نظر منتشر شده
۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 324736
آیا تصمیم بزرگ جهانگیری درباره خوراک گاز، شرایط توسعه غیررانتی صنعت پتروشیمی را فراهم کرد؟
علیرضا کهزادی، 26 دی 94
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۴۵
چکیده: در چند روز آینده با شفاف سازی جزئیات فرمول قیمت گذاری خوراک گاز از سوی وزارت نفت، مشخص خواهد شد که جهانگیری در این آزمون بزرگ، اولویت را به توسعه صحیح صنعت پتروشیمی و حفظ حقوق ملت داده است یا حفظ منافع سهامداران پتروشیمی‌های خصولتی گازی؟

***
بیش از ده ماه از ابتدای سال ۹۴ می‌گذرد و همچنان صنعت پتروشیمی منتظر تعیین قیمت خوراک گاز پتروشیمی‌ها است، انتظاری که تا چند روز دیگر به پایان می‌رسد زیرا بالاخره روز گذشته فرمول قیمت گذاری این خوراک توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد.

تداوم ابهام درباره قیمت خوراک در میان مدت و حتی کوتاه مدت، موجب تردید سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی شده بود. شاخص بورس هم تا حدودی تحت تأثیر فضای روانی مبهم بوجود آمده درباره وضعیت آتی قیمت خوراک گاز واحدهای پتروشیمی قرار گرفته بود. ایجاد این وضعیت، ریشه در اختلاف شدید دیدگاه‌های وزیر نفت با برخی از بخش‌های مرتبط با پتروشیمی‌های بالادستی گازی مانند وزارتخانه‌های رفاه، اقتصاد، صنعت، معدن و تجارت و دفاع در این زمینه دارد. در این شرایط، وزارت نفت به تنهایی از تصمیم خود برای کاهش رانت خوراک گاز دفاع می‌کند و چالش‌های فراوانی با دیگر وزارتخانه‌ها و سهامداران خصولتی و بانفوذ پتروشیمی‌های گازی دارد. در همین راستا، بیژن زنگنه، وزیر نفت در دیدار با اعضای اتاق بازرگانی تهران در تاریخ ۱ دی‌ماه ضمن تاکید بر اینکه زیر فشار حامیان خوراک گاز ارزان تسلیم نخواهد شد و برای تأمین سود عده ای‌ای، نمی‌گذارد منافع ملی در بلندمدت به خطر بیفتد، گفت: «مساله بورس با قيمت خوراك درست نمي‌شود، حتي اگر قيمت خوراك صفر باشد نيز مشكل بورس حل نمي‌شود... من مسوول توسعه صنعت پتروشيمي هستم اما مسوول سود ۳۵ الي ۴۰ درصدي شركت‌هاي پتروشيمي نيستم. در سال گذشته اين شركت‌ها بيش از ۳۰ درصد سود بردند، صورت‌هاي مالي اين را نشان مي‌دهد».

نکته‌ مهم و صحیح مورد تاکید وزیر نفت، غیرمنطقی بودن حفظ شاخص‌های بورس از طریق تخفیف خوراک گاز به واحدهای پتروشیمی‌ است زیرا لازم است رشد و توسعه صنعت پتروشیمی مبتنی بر بهره‌وری و ارزش‌آفرینی واحدهای پتروشیمی باشد و نه تزریق یارانه به آن‌ها به بهانه‌های مختلف.

