قانون سربازی اجباری از عمل تا عطف ماسبق

بخش تعاملی الف - ادریس پویا

26 خرداد 1393 ساعت 12:42

اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.


همواره مسئولان نظامی بر پا برجا بودن قانون سربازی اجباری تاکید دارند و سعی می کنند از این قانون اجباری که در زمان طاغوت تصویب شده است حمایت کنند.

مسئولان ما همیشه یک طرف قانون سربازی اجباری را که به نفع خود است را می بینند و صحیح اجرا می کنند. در حالی که در قانون نظام وظیفه ماده ۴۹ بیان می کند، حقوق سربازان وظیفه حداقل ۶۰ درصد و حداکثر نود ۹۰ درصد حداقل حقوق کارکنان نیروهای مسلح مبتنی بر قانون مدیریت خدمات کشوری است. که با توجه به تحصیلات و درجات آنان توسط ستاد کل تهیه می شود. و به تصویب فرماندهی کل می رسد.

بوجه نهاد های نظامی در سال ۹۳ نیز افزایش داشته است. در ادامه جدول مقایسه بودجه ارائه شده توسط دولت در سال ۹۳ و مقایسه آن با بودجه سال ۹۲ آمده است.


خوب مسئولان مربوطه در مصاحبه ها همیشه توصیه می کنند که مشمولان به قوانین سربازی احترام بگذارند باید از این مسئولان پرسید. چرا مسئولان قانون را کامل اجرا نمی کنند؟

با توجه به اینکه دولت و مجلس مسئول اجرای قانون است چرا پیگیر اجرای صحیح قوانین سربازی اجباری مربوط به حقوق و مزایایی سربازان نمی شوند؟

در سال ۱۳۸۰ با ملغی شدن قانون فروش سربازی عملا فرصت خرید سربازی از متولدین سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۱ گرفته شد. در حالی که متولدین این سال ها امکان خرید سربازی را داشتند. و به دلیل فقر مالی و یا به خاطر مبادرت به تحصیل امکان خرید سربازی را از دست دادند. حال با گذشت. ۱۳ سال از آن موقع افرادی که دارای غیبت بوده اند. یعنی یک مرد متولد ۱۳۵۵ با ۳۸ سال سن هنوز در محرومیت اجتماعی زندگی می کنند. در حالی که امکان خرید سربازی را داشتند و به خاطر عطف به ماسبق شدن قانون توسط بعضی ها زندگی و آینده خیلی از جوانان کشور نابود شد.

بعضی از قوانین زمان طاغوت مانند محرومیت تحصیلی به خاطر غیبت از سربازی تا ۵۰ سالگی اعمال می شود. در حالی که پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله است كه فرمود: زگهواره تا گور دانش بجوی، امام علي(ع): هيچ گنجي سودمندتر از دانش نيست. این در حالی است که در کشور اسلامی ما ۲۰ میلیون کم سواد و بی سواد داریم که یکی از دلایل آن محرومیت از حق تحصیل به دلیل غیبت سربازی است.

اگر سه میلیون مشمول غایب داشته باشیم یعنی سه میلیون از جمعیت جوان و میانسال ما در محرومیت اجتماعی زندگی می کنند. بعد مسئولان دنبال افزایش جمعیت هستند. اول قدر داشته هایتان را بدانید و از آنها استفاده کنید سپس به فکر افزایش جمعیت باشید. حداقل از این ۳ میلیون نفر نصف آن ها مجرد هستند و به خاطر محرومیت های اجتماعی حاضر به ازدواج نیستند. یا آن دسته هم که ازدواج کرده اند . حاضر نیستند بچه دار شوند.

مسئولان اکثرا دغدغه رفت و آمد خارج نشینان (فرزندان و وابستگان سران، و آقازاده ها و قشر ثروتمند جامعه هستند)

ولی توجهی به وضع مشمول ۳۸ ساله غایب با زن و بچه را ندارد و با ابن تفکر تبلیغ بچه دار شدن هم می کنند.

یک مثال ساده در مورد دید مسئولان در مورد سربازی اجباری، در سال های قبل رئیس سازمان وظیفه عمومی سردار کارگر بوده که مشمولین غایب سن و سال دار ایشان را خوب می شناسند.

در همان سال ها از سردار کارگر عزیز پرسیده شد که آیا فرزند شما سربازی رفته است و ایشان اظهار داشتند که معاف شده است و بعد هم گفتند که ایشان قانونی معاف شده است مثل سایرین که مشمول معافیت های موجود در قانون می شوند. در حالی که در مصاحبه ها برای مثال اعلام می نمایند که "سربازي تمرين زندگي است"

حال آیا سربازی برای فرزند آن مردم فقط تمرین زندگی است، فرزند ایشان نیاز به تمرین زندگی نداشته است، اگر این قدر خوب است چرا فرزندشان را بجای استفاده از معافیت تشویق به انجام خدمت وظیفه نکردند؟ بفرمایید مرگ خوبه ولی برای همسایه؟

دوستان نظامی که مصاحبه می کند و طرح و برنامه و ... که مبادا به درخت تنومند سربازی اجباری آسیبی وارد شود. همانند. اظهار نظرهای چون "سربازی مقدمه کمال است" یا "سربازی اجباری بوده و باید باشد" یا "سربازی اجباری امری مقدس است" یا ...

