نظر منتشر شده
۱۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 453760
فرصت سوزی برای چهارشنبه سوری
علی نبوی، ۲۳ اسفند ۹۵
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۱۴


سالهاست که در چهارشنبه‌ی آخر سال، بر طبق روالی تکراری تصاویر دلخراش و گاهاً مشمئز کننده‌ای را از قربانیان چهارشنبه سوری مشاهده می‌کنیم تا شاید به وسیله این زحمت مضاعف از سوی نهادهای فرهنگی و تصمیم گیرنده که تنها در قاب تلوزیزیون نقش می‌بندد، جوانانمان را نسبت به حادثه و خطر زنهار دهیم.
 
سالهاست است من و شما از حوادث چهارشنبه سوری می‌ترسیم، اما عجیب آنجاست که باز هم شاهد بروز حوادثی دلخراش در روزهای پایانی سال در جامعه هستیم. حوادثی که منجر به نقص عضو و یا از دنیا رفتن هموطنانمان می‌شود. قربانی اصلی این اتفاقات جوانان و نوجوانی هستند و سهل انگاری این قشر از جامعه در مواردی گریبانگیر کسانی هم می‌شود که در حادثه دخالتی نداشته‌اند.

مسائل مختلف و زیادی را می‌توان عامل رخ دادن این اتفاق تلخ و دردناک دانست؛ اما اگر بخواهیم آنها را در دو مورد و بصورت خلاصه بیان کنیم عبارت‌اند از: ۱. غفلت و سهل انگاری استفاده کنندگان این مواد خطرناک 2. بی توجهی مسئولین مربوطه در کاهش آمار و یا جلوگیری از روند بکار گرفته شدن این مواد از طرق مختلف.
 
رخ دادن حوادث به دلیل عامل شماره‌ی یک، عموماً به دلیل سهل انگاری و ساده انگاری استفاده کنندگان از وسایل محترقه است و این سهل انگاری‌ها وقتی با لحبازی و حماقت همراه باشد، کار سخت‌تر می‌شود و بحث را فراتر از مسائل قانونی بردده و وارد بحث علت یابی و بررسی روانشناختی می‌کند.

وقتی خواست افراد در میان است؛ خواه بر اثر جهل ناشی از نبود اطلاعات در مورد مواد محترقه باشد و یا به دلیل لجبازی و ساده انگاری در اجتناب ننمودن از این مواد؛ نمی‌توان برای جلوگیری از رخ دادن آن یک تصمیم کلی گرفت و نسخه‌ای فراگیر تهیه کرد. وقتی که استفاده از مواد محترقه نیازمند ریسک پذیری بالای استفاده کننده است، دیگر استفاده از قوه‌ی قهریه اثربخشی مطلوبی به همراه نخواهد داشت و کاهش آمار هم مقطعی خواهد بود.

در سالهای اخیر اگرچه مانند دهه‌های پیش شاهد اتفاقات و حوادث بزرگ نیستیم؛ اما باید این را هم در نظر بگیریم که جنس برگزاری این مراسم تا حدودی متفاوت شده و اگرچه رفتارهای پر خطر خیابانی کاهش پیدا کرده‌اند، اما مخاطرات اخلاقی رشد روز افزونی پیدا کرده‌اند.

به عامل دوم در رخ دادن این اتفاق که موضوع اصلی این یادداشت می‌باشد می‌رسیم. عامل دوم در بروز حوادث چهارشنبه سوری، هم خاصیت فزاینده دارد و هم کاهنده. سلسله عواملی که توانایی اثرگذاری بر این رفتار پر خطر را دارند، از خانواده و جامعه گرفته تا مسئولان خرد و کلان مرتبط؛ نقش پر رنگی را در کاهش و یا افزایش آمار حوادث چهارشنبه سوری ایفا می‌کنند.

در این سالها فرهنگ سازی برای مقابله با استفاده از مواد محترقه، عمدتاً بصورت فعالیت‌هایی محدود و مهجور و یا بوسیله ی اخطار و زهار دادن به اقشار جامعه نمود پیدا کرده است. ضعف در پرداختن به موضوع مهمی مرتبط با جان و سلامت انسانها موضوع تلخی است؛ که همه ساله در حال رخ دادن است. عدم برنامه ریزی جدی برای احیا و استفاده از ظرفیت این روز منجر به پدید آمدن رفتاری شوم و مخرب شده که وقتی ریسک خطر پذیری را هم به آن اضافه می‌کنیم، در میابیم که این رخ داد دیگر از سطح یک شادی ساده و پر سر و صدا فراتر رفته و به مثابه نوشیدن آبی گل آلود توسط یک انسان تشنه است! چه انسانی است که از نوشیدن آبی گل آلود استقبال کند و حتی از آن لذت ببرد؟ آری انسانی که برای رفع عطش او تمهیدی اندیشیده نشده و تشنگی او برای کسی مسئله نیست.

