نظر منتشر شده
۲۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 437436
پیام پلاسکو
سهند لطفی* /2 بهمن 95
تاریخ انتشار : شنبه ۲ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۲۴
 

ساختمان پلاسکو، آتش گرفت و فروریخت. هنوز و در زمان نگارش این سطور، آمار واقعی تلفات و خسارات، مشخص نیست. اما نکته‌ای هست که سال‌هاست مشخص است، ولی نکته‌سنجی بر آن نیست، چشم‌هایی که نمی‌بیند، و گوش‌هایی که نمی‌شنود. فروریختن ساختمان پلاسکو، علاوه بر اینکه فاجعه‌ای است انسانی و شهری، حادثه‌ای است نمادین: اگر با شهر نامهربان باشیم، به‌مانند طبیعت، خود را باز پس خواهد گرفت.
فروریختن ساختمان پلاسکو، داغ بزرگی است بر چهره تهران، ولی پیام مهمی نیز با خود دارد. اینکه با مرکز تاریخی شهر چه کرده‌ایم و اینکه اگر با فروریختن یک بنا، چنین آشفتگی به پا شود، وای اگر شهر فروبریزد. احداث ساختمان و «پاساژ»
مرکز تاریخی شهر، جایگاه تکوین، رشد و تبلور فرهنگ امروز شهر است؛ بستر شکوفایی استعدادهای خلاق فکری و هنری است؛ مکان بازیابی تاریخ و عبرت از سرگذشت‌های پیشینیان است.
پلاسکو در پایان دهه ۱۳۳۰ و افتتاح آن در سال ۱۳۴۱، بخشی از یادگارهای تهران قدیم و جداره چشم‌نواز خیابان استامبول را منهدم کرد.
 
 شاید ساخت این بنای عظیم‌الجثه توسط یکی از متمول‌ترین سرمایه‌داران دوره پهلوی دوم را بتوان یکی از نخستین نمونه‌های سوءاستفاده از ضوابط شهرسازی در ساخت‌وساز و یا سوء تدبیر شهرسازانه در پیشینه شهرهای ایران دانست.

اینکه دریکی از مهم‌ترین تقاطع‌های تهران آن روزگار، جایی که ماندگارترین تصاویر تهران قدیم، با بناهایی مانند مهمانخانه قصر (هتل پالاس)، سینما تهران و باغ و سینمای تابستانی ری را شکل می‌داد و درست در مجاورت باغ‌های تاریخی سفارتخانه‌های قدیمی قرار داشت، ساختمانی غول‌آسا، با حجمی مکعب مستطیلی و سرد، سر برمی‌آورد و همه آن یادگارهای معماری و خاطرات جمعی را به‌یک‌باره ویران می‌کند، اتفاقی نبوده است.

ساختمان پلاسکو [در حال ساخته‌شدن] و چهارراه استامبول، سال ۱۳۴۰
 
 
 
 
 خیابان استامبول، و جداره زیبای آن قبل از ساخته‌شدن ساختمان پلاسکو (دهه ۱۳۱۰) – ساختمان پلاسکو در محدوده تقریبی نشانگر ساخته شد

 اینکه امروز، به دلیل گذشت بیش از پنج دهه از عمر این بنا، و ساخته‌شدن درزمانی که استانداردهای طراحی، با امروز تفاوت داشته، بگوییم بنایی سست و ناپایدار بوده است، به آن می‌ماند که آسمان‌خراش‌های صدساله شیکاگو و نیویورک را فرسوده و تخریبی قلمداد کنیم.
 
بسیاری
شاید ساخت این بنای عظیم‌الجثه توسط یکی از متمول‌ترین سرمایه‌داران دوره پهلوی دوم را بتوان یکی از نخستین نمونه‌های سوءاستفاده از ضوابط شهرسازی در ساخت‌وساز و یا سوء تدبیر شهرسازانه در پیشینه شهرهای ایران دانست.
از تهرانی‌های آن روز که امروز تعداد کمی از آن‌ها، همچنان با ما هستند، احداث این ساختمان، و خاطرات ورود به بزرگ‌ترین پاساژ ایران، خرید سرویس‌های غذاخوری پلاسکو، و یا سلف سرویس طبقه آخر آن را، با شوقی نشاط گرفته از نخستین تجربه مواجه با مدرنیسم در معماری‌های بلندمرتبه، به یاد دارند.

