طوفان جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری و کنگره/ پیامدهای یکدست شدن قدرت در آمریکا

بخش بین الملل الف،۲۰ آبان ۹۵

20 آبان 1395 ساعت 9:36


در جریان انتخابات عمومی 18 آبان آمریکا، علاوه بر انتخاب رئیس جمهوری چهل و پنجم، اعضای مجالس سنا، نمایندگان کنگره و فرمانداران ايالت ها نیز انتخاب شدند كه جمهوري خواهان حائز اكثريت آرا شدند. از اين رو در حال حاضر جمهوریخواهان با پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و با حفظ اکثریت در کنگره، دو قوه مقننه و مجریه را به قبضه خود درآورده اند.
جمهوریخواهان توانستند در این انتخابات 51 کرسی از 100 کرسی سنا را به خود اختصاص دهند و در مجلس نمایندگان نیز 235 جمهوریخواه در برابر 189 دمکرات اکثریت را برای حزب خود حفظ نمایند. رئیس مجلس نمایندگان در حال‌حاضر پل رایان است که وی توانسته است مجددا کرسی خود را در رقابت با رایان سولن، از حزب دموکرات حفظ کند. همچنین در این مجلس افراد شاخص دیگری از این حزب همچون مارکو روبیو توانست کرسی خود را حفظ کند. مجلس نمایندگان می‌تواند قوانین فدرال کل ایالات‌متحده را به تصویب برساند و در مورد لوایح دولتی تصمیم‌گیری کند.
در انتخابات فرمانداران نیز این برتری از آن جمهوری‌خواهان بود و آنها توانستند نتیجه‌ای چشمگیر در برابر رقیب خود به‌دست آورند. در انتخابات فرمانداران حزب جمهوری‌خواه توانست 33 فرمانداری را به‌دست آورد و دموکرات‌ها تنها 14 فرمانداری را به‌دست آوردند. دموکرات‌ها در این روز 3 فرمانداری را از دست دادند، در مقابل جمهوری‌خواهان جایگزین آنها شدند.
گفتني است اگر حزب رئیس جمهور آینده آمریکا کنترل هیچ یک از این مجالس سنا و نمايندگان را در دست نداشته باشد، اجرای برنامه های سیاسی و اصلاحات مدنظر او تقریبا غیرممکن خواهد بود. در بخشی از دوره ریاست جمهوری باراک اوباما  کنترل کنگره آمریکا به دست رقبای جمهوری خواه وی افتاد و همین مسئله موجب شد که رئیس جمهور آمریکا در اجرای تصمیمات و برنامه های خود بیش از پیش با مخالفت و مانع تراشی جمهوری خواهان موجه شود و در نتیجه بیشتر از حق وتو خود در مقابله با رقبا استفاده کند.
اگر موضع گیری های ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی ملاک ارزیابی قرار گیرد احتمال تنش و شکاف در صفوف جمهوری خواهان وجود دارد. در واقع عده ای معتقد هستند برنده دیروز در انتخابات آمریکا نه حزب جمهوری خواه بلکه شخص دونالد ترامپ بود که علی رغم همه مخالفت و توهین هایی که علاوه بر دموکرات ها از سوی هم حزبی ها به او وارد شد مورد توجه مردم قرار گرفت. از این رو احتمال دارد برخی از اختلاف ها میان ترامپ در زمینه سیاست خارجی و برنامه های اجتماعی با حزب جمهوریخواه و به خصوص نو محافظه کاران از یک سو و حمایت برخی از جمهوریخواهان از هیلاری کلینتون رقیب دموکرات وی در انتخابات ریاست جمهوری  از سوی دیگر، زمینه ساز برخی از اختلافات جناح های سیاسی این کشور در آینده شود.
 اما سخنرانی دیروز ترامپ و حذف یکی از سخنرانی های ترامپ که بعد از وقوع حملات تروریستی نوامبر سال 2015 در پاریس ايراد شده بود و در آن ترامپ خواستار منع ورود تمامی مسلمان‌ها به خاک آمریکا شده بود نشان دهنده این است که نامزد جنجالی احتمالا در پی تعمیق شکاف با هم حزبی های خود نمی باشد. به این موضوع می بایست احتمال کوتاه آمدن و همراه شدن بیشتر جمهوری خواهان بعد از پیروزی در انتخابات و شکست هیلاری کلینتون را نیز افزود. از این رو احتمالاً در ادامه همگرایی بیشتری در پیشبرد برنامه های ترامپ و جمهوریخواهان بوجود خواهد آمد که بدون شک این امر به انزوای دموکرات ها در ساختار قدرت منجر خواهد شد.


کد مطلب: 412355

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchminkm23nzxd.tft2.html?412355

الف
  http://alef.ir