بعد از روی کار آمدن دونالد ترامپ در تاریخ اول بهمن ماه، تظاهرات و راهپیمایی ها علیه برنامه ها و سیاست های وی نه تنها درآمریکا بلکه در دیگر نقاط جهان افزایش یافته است .
در این بین برخی به صورت جدی در تلاش هستند تا توجه ترامپ را برخلاف شعار اصلی اش که بازگشت به درون آمریکا و تمرکز بر مسائل و مشکلات داخلی بود به بیرون و خارج از مرزها معطوف کنند.
یکی از کانون ها و نقاطی که احتمال افزایش مداخلات آمریکا در دوران دونالد ترامپ در آن متصور است منطقه خاورميانه و ایران می باشد.
در این بین برخی تحرکات و فضاسازی ها وجود دارد تا آمریکا و ایران را به عرصه تقابل های سخت بکشانند. به خصوص این که ترامپ در مناظرات انتخاباتی و بعد از روی کار آمدن در سخنرانی ها و شبکه های مجازی به موضوع ایران توجه نشان داده است.
دلیل این امر نیز بیشتر موضوع برجام (که ترامپ ابتدا از آن به عنوان حربه ای برای نقد اوباما و دموکرات ها استفاده می کرد) و افزایش قابلیت های حوزه دفاعی ایران در قالب توانمندی های موشکی بوده است.
مبحث موشکی از ابتدای توافق هسته ای به موضوعی چالشی تبدیل شده است؛ چرا که در قطعنامه 2231 شورای امنیت با لحنی غیرالزامآور مطرح و از ایران «خواسته شده» که بر روی موشکهای بالستیک که «برای داشتن قابلیت حمل کلاهک اتمی طراحی شدهاند»، کار نکند. اما ایران همیشه عنوان کرده از آن جا كه برنامه هسته اي اش به طور كامل تحت نظارت آژانس قرار گرفته و هيچ كدام از موشك هايي كه ساخته براي حمل کلاهک هستهای طراحی نشده، چنين ادعاهايي از اعتبار برخوردار نمي باشند. اما دولتمردان غربی از زمان قطعی شدن برجام از این حربه به عنوان محور فشار بر ایران استفاده کردند. همچنین همان طور که گفته شد برخی از کشورها و گروه های سیاسی تلاش دارند تا با استفاده از هر حربه و ترفندي دولت جدید آمریکا را به عرصه تقابل با ایران سوق دهند.
تحرکات ضدانقلاب و منافقین
بعد از پیروزی ترامپ، مخالفان جمهوری اسلامی پیش از به شروع به کار ریاست جمهوری وی در پی جهت دادن به افکار و اقدامات دولت جدید آمریکا برای مقابله با ایران بودند. در این بین ۳۰ نفر از اعضای گروههای ضدانقلاب در نامهای به ترامپ از وی خواستند ضمن تجدید نظر در توافق هستهای، تحریمهای تازهای علیه ایران وضع کند.
در بخشی از نامه ضد انقلاب آمده بود:«امیدواریم که تحت رهبری شما آمریکا به مردم ایران برای باز پسگیری کشور از اسلام گرایانی که برای چهار دهه است در راس کشور هستند، کمک کند».
همچنین در این ارتباط باید به تعاملات برخی از نزدیکان ترامپ و کابینه او با گروهک منافقین اشاره کرد. در این باره می توان به نیوت گینگریج، رودی جولیانی و جان بولتون اشاره کرد.
گفتنی است اوایل این هفته خبرگزاری آسوشیتدپرس، فاکس نیوز و بسیاری از رسانههای آمریکایی، گزارش دادند که یکی از وزرای دولت ترامپ و چند تن از مشاوران و نزدیکان وی به خاطر سخنرانی در محافل و اجتماعات سازمان مجاهدین خلق، مبالغ قابل توجهی از این گروه پول دریافت کردهاند؛ رودی جولیانی و نیوت گینگریچ از جمله مشاوران و نزدیکان ترامپ هستند که برای سخنرانی علیه ایران از باج های سازمان مجاهدین خلق سود جستهاند. همچنین الین چائو وزیر حمل و نقل کابینه دونالد ترامپ، اعلام کرده که سازمان مجاهدین خلق برای ایراد فقط یک سخنرانی ۵ دقیقهای، به او مبلغ ۵۰ هزار دلار پرداخت کرده است.