شور و شوق مردمان زل زده به ویترین‌ها، و فضای پرزرق و بر و چراغان اولین پاساژ آن زمان تهران، به طور حتم جذابیتی بی بدیل برای مردمان آن روزها بود.

ساختمان پلاسکو در زمان خود، توسط معماران غیر ایرانی، باهیبتی ناموزون و مشابه برادر کوچک‌تر خود، ساختمان آلومینیوم در خیابان جمهوری، ولی با اسلوب کامل مهندسی، ساخته شد. اینکه امروز، به دلیل گذشت بیش از پنج دهه از عمر این بنا، و ساخته‌شدن درزمانی که استانداردهای طراحی، با امروز تفاوت داشته، بگوییم بنایی سست و ناپایدار بوده است، به آن می‌ماند که آسمان‌خراش‌های صدساله شیکاگو و نیویورک را فرسوده و تخریبی قلمداد کنیم.


 
فضای داخلی ساختمان [پاساژ] پلاسکو، دهه ۱۳۴۰، آرشیو مجله لایف.
 
نوشته «کالای ایمنی و آتش نشانی» با سرنوشت این ساختمان، مقارنه ای تاریخی و استعاری پیدا می‌کند.

ساختمان پلاسکو، با نگاهی سرمایه مدارانه ساخته شد، و خود را به زور بر زمینه رام و آرام شهر پیش از خود، تحمیل کرد، تخریبش کرد و ویرانش نمود. بااینکه ظاهری زیبا نداشت، و هیچ رقابت جمال‌پسندانه‌ای را نمی‌توانست با معماری‌های دهه‌های پیش از خود داشته باشد، اما به هر ترتیب، خودش به تصویری قوی و خاطره‌ای مشترک بدل شد، و البته عکس‌های زیبایی که از فراز آن، از تهران و خیابان‌های نادری و فردوسی دهه‌های ۴۰ و ۵۰
پلاسکو، به قیمت جان بسیاری از عزیزان، خود را از شهر پس گرفت. به صدای بلند به همه گفت که مرکز تاریخی شهر، منطقه آزاد تجاری نیست، منطقه ویژه اقتصادی و یا شهرک صنعتی هم نیست.
خورشیدی برداشته‌شده است، امروز ارزشی بی‌مانند دارند.

دست روزگار، اما، تنها کمتر از دو دهه بعد از ساخته‌شدنش، این بنای عظیم را، به‌مانند بسیاری از سرمایه‌های دیگر، از مالک و بانی اصلی آن، بازستاند. اثری از آن سرمایه‌دار بر جای نماند، و این سرمایه هم، همچون دیگر بخش‌های مرکز تاریخی شهر، به دست نسل بعدی و موج تازه شهر خواران سپرده شد.

تعداد بی‌شماری از سرمایه‌داران کوچک [که بعدها بزرگ و بزرگ‌تر شدند]، تهران تاریخی را عرصه حضور بازار بی‌محابای دادوستدهای خود قراردادند. ظرف مدت کوتاه، سرمایه‌های خود را با اجاره و سپس خرید گسترده بناهای تاریخی، خانه‌ها، مغازه‌ها، غذاخوری‌ها، میهمان‌خانه‌ها، تماشاخانه‌ها، سینماها و تبدیل آن به کارگاه و انبار چنان افزودند، که در غیاب سیاستی کارآمد برای حفاظت از بناها و بافت‌های ارزشمند دیروز، گمان کردند، تخریب و فرسودن این آثار «بی‌ارزش»، حق مسلمی است برای هرآن کسی که پول برای تملّک این «چهاردیواری»‌ها داشته باشد.
 
 آثار معماری، خاطره‌های جمعی، و روایت‌های تاریخی نهفته در کالبد شهر، به‌تدریج زدوده شد، و شد؛ تا به امروز، و حادثه عظیم فروریختن ساختمان پلاسکو.

