نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 477576
6کشور دنیا چگونه به جنگ خانه‌های خالی رفتند؟
مهدی محمدیان/9 خرداد96
تاریخ انتشار : سه شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۵۴
۶ کشور دنیا چگونه به جنگ خانه‌های خالی رفتند؟طبق آمار در حدود ۲,۶ میلیون خانه خالی در ایران وجود دارد . این خانه‌ها به یکی از بزرگترین معزلات دولت مخصوصا ر بخش مسکن تبدیل شده است. اما خانه‌های خالی پدیده جدیدی در دنیا نیست.

 در حالی که سالیانه بیش از یک میلیون ازدواج در کشور انجام می‌شود و تمام این زوج‌ها نیازمند خانه هستند تعداد خانه‌های بدون سکونت به عنوان یکی از بزرگ‌ترین مشکلات دولت تبدیل شده است.

بحث خانه‌های خالی در کارزار انتخاباتی هم توسط بسیاری از نامزدها مطرح شد و هریک طرح‌های گوناگونی از جمله اجاره‌ای کردن آن‌ها دادند. طبق گزارش وزارت راه و شهرسازی و مرکز آمار، میلیاردها دلار از منابع مالی در طول ساخت‌وساز طی سال‌های ۹۰ تا ۹۲ در ساختمان‌های لوکس حبس شده است. وجود نزدیک به نیم میلیون خانه‌ خالی در تهران و ۶/ ۲ میلیون واحد خالی از سکنه در کل کشور شاهدی بر این مدعا است.

مشکل خانه‌های خالی پدیده جدیدی در اقتصاد نیست و بسیاری از کشورها با این عارضه دست‌به‌گریبان بوده‌اند و هر یک با سیاست‌های مختلفی به جنگ این مشکل رفته‌اند. اما به طور کلی می‌توان گفت مخرج مشترک تمام این سیاست‌ها استفاده از اهرم‌های مالیاتی بود. در ادامه به بررسی اقداماتی که در ۶ کشور دنیا انجام شد می‌پردازیم.

انگلیس

بنا بر آمارهای سال ۲۰۱۶ کشور انگلیس  در حدود ۶۰۰ هزار خانه خالی دارد که ۲۰۰ هزار عدد از آن در بلندمدت خالی بوده است. این اطلاعات از داده‌های مالیاتی مقامات دولتی استخراج شده است. برنامه استراتژی مسکن در سال ۲۰۱۱ برای باز کردن قفل بازار مسکن شروع به کار کرد. 

سازمان مسکن و اجتماع کشور انگلیس برای شوراهای محلی دو ابزار معرفی کرد تا بتوانند از آن برای مقابله با خانه‌های خالی استفاده کنند. اولین ابزار سیستم جغرافیایی شناسایی خانه‌های خالی بود که به شوراهای محلی اجازه می‌داد خانه‌های بدون سکنه را در منطقه خود به طور دقیق مشخص کنند. این ابزار همچنین به شوراها درباره شاخص‌های اجتماعی - اقتصادی، تعداد سکنه و تعداد خانه‌های در هر منطقه اطلاعات لازم را می‌داد. ابزار دوم امکان خرید سریع و اینترنتی برای خانه‌های خالی بود که مالکین، خریداران و مقامات محلی می‌توانستند از آن استفاده کنند. 

در ادامه برخی از اقدامات دیگری که برای مقابله با خانه‌های خالی در انگلیس انجام شد آمده است. 

•    سرمایه‌گذاری ۲۳۵ میلیون پوندی برای برگرداندن ۱۲۰۰۰ هزار خانه مشکل‌دار (قدیمی، استفاده شده توسط معتادان و...) به بازار مسکن برای سکونت مجدد. این برنامه در مارس ۲۰۱۵ شروع شد.

•    ایجاد پاداش خانه جدید برای خانه‌های خالی که مجدداً مورد استفاده قرار می‌گرفتند. از آوریل سال ۲۰۱۱ دولت توانست بیش از ۹۳ هزار خانه بدون سکنه را با استفاده از این طرح به فروش برساند. 

