توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 507787
مخالفت جدی اروپا با رویکردهای تحریمی آمریکا در مقابل ایران و روسیه
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۲ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۰۶:۳۳
تحلیلگران اعتقاد دارند تضاد منافع و تحریم های ثانویه مندرج در «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم ها» موجب نارضایتی کشورهای اروپایی، بی توجهی آن ها به خواسته آمریکا و افزایش شکاف دو سوی آتلانتیک می شود.

به گزارش ایرنا، مقام های ارشد اروپایی به تدریج با صراحت بیشتری در زمینه برجام مسیر خود را از «دونالد ترامپ» جدا می کنند. اگرچه ممکن است هر یک از این مقام ها هدفی را دنبال کنند اما ماهیت کلی این اقدام نشان از درستی و برحق بودن استدلال های ایران است.

به تازگی «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد : توافق هسته ای با ایران توافقی چند جانبه و با مشارکت تعدادی از کشورها بوده است. این توافق میان ایران و همه طرف‌های مذاکره و نه تنها میان دو کشور (ایران و آمریکا) بوده است. آمریکا به تنهایی نمی تواند در مورد برجام تصمیم گیری کنند.

«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در جمع سفیران این کشور نیز تاکید کرد:«جایگزینی برای توافق هسته ای ایران وجود ندارد». برجام توافقی خوبی است که توانست گفت وگوهای سازنده و مطلوبی را با ایران در شرایطی خاص به راه بیندازد.

مکرون با حمایت از توافق هسته ای، به دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا توصیه کرد تا با شکیبایی با موضوع نگاه کند. «زیگمار گابریل» وزیر خارجه آلمان نیز در سفری که با هدف بررسی تحریم های روسیه به آمریکا انجام داد در دیدار با «رکس تیلرسون» همتای آمریکایی خود از برجام دفاع کرد وگفت که آلمان مایل است با همکاری دیگر طرف های غربی توافق اتمی با ایران حفظ شود.

رسانه های خبری و تحلیلگران مختلف غربی با استناد به سخنان مقام های ارشد اروپایی از مخالفت جدی اروپا با رویکردهای تحریمی آمریکا در مقابل ایران و روسیه سخن می گویند.

**اجرای دقیق برجام از سوی ایران
تارنمای موسسه پژوهشی «گلوبال ریسرچ» در گزارشی با اشاره به اقدامات مثبت ایران در راستای اجرای توافق هسته ای ضمن تایید روند اجرای آن از سوی «آژانس بین المللی انرژی اتمی» آورد: به رغم این شرایط ترامپ به دنبال آن است تا دستگاه های اطلاعاتی این کشور، با پیداکردن مواردی از نقض توافق از سوی ایران، زمینه های خروج یا بازبینی در توافق را برای او ایجاد کنند.
این گزارش آژانس عنوان داشته است که ایران ساخت نیروگاه آب سنگین اراک را دنبال نمی کند؛ مجموعه های سوخت را تولید نکرد و ذخیره اورانیوم غنی شده خود را پایین تر از سطح مورد نظر نگاه داشت. آژانس هم نظارت مستمری را بر امور هسته ای ایران داشته است.

این موسسه پژوهشی سفر هفته گذشته «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل به وین و دیدار با «یوکیا آمانو» را ناموفق دانست و افزود: ترامپ دشمن برجام است و به رویه های خود ادامه می دهد. حال آنکه ادعاهای ترامپ در مورد ایران نادرست است زیرا از ژانویه سال 2016 تاکنون آژانس هشت بار پایبندی ایران را تایید کرده است.

موگرینی در واکنش به این رویکردها و تحولات از همه اعضای جامعه بین المللی خواست تا به تعهد خود در مقابل ایران (که قطعنامه شورای امنیت هم از آن حمایت می کند) عمل کنند.

این تحلیل تاکید دارد: اگر ترامپ میانه های ماه اکتبر(CIA)که قرار است پایبندی ایران را به کنگره اطلاع دهد، از این عمل سر باز بزند، آمریکا و اسرائیل در جامعه جهانی منزوی خواهند شد.

**منافع، اروپا را در مقابل آمریکا قرار می دهد
به گواه تاریخ و ارزیابی تحلیلگران، در دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» اروپا و آمریکا همکاری نزدیکی را برای برقراری تحریم ها داشتند؛ حال این روند با انتخاب دونالد ترامپ قطع شد. این رویکرد در راه اندازی مذاکره میان ایران و 1+5 تاثیرگذار بود و سرانجام موجب امضای توافق هسته ای (برجام ) در سال 2015 شد. با اتخاذ رویکردهای تند ترامپ بسیاری منتظر بازگشت تنش هایی میان اتحادیه اروپا و ایالات متحده بر سر تحریم ها هستند.