زمینی که ساختمان پلاسکو از آن سر به آسمان سایید، از عهد ناصرالدین‌شاه جزئی از شهر تهران است. این همان‌جایی است که تهران را به تهران بودنش، و به پایتخت دویست و بیست‌ویک‌ساله بودنش می‌شناسند.

 تهران
ساختمان پلاسکو، با نگاهی سرمایه مدارانه ساخته شد، و خود را به زور بر زمینه رام و آرام شهر پیش از خود، تحمیل کرد، تخریبش کرد و ویرانش نمود.
بزرگ امروز که دشت‌ها و ماهورهای پیرامون را تا چندین منزل، درنوردیده است که تهران نیست.
 پیشینه تهران، خاطره تهران، تهران بودن تهران، همین مرکزی است که سال‌هاست بر جفای سیل سرمایه بازار، ایستادگی کرده است.

 سال‌هاست که نقد و قلم‌فرسایی درباره ارزشمندی‌های شهر قدیم، اقتصادهای جایگزین و خلاق، بازآفرینی شهری، مرمت و حفاظت از بناها و بافت‌های تاریخی، فریاد برمی‌آورد، ضجه می‌زند، خواهش می‌کند، که شهر قدیم را از دست اقتصاد بیمار و بازار سرمایه نجات بدهید؛ آیا گوش شنوایی هست؟

مراکز تاریخی شهرهای دنیا را دیده‌ایم. آیا بنگاه‌های تولید، تولیدی‌ها، کارگاه‌ها، انبارها، عمده‌فروشی‌ها و بازارهای ملّی تأمین و ارسال کالا، در مراکز تاریخی شهرها متمرکز است؟

 آیا هرروز هزاران کارگر و پادو و باربر، به مرکز تاریخی شهرها هجوم می‌برند، تا برای تکه نانی، ساعت‌ها در تولیدی‌ها و کارگاه‌های مستقر در ساختمان‌های قدیمی، خون گریه کنند؟ مگر هنوز دوران انقلاب صنعتی است؟

بازار بی‌رحم سرمایه، به‌دوراز هر رغبتی به تعمیر و مرمت و نگهداری، فضاهایی که به هیچ رو برای فعالیت‌های دائمی و بیست‌وچهارساعته نیمه‌صنعتی ساخته نشده بوده‌اند را تا سرحد ویرانی به کار می‌گیرد. تولیدی‌های مرکز شهر، از زیرساخت‌های
مراکز تاریخی شهرهای دنیا را دیده‌ایم. آیا بنگاه‌های تولید، تولیدی‌ها، کارگاه‌ها، انبارها، عمده‌فروشی‌ها و بازارهای ملّی تأمین و ارسال کالا، در مراکز تاریخی شهرها متمرکز است؟
ایمنی فعالیت دائمی و سنگین، بی‌بهره‌اند. فرسودگی عارضی بناها، مملو بودن ساختمان‌هایی که به انبار تبدیل‌شده‌اند از انواع و اقسام کالاها، عدم تناسب تأسیسات [برقی و الکتریکی] با نوع فعالیت‌های تحمیل‌شده، همه و همه، حادثه‌آفرین است، و همچنان خواهد بود.

امروز، یکی از نمادهای عاریتی مرکز تاریخی تهران، پیامی روشن به ما داد. پلاسکو، به قیمت جان بسیاری از عزیزان، خود را از شهر پس گرفت. به صدای بلند به همه گفت که مرکز تاریخی شهر، منطقه آزاد تجاری نیست، منطقه ویژه اقتصادی و یا شهرک صنعتی هم نیست.
مرکز تاریخی شهر، جایگاه تکوین، رشد و تبلور فرهنگ امروز شهر است؛ بستر شکوفایی استعدادهای خلاق فکری و هنری است؛ مکان بازیابی تاریخ و عبرت از سرگذشت‌های پیشینیان است؛ محل استقرار اقتصاد نوع سوم است؛ پهنه حفاظت از میراث ملموس و ناملموس است؛ هسته بهره‌مندی از مواهب صنعت گردشگری است؛ و مهم‌تر از همه، سرمایه‌ای است متعلق به همگان.
هرچند برای بازگرداندن جان‌عزیزان ازدست‌رفته بسیار دیر شده است، و نیز یادگارهای بسیاری از گذشته‌های تهران زدوده گردیده، اما شاید همین حادثه، تلنگری باشد، تا فکر و سیاستی اساسی و کارآمد، برای برون راندن این چرخه سرمایه‌داری مخرّب از مرکز تاریخی شهرهایمان، اندیشیده شود، و به عمل درآید.
پرونده ساختمان پلاسکو، هرچند پایانی تلخ و ناگوار داشت، اما پیام آن، می‌باید در گوش همه ما که شاهدان خاموش آن بوده‌ایم، طنین و تأثیری تکان‌دهنده داشته باشد.
*دکترای شهرسازی و عضو هیات علمی دانشگاه شیراز
 