در هر صورت، با وجود آن‌که وزارت نفت در اقدامی هوشمندانه برای پایان دادن به این کشمکش‌ها، فرمول ده ساله‌ای را برای تعیین قیمتی غیررانتی برای خوراک گاز در نظر گرفته بود اما تصمیم گیر اصلی و نهایی درباره این موضوع، معاون اول رئیس جمهور بود و در هفته‌های اخیر، مذاکرات و اعمال فشار فراوانی از سوی ذینفعان پتروشیمی در این زمینه به ایشان وارد شد. معاون اول رئیس جمهور می‌توانست با مقاومت در مقابل فشارهای سنگین حامیان رانت خوراک گاز واحدهای پتروشیمی، پیشنهاد وزارت نفت در زمینه تعیین این قیمت را تأیید کند و شرایط مناسبی برای توسعه متوازن صنعت پتروشیمی ایجاد نماید. مقاومتی که مطابق با متن خبر پایگاه اطلاع رسانی دولت، «ظاهراً» صورت گرفته است و همان فرمول پیشنهادی وزارت نفت به تصویب معاون اول رئیس جمهور رسیده و نهایتاً ابلاغ شده است. در هر صورت، در چند روز آینده با شفاف سازی جزئیات فرمول قیمت گذاری خوراک گاز از سوی وزارت نفت، «دقیقاً» مشخص خواهد شد که جهانگیری در این آزمون بزرگ، اولویت را به توسعه صحیح صنعت پتروشیمی و حفظ حقوق ملت داده است یا حفظ منافع سهامداران پتروشیمی‌های خصولتی گازی؟
کلمات کلیدی : خوراک گاز پتروشیمی
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۰۷:۴۹:۱۳
حتی با همین ۱۳ سنت پیشنهادی وزیر نفت، خوراک پترو شیمی‌‌ها از همه دنیا ارزانتر است... این کسانی‌ که در سیمان ، فولاد، پتروشیمی و سرمهٔ گزاره کردند یا به اصطلاح خودشون خصوصی سازی کردند، فقط به دنبال رانت دریافت مجانی‌ مواد اولیه و فروش آن به بیشتر از قیمت جهانی‌ در داخل هستند. (3470834) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۱۴:۱۵:۰۴
اگر قيمت تمام شده گاز ايران بيشترازقطر است بهتراست ازكشورگاز خيز قطر گاز 7سنتي وارد كنيم (3471826) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۰۸:۳۴:۰۵
این یک حقیقته که مشکل شرکت بورس با کاهش نرخ خوراک پتروشیمی ها حل نخواهد شد. مشکل بورس از سال 87 (درست زمانی که رشد صنعت -8درصد و رشد اقتصاد-6 درصد بوده) ولی شاهد حباب سازی و سودهای بادآورده بود آغاز شد.
رانت های مختلفی که در طی این سالها در شرکت بورس دست بدست شد باعث شد تا مسئولینش به سودهای بالا عادت کنن. (3470895) (alef-3)
 
كارشناس
۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۰۹:۱۹:۰۸
بنظر ميرسد لابي پترو شيمي ها كار خودش را كرد بر اساس مطالعه و اصول حسابداري و قيمت تمام شده در صورتيكه مبلغ خوراك حتي 25 سنت تعيين شود باز هم اين شركتها سود اورند بجز انهايي كه خوراك مايع مصرف ميكنند كه با توجه به تفاوت نرخ ارز در حال حاضر انها نيز حد اقل 30 در صد سود ميبرند در حاليكه پترو شيمي هايي كه خوراك گاز طبيعي مصرف ميكنند با اين نرخ يعني 8 سنت بيش از 80 در صد سود خواهند برد در صورتيكه قيمت فروش گاز به تركيه بالي 30 سنت ميباشد (3470980) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۰۹:۲۰:۳۷
انوقت پتروشیمی ها هم محصولاتشونو گرون به داخل می دن.چون خصوصی شده و. باید حقوف کارمند و کارگر رو در بیارن.ضمنا همشونم مثل اولفین و متانول سود ده نیستند.بعضیا مثل ما آروماتیک هستند و تفاله خوراک بهشون می رسه با کلی مواد خطرناک که ارزش افزوده هم نداره.
سهام هم نداریم حقوقمونم زیاد نیست.تازه مواردی هم که به دوستان نفتی و گازی هم میدن بهما نمی دن.اجازه انتقالی هم از عسلویه نداریم!!!!!! (3470986) (alef-3)
 
محمد مهدی
۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۱۱:۲۶:۰۲
چرا نرخ خوراک برای این صنایع لوس و ننر را به نرخ جهانی حساب نمی کنند ؟ میخواهند بلایی که سر صنایع خودرو سازی اومد را برای اینها هم تکرار کنید ؟ (3471295) (alef-3)
 
علی آقا
۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۱۱:۴۰:۵۸
قیمت تعیین شده مناسب است. چون باید به قیمت کشورهای منطقه نگاه کرد.
که قیمت اعلام شده بالاتر از آنهاست. (3471342) (alef-3)
 
کرمعلی
۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۱۳:۳۷:۳۶
باید نگاه کرد قیمت فوت خلیج فارس چقدر است و همان را گذاشت . (3471714) (alef-11)
 
jrd
۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۱۴:۵۱:۲۴
یک فکری به حال سهامداران جز میکردید بعد هر بلایی میخواستید سر قیمت و ..... میاوردید.سهامداران جز را از هستی ساقط کردید با سیاستهاتان. (3471913) (alef-11)
 
شیردل
۱۳۹۴-۱۰-۲۷ ۲۰:۳۲:۲۶
کاش آقای زنگنه همان گونه که درباره نرخ خوراک پتروشیمی ها بدنبال تامین منافع ملی است( که البته کار درست و بجایی است )، در هنگام بستن قراردادهای نفتی و گازی با خارجی ها هم دنبال منافع ملی بود نه فروش نفت و گاز مفتی به هر قیمتی و هر توجیهی به شرکتهای مشکوک خارجی (3475348) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.