تارنمای روزنامه «واشنگتن پست» نیز در این زمینه آورد: ایالات متحده آمریکا برای اجرای طرح های تحریمی خود به کمک اروپا نیاز دارد اما احتمال انجام چنین کاری اندک است. علت آن است که به دنبال توافق برجام، تحریم های هسته ای علیه ایران به ویژه از سوی اتحادیه اروپا برداشته شد و شرکت های این اتحادیه فرصت های تجاری خود با ایران را دنبال کردند. به همین دلیل اکنون در قاره سبز، حمایتی از تلاش ترامپ برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران وجود ندارد.

نارضایتی از دولت آمریکا در اروپا فراوان است که مهمترین مسائل نیز در ماهیت و وجود تحریم های ثانویه ای نهفته است زیرا تحلیلگران آن را اجبار شرکت های اروپایی و بی توجهی آن ها به قوانین داخلی اروپا و رعایت سیاست های مورد نظر آمریکا می دانند. این تحریم های ثانویه هستند که موجب ضرر و آسیب های فراوان به فرصت های تجاری و سودآوری بنگاه های اروپایی می شوند.

این روزنامه آمریکایی نوشت: پیش از این یک بار در دهه 1990 هم سیاست های تهاجمی آمریکا در حوزه تجارت، موجب جنگ تجاری میان دو طرف شده بود. کارشناسان احتمال می دهند کاخ سفید با ادامه این رویه ممکن است دوباره این جنگ را احیا کند.
با این حال سیاستگذاران در کاخ سفید نمی توانند امیدوار باشند اروپا از آن ها در تحریم ایران حمایت کند مگر اینکه آمریکا بتواند آن ها را به خوبی در زمینه تلاش های خود توجیه کند.

کشورهای اروپایی به ویژه آلمان با رویکرد مجلس و سیاستگذاران آمریکایی به علت اتخاذ و اجرای «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم ها»(CAATSA) به شدت مخالف هستند. «ولفگانگ ایشینگر» سفیر پیشین آلمان در ایالات متحده همین قانون را دلیلی دانست تا رویکرد فراآتلانتیکی و اتحادی که در روابط اروپا و آمریکا وجود دارد، به شکست بکشاند.

مقام های اروپایی به صورت جمعی ابراز نگرانی کرده اند که تحریم های ثانویه آمریکا به ویژه علیه روسیه به آینده روابط دوسوی آتلانتیک صدمه می زند. واشنگتن پست تاکید کرد: نه تنها اروپا تمایلی به همکاری ندارد بلکه اگر کاخ سفید این قانون را علیه بنگاه های اقتصادی اروپا اعمال کند سیاستمداران اروپایی فعالانه در مقابل آن مقاومت می کنند و پاسخ تلافی جویانه ای را برای محافظت از شرکت ها و منافع خود به طور خاص در حوزه انرژی در پیش خواهند گرفت.

تجربه تحریم ها نشان داده است حتی یک مخالفت یا کم کاری در اجرای تحریم می تواند طرح های آمریکا را به شکست بکشاند اکنون بسیاری از کشورهای اروپایی اولویت آمریکا را قبول ندارند؛ کشورهایی همچون یونان، ایتالیا، اسپانیا و پرتغال ترجیح می دهند تحریمی علیه ایران و روسیه وجود نداشته باشد. منافع استراتژیک آلمان هم در گروی ساخت خط انتقال انرژی «نورد استریم» از روسیه نهفته است. تحریم های ثانویه آمریکا ممکن است به پروژه های شرکت های اروپایی آسیب جدی وارد کند.

به نوشته این گزارش دوره همکاری نزدیک اروپا و آمریکا در زمان اوباما پایان یافته است. قانون CAATSA حتی موجب اکراه بیشتر کشورهای اروپایی و بی توجهی به خواسته آمریکا و افزایش هزینه های ایالات متحده و بیشتر شدن دشمنی دو سوی آتلانتیک می شود. آمریکا در این مسیر برای اجرای دوباره رژیم تحریم ها علیه ایران نباید منتظر حمایت از اروپا باشد.
 
کلمات کلیدی : اروپا، ترامپ، آمریکا
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.