•    اجازه دادن به شوراهای محلی برای افزایش ۵۰ درصدی مالیات بر خانه‌هایی که بیش از ۲ سال خالی بوده‌اند. 

•    شوراهای محلی مشاوره رایگان به صاحبان املاک می‌دادند تا از یک سو آن‌ها را با فرآیندهای مالی که در آن هستند آگاه کنند و از سوی دیگر به دنبال راه حلی برای برگرداندن خانه‌ها برای استفاده مجدد بگردند. به عنوان مثال در برخی شهرها که خانه‌ها نیاز به تعمیر داشتند ۷۵۰۰ پوند برای هر اتاق به آن‌ها کمک مالی می‌شد.

•    تشویق مالک برای فروش خانه‌ها به مقامات دولتی، انجمن‌های مسکن و غیره تا آن‌ها بتوانند هزینه‌های نوسازی را برای خانه‌ها پرداخت کنند. 

•    تشویق مردم به تغییر مکان به محله‌هایی که در تعداد بیشتری خانه خالی وجود داشت.


هلند
در هلند در حدود ۱۹۰ هزار خانه و نزدیک ۲,۵ درصد از کل تعداد املاک این کشور در بلندمدت (۱۸ ماه یا بیشتر) خالی است. در سال ۲۰۰۶ بیش از ۱۴ درصد از دفاتر تجاری مورد استفاده قرار نمی‌گرفتند که مقامات دولتی را مجبور کرد آن‌ها را تبدیل به خانه‌های مسکونی بکنند. در سال ۲۰۰۴ وزیر مسکن هلند، به دنبال ایجاد ۲۵ هزار خانه از طریق تغییر کاربری دفاتر خالی بود. 

آمریکا

آمریکا مثال بسیار خوبی برای مقابله با خانه‌های خالی است. 
در کشور آمریکا برخی مقامات ایالتی از دارندگان خانه‌های خالی خواستند که فرم مالکیت پر کرده و مبالغی را به مقامات محلی بپردازند. هرچه مدت زمان خالی بودن یک مکان افزایش می‌یافت این هزینه‌ها نیز با رشد بیشتری مواجه می‌شد.

برخی مقامات محلی همچنین صاحبان خانه‌ها را مجبور کردند هزینه‌های تعمیری که توسط دولت برای این املاک انجام می‌شد بپردازند ( به عنوان مثال پاک‌سازی مسکن، تعمیر پنجره‌ها و افزایش امنیت درها). تنبیه‌های شدیدی برای افرادی که به این قوانین تمکین نمی‌کردند نیز وجود داشت. 

 هر زمان که یک ملک بدون سکنه می‌شد مالکین باید بلافاصله شرح ملک، آدرس، نام و شماره تماس خود یا هر کسی که بتواند به سرعت پاسخگوی مقامات دولتی باشد را در اختیار بگذارد.

اسکاتلند

در سال ۲۰۱۳، قانون به مقامات دولتی اجازه داد تا تخفیف مالیاتی برای خانه‌های خالی را حذف کند و همچنین برای خانه‌هایی که بیش از ۱ سال خالی بوده تا ۱۰۰ درصد مالیات را افزایش دهد.

اسپانیا

در یک دهه گذشته، کشور اسپانیا با رشد ۱۰,۸ درصدی در افزایش خانه‌های خالی مواجه شد. سرشماری‌های الکترونیکی می‌گوید در مجموع ۳.۴ میلیون مسکن در این کشور وجود دارد. 
در کاتالونیا، قانون مسکن ۲۰۰۷ به دولت اجازه می‌داد که بانک‌هایی را که خانه‌های خالی دارند جریمه کند. مقامات منطقه‌ای همچنین جریمه‌هایی برای شرکت‌هایی خصوصی که بیش از دو خانه‌ بدون سکنه داشتند تعیین کرد. 

