توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 507939
مصائب دوران پسارفراندوم در کردستان عراق
بخش سیاسی الف، 12 شهریور96
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۲ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۴۱
اصرار مسعود بارزاني و برخي مقامات اقليم کردستان براي برگزاري همه پرسي ، آن هم در حالي که مطابق قانون اساسي عراق اين همه پرسي مشروعيت ندارد، نشان از بازي خطرناکي دارد که در پشت پرده آن واشنگتن و تل آويو ايفاي نقش مي کنند. به عبارت بهتر، " همه پرسي"، رمز آشوب در کردستان عراق محسوب مي شود.

در اين خصوص نکاتي وجود دارد که لازم است نسبت به آنها توجه داشته باشيم :نخست اينکه فرض مي کنيم رفراندوم راي بياورد! به راستي در اين صورت دولت مستقل کرد! با چه مصائبي رو به رو خواهد بود؟در اين صورت، کردستان بايد با 4 کشور ترکيه، عراق، سوريه و ايران وارد تقابلي تمام عيار شود. تقابلي که مسلما کردستان قدرت مديريت و مهار آن را ندارد.

مشغول شدن دولت مرکزي عراق به مبارزه با داعش اين فرصت را در اختيار کردها قرار داده است تا بيش از هر زمان ديگري بر برگزاري همه پرسي استقلال از عراق تاکيد کنند، اما غافل از آن که استقلال کردستان عراق يک مسئله داخلي نيست و کشورهاي منطقه اي و فرامنطقه اي تعيين کنندگان اصلي آن هستند.کردستان عراق از چند سال پيش در حال تلاش و رايزني سياسي براي تاسيس کشور مستقل براي خود است.

پيش از اين، مقامات اقليم کردستان از طريق نماينده سازمان ملل در اين اقليم، قصدشان را براي برگزاري همه‌پرسي به اطلاع سازمان ملل رسانده بودند.اقليم کردستان عراق از سال 1991 ميلادي به صورت خودمختار و از سال 2003 تاکنون به صورت فدرالي اداره مي‌شود. در اين منطقه، کابينه، پارلمان و ارتش مستقل وجود دارد، اما مقامات کردستان خواهان استقلال کامل و تشکيل کشور مستقل هستند.

در همين ارتباط اخيرا منطقه کردستان عراق به رياست «مسعود بارزاني» پس از پايان نشست با گروه‌هاي سياسي کُرد، اعلام کرد که در تاريخ 25 سپتامبر(3 مهرماه) همه پرسي استقلال اين منطقه از کشور عراق را برگزار خواهد کرد.

سوال اصلي  اينجاست که اساسا مرزهاي اين کشور به اصطلاح مستقل! چگونه ترسيم خواهد شد؟ مسلما درا ين خصوص ميان کردستان عراق و کشور عراق مناقشه اي طولاني مدت درخواهد گرفت. مناقشه اي که نتيجه آن به ضرر اقليم کردستان خواهد بود.

نکته ديگر اينکه در صورت استقلال کردستان، ديگر رئيس جمهور عراق کرد نخواهد بود و به عبارت بهتر، کردستان ديگر سهمي در معادلات قدرت در عراق نخواهد داشت. از سوي ديگر، کرکوک به عنوان منطقه اي مهم و نفتخيز، آينده اي بلاتکليف خواهد داشت. اولين مسئله در اجراي اين طرح تعيين وضعيت کرکوک خواهد بود که اربيل پس از خارج شدن داعش از اين منطقه به دنبال الحاق آن به منطقه کردستان است. از سوي ديگر اختلاف بر سر ميدان‌هاي نفتي و خط لوله بندر جيهان ترکيه به درياي مديترانه، مشکلات مربوط به آب درياچه‌ها و رودخانه‌هاي مشترک و همچنين وضعيت اقليت‌هاي قومي و مذهبي، عراق را درگير يک چالش طولاني و عميق مي‌کند.

سوال بعدي اين که دولت مستقل کرد چگونه مي خواهد در برابر خطر تکفيري ها و داعش مقاومت کند؟ بدون شک در اين صورت ضريب آسيب پذيري کردستان افزايش پيدا خواهد کرد. نکته مهم ديگر اينکه در صورت استقلال کردستان، اين سرزمين به آ‌ب‌هاي آزاد راه نخواهد داشت. همين مسئله نقطه ضعفي براي کردستان خواهد بود.

در نهايت اينکه بازي خطرناک مسعود بارزاني در اقليم کردستان عراق همچنان ادامه دارد.طرح استقلال کردستان را بايد  در راستاي طرح کلي ايالات متحده آمريکا در خصوص تجزيه کشورهاي منطقه و جهان اسلام مورد تجزيه و تحليل قرار داد. در هر حال، استقلال کردستان عراق به سود ثبات داخلي در عراق و منطقه نيست. بي دليل نيست که مقامات رژيم اشغالگر قدس در تازه ترين موضع گيري خود از استقلال کردستان حمايت کرده اند. حمايت فرد بدنام و جلادي مانند نتانياهو از همه پرسي استقلال کردستان خود بيانگر خطري است که اين طرح براي امنيت عراق به دنبال خواهد داشت.

مي توان نتيجه گرفت که طرح همه پرسي در کردستان عراق به نظر مي رسد رمز آشوبي جديد در عراق باشد، چرا که طرح اين موضوع، وضعيت سياسي عراق را بار ديگر نا بسامان مي کند و اين اتفاق مي تواند مهم‌ترين فرصت براي تداوم حضور آمريکا در عراق باشد. قابل توجه است که سران رژيم صهيونيستي از هم اکنون خوشحالي خود را از اين طرح پنهان نمي کنند.

بارزاني به خوبي مي داند که اجراي همه پرسي بدون توافق احزاب کردي، موافقت دولت مرکزي و رضايت همسايگان و قدرت هاي بين المللي ممکن نيست. از اين رو وي با هدف افزايش چانه زني و گرفتن امتياز از آمريکا و دولت مرکزي عراق اين طرح را مطرح کرده است.
منبع: رسالت
 
کلمات کلیدی : کردستان عراق+همه پرسی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.