کد مطلب: 450638
دفن شهدای گمنام در محوطه پاسارگاد؟/ رئیس میراث فرهنگی: این اقدام بی احترامی به خود شهداست؛ اقدامات لازم برای پیشگیری از این اتفاق انجام شده/ شهدا در محلی متناسب دفن می شوند
بخش فرهنگی الف، 13 اسفند 95
تاریخ انتشار : جمعه ۱۳ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۵۷
ساخت آرامگاه شهدای گمنام طرحی است که از سوی شهرداری و شورای شهر پاسارگاد ارائه شده است و در حال اجرایی شدن است.
خاکریزی و تخلیه مخلوط برای زیرسازی آرامگاه شهدای گمنام در حریم پاسارگاد آغاز شده است. پیشنهاد ساخت این آرامگاه چندی پیش از سوی شورای شهر داده شده و شهردار این شهر کوچک پیگیر اجرایی کردن آن است. پاسارگاد همواره یکی از شهرهای شهیدپرور از دیرباز به شمار میآمده و به همین دلیل در آرامگاه مادر سلیمان، در 300 متری پاسارگاد شهدای جنگ تحمیلی به خاک سپرده شدهاند. با این حال، مسئولان شهرداری پاسارگاد تاکید دارند که باید در این محوطه آرامگاه جدیدی بنا کنند.
مصیب امیری، مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس هم میگوید که از همه چیز بیخبر است و اطلاعی در مورد این اقدامات ندارد.
حمید فدایی؛ مدیر پایگاه پاسارگاد میگوید: «مدتهاست که این طرح از سوی مسئولان شهری پاسارگاد مطرح است و در حال حاضر از سوی برخی از مسئولان شهری در حریم درجه دو پاسارگاد اجرایی میشود و قرار است ارتفاع و مصالحی که به کار میبرند، طبق ضوابط و قوانین میراثفرهنگی باشد. با این حال همانطور که همه میدانند، پاسارگاد ثبت میراث جهانی است. آنها هم ضوابط و قوانینی دارند که همه ما موظف به اجرای آن قوانین هستیم تا پاسارگاد در فهرست میراثجهانی باقی بماند.»
این در حالی است که آرامگاه مادر سلیمان و قبرستان مبارکآباد در نزدیکی مجموعه کوروش وجود دارد، این دو آرامگاه، محل خاکسپاری بسیاری از شهدای جنگ تحمیلی است و همواره مردم به ویژه روزهای پنجشنبه به زیارت اهل قبور و شهدا میروند.
یکی از اهالی پاسارگاد میگوید: «شهدا در قلبهای ما جای دارند و ما دلمان میخواهد در قبرستانهای این شهر در فضایی که بتوانیم به راحتی به دیدار آن برویم و جایی که از هجوم گردشگران به دور باشند به خاک سپرده شوند.»
«زهرا احمدیپور»، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درباره دفن شهدای گمنام در محوطه پاسارگارد در فضای مجازی نوشت: به شکل ویژه این موضوع در حال پیگیری است و مکاتبات گستردهای در این باره انجام شده است. شهدا در قلب ملت ایران جای دارند و محل دفن آنها محل رجوع خیل گسترده مردم خواهد بود.»
وی افزود: انتخاب حریم پاسارگاد برای دفن شهدا در درجه اول بیاحترامی به خود شهداست. مگر قرار است شهدا به واسطه رجوع مردم به پاسارگاد محل زیارت مردم شوند؟ اقدامات لازم برای پیشگیری از وقوع این اشتباه و بیحرمتی به شهدا انجام شده و در حال پیگیری است و تلاش بر این است که شهدا در محلی متناسب دفن شوند نه در محوطه و حریم بناهای تاریخی.
واکنش بهشتی به ساخت آرامگاه شهدای گمنام در حریم پاسارگاد
در پی اعلام مدیر پاسارگاد در مورد احداث آرامگاه شهدای گمنام در حریم درجه دو این مجموعه تاریخی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری این کار را بیاحترامی به پیکر پاک شهدای گرانقدر دانست.
سیدمحمد بهشتی در گفتوگو با ایلنا در ارتباط با ساخت آرامگاه شهدای گمنام در حریم پاسارگاد، گفت: تدفین شهدای گمنام در نقاط شاخص که خود شناخته شده هستند و هویت تاریخی دارند، احترام به شهدای گمنام نیست، بلکه میتواند بیاحترامی نیز باشد، زیرا حضور شهدای گمنام میتواند هر ناکجایی را تبدیل به جایی به عنوان مقصد حضور مردم تبدیل کند.
وی ادامه داد: شهدای ما که کمارزش نیستند که سر راه جای دیگری باشند، پیکر مطهر شهدا خود به تنهایی مقصد مردم است و آداب ادب به جا آوردن شهدا اینگونه نیست.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی افزود: دلیل ندارد بخواهیم چیزهایی که خود واجد ارزش هستند را به رخ جاهایی که ارزش متفاوتی دارند، بکشیم؛ این کار بیاحترامی به شهدا است.
بهشتی در پاسخ به اینکه آیا ممکن است؛ این کار در ثبت جهانی پاسارگاد نیز خللی ایجاد کند؟ توضیح داد: حتما این مساله موجب ایجاد مشکل میشود، اما این یک بعد قضیه است، بحث دیگر تکریم شهداست که موجب نگرانی شدهاست.
به گزارش الف، مجموعه پاسارگاد، دربرگیرنده ساختمانهایی چون آرامگاه کوروش، باغ پادشاهی پاسارگاد (کهنترین چهارباغ ایرانی)، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آبنماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطه مقدس و تنگه بلاغی است.
این مجموعه، پنجمین مجموعه ثبت شده در فهرست آثار میراث جهانی در ایران است که در نشست یونسکو که در تیر ماه سال 1383 در چین برگزار شد به دلیل دارا بودن شاخصهای فراوان در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید
کلمات کلیدی : دفن شهدای گمنام + محوطه پاسارگاد+آرامگاه شهدای گمنام + حریم پاسارگاد + سیدمحمد بهشتی
با سلام
شهرك نفت اهواز نيز مدفن دو شهيد گمنام شد.
پارك اين شهرك مسكوني كه مورد استفاده عموم ساكنين و حتي مردم شهر اهواز بوده است اكنون مدفن دو شهيد گمنام است در حالي كه براي دفن شهدا و يادمان مي توان نقاطي ديگر بنا و يا در نظر گرفت اكنون معدود نقاط تفريحي شهر اهواز با كج سليقگي كاربري دوگانه يافته است. (4183780) (alef-13)
با این کارها هم آبروی خود، هم آبروی شهدا را می بریم (4183880) (alef-13)
کاملا موافقم شهدا به خودی خود ارزشمندند و این رویه که در هر جایی چند شهید دفن بشوند تا مردم ببیننشون توهین به شهداست . (4183955) (alef-13)
از آنجا که همه جا محضر خداست و شهدا هم متعلق به خدایند لذا همه جا میتواند ومیبایست محضر شهدا باشد. در صورتیکه موجب هتک نشود.
و فردا روز در داخل این محوطه و به مناسبتهای با برنامه و بی برنامه جشن و پایکوبی و دیگر بساط بر پا نشود.
اگر این محوطه را عزت دیرینه میدانیم - عزت های حال و دیرینه در آینده نیز میبایست در کنار آنان موجب هم افزائی شوند.
عزت و پاسداشت این محوطه مگر نه به اینستکه پاسداری این مملکت را نموده اند . خب پاسداری حال را نیازی به پاس در آینده نیست . (4183979) (alef-13)
حقیقت جو
۱۳۹۵-۱۲-۱۳ ۱۲:۱۰:۰۹
افسوس که حتی از اجساد شهدای گمنام هم بهره برداری سیاسی میکنند
کسانی که اینکار را میکنند با بی فرهنگ هایی که روی اماکن باستانی ما یادگاری می نویسند چه فرقی دارند (4184064) (alef-13)
اسکندر
۱۳۹۵-۱۲-۱۳ ۱۳:۵۱:۴۴
پاسارگاد شده محل تجمع نژادپرستان و بیان شعارهای نژادپرستانه و ضد اسلامی و ضد اقوام و ملیت های ایرانی
با این کار بساط نژادپرستان جمع میشود (4184265) (alef-13)
تو یا نمی دونی نژاد پرست یعنی چه یا نمی دونی کوروش که بود یا نمی دونی پاسارگاد کجاست . کوروش اولین نفری بود که اقوامی پراکند در این جغرافیا را متحد کرد و سنگ بنای ایران فعلی را بنا نهاد. (4185656) (alef-13)
لطفا توهین نکیند ، کجا پاسارگاد شده محل نژاد پرستی ؟ (4187984) (alef-13)
در ضمن اسکندر جان از اسمت بر میاد که کارت فقط نابودی فرهنگ هاست، ما هم از این به بعد همین کارو میکنم (4184417) (alef-13)
حیدرعلی
۱۳۹۵-۱۲-۱۳ ۲۱:۴۷:۳۲
عوض هزینه ساخت مقبره برای شهدای گمنام،اگربقایایی از اجساد شهدای جدیدپیدامیشود چرا با ازمایش دی ان ای خانواده هایی که منتظر شهیدشان هستند هم انهارااز نگرانی دربیاورید و هم این عنوان شهید گمنام را که با وجود پیشرفت علم همخوانی ندارد حذف کنید.مگر چند خانواده منتظر شهیدشان هستند؟یعنی شهدا ارزش هزینه این ازمایش دی ان ای را ندارند و باید حتما برایشان مقبره ساخت؟ (4184972) (alef-13)
متاسفانه در یزد هم با خاک کردن شهدا در میدان امیر جقماق، به شهدا بی احترامی شد..........متاسفم برای آن فردی که این دستور داد.....متاسفم (4185003) (alef-13)
دکتر اریان
۱۳۹۵-۱۲-۱۴ ۱۴:۴۷:۲۴
کمال بی فرهنگی و بی تمدنی میباشد میراث فرهنگی وشهدای بزرگوار کاملا جدا هستند چرا کاری میکنیم که مضحک عام وخاص میشویم (4185982) (alef-13)
این حضرات درک درستی ازپیام های فرهنگی اقداماتی چون دفن شهداندارند.با این حساب دراقدامی دیگراقدام به برگزاری مراسم تاسوعا وعاشورا درپاسارگادوتخت جمشیدخواهندکرد.پاسارگادوتخت جمشیدو...بخشی ازهویت فرهنگی ما وقابل احترام وستایشنداما به هرحال درآن دوره ازاسلام خبری نبودوباورهایشان باشهدای عزیزاکنون متفاوت بود.هرنکته جایی و... (4186171) (alef-13)
عده ای می خواهند دین را مقابل ملیت قرار دهند اشتباه بزرگی می کنند بعدا اثر منفی آن را می بینند . (4186552) (alef-13)
با سلام . بنده اهل پاسارگاد هستم و در خصوص شهدای گمنام هیچگاه قرار نبود که شهدای گمنام مادرسلیمان در سایت جهانی پاسارگاد دفن شود متاسفانه هواداران اون جناح برای کسب رای می گویند عده ای خواهان دفن شهدا در سایت جهانی پاسارگاد بوده در حالی که فاصله تدفین شهدا تا ارامگاه کورش دوکیلومتر فاصله است مسئولی که در نمی دانند سایت جهانی کورش کجاست چطور در صفحه شخصی پیام وااسفا سر می دهد !!!!!!!!!!!!!!!!! (4189765) (alef-13)
علی هژبری
۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۰۳:۳۴:۵۲
با سلام و احترام فراوان
همیشه و در همه حال شهدا برای ایرانیان جایگاه ویژهای داشتهاند و نامداران تاریخ ایران در مقام شهید هم در ادبیات میهن و هم با ساختن یادمان های تاریخی برای ایشان، ارج نهاده و در زندگی مردم همواره پایدار مانده اند. یکی از این بزرگان کورش یا بنا بر نظراتی همان ذوالقرنین است که همچنان نامش همچون دژی استوار باعث پیوند و اتحاد ملی ما ایرانیان است. برای حفظ حرمت این شهید بزرگ تاریخ ایران زمین برای بقایای آثار برجای مانده از ایشان "حریم" تعریف کردهاند. بنابراین حریم او را پاسداری کنیم و با دفن بزرگان دیگر از تاریخ معاصر ایران باعث نشویم حریم هر دو بزرگواران شکسته شود.
با این وصف با ایجاد متعلقات معماری مجزا و مستقل برای شهدا گمنام کاری کنیم تا آیندگان بزرگی این شهدا گمنام را همچو ما محترم شمرند.
با کمال احترام و امتنان
علی هژبری
دانشجوی باستانشناسی (4196793) (alef-3)