در سال  ۲۰۱۰ قانون بحث برانگیزی به تصویب رسید که بر اساس آن بانک‌ها و سرمایه‌گذاران بخش مسکن را مجبور می‌کرد تا خانه‌های خالی خود را اجاره دهند. در غیر این صورت تا ۹۰۰۰ یورو جریمه می‌شدند. این قانون به دلیل مغایرت با قانون اساسی توسط دولت کنار گذاشته شد.

فرانسه

کشور فرانسه در سال ۲۰۱۳ مالیات بر خانه‌های خالی اجاره‌ای که بیش از یک سال خالی بودند تحمیل کرد. نرخ مالیات بر اساس ارزش اجاره خانه‌ها بود. برای سال اول ۱۲,۵ درصد و برای هر سال بعدی ۲۵ درصد مالیات وضع شد. این طرح در مکان‌هایی که بیش از ۵۰ هزار سکونت داشت اجرا شد. معافیت‌های مالیاتی نیز برای خانه‌هایی که به دلیل فرسوده بودند خالی مانده بود وجود داشت.
*منبع: بازار نیوز
 
کلمات کلیدی : خانه‌های خالی+مالیات+خانه خالی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۷:۲۵:۳۵
الف جان بخدا راههای دیگری هم بجز آنکه کشورهای غربی رفتن در حل کردن مشکلات مختلف از جمله اقتصادی هست..والا اقتصاد اونا الان زیر بهمن گیر کرده ودليلی نداره هر جا گیر میکنیم شروع کنیم به نسخه برداری از اونا (4401833) (alef-11)
 
فاطمه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۰ ۰۱:۴۶:۰۵
هموطن عزیز بیان اینکه کشورهای غربی یا شرقی چه راههایی رفته اند که بد نیست ...بلکه باعث افزایش علم و آگاهی و تجربه ما میشه مگه ما به قول شما قدرت تحلیل نداریم چرا باید همه چیز رو امتحان کنیم روی این مردم بیچاره ببینیم چی میشه .... در ضمن اگر اقتصاد اونها زیر بهمن گیر کرده اقتصاد ما که پس با این حساب کلا غرق شده همه با هم بریم بمیریم دیگه (4402504) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۷:۵۷:۱۵
خانه ای که متری نه میلون میخواهد بفروشد و درش رابسته کی میتواند بخرد (4401881) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۸:۱۴:۱۸
چرا باید هزاران هزار ویلا در کنار دریا و جنگل و کوه در شمال خالی باشند و هیچ مالیاتی ندهند و طبیعت شمال را هم نابود کردند (4401907) (alef-11)
 
