شرکت های غربی از سرمایه گذاری در ایران می شود.

بانک های اروپایی که اغلب در خاک آمریکا شعبه دارند در ازسرگیری معاملات با ایران با احتیاط زیاد عمل کرده اند.

با این حال در بیانیه تازه قدرت های غربی آمده است:‌ "منافع اروپایی ها و سایر شرکت های جهانی در ایران بالاست. و به نفع ما و به نفع جامعه جهانی است که از موثر بودن برجام برای همه طرف ها اطمینان حاصل شود؛‌ از جمله از طریق فایده رساندن به مردم ایران."

جان کری وزیر خارجه آمریکا برای شرکت در نشست وزرای ناتو به بروکسل رفته است.

در این بیانیه آمده است:‌ "ما متوجهیم که شرکت ها ممکن است سوالاتی درباره تحریم های مشخص یا نگرانی هایی درباره انجام معامله با ایران داشته باشند. و آماده ایم از این سوالات به سرعت رفع ابهام کنیم."

آنها شرکت های خارجی را ترغیب کردند برای یافتن پاسخ سوال‌هایشان به دولت های این چهار کشور مراجعه کنند.

مقام های آمریکایی از جمله آقای کری در هفته های اخیر در چند مورد بانک ها و موسسات مالی را به همکاری با ایران ترغیب کرده اند.

جان کری روز پنجشنبه هفته پیش در دیداری با نمایندگان بانک‌های اروپایی در لندن اطمینان داد که آنها به خاطر تسهیل معاملات مشروع با ایران تنبیه نخواهند شد.

فیلیپ هموند، وزیر خارجه بریتانیا، هم در همان نشست گفت که اگر قدرت های جهانی می خواهند از هدف خود برای عادی سازی روابط با ایران اطمینان حاصل کنند و به انزوای بین المللی این کشور پایان دهند، باید بانک ها را قانع کنند که سرمایه گذاری در ایران بی خطر است.

او گفت:‌ "این اولین مانع در مسیر مسابقه است، اگر اینجا زمین بخوریم دیگر هرگز شانس نشان دادن همه فوایدی که می تواند از این توافق (برجام) نشات گیرد را نخواهیم داشت؛‌ توافقی که آن همه وقت و انرژی برد."

ایران امکان استفاده از دلار آمریکا برای مبادلات تجاری را ندارد و نظام مالی آمریکا به روی این کشور بسته است و به همین دلیل ایران نمی‌تواند دارایی‌های آزاد شده در چارچوب برجام را به ارزهای معتبری مانند دلار مبادله یا وارد کشور کند.

قدرت های غربی در بیانیه روز پنجشنبه اشاره کردند که آمریکا و کشورهای اروپایی "مشغول تلاش برای یافتن بخش هایی هستند که می توان در آنها با ایران همکاری کرد، از جمله استفاده از اعتبار صادراتی برای تسهیل تجارت، تامین مالی پروژه ها و سرمایه گذاری در ایران."

در این بیانیه همچنین اشاره شد که شرکت های خارجی شاید با تغییر رفتار دولت ایران ترغیب به فعالیت در این کشور شوند.


کد مطلب: 354927

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchiknxq23nmwd.tft2.html?354927

الف
  http://alef.ir