 
 
کلمات کلیدی : پلاسکو + آتش‌سوزی + ساختمان پلاسكوی تهران+آتش نشان ها
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۶:۲۸:۳۵
پیام پلاسکو :
تلویزیون حقایق را زنده به نمایش بگذارد تا ملت هجوم نبرن جلوی دست و پای امدادگران (4129343) (alef-13)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۸:۰۶:۲۰
پیام پلاسکو:
بعضی ها حاضرن برای توجیه رفتار خودشون (رفتن روی ماشین آتش نشانی برای فیلم برداری و سلفی گرفتن و اخلال در امدادرسانی) تلویزیون رو مقصر جلوه بدن. (4129496) (alef-11)
 
رشتی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۸:۵۱:۳۵
بنده از ماشین آتش نشانی و دیوار سفارت انگلیس بالا نرفتم که مسلط بشم بر تصاویر و سلفی هم نگرفتم .
ولی در گوشه ای از خیابان و روبروی پلاسکو دنبال حقایق و اصل ماجرا بودم که اگر مطمئن بودم که صدا و سیما به تصویر میکشه ، این کار رو هم نمیکردم .

قبول کنید که صدا و سیما مقصره (4129563) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۶:۲۹:۱۳
قدر ساختمانهای قدیمی را بدانیم (4129345) (alef-3)
 
قادری از میانه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۷:۰۰:۵۷
ساختمون هم ساختمونهای قدیم (4129407) (alef-3)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۷:۱۸:۳۱
نباید از ساختمون های قدیمی به عنوان مرکز تجاری و پاساژ و مدرسه و دانشگاه و ... استفاده کرد. مثلا یکی از ساختمون های یکی از قدیمی ترین دبیرستان های تبریز (فردوسی) به درستی به موزه تبدیل شد. دانشگاه تبریز هم اونقدر ساختمونش قدیمیه که زمین لرزه یک ریشتری راحت توش حس می شد. این نوع ساختمون ها که تعداد زیادی توش مشغول به کار یا تحصیلن یا باید تخریب و از نو ساخته بشن یا با نوسازی و مراقب تغییر کاربری داده بشن. (4129428) (alef-13)
 
خداوند از سر گناهانم بگذرد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۶:۳۴:۵۷
ولی با وجود همه این حرفا ؛
بنده 2 - 3 بار از این پاساژ خرید کردم که متاسفانه قیمت هاش خیلی بالا بود .
در این ساختمان قیمت کالاها چندین برابر قیمت همان کالا در دیگر نقاط شهر بود (4129353) (alef-13)
 
