نظر منتشر شده
۳۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 435074
سه لكه سياه
محمد كاظم انبارلويي، 26 دی 95
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۵ ساعت ۰۶:۰۰
انقلاب اسلامي ايران در آستانه چهل سالگي و در اوج بلوغ علمي و عملي خود است. كساني كه اهل بصيرت هستند و از داخل و خارج به اين انقلاب نگاه مي‌كنند، نيك مي‌دانند كه قدرت، عزت و عظمت انقلاب روزافزون است و علي‌رغم فراز و فرودها طي چهار دهه گذشته، هميشه حركت رو به رشد و به جلو داشته و توانايي‌هاي آن در ابعاد گوناگون روز به روز در حال افزايش است.

انقلاب اسلامي جاذبه‌هاي چشمگير و حيرت‌انگيز خود را در تئوري و عمل حفظ كرده و ميليون‌ها انسان را در جهان در حوزه جاذبه خود نگه داشته است. بنيان‌هاي آن در داخل و خارج هر روز نيرومند‌تر مي‌شود.

انقلاب يك جنگ سخت 8 ساله همراه با دو نبرد پيچيده و نرم را پشت سر گذاشته است. امنيت و اقتدار ملي طي اين دوران قوام يافته و ميليون‌ها جوان در داخل و خارج حاضرند براي بقاء و استمرار راه انقلاب حتي جان خود را فدا كنند.

ما امروز با تصويري پاك، سفيد و زيبا از انقلاب روبه‌روييم. اين تصوير مديون فداكاري و جان‌نثاري و پاكبازي رهبري و رهبران جامعه اعم از مراجع عاليقدر، نخبگان برجسته، جريان اصيل روشنفكري ديني، علماي رباني و مردم فداكار ايران است.
***
متاسفانه سه لكه سياه بر دامن سپيد انقلاب اسلامي ديده مي‌شود كه پاكي و زيبايي آن را مخدوش مي‌كند؛
1- فقر
2- فساد
3- تبعيض

امروز انقلاب اسلامي از سياهي فقر، زشتي تبعيض و ناپاكي فساد رنج مي‌برد. عدد و رقم و آمارهايي كه ارائه مي‌شود، دل هر انقلابي را خالي و خاطر هر دوستدار انقلاب را مي‌آزارد.

اين روزها هر نخبه‌اي با خود مي‌انديشد كشوري كه سالانه نزديك به هزار ميليارد دلار توليد ناخالص ملي دارد، نبايد از فقر رنج ببرد. كشوري كه مردمانش روزي خود را با هم در انقلاب تقسيم كردند تا شاه را سرنگون كنند و جنگ را اداره كنند، نبايد دچار فساد و تبعيض باشد.

فقر خيلي بد است و كم‌ آن هم زياد است. امروز فقر در جامعه ما فراگير نيست. با مكانيزم‌هاي حقوقي در تنظيم توزيع ثروت مي‌توان آن را از دامن پاك انقلاب و كشور پاك كرد.

مشكل كجاست؟ قانون اساسي ما بهترين راه‌ حل‌ها را در 15 اصل به ويژه اصول 3 و 43 قانون اساسي براي مبارزه با فقر دارد. قوانين عادي منبعث از اصول قانون اساسي راهكارهاي آن را نشان داده است. ابلاغ سياست‌هاي كلي مقام معظم رهبري در حوزه اقتصاد، نقشه‌راه مبارزه با فقر و رسيدن به رونق كسب و كار را به خوبي تبيين كرده است. پس مشكل را كجا بايد ديد؟!

به نظر مي‌رسد دولت در تدوين مدل رياضي و طراحي عملياتي اصول قانون اساسي در حوزه حقوق اقتصادي مردم و نيز عملياتي كردن سياست‌هاي ابلاغي مقام معظم رهبري، مشكل دارد. اين مشكل كجا خود را نشان مي‌دهد؟ پاسخ به اين سوال، حياتي و روشن است؛ در تدوين «برنامه» و «بودجه»!

دولت فاقد برنامه و دولت با برنامه، ولي غفلت در اجراي آن يكي است. بودجه نمادي از مدل رياضي عمل به اهداف و برنامه‌هاست و برنامه مالي يكساله دولت را وفق ماده يك قانون محاسبات عمومي نشان مي‌دهد.
دولت در عمل، نه به برنامه خود عمل مي‌كند نه به بودجه خود. گزارش نهادهاي نظارتي به ويژه ديوان محاسبات حكايتگر اين فاجعه است. با اين توصيف ما چگونه قادر خواهيم بود گرد و خاك فقر را از چهره نظام پاك كنيم؟

صبح روزي كه آيت‌الله هاشمي رفسنجاني به ملكوت اعلي پيوستند، با نشاط و متمركز در نشستي در مجمع تشخيص مصلحت همين معنا را پي گيري مي‌كردند كه اجرا در دولت چه قدر انطباق با ابلاغ سياست‌هاي كلي مقام معظم رهبري دارد؟ ایشان در مجمع، رياست همين كميسيون را بر عهده داشتند. اميد است رئيس بعدي مجمع روي اين امر مهم متمركز شود كه اشكال در عدم اجرا و بيراهه رفتن دولت در اقدام و عمل چيست؟

***
با بنيان‌هاي نيرومندي كه در زيرساخت‌هاي اقتصادي كشور طي چهار دهه گذشته سامان يافته است، با نيروي انساني هوشمند، فعال و انقلابي‌اي كه داريم، با منابع عظيم روي زميني و زيرزميني، با وجود دو دريا در شمال و جنوب و تنوع آب و هوايي در ايران به وسعت يك ميليون و ششصد و چهل و هشت هزار كيلومترمربع مي‌توان به راحتي 300 ميليون نفر را غذا داد. چه طور ما نمي‌توانيم 80  ميليون جمعيت را پاسخگو باشيم؟!

بساط فقر، با مديريت جهادي در حوزه عمل و اقدام به ويژه در اجراي سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي به سرعت از فضاي سرزمين ما رخت برمي‌بندد، فقط قدري همت مي‌خواهد.

مسئول اصلي در مبارزه با فساد، نهادهاي نظارتي در سه قوه هستند. عدم كارآمدي آنها انگشت اتهام را به سويشان هدايت مي‌كند. زخم حقوق‌هاي نجومي، اختلاس و رشوه در دواير دولتي، بي‌‌حساب و كتابي بانك‌ها و بنگاه‌هاي دولتي و خصوصي و... را با نظارت «صحيح»، «دقيق» و «برخط» مي‌توان اصلاح كرد. فساد در كشور، سيستمي و همه‌گير نيست. مفسدين اقتصادي براي رد گم كردن خود مبلّغ و مروّج اين توهّم هستند!

اساسا برخورد با فساد در هر نظام بيشتر از اينكه «اعلامي» باشد، «اعمالي» است.

چين با رشد محيرالعقول اقتصادي، سالانه 80  هزار نفر را به جرم فساد اقتصادي اعدام مي‌كند و اين اعدام‌ها در همه سطوح اجرايي چه در حوزه دولت و چه در حوزه بخش خصوصي، بي رحمانه اعمال مي‌شود.
مبارزه با فساد موجب رشد اقتصادي است و هيچ مانعي بر سر راه رونق كسب و كار نيست. يكي از تجار بزرگ ايراني كه به چين رفت و آمد مي‌كرد، مي‌گفت هر وقت چين مي‌رفتم، با يك مقام بالاي دولت چين ملاقات مي‌كردم. يك سال كه رفتم، سراغ او را گرفتم.‌ آهسته كسي در زير گوشم گفت: «او در اين دنيا نيست. سراغ او را نگيريد. به جرم فساد اعدام شده است.»

دولت، مجلس و قوه قضائيه با نهادهاي نيرومند نظارتي همچون سازمان حسابرسي، ديوان محاسبات و سازمان بازرسي كل كشور بايد پاسخگوي مردم و رهبري در امر مبارزه فساد باشند و كارآمدي خود را در آستانه چهل‌سالگي انقلاب بايد نشان دهند.

در حوزه رفع تبعيض‌هاي ناروا ما اصل سوم قانون اساسي به ويژه بند 9 اين اصل را داريم. دولت بايد به آن پايبند باشد. حقوق‌هاي نجومي مصداق تبعيض نارواست. البته دولت حركت خود را در اين باره اصلاح كرد و برگشت به قانون خدمات كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت.

در حوزه آسيب‌هاي اجتماعي خوشبختانه حركت‌هاي بسيار اساسي و جدي‌اي دارد زير پوست كلانشهرها بي‌سر و صدا صورت مي‌گيرد تا چهره فقر و آسيب‌هاي اجتماعي را بزدايند. شهرداري‌ها و دستگاه‌هاي دولتي دارند عمل مي‌كنند و اين حركت را مقام معظم رهبري مديريت و نظارت مي‌فرمايند و دستاوردهاي خوبي هم داشته است. اين حركت را مي‌توان مصداق اجراي سياست اعمالي نه اعلامي دانست.

البته دولت بايد قدري به كارها و اقدامات خود سرعت دهد و مسئوليت‌پذير باشد. كميته امداد، بهزيستي و خيريه‌ها و نهضتي كه در ميان مردم شكل گرفته، براي كمك به همنوع، ان‌شاءالله لكه فقر و تبعيض را از دامن انقلاب پاك مي‌كند.

براي انقلابي كه پنجه در پنجه قدرت‌هاي بزرگ انداخته است،‌ براي انقلابي كه رژيم صهيونيستي را در منطقه زمينگير كرده است، براي انقلابي كه آوازه آن در كوچه كوچه و خيابان به خيابان جهان اسلام در 5 قاره به گوش مي‌رسد، پاك كردن سه لكه سياه فقر و فساد و تبعيض از دامن خود، كاري دشوار نيست.

به فضل الهي و همت مردان و زنان ايران و جوانان پرشور و باانگيزه، چهره كشور در افق 1400 صاف و شفاف و به دور از هر پليدي و پلشتي خواهد شد. اين هدف خيلي دور از دسترس نيست.
 
 
کلمات کلیدی : فقر، فساد، تبعیض
 
سیدعلی حجازی
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۷:۲۹:۱۸
با سلام
خسته نباشید
قلم و قدم و فریادتان در راه اسلام وانقلاب و محرومان مستدام
باشد به لطف خدا دیگران هم این مهم را دریافته و همه با هم در این راه بکوشیم
نکته مهم در ایران اسلامی و اسلام اصل فرا شخصی ناشی از خداترسی (امر به معروف و نهی از منکرهست که نه در چین که در هیچ کچای دنیای سکولار وجود ندارد ) که این مهم باید و بایستی در رابطه با کسانی که خود و یا اقوامشان دستی نامشروع بر رانت و حرص و ولعی نامیمون در ثروت و ---- دارند و چشم دلشان درابطه با سود ستایی دنیا کام مشرکانه است وادارکنیم که دست وپای حود را جمع کرده وازدیدن فقر و بی عدالتی که عمده ترین منشاء فساد است بپرهیزند (4117222) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۷:۳۲:۱۲
خب این 3 لکه چرا وجود داره؟ چرا جوانان بیکار هستند چرا چوانان نمیتوانند مسکن داشته باشند؟ به نظر شما الان زندگی و وضع مردم بهتره ..... (4117225) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۲:۵۱:۲۶
فقر و فساد و تبعیض سه "لکه" بر دامن نیستند بلکه مشکلاتی اساسی با عواقب ویرانگراند. (4117785) (alef-11)
 
احمد
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۷:۴۵:۲۷
- فقر
2- فساد
3- تبعيض (4117237) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۷:۴۶:۱۴
4- اعتیاد
5- بیکاری
6- غمزدگی
7- بی اعتمادی
8- نابودی محیط زیست
9- اسراف
10 - وجه منفی در بیشتر جهان

این هم چندتای دیگر (4117239) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۰:۰۴:۵۴
اینها همه ریشه در همان سه مورد دارد (4117482) (alef-11)
 
مهندس
United States
۱۳۹۵-۱۰-۲۸ ۲۰:۳۶:۵۰
11- چاپلوسی را هم اضافه کنید. (4122602) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۷:۵۹:۰۸
به " فقر،فساد و تبعیض"که دیگه نمیشه گفت "لکه"!
عمق فاجعه از بس زیاد هست باید کلمه دیگری براش پیدا کرد.
ثانیاً به نظرم در کشوری که همین سه لکه باشه چیزی برای دفاع نیست. (4117257) (alef-11)
 
حبیب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۱:۴۲:۵۶
گل گفتی، حکایت اون کسی هست که از طبقه بیستم ساختمون با صورت افتاده روی آسفالت خیابون ، بعد یکی اومده بالای سرش و میگه خدا رحم به چشماش کرد. (4117655) (alef-11)
 
صمصام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۱۳:۲۸
يكي از تجار بزرگ ايراني كه به چين رفت و آمد مي‌كرد، مي‌گفت هر وقت چين مي‌رفتم، با يك مقام بالاي دولت چين ملاقات مي‌كردم. يك سال كه رفتم، سراغ او را گرفتم.‌ آهسته كسي در زير گوشم گفت: «او در اين دنيا نيست. سراغ او را نگيريد. به جرم فساد اعدام شده است...
انجا چین است و متخلف در هر پایه ومقامی متهم و محکوم است به جزاء... (4117286) (alef-11)
 
وطن دوست
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۱۴:۱۴
دوباره مقاله ای پر از شعار- وقتی کسانی در مجلس نشسته اند که توانایی وضع قانون خوب و جامع را ندارند سرنوشت ما جز پانزده میلیون پرونده قضایی و فساد دامن گیر نیست لطفا حقیقت را چاپ کنید. (4117287) (alef-11)
 
فارسانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۳۱:۵۲
بساط فقر با مدیریت جهادی احمدی نژاد هم برچیده نشد شماکل سیستم راببین فقط دولت مقصر نیست وقتی مملکت ما سر وسامان پیدا خواهد کرد که 1- مجلسی قانون گذار داشته باشیم که از نخبگان کشور باشد نه از .....ن مملکت 2-جلوی قاچاق کالا گرفته شود با جدیت 3-بانکها قوه محرکه تولید باشند نه دلال اقتصادی4-بهره وری کار جامعه بالا برده شود 5- کشور ثبات سیاسی داشته باشدو.... (4117309) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۳۲:۲۰
خود شما الفي ها چرا پيش قدم نمي شويد و حساب اعلام كنيد هر هفته براي يك نفر مثل همين عكس كه منتشر كرديد و از پتانسيلتان براي اين يتيمان استفاده كنيد اگه به اميد دولت باشيم اينا تبهكار ميشن و يقمون رو ميگيرن خودمون بايد آستينا رو بالا بزنيم شايد مسئولان خجالت بكشند . (4117310) (alef-11)
 
پرتو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۱:۱۸:۴۲
چرا به امید دولت ؟ این همه کمیته و سازمان و .........بودجه دارن. (4117615) (alef-11)
 
بهزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۳۵:۰۸
این مهم زمانی حاصل می شود که تصمیم بگیریم از توهم دور شده و با واقعیات روبرو شویم. (4117315) (alef-11)
 
Australia
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۴۱:۴۷
بسیار عالی... طبق معمول همیشه شعار و حرف و ارائه راهکارهای کلی که به عقل هر بچه ای هم میرسند.... موفق باشید.... (4117328) (alef-11)
 
Australia
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۴۸:۵۱
جناب نویسنده... کمی دیر به هوش آمده اید... این سیستمی که در اوج بلوغ علمی و عملی خود است و چشم ملیونها نفر بهش دوخته شده در تامین هوای سالم برای تنفس مردمش مانده .... فقط سه لکه سیاه؟؟؟ (4117347) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۵۲:۴۸
بلوغ علمی؟ منظور مقالات کپی ....که منجر به آبروریزی نزد جن و انس شد بلوغ عملی منظور جوانهای عمله سر چهار راه ها است یا معتاد هایی که مردم عملی صدا می زنند .دستاوردها را مشخص کنید و از کلی گویی بپرهیزید (4117354) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۱:۳۵:۲۲
متقاضی ورود به مقطع دکترا در رشته ای بودم که در استان محروممون یک نفر بومی نداره، با بهترین سابقه تحصیلی وقتی مدارک رو برای جذب از طریق استعدادهای درخشان فرستادم (تمامی دوره های تحصیلی شاگرد اول بودم و 3 مقاله هم داشتم) طرف از دانشگاه زنگ زده، میگه مقالاتت کمه.
بهش میگم شما طبق قانون باید با من مصاحبه کنید، مگه 3 تا مقاله کمه، مگه بومی بودن در استانی که نیازمنده کمه، شما من رو ببینید که حداقل دلسرد نشم از این مملکت، بازم نپذیرفتم...
همه فارغ التحصیلان مقطع دکترا شدن بومی های پاییتخت یا کلان شهر ها، کافیه طرف بو ببره که لهجه محلی داری، فکر میکنه چوپانی.... (4117638) (alef-11)
 
محمد مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۵۳:۰۵
این سه تا " ف " یعنی فقر ، فساد ، فرق ، یک لکه سیاه نیست اندازه آن از لکه گذشته احتیاج به آدمهای سالم با انگیزه های قوی برای بیرون راندن فساد و فساد کار است (4117355) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۸:۵۹:۲۲
..... فقط فقر، فساد و تبعیض همه جا رو فراگرفته!