Netherlands
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۹:۰۶:۳۴
هیچ کدام از این روش ها در این شش کشور نتیجه نداده است. بله تعدادی خانه خالی اجاره داده می شود، ولی سرمایه گذاران متوسط و کوچک در بخش مسکن از این بازار می روند و کمبود بیشتری جای آن را می گیرد و کمبود خانه اجاره ای و افزایش بهای اجاره دوباره امان مستاجران را می بُرد.
باید توجه داشت که بازار مسکن در این کشورها با ایران متفاوت است. اولا در اروپا شهرداری در شهرهای بزرگ تعداد زیادی خانه دارد که مانند خانه های سازمانی به کم درآمدها اجاره می دهد. ما چنین سیستمی نداریم. در آنجا شهرداری برای رفع کمبود خانه اجاره ای از بخش خصوصی کمک می گیرد. ولی در مجموع این سیستم در اروپا هم شکست خورده و مالکیت خصوصی مسکن تشویق می شود. دوم، نرخ بهره برای خرید مسکن یک تا دو درصد در سال است با وام سی ساله. هرکس که کار دائم دارد می تواند مسکن مناسب بخرد. یعنی متقاضیان بسیار کمتر از ایران هستند. در ایران بدلیل تلاطمات اقتصادی که هیچ دولتی نتوانسته آن را حل کند امکان پرداخت وام طولانی مدت کم بهره فراهم نیست. اگر این مشکل را حل کنند تعداد متقاضیان مسکن اجاره ای هم کم خواهد شد. سوم، در ایران مسکن کالای سرمایه ای است. اگر صاحبان سرمایه از این بازار ناامید شوند به سمت سرمایه گذاری در صنعت نخواهند رفت بلکه به سمت دلار و طلا و و غیره می روند. دلیل اینکه چند سال اخیر در هیچ بازاری سفته بازی نمی بینیم رکود کامل اقتصادی است که خود موجب بهره های بالای بانکی شده و مردم پول خودرا در بانک می گذارند و 20 درصد بهره می گیرند که خود بلای بزرگتری است. زیرا بانکها و موسسات مالی کم کم به سمت صندوق های هرمی پیش می روند و خدا عاقبت آن را بخیر کند.
یعنی ممکن است به جایی برسیم که بگوییم صد رحمت به همان سرمایه گذاری در مسکن و خانه های خالی.
تا اساس اقتصاد درست نشده و بهره ها پایین نیاید مردم سرمایه شان را در یکی از حوزه های مسکن یا دلار یا طلا بکار خواهند گرفت. کارهای برهه ای مانند مالیات بر خانه های خالی هیچگاه جواب نداده است و فقط معضل از جای دیگری سر در می آورد. (4401963) (alef-11)
 
مازیار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۰ ۰۱:۱۵:۱۴
خوب دقیقا نباید نگاه سرمایه ای بشه به مسکن تا اون دور دانه های عزیز که احتمالا شما یکیشون هستی ناراحت بشن نرن سرمایه گذاری کنن . ساخت و ساز باید به هولدینگ ها و شرکتهای بزرگ سپرده بشه که هم ایمنی اون رعایت بشه و هم در قبال چیزی که میسازن مسوول باشن نه هرکی یه پولی داره بزنه تو کار بساز و بنداز به ملت که کلا دو سال عمر مفید ندارن .
مسکن اونقدر بالا رفت که جیب هیچکس حالا حالا ها بهش نمیرسه و همه این کارها شکست خواهد خورد . سود بانکی حتی منفی هم بشه مسکن عمرا تکون نمیخوره چرا که 90 درصد سپرده مردم زیر 100 میلیون هست . بکشن بیرون برن چی بخرن ؟ کل پولشو بده + وام بعد بره زیر قسط ؟ برای چی ؟ که شما پول در بیاری ؟ (4402468) (alef-11)
 
مهندس
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۹:۰۹:۱۸
راه حل بسیار ساده و در یک کلمه " مالیات " است. شرط ان ذینفع نبودن قانونگذار و عدم تسلیم در مقابل فشار گروههای ذینفع و نیز معنی دار بودن مبلغ مالیات است.. (4401966) (alef-11)
 
وندی
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۹:۱۹:۰۵
فقط باید خانه های خالی را شناسائی و با وضع قانون مالیات بر خانه های خالی و معافیت مالیاتی خانه های در حال استفاده می توان مالکین را وادار به فروش نمود ضمن اینکه باید تدابیری اندیشه شود تا ملک از حالت سرمایه ای خارج شود (4401978) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۹:۴۷:۲۷
در 6 کشور گفته شده اصلا مالیات از خانه های خالی گرفته نمی شود بلکه مالیات یکسان از تمام خانه ها گرفته می شود چه خالی چه پر

مالیات از خانه های خالی تنها در ایالت باسک جدای خواه اسپانیا گرفته می شود

مالیات از خانه های خالی طبق قوانین اسلام غیر شرعی هست (4402011) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۹:۵۹:۱۰
در کجای دنیا مسولان آن ارزش پول کشورشان را مخصوصا و مصنوعی چهارصد درصد کم می کنند تا اقتصاد کشورشان به رکود برسد؟

این مالیات از خانه های خالی همانطور که بسیاری از مراجع می گویند شرعی نیست و در مقابل قوانین شرع اسلام هست (4402024) (alef-11)
 
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۲۳:۱۲:۵۷
اينا همه روش هاي كه ميشه انجام داد ولي با اين كار ها راه فساد هم ممكنه باز بشه... روش هاي جلوگيري اين كشور ها چي بوده؟ (4402320) (alef-11)
 
حسين
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۲۳:۲۴:۱۱
الف جان اميدوارم نظرمو بچاپي ...
..هم عزيز دلم همه اين كشورهايي كه فرمودي اطلاعات كاملا دقيق و شفاف از همه شهروندانشون دارند و درجا ميتوانند هركس كه از قوانين تخطي ميكنه خفتش كنند خصوصا در مسايل پرداخت ديون دولتي و نهادهاي رسمي
اما در كشور ما چي؟؟؟ با نبود بانك اطلاعات كامل و جامع و وجود كارچاق كن هاي متعدد در كليه امور مربوطه و نامربوطه چجوري توقع داريدحاكميت به جنگ خانه هاي خالي بره!؟
و نكته مهمتر اينكه در كشور ما همه چيز در تمامي زمينه ها دولتي و يا در اختيار ..است و تنها بخشي كه خارج از نفوذ و اختياره، همين بخش زمين و مسكنه كه در دست بخش خصوصيه و به همين خاطر از دهك اول تا اخر جامعه تا دو قرون پول دستشون مياد ميان تو اين بخش سرمايه گذاري ميكنند تا دور سرمايه شون از تلاطم هاي ناشي از تصميمات سياسي و اقتصادي دولتي .. دور باشه و كمتر ضرر ببينند (4402337) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۰ ۰۲:۵۸:۲۹
اي كاش يكم در مورد سيستم املاك تو كشور آلمان تحقيق ميكرديد،
خيلي جالبه بدونيد در آلمان و بعضي از همين كشور هايي كه بالا نام برديد نرخ ماهيانه اجاره خونه از قسط خريد خونه گرونتره، يعني شما اگر خونه رو بخري هزينه كمتري پرداخت ميكني،
يا مثلا قانوني هست كه شما اگر صاحب يك آپارتمان يا منزل ويلايي باشيد و اقدام به خريد ملك دوم رو بكنيد بايد اول در دادگاه حاضر بشيد و دليل خريد و حتي منابع پولي خريدتون رو هم مشخص كنيد،
يا قانون ديگري كه دارند اگر شما ملكي يا آپارتماني رو بخريد ، تا ده سال حق فروشتون شامل ماليات هاي سنگين ميشه،
يا در همين هلند كه نوشتيد اگر شما منزلي رو اجاره بديد حق بلند كردن مستاجر رو نداريد، تا سي سال،
و يك فرق بزرگ همه اين كشور ها با ما جايگاه چندم مسكن مصرفي در اقتصادشون هست ، بر خلاف ما كه مسكن بعد از نفت دومين مولفه اقتصادي (به غلط البته) شده و هر زمان قيمت ها كمي متعادل تر ميشه اقتصاد ما به سمت ركود ميره، (4402532) (alef-11)
 
از دور
United Kingdom
۱۳۹۶-۰۳-۱۰ ۰۴:۲۸:۳۴
چرا دولت با شهرداری خانه های اجاره‌ای نمی‌سازتد؟

کشوری که اقتصادش را روی خشت و خانه بنا میکند فقط به فلجی اقتصادی خواهد رسید (4402596) (alef-11)
 
Malaysia
۱۳۹۶-۰۳-۱۰ ۰۶:۵۲:۰۴
این راه حلها در ایران فقط مشکل رو پیچیده تر می کنه. ریشه در کاهش قدرت خرید و عدم توانایی در پرداخت اقساط وام هست. (4402670) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۰ ۰۸:۱۳:۰۵
برای من عجیبه که هر جا به نفع دولته میایم از غربی ها مثال میزنیم هر جا به ضرره ساکت می مانیم.... (4402766) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.