محبی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۶:۳۸:۱۷
جنساش خیلی گرون بود . اگه اونجا قیمت میکردی باید سریع از توی پاساژ ..... گُم میکردی و پشت سرت هم نمیدیدی .
فقط حیف شد آن آتش نشانان (4129356) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۹:۱۶:۴۶
قیمت پوشاک هاش ، 3 برابر قیمت بیرون بود
نون اسم پلاسکو رو میخوردن (4129616) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۹:۳۰:۱۰
محبی جان بنده هم با نظر شما موافق ام . چون توفیق اجباری نصیب بنده شده بود که از پلاسکو خرید داشته باشم .
به نظر بنده تعزیرات باید درب این پاساژو پلمپ میکرد نه شهرداری ! (4129645) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۶:۳۹:۲۱
قابل توجه جناب سعیدی کیا که وعده کردند پلاسکو را دوساله دوباره برپا خواهند کرد (4129359) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۷:۲۱:۲۲
جالبه در عکسی که داخل ساخمان گذاشتید اون بالا روی تخته تبلیغاتی زده (( کالای ایمنی و آتش نشانی )) ولی این ساختمان خودش فاقد ایمنی از نظر آتش نشانی بوده !!!! (4129433) (alef-13)
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۷:۲۶:۴۳
«اگر با شهر نامهربان باشیم، به‌مانند طبیعت، خود را باز پس خواهد گرفت». در خصوص مرکز شهر تهران و بسیاری از کلان شهرهای کشور این نکته صادق است. باید به فکر شکوفایی مجدد مرکز شهر افتاد. مرکز شهر تهران فقط با زیبایی و بازسازی و باز زنده سازی فعالیتهای مرکزی گذشته اش می تواند فقط از راه جذب توریست و گردشگر و فعالیتهای مرتبط با آن هزینه خودش را و حتی شهر تهران را تامین نماید. مطمئنم تهران به این سمت حرکت خواهد کرد فقط مسئله زمان و میزان هدر رفت سرمایه انسانی و مالی مطرح است. (4129439) (alef-3)
 
هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۸:۴۲:۱۲
پیام پلاسکو :
مردم نباید فریب اخبار نادرست مبنی بر حمایت از تولید کننده ها و کارگران را بخورند . دختران شین اباد فقط جند نفر بودند و سالها طول کشید تا اندکی حمایت شوند .
مردم برای هم دردی می تواند امسال با خرید تولیدات و پوشاک وطن از همه هموطنان و کارگران بخش تولیدی حمایت کنند .
بیایید مثل ایام جنگ با هم مهربانتر و یکدل تر باشیم و با اتحاد از تولیدات پوشاک وطن حمایت کنیم حتی اگر انقدر که دوست داریم زیبا نبود .
بجای حضور بی مورد در کنار پلاسکو از تولیدات پلاسکو مصرف کنیم (4129548) (alef-13)
 
آریابان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۹:۰۱:۵۸
تازه واقعا لطف خدا شامل صد ها قربانی بالقوۀ این حادثۀ مرگبار و ویرانگر
و خانواده ها و بستگان اونها شد و این مصیبت اوایل صبح اتفاق افتاد ؛
وگرنه اگر حوالی ظهر رخ داده بود با اون همه جمعیت همیشگی فروشنده ، مشتری و باربر ها و پهن بودن همۀ بساط ها ، ناباوری همگانی در مورد ضرورت تخلیۀ آنی و اصرار بر عدم خروج از ساختمان و از جمله تلاش ها برای سلفی گیری های خیلی استثنائی !!!! و ....، باعث میشد که بدون ذره ای تردید صد ها خانوادۀ دیگر هم عزادار و داغدار شوند ؛
باز هم جای شکرش باقیه ؛ (4129585) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۰۰:۴۰:۲۵
احتمالا كارگراني در كارگاه ها ميخوابيدند وبه دليل نبودن گاز شهري براي گرم شدن وپخت وپز وكار هاي ديگر از گاز پيك نيك استفاده ميكرده اند يا آدم سيگاري يا معتاد توي چورت زدن باعث اين اتفاق شده شايد اگر موقع باز بودن كارگاه يا ساعت كار بود اصلا اين اتفاق نمي افتاد يه ته سيگار ميتونه عامل اين فاجعه باشه نشت گاز بي معنيه چون ساختمان اصلا گاز نداره اتصال برق هم همينطور چون در ساعت تعطيل وكمترين مصرف برق بوده عامل فاجعه انسانيست (4130160) (alef-11)
 
فاضلی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۹:۰۸:۵۵
از بابت مقاله ی پر محتوایتان ممنونیم استاد (4129596) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۹:۴۱:۵۱
در این ماجرای پلاسکومشکلاتی بوده. رفتار مردم در اوایل کار جای سوال داشته. شاید سیستم مقصر باشه در رفتار مردم چون آموزش درست را مهیا نکرده و نمی کنