نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 349687
بازخوانی یك نامه دیپلماتیك ؛ سازمان ملل و ساز و كار جلوگیری از نقض قوانین بین المللی
بخش داخلی الف، 12 اردیبهشت 95
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۴۷
 نامه محمد جواد ظریف وزیر خارجه كشورمان به بان كی مون برای میانجیگری در زمینه حكم دادگاه آمریكا علیه دارایی ها ایران كه از آن به عنوان نقض حقوق بین الملل و ساختار جعلی شبه حقوقی یاد شده ، بسرعت مورد استقبال سازمان ملل قرار گرفت و یكی از مقامات امریكایی نیز اعلام كرد كه دو كشور مذاكرات مستقیم دارند و می توانند مساله را حل كنند.

دیوان عالی آمریكا اول اردیبهشت در یك اقدام غیر مسوولانه و خارج از عرف حقوق بین المللی حكم داد كه ۲ میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده ایران در این كشور به خانواده‌های قربانیان آمریكایی در بمب‌گذاری‌های سال ۱۹۸۳ در مقر تفنگداران دریایی ایالات متحده و سربازان فرانسوی در بیروت، پایتخت لبنان پرداخت شود.

در پی این دست اندازی به اموال ایران، محمد جواد ظریف روز پنجشنبه گذشته برای واداشتن امریكا در آزاد كردن دارایی‌های مسدود شده ایران ،نامه ای خطاب به بان كی مون نوشت كه غلامعلی خوشرو سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد این نامه را تسلیم دبیر كل سازمان ملل كرد.

وزیر خارجه كشورمان به بان كی مون اعلام كرد كه لطفا دستور فرمایید این نامه در دستور كار مجمع عمومی ملل متحد ذیل عنوان 'حكومت قانون در سطوح ملی و بین المللی' و نیز شورای امنیت منتشر شود.

این نامه از دو منظر داخلی و خارجی قابل بررسی است و رسانه های دنیا بلافاصله متن نامه ظریف به بان كی مون را منتشر كردند و رسانه های داخلی نیز بسرعت با انتشار متن نامه واكنش ها را مورد بررسی قرار دادند. بان كی مون دبیر كل سامان ملل در پی دریافت این نامه از میانجیگری برای حل و فصل در زمینه اختلافات بوجود آمده بین ایران و آمریكا اعلام آمادگی كرد.

استفان دوجاریك، سخنگوی دبیركل سازمان ملل، روز جمعه (دهم اردیبهشت) گفت: 'در مواردی كه هر دو كشور درخواست كنند، دفاتر میانجی‌گری و حل اختلاف زیر نظر دبیركل سازمان ملل، آماده كمك و میانجیگری برای حل اختلاف‌ها میان دول هستند.

واكنش های رسمی و غیر رسمی آمریكایی ها به نامه دیپلماتیك رئیس دستگاه دیپلماسی ایران مبنی بر این كه نیازی به پا درمیانی سازمان ملل نیست، می تواند بیانگر این باشد كه اول روش و حركت دیپلماتیك تهران با نگارش این نامه درست و اصولی بوده و علاوه بر این كه می توان با استفاده از ساز و كار حقوق بین الملل مساله را حل كرد بلكه نشان می دهد كه دولت تهران پایبند به قوانین بین الملل بوده ؛ نكته ای كه در حكم صادره از سوی دولتمردان كاخ سفید و دادگاه آمریكا نقض شده است.

به گفته ظریف، ایالات متحده آمریكا طی چند سال اخیر از طریق اجازه دادن و در واقع تحریك شكات خصوصی برای طرح دعوا در دادگاههای داخلی آمریكا علیه دولتهای خارجی، از جمله جمهوری اسلامی ایران، مستمرا نظم و حقوق بین الملل را به چالش كشیده و به مخاطره انداخته است. محاكمه های غیابی تشكیل شده، احكام مطلوب شاكیان بدون حضور خوانده صادر گردیده و ادعاهایی برای دست اندازی به دارایی های مردم ایران ارائه شده است.

در همین راستا و در واكنش مقامات امریكایی،یك مقام بلندپایه امریكا كه خواست نامش فاش نشود، به رویترز گفته است: 'میان ما و ایران كانال مستقیمی برای مذاكره برقرار است و ما گفته‌ایم كه آماده‌ایم بر سر تمامی مشكلات رایزنی كنیم.'

اما مارك تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریكا، روز جمعه در واكنش به نامه وزیر امور خارجه ایران به دبیركل سازمان ملل متحد مدعی شد كه هم قوانین آمریكا و هم بررسی پرونده بانك مركزی ایران در دادگاه‌های ایالات متحده با قوانین بین‌المللی منطبق است.