رادیکال های کابینه ترامپ و کنگره جمهوری خواه
در حال حاضر در کابینه ترامپ، نئومحافظه کاران تندرو و رادیکال دست بالا را دارند که تمام هم و غم خود را بر حمایت از اسرائیل و مقابله با ایران قرار داده اند. آنها برخلاف ایده ترامپ معتقد به دخالت های گسترده و استفاده از ابزارهای سخت افزاری حتی به صورت یک جانبه برای پیشبرد اهداف آمریکا می باشند. این نئومحافظه کاران در کابینه بوش نیز قدرت فراوانی داشتند که موجبات مداخلات گسترده این کشور در خاورمیانه و راه اندازی جنگ های متعدد شدند.
در این بین با توجه به اینکه جمهوری خواهان اکثریت کنگره را نیز در اختیار دارند و به شدت تحت تاثیر لابی آیپک تصمیم گیری می کنند خواهان ضربه زدن به ایران و منافع آن می باشند.
نتانیاهو و رژیم صهیونیستی
نتانیاهو این هفته به لندن سفر کرد و با ترزا می نخست وزیر انگلیس دیدار کرد. او پیش از سفر گفته بود که از دولت بریتانیا و آمریکا خواهد خواست در مقابل ایران جبههای متحد تشکیل دهند.
نتانیاهو در لندن گفت: اقدامات خصمانه ایران نباید بیپاسخ بماند. او شد: ایران به دنبال آن است که اسرائیل را از بین ببرد و خاور میانه را تصرف کند. اروپا را تهدید میکند، غرب را تهدید میکند، جهان را تهدید میکند. تحریک پشت تحریک.
رژیم صهیونیستی در چند سال اخیر با توجه به سیاست های سازشکارانه کشورهای عربی، تنها مانع سیاست های توسعه طلبانه خود را محور مقاومت در خاورمیانه می داند و از آن جا که ایران به عنوان این محور مطرح است تلاش دارد تا کشورهای دیگر را علیه ایران متحد کند. از سوی دیگر انگلستان بعد از برگزیت و جدایی از اتحادیه اروپا، پیگیر یافتن شرکایی اقتصادی می باشد و روی منطقه خاورمیانه حساب ویژه ای باز کرده است. سفر چند هفته قبل ترزا می به کشورهای عربی و تاکید بر حمایت از آنها در قبال ایران و برقراری مبادلات نظامی و تجاری سودآور با شیخ نشین های خلیج فارس در این راستا ارزیابی می شود.
عربستان
عربستان در حال حاضر در چند جبهه یمن، بحرین، سوریه، لبنان و ... گرفتار است که موجب شده منابع و دارایی های اقتصادی اش با مشکلات جدی مواجه شود. عربستان همیشه تلاش داشته تا ایران را به عنوان مقصر چالش ها و بحران های خاورمیانه معرفی کند. ارتباط دو کشور نیز بعد از اتفاقاتی نظیر فاجعه منا، اعدام شیخ نمر و ماجرای سفارت عربستان رو به وخامت نهاد. از این رو ریاض خواهان این است تا به هر طریقی شده به ایران و محور مقاومت ضربه وارد نماید و حتی برای رسیدن به چنین هدفی ابایی از افشای ارتباط خود با رژیم صهیونیستی ندارد. این اواخر نیز ملک سلمان در گفت و گویی حدوداً یک ساعته با ترامپ بر موضوع ایران توجه ویژه ای داشت.
با تمام این شرایط باید گفت این اولین بار نیست که گروه های ضد انقلاب، برخی کشورهای منطقه و رژیم صهیونیستی اقدام به تحریک آمریکا برای آغاز تقابل و جنگ با ایران می کنند.
البته آمریکا نیز از نظر داخلی با مشکلات و وضعیت بغرنجی روبه رو است که انتخابات اخیر نیز بر تشتت و شکاف ها بیشتر افزوده است. از این رو ممکن است ترامپ برای انحراف افکار عمومی و امنیتی کردن فضاي سیاسی، مبادرت به اقدامی نابخردانه و آغازی جنگی دیگر کند. بدون شک چنین اقدامی تبعات و پیامدهای ناخواسته ای برای ایالات متحده و متحدان آن در منطقه و دنیا به همراه خواهد داشت. اما ضرورت دارد كه ايران هم در برابر اقدامات بیمنطق دولت جدید آمریکا با تدبیر و دوراندیشی رفتار كند و این موضوع هرگز به معنای عقب نشینی و کوتاه آمدن در مقابل آنها نمی باشد.