رفتار سطحی و نادرست دیگری هم برای تصحیح رفتارهای چهارشنبه سوری مورد اتخاذ برخی افراد قرار گرفت که منجر به تشدید تمایل برخی افراد به برگزاری هرچه خشن‌تر این مراسم انجامید. برخی درصدد برآمدند تا با پاک کردن صورت مسئله به زعم خودشان آن را اصلاح کنند. زیر سؤال بردن ریشه‌ای یک آئین باستانی و خرافی خواندن و کوبیدن آن، تنها موجب جبهه گیری برخی از افراد جامعه در مقابل رفتار این افراد شد. این طیف از افراد تنها تفکرات خود را عقلانی و قابل اجرا می‌دانند و با رفتارخای سلیقه‌ای خود حتی باعث تخریب مبانی که مدافع آن هستند هم می‌شوند. این یک اصل ثابت شده است که در دنیای کنونی دیگر سیاستِ تکذیب، تخریب، تقبیح و ترعیب پاسخگوی حل مشکلات نیست و برای سامان دادن به موری اینچنین باید از روش‌هایی مبتنی بر عقلانیت و احترام به افکار دیگران سود جست.

بد نیست به کارنامه‌ی فرهنگی این سال‌ها در مورد موضوع تبدیل به معضل شده‌ی چهارشنبه‌سوری نگاه کنیم. با یک بررسی اجمالی می‌بینیم که در این سال‌ها تلاشی جدی برای بازگرداندن مراسم به انحراف کشیده شده‌ی چهارشنبه سوزی به اصل و ذاتِ مفهوم چهارشنبه‌سوری صورت نگرفته است.

اگر در این سال‌ها امکان برای بروز شادی و شرایط و بستری برای انجام یک فعالیت شاد استاندارد و بی‌خطر فراهم می‌شد، به‌جای آنکه دست و پای قطع‌شده‌ی جوانان و نوجوانان و صورت ماه کباب شده‌شان را شاهد باشیم، می‌توانستیم نظاره گر تصویر زیبایی از کنار هم بودن خانواده‌ها در یک محل مطمئن و انجام فعالیتی مفرح و شادباشیم. اگر همتی در برگزاری مراسم‌های شاد در طول سال و نه فقط در شب چهارشنبه آخر سال وجود داشت، به‌جای چهره‌های افسرده و سوخته‌ی جوانان و نوجوانان و اشک‌آلود والدین؛ می‌توانستیم از دیدن لبخند روی لب‌های برومندان کشور و شادی و فرح خانواده‌ها لذت ببریم و در میان انبوه مشکلات معیشتی و اقتصادی کشور، لحظاتی شاد فارغ از مشکلات را به آنان هدیه کنیم. ای کاش نیاز به داشتن شادی سالم و بالا رفتن روحیه‌ی جامعه هم مانند فعالیت‌های سیاسی و حزبی در این ایام جدی گرفته شود.
 
کلمات کلیدی : چهارشنبه سوری
 
ع د ا ل
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۶:۱۹:۲۱
مردم حق دارند و باید بتونن شادی کنند، (4201771) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۰۵:۴۳:۱۷
اگر با اتش روشن کردن مردم دوستان مخالفت نکرده بودن و تلاش برای ممانعت از اتش روشن کردن نکرده بودن الان کار به ترقه و نارنجک و..نمیرسید در واقع خود دوستان کار را به اینجا رسوندن (4202765) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۶:۳۱:۲۴
یادگاری از دوران سیاه باستان. دوران باستان ، هیچ چیزی برای افتخار ندارد. (4201801) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۸:۴۵:۲۵
نمیتوانم چرا بعضی ها اینقدر علاقه به تحقیر دارند. کشور های دنیا جنبه ی شادی این مراسمات رو آنقدر بزرگ می کنند که به خودی خود جنبه ی خرافی آن نادیده گرفته می شود و از این برای توریسم و اشتغال بهره گیری می کنند و آنوقت در کوچکترین موضوعی این طور برخورد میشود. (4202067) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۹:۴۳:۲۰
همين كشوري كه توش زندگي ميكني افتخاري از دوران باستان است با تاريخي روشن.مگر اينكه ايراني نباشي كه اطمينان دارم نيستي (4202155) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۶:۵۶:۱۹
قبلا مردم اتش روشن میکردن دوستان شما ریختن که مانع بشن و..الان اون اتش دیگه نیست و چاش رو به مخوادی داده که طرف میتونه رها کنه و در بره ایا اون اتش افروختن اشکال داشت؟ چرا کاری کردیم که مردم به سمت این مواد بروند؟ (4201859) (alef-13)
 
جعفر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۷:۰۶:۲۴
صحیح است (4201885) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۷:۲۲:۳۷
همین رویکرد رو در مورد ولنتاین هم نیاز داریم (4201928) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۸:۰۳:۳۱
خیلی مسخره شده
از مطب دکتر ها تا خیلی کارهای دیگه تعطیل میشه فردا
خیلی ها از ترس جون شون کارشون بعد از ظهر تعطیل میکنند (4201992) (alef-3)
 
احسان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۸:۳۱:۵۶
از همون اول مقاله اشتباهه
دلیل‌این حوادث سهل انگاری استفاده کننده ها نیست
بیشتر اونایی دچار آسیب شدید میشن که خودشون دارن توی خونه تولید میکنن
واگرنه چهار تا ترقه در جیب یک جوان باعث آتش سوزی خیلی شدید نمی شود (4202045) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۲۲:۵۹:۲۳
مقصر مسئولانی هستن که وسایل استاندارد و بی خطر در اختیار مردم قرار نمیدن! (4202564) (alef-11)
 
بینام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۲۰:۴۰:۲۱
سه شنبه آخرسال نه4شنبه. (4202260) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۲۰:۵۷:۴۵
مسئولین باید وسایل آتش بازی استاندارد در اختیار مردم بگذارن تا یک عده اینجوری با وسایل خطرناک آسیب نبینن (4202302) (alef-3)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۲۲:۲۰:۳۸
اين ماجرا از روزي تشديد شد كه به اسم فرهنگ سازي ، تصميم به حذف چهارشنبه سوري گرفته شد ، نتيجه اينكه رسوم قديمي و زيباي چهارشنبه آخر سال از بين رفت و فقط انفجار ترقه هاي چيني روي دستمان ماند ،
تنها راه حل اين مشكل ، احياي سنت چهارشنبه سوري است (4202481) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۰۰:۲۱:۲۲
این استفاده از مواد منفجره خطرناکی که الان شاهدش هستیم به این راحتی ها درست بشو نیست. راه حل های که میشه بهشون اشاره کرد بع ترتیب عبارتند از:
1- استفاده از قوه قهریه و نیروهای انتظامی و امدادی برای جلوگیری از وقوع حوادث ناگوار و اعمال خطرناک و نه برهم زدن جشن چهارشنبه آخر سال به عنوان راه حل موقت.
2- پذیرش این جشن مردمی توسط نهاد های دولتی و حکومتی.
3- ارائه راهکارهای صحیح برای بهتر برگزار شدن جشن چهارشنبه آخر سال.
4- عدم حساسیت مسئولین نسبت به برگزاری این جشن و فقط تقبیح اعمال خطرناک.
5- شناسایی، مبارزه و مقابله با فروشندگان و تامین کنندگان مواد آتش زای خطرناک. (4202664) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۰۶:۰۴:۳۹
آنچه که در رابطه با چهارشنبه سوری مهم است روشن کردن یک اتش کوچک از چند هیزم درخت در حدی که کودکان بتوانند بدون خطر از روی ان بپرند و ایینی از نیاکان خود را پاس بدارند. استفاده از ترقه هیچ ربطی به چهارشنبه سوری ندارد و عکس العملی بوده که در سالها پیش به علت پیش گیری از اجرای صحیح مراسم چهارشنبه سوری ایجاد شده است. (4202771) (alef-3)
 
dayani
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۰۶:۴۸:۵۱
متاسفانه امسال در شب تولد امام زمان نیز ، به ویژه در مکانهایی که به اصطلاح چراغانی کره بودند و چای و شربت می دادند، از همین ابزارهای مخرب شب چهار شنبه سوری استفاده می شد.

خیال می کنم که باید به یک نکته بیشتر از نکات دیگر توجه کرد و برای آن راه حلی پیدا کرد. که طی این همه سال نشده و امیدی به یافتن راهی در آینده نیز نباید داشت.
و همین نکته است که نوشته هایی از این دست را هر سال به صحنه می آورد، اما سال بعد نیز تکرار می شود . در همین نوشته همراه با سایر موارد به کلمه «غیراخلاقی» گذرا اشاره شده بود. نکته این است که:

هرنوعی برنامه ای که در شب چهارشنبه سوری برگزار شود، خواه و ناخواه جوانان خانم و آقا در معابر عمومی حضور دارند و حرکاتی که انجام میگیرد به اصطلاح غیر اخلاقی یا غیر دینی است.

وقتی حضور خانمها همراه آقایان در استودیومهای ورزشی پذیرفته نیست، چه خیال خامی که حضور مرد و زن در معابر عمومی با حرکات خاص شب چهارشنبه سوری پذیرفته شود.

این کشمکشی است که ادامه دارد و پیامد های حاصل از آن نیز هزینه هایی است که این یا آن جوان خواسته یا ناخواسته ، آگاهانه یا ناآگاهانه، می پردازد. (4202788) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۳:۴۵:۰۰
دوست عزیز ظاهرا شما اصولا خانمها رو به عنوان یک پدیده غیر اخلاقی قلمداد می کنید
اینطوری که شما میگویید خانمها رو باید در خانه زندانی کرد و در رو هم محکم روشون قفل کرد چون هر گونه حضور آنها از نظر شما غیر اخلاقیه (4203494) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.