این درحالی است كه در نامه ظریف به بان كی مون تاكید شده است كه روند رسیدگی شبه قضایی كه به صدور این حكم انجامید در همه مراحل، جعلی و ساختگی بوده و از همه جهت، اعم از مستندات حقوقی، صلاحیت دادگاه، ماهیت، واقعیات و روند رسیدگی، در حكم استهزاء عدالت است. صدور این آراء به وضوح در حكم یك عمل متخلفانه بین المللی است و مسئولیت بین المللی دولت آمریكا را در پی دارد و لذا این دولت برای این اقدام مورد مؤاخذه قرار خواهد گرفت.

'از سوی دیگر بی توجهی به اصل مصونیت دولت ها در این حكم بیانگر این حقیقت است كه دولت امریكا برغم علم به این اصل، تحت فشار برخی نیروهای افراطی دارای لابی های قدرت، به ناگزیر تن به این حكم داده است در حالی كه اقای ظریف در نامه خود گوشزد كرده است كه اصل مصونیت دولتها یكی از ستونهای اصلی نظم حقوقی بین المللی و حقوق آمره بین المللی است كه از جمله اخیرا در قالب كنوانسیون ملل متحد در مورد مصونیت های قضایی دولتها و اموال آنها تدوین شده است. تفوق این اصل توسط جامعه جهانی، همه نظامهای حقوقی و دیوان دادگستری بین المللی مورد شناسایی قرار گرفته است. بجز 'فعالیت های تجاری' كه تنها استثنا بر این قاعده بشمار می آید، كلیه ادعاها علیه یك دولت دارای حاكمیت باید مطابق ساز و كارهای پیش بینی شده در توافقات دو یا چند جانبه مورد رسیدگی قرار گیرد یا به نحو مناسب از طریق محاكم صالحه بین المللی حل و فصل شوند.'

از سوی دیگر از منظر داخلی ، رسانه های كشورمان نیز با استقبال از این نامه به تحلیل آن پرداخته و واكنش های مقامات دو كشور را بازتاب داده اند.

برخی تحلیلگران این نامه را با نامه برخی مقامات دولت پیشین مورد مقایسه قرار داده اند و اعلام كردند كه نامه ظریف مبتنی بر اصول دیپلماتیك و حقوق بین المللی بوده و هم از این رو بلافاصله مقامات سازمان ملل و آمریكا به آن پاسخ داده اند. همچنین انچه كه در این نامه مورد توجه قرار گرفته است، حفظ اقتدار و عزت كشور و بیان این كه دولت جمهوری اسلامی پایبند به اصول و موازین بین المللی بوده و دولت امریكا نیز لازم است كه به این اصول پایبند باشد و از دست اندازی به اموال و ثروت پرهیز كند.

ظریف می گوید كه موجب نگرانی شدید است كه كنگره آمریكا، به همراه دیگر قوای این كشور، ظاهرا بر این باور است كه می تواند به آسانی اصل بنیادین مصونیت دولت ها را از طریق تعلیق مصونیت دولت ها و حتی مصونیت بانك های مركزی بطور یكجانبه و در تعارض كامل با تعهدات بین المللی آمریكا و به بهانه یك دكترین بی پایه حقوقی كه مورد شناسایی جامعه بین المللی نیست، به چالش بكشد و نقض كند.

جمهوری اسلامی ایران آراء غیرقانونی دادگاه های آمریكا در این رابطه، از جمله رای مرتبط با مصادره حدود یك و هشت دهم میلیارد دلاردارایی بانك مركزی ایران به نفع شاكیان خصوصی، را مردود می داند.

ایران، دولت آمریكا را مسئول این سرقت شرم آور كه در پوشش یك حكم قضایی انجام شده، می داند و مصمم است از كلیه روش های قانونی برای اعاده اموال به سرقت رفته و بهره متعلقه از تاریخ انسداد آن توسط آمریكا اقدام نماید.

'در واقع این آمریكا است كه از مدت ها قبل می بایست به خاطر سیاست های خصمانه همیشگی اش علیه مردم ایران غرامت بپردازد.'
۱۳۹۵/۰۳/۲۷ ۱۱:۴۲
 
۱۳۹۵/۰۳/۱۸ ۱۰:۵۳
 
۱۳۹۵/۰۲/۲۷ ۱۶:۰۹
 
۱۳۹۵/۰۲/۲۱ ۰۹:۳۲
 
۱۳۹۵/۰۲/۲۰ ۱۲:۵۳
 
۱۳۹۵/۰۲/۰۹ ۱۴:۱۳
 
۱۳۹۵/۰۲/۰۸ ۱۳:۱۶
 
۱۳۹۵/۰۲/۰۸ ۱۱:۲۵
 
۱۳۹۵/۰۲/۰۷ ۲۰:۳۱
 
۱۳۹۵/۰۲/۰۷ ۱۹:۵۳
 
 
کلمات کلیدی : توقیف 2 میلیارد دلار از ایران
 
United States
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۰:۰۷:۳۵
بانکی مون فقط یک عروسک خیمه شب بازی است.
نخش دست مقامات آمریکایی و صهینویست هاست. و هر وری که آنها بخواهند او را میبرند. (3678585) (alef-13)
 
یاسر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۲:۲۵:۰۹
تندروهایی دا شتیم که می خواستند,مجسمه وزیر خارجه را بسازن!!!!!! (3678837) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۰:۱۰:۳۹
بان کی مون را چه کسانی رییس سازمان ملل متحد کرده اند؟ غیر از این هست که آمریکا، فرانسه، انگلیس و..... او را در این سمت منصوب کرده؟! آقای ظریف توقع دارد که بان کی مون اربابانش را ول کرده و طرف ایران را بگیرد؟ بجای این کار بهتر است مسببان داخلی سرمایه گذارای 2 میلیارد دلاری را پیدا کرده و آنها را به خاطر حیف و میل بیت المال محاکمه کرد. (3678598) (alef-13)
 
یاسر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۰:۱۶:۲۷
ظریف در این نامه,این سرقت را نقض اشکار حقوق بین الملل عنوان کرده, این خوش خیالی افراطی تا کی؟ شما با امریکایی طرف هستی که بدون اعتنا به قوانین بین الملل,به عراق و افغانستان حمله کرد.اگر در زمان اجرای تعهدات هیجان زده نمی شدید,میتوانستیم اجرای بقیه تعهدات ایران را به لغو حکم منوط کنید,نه این که نامه های بی فایده بنویسید, تندروترین طرفداران این نوع دیپلماسی به ناکارامدی ان واقف شده اند.جالب بود که تندروها میخواستند,مجسمه وزیر خارجه را هم بسازند!!!(سانسور نکنید الف) (3678615) (alef-13)
 
United Kingdom
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۲:۵۶:۴۴
دفعه ی دیگه شما رو میکنیم وزیر خارجه، برید مثل بعضیا با تحریم روی تحریم برگردید. (3678884) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۳:۲۳:۰۷
عزیز جان برخوردهای سیاسی روشهایی دارد که یک دیپلمات کاردان به آن واقف است اول از راه بیان قوانین و راهکارهای قانونی وبین المللی وارد می شود تا حجت را تمام کرده باشد وچنانچه توجه نشد آنوقت زبانش دراز است که ما قانونی حرکت کردیم اهمیت ندادید پس حالا منتظر برخورد ما باشید این طوری دیگر طرف مقابل نمی تواند ما را محکوم به تند گویی وتند روی کند چون اسنادش موجود است وهیچ محکمه ای به او حق نمی دهد ! در ضمن امضای تعهدات فقط مربوط به تحریمهای هسته ای بود نه غیر این جمله را چند بار باید تکرار کرد تا شما دوباره برجام را مقصر ندانید ؟! (3678923) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۰:۰۸:۲۸
شما و دوستانت مثل اینکه راه حلهای بهتری دارید. مثل بالا رفتن از سفارت خانه ها و ...!
اون زمان که دولت محبوبتون اوراق دولت متخاصم میخریدن باید فکر این زمان میبودید.
اون زمان که تحریم پشت تحریم میشدیم و شماها مذاکره که نه خطابه می کردید و همشونم کاغذ پاره میدونستید این بیانات رو چرا نفرمودید؟! (3679002) (alef-13)
 
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۲:۰۴:۵۷
این نوع برخورد امثال شما با این نامه ی ظریف (که هم به قولن عزت ایران در اون حفظ شده و هم به سیاست ههای خصمانه ی امریکا در اون اشاره شده که حرف دل شماست!)نشان دهنده ی عمق کینه ی شما نسبت به ایشان است...
شماها رو که میبینم تازه میفهمم چرا امثال امیرکبیر و و هزاران بزرگمرد دیگه ی این مملکت با وجود شایستگی و آزادگی نتونستن کاری انجام بدن! (وای بر کسی که منافع ملیش رو به پای منافع شخصیش قربانی کنه وای).
با تشکر از الف بابت این مقاله. (3679130) (alef-13)
 
نامه ای به آینده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۲:۲۶:۰۱
خطاب من به ایرانیه سال2100:
ای کسی که اکنون در آرشیو خبرگزاری الف این مطلب را یافته ای! نامه ای از آقای احمدی نژاد در سال های حکومتش رابخوان و این نامه ی ظریف را هم بخوان! . بخوان و قضاوت کن تا ببینی هشت سال چه کسی بر ما حکومت میکرد...حتما تا اکنون سایه هایی زیادی به روشنایی آمده اند و پرده ها به کناری رفته اند اما ای کسی که این مطلب را می خوانی تو آگاه باش:
ما برای آنکه ایران خانه ی خوبان شود رنج دوران برده ایم/ خون دلها خورده ایم.
ما هم مردمان پیش از خود قاجاریان را نکوهش میکردیم شما هم ما را نکوهش کنید و دیگرانی هم خواهند آمد که شما را نکوهش کنند اما در بین قاجاریان آزادگانی بودند که دیده نشدند در میان ما هستند و دیده نمیشوند در کنار شما هم خواهند بود اما شما آن ها را ببینید آنان که جای قلب یک مشت از خاک وطنشان را در سینه پاشیده اند...
(الف جان فسفر سوزوندم لطفا انتشار بنما تا آیندگان دعای خیری براتون بکنن!) (3679142) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۰:۲۰:۴۲
در نظام سیاسی کنونی جهان، فارغ از تعارفات و حرفها، چیزی که تعیین کننده است، میزان موفقیت کشورها در پیش بردن سیاستهای خود است... حالا بعد از برجام، ایران هر کاری کند، در چشم کشورها و افراد تاثیر گذر جهانی‌، تغییری در نگرش آنها داده نخواهد شد و در نتیجه تاثیر گذاری به نفع ایران نخواهد داشت... در چشم اناه، ایران کشوری است که بعد از برجام از همه مواضع ۱۲ ساله کود به خاطر فشار طرحیم کوتاه آماده، و باید بها و هزینه این عقب نشینی را به پردازد یا با سیمان کردن دست آورد خود و یا با تمکین در برابر رای دادگاه کشورهای که باعث این عقب نشینی ایران شدند....

تمام درگیری پوتین با غرب هم همین است... پوتین می‌خواهد با مانور و زرنگی و تهدید ، از دادن هزینه شکست در جنگ سرد خودداری کند، ولی‌ غرب می‌گوید، روسیه به خاطر فشار و هزینه غرب در جنگ سرد ، از مواضع خود عقب نشست، و تبیی است که حالا نمیتواند باز هم مانند زمان جنگ سرد در موقعیت ابر قدرتی‌ باقی‌ بماند و باید قبول کند به کشور دست چندم تبدیل شده، ولی‌ اگر قبول نمیکند، باید با تورم ۱۸ درصد،رشد منفی‌ اقتصادی، افزایش فقر و آب رفتن هر روزه قدرت ملی‌ خود کنار بیاید... بالاخره نمیشه‌هم در جنگ سر شکست خورد و هم باز هم مانند جنگ سرد برای دیگران شاخ و شو کشید...یان کی‌ مون موفق است به دلیل اینکه میدند قدرت الان دست کی‌ است... دنیا امروز دادگاه نیست بلکه برآیند قدرت است که تعیین می‌کند کی‌ حرفش را پیش میبرد.. (3678627) (alef-13)
 
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۰:۵۶:۴۷
منتقدان تیم قبلی که معتقد بودند,جلیلی فلسفه درس میداد,در پاسخ به سرقت اموال ایران,در نامه به بان کی مون. تاریخ معاصر ایران را مرور کردند!!!!!!!! (3678701) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۱:۱۵:۴۸
خدا ملت ایران را از آثار ذلت بار و اسفناک دیپلماسی های لبخند و التماس نجات دهد . انشاءالله . (3678730) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۳:۳۱:۴۳
والا تحریمها وبلوکه کردن پولها که به دنبال آن آمریکا توانست آنها را به نفع خود مصادره کند که حاصل دیپلماسی اخم وفحش دولت متبوع شماست ! حالاجنابعالی بفرمایید آن آقایان اخمو که این قدر آمریکالوژیشان پیشرفته بود چرا پول بی زبان این مملکت را در چنگال او قرار دادند ؟! (3678940) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۱:۵۹:۳۱
لطفا بفرمایید کارشناسان نامه ظریف را با نامه کدام مقام سابق وبه چه کسی مقایسه میکنند. (3678798) (alef-13)
 
نیما اس
Romania
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۲:۰۹:۲۶
زنده باد ظریف زنده باد امید به فردای بدون جنگ (3678816) (alef-13)
 
مشکین نقاب
United States
۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۰:۱۳:۱۵
حالم به هم میخوره از این زنده بادها و درودهای بیخودی...
بابت چه دستاوردی زنده باد؟
کلاهی که توسط ایشان به سرمون رفت تحسین داره؟
چقد شما بی خیال هستین! (3679009) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۲:۲۵:۲۴
احمدی نژاد دو تا نامه نوشت برای اوباما ، اینقدر بی ربط بود که حتی در موردش کوچکترین عکس العملی هم نشون ندادند و هیچ واکنش بین المللی هم نداشت (3678839) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۲:۲۷:۳۸
يكي از مهمترين مشكلاتي كه بحران ساختگي پرونده هسته اي براي ما ايجاد كرده بود ايجاد حق براي طرف هاي خارجي براي هرگونه فشار و تحريم عليه ما بود .
همانطور كه قبلا"‌هم اشاره شده است ، بسياري از محدوديت هاي مالي و تجاري ما نه به دليل تصريح قطعنامه هاي تحريمي بلكه بالا رفتن ريسك سرمايه گذاري در ايران به وجود آمده بود ،
كه اثرات آن را هم اكنون نيز مشاهده مي كنيم ، با وجود اينكه بانكهاي خارجي منع قانوني براي تجارت با ايران ندارد ، از اين كار خودداري مي كنند ، زيرا سالها از رابطه با ايران منع شده بودند و بعضا" مشمول جريمه هاي ميلياردي نيز شدند ،

حال اين نامه (صرف نظر از نتيجه) نشان مي دهد امروز ايران يك كشور با شرايط عادي در صحنه بين الملل است و نمي توان به هر بهانه اي عليه ايران فشار آورد (3678844) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۲:۴۹:۵۱
چه در دولت قبل و چه در این دولت ما زورمان به آمریکا نمی رسد و دنیا دنیای حق و عدالت نیست اما این نکته را هم فراموش نکنیم زمانی کشور ایران به طور کامل توسط این کشورها اشغال شده بود و مثلا روسیه اصلا خیال خارج شدن از کشور را نداشت ولی تلاش های دیپلماتیک باعث شد کشور دوباره تمامیت ارضی خود را باز یابد
مرور تاریخ در نامه های دیپلماتیک برای دادن پیش زمینه و مقدمه خوب است ولی فلسفه بافتن و ارشاد دیگران به آئین با تاریخ صدر اسلام بی اثری خود را نشان داده است (3678877) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۲:۵۳:۲۷
درود بر دکتر ظریف مرد کارکشته دیپلماسی و سیاست خارجی.
این نامه ها و اون قطعنامه ها در دیپلماسی بین الملل کاغذ پاره نیستند. اگر اینطور فکر میکنین یه نگاه کنین ببینین کاغذپاره قطعنامه ها با کشور چه کرده (3678881) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۲۳:۲۴:۴۰
خداوند انشالله "ظريف" ها را در كشور ما زياد كند (3678924) (alef-13)
 
یکنفر از مردم
United Arab Emirates
۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۰:۰۸:۵۲
درود بر ظریف. (3679004) (alef-13)
 
United Arab Emirates
۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۰:۱۰:۱۰
این دیپلماسی نشان داده که هیاهوی بی منطق هرگز نتیجه ای نخواهد داشت. (3679005) (alef-13)
 
United Arab Emirates
۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۰:۱۰:۵۶
ظریف با این کار سازمان ملل را به چالش کشیده است. (3679007) (alef-13)
 
بازنشسته فرهنگی
United Arab Emirates
۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۰:۱۳:۳۱
نتیجه این نامه یا موجب تمکین آمریکا به خواست منطقی و قانونی ایران خواهد شد یا رسوایی آمریکا و سازمان ملل از دید غربیها را فراهم خواهد کرد. (3679011) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۱:۳۸:۲۸
این نتیجه گیری های دوستان ما رو کشته بخدا!
باید منتظر نتیجه ماند بعد به تمجید یا تخریب پرداخت، هنوز که هیجی معلوم نیست. (3679101) (alef-13)
 
یوسف
۱۳۹۵-۰۲-۱۹ ۱۶:۱۴:۲۹
درود بر دکتر ظریف و آرزوی پایندگی ایشان و ایران اسلامی (3691930) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.