دوست عزیز فکر نمی‌کنی این سه تا لکه‌ی ننگ بسیار بنیادین هستند؟ (4117371) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۹:۰۴:۱۹
عنوان مقاله بعدی:
فقر و فساد و تبعیض
. . . . به پا خیز (4117383) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۹:۰۵:۱۲
چیزی که به ذهن من میرسه این هست که هیچ کدام از مسئولین رده بالای کشور اراده و تصمیم جدی یا توان و جرات کافی برای رفع فساد از کشور را ندارند در غیر این صورت تا کنون حرکتی فراگیر و جدی انجام میشد. (4117384) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۹:۳۰:۴۰
(متاسفانه سه نقطه سیاه
فقر
فساد
تبعیض........)
....
میگه سه لکه کوچیک
فساد هرجا باشه نمیگن لکه واویلا میشه اینجا....
یه نمه لکه کوچولو فقر و تبعیض بماند (4117434) (alef-11)
 
ali
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۹:۳۴:۳۸
با سلام در دوره ای بسر می بریم که عمومأ نارسائی ها را مستقیمأ به کلیت نظام تعمیم می دهند هر چند اگر دستگاه یا سازمانی به علت تداخل وظایف یا خلاء قانونی کم کاری یا بی توجهی بنماید با امکانات فضای مجاری به یک معظل اجتماعی تبدیل می شود . پیشنهاد می گردد حسب هزینه بالای نگهداری مراکز گرمخانه ای یا رفاهی موقت دولت پیش بینی لازم را در بودجه انجام و سازمان بهزیستی را مکلف به تجهیز اماکنی از این دست بنماید تا در آرامش در صورت نیاز افراد بی بضاعت یا کم بضاعت البته پاک و بدون اعتیاد که به دلایلی در شهر های بزرگ سرگردان هستند ساماندهی و تعیین و تکلیف شوند فکر نمی کنم این افراد از افراد دارای تمکن مالی که نباید یارانه به آنها تعلق بگیرد باشند بلکه به هر صورت این دسته افراد مشمول حمایت های قانونی به هر شکل هستند هر چند که ممکن است کمی یارانه بیشتر به ایشان تعلق بگیرد که اشکالی هم نباید داشته باشد شاید اگر در روز کار کنند و در شب با کمترین هزینه یا رایگان اسکان داده شوند در دوره ای پس اندازی اندوخته و شرایط برایشان بهتر شود و فسادی هم در کار نباشد البته باید توجه داشت که این مراکز به تنبل خانه تبدیل نشوند . در این صورت چهره شهرها در شب از ساماندهی این مشکل نورانی تر می شود . با تشکر (4117443) (alef-11)
 
علی کریمی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۹:۴۴:۱۲
جناب آقای کاظم انبارلویی

دو بخش نوشتار شما شدیدا در تضاد با همدیگر هستند به طوری که به هیچ عنوان با یکدیگر قابل جمع نیستند. مدیریت بر مبنای واقعیت ها یکی از اصول پذیرفته شده علم مدیریت کلان است. (4117455) (alef-11)
 
م.و
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۹:۵۶:۰۷
كشوري كه سالانه نزديك به هزار ميليارد دلار توليد ناخالص ملي دارد و فقر و تبیض و فساد بر آن چیره شده ، ... (4117468) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۰:۳۶:۱۸
این حرفا رو باید وقتی میزدید که درآمد نفتی سر به فلک کشیده بود! (4117536) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۰:۵۵:۲۴
لطفا چند لکه سفید را هم بشمارید (4117574) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۱:۰۵:۳۳
گسترش فقر و فساد در كشور، ركود اقتصادى و افزايش نااميدي و … در داخل و وضعيت همسايگان، جنگ هاى داخلي در كشورهاى اسلامى،نشان از عمق مشكلات مى كند. غقل سلیم حکم می کند بجای تنزل مشکلات به عملکرد سیستم اجرایی، واقعیات را ببینیم و برای آنها چاره اندیشی کنیم (4117594) (alef-11)
 
ناشناس
Germany
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۱:۰۸:۵۹
بنویسید دولت هانه فقط این دولت (4117606) (alef-11)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۲۳:۴۲:۲۰
اگر مثل چین 50 نفر مفسد اقتصادی زالو سفت رو در ملآ عام اعدام کنه 5ساله چنان پاک و سالم میشه سیستم مالی و اقتصادی کشور که باور کردنی نخواهد بود،باید برای معرفی با دلیل و مدرک محکم و محکمه پسند هر مفسداقتصادی و رشوه بگیر جوایز چشمگیر و نفیس در نظر گرفته بشه از طرف سیستم قضایی و امنیتی و انتظامی و اطلاعاتی،در کوتاهترین زمان ممکن بهترین نتیجه رو خواهیم دید . (4118846) (alef-11)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۷ ۰۸:۰۵:۲۲
کار از لکه گذشته (4119022) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۲۸ ۲۰:۴۳:۳۲
بافسادهای گسترده وگورخوابهاو....روبه پیشرفت است عجبا (4122621) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.