مسئولانی که بر مفید بودن سربازی اجباری تاکید دارند اعلام کنند که آیا فرزندشان به سربازی اجباری رفته است؟

مسئولان ما همواره بر جهانی کردن قیمت ها مثلا قیمت بنزین تاکید دارند. در حالی که در اکثر کشورهای دنیا سربازی اجباری نیست. چرا حاضر نیستند در این مورد خود را با کشورهای جهان مقایسه کنند؟ و فقط دنبال نیروی مجانی هستند؟

نگاهی به مشکلات و معضلات خدمت سربازی اجباری:
۱- احساس فقر و تنگدستی به علت نبود درآمد کافی
۲- تاخیر افتادن زمان ورود جوانان به بازار کار
۳- تاثیر اقتصادی منفی بر مشمولان و خانواده ها
۴- عدم تحلیل هزینه های سربازی و بودجه خدمت نظام وظیفه
۵- طولانی بودن غیر منطقی زمان خدمت در زمان صلح
۶- وجود فرهنگ پارتی بازی و برخورد غیر برابر با مشمولان
۷- تفاوت معنادار بین یگان ها و محیط های به کارگیری سربازان
۸- مشکلات تغذیه و بهداشتی سربازان در پادگانها
۹- انگیزه ضعیف خدمتی برای سربازان و خانواده ها
۱۰- پایین بودن منزلت اجتماعی سربازان در جامعه
۱۱- تاخیر در زمان ازدواج و زمینه پیدایش آسیب های روانی و اجتماعی
۱۲- گسترش فساد اجتماعی و راهکارهای دروغین معافیت گیری

مزایایی ارتش حرفه ای:
یک. افزایش کارایی نیروهای مسلح؛ یک گروه کوچک، حرفه‌ای و آموزش دیده از تعداد بی‌شمار سربازان وظیفه کم آموزش دیده کارا‌تر هستند. به خصوص آنکه امروزه شیوه جنگ‌ها تغییر کرده و فزونی نفرات عامل موثری در برتری نظامی نیست. یک مرد جنگی به از صد هزار.

دو. افزایش تخصص گرایی نیروهای مسلح: مدت زمان اندک خدمت سربازی امکان تخصصی شدن نیروهای نظامی را به حداقل کاهش می‌دهد اما ارتش حرفه‌ای بر تخصصی شدن و حرفه‌ای شدن نیروهای نظامی استوار است.

سه. انگیزه بالا: به علت آنکه سربازان در ارتش حرفه‌ای داوطلبانه آمده و حقوق کافی دریافت می‌کنند، دارای انگیزه بالایی هستند که با سربازان وظیفه به هیچ وجه قابل مقایسه نیست.

چهار. استفاده از فن آوری‌های نوین و پیشرفته: به دلیل آنکه در سیستم سربازی اجباری، سربازان زیاد و فراوانی در اختیار است، میزان استفاده از فن آوری‌های نوین در قیاس با ارتش حرفه‌ای کم و توسعه آن نیز آهنگی کند دارد.

پنج. کاهش هزینه‌های اقتصادی: درست است که سربازان وظیفه در مقایسه با سربازان حرفه‌ای حقوق بسیار اندکی دریافت می‌کنند اما با توجه به تعداد بی‌شمارشان و از سوی دیگر هزینه‌های هنگفت صورت گرفته در سازمان وظیفه عمومی و... برای شناسایی، اعزام و یا معافیت مشمولین و نهایتا تعقیب فراریان و.... هزینه‌های سربازی وظیفه هم کم نیست. حال اگر ضریب کارآمدی این دو را در نظر بگیریم بی‌تردید هزینه‌های سربازی وظیفه بیشتر خواهد شد.

شش. نداشتن معایب سربازی وظیفه: یک ارتش حرفه‌ای از بسیاری از این معایب سربازی اختیاری مبرا است: ایجاد دشواری در مسیر ازدواج جوانان (که ره گیری تاثیر آن در کاهش جمعیت کار دشواری نیست)، صعب نمودن و دیر وارد شدن جوانان به بازار کار، سپری شدن نزدیک به ۲ سال عمر جوانان در مسیری مخالف خواست آنان، برخی مشکلات مشاهده شده در پادگان‌ها، دوری از خانواده، اضطراب‌ها و ناآرامی‌های روانی و...


کد مطلب: 230826

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdciruarqt1apv2.cbct.html?230826

الف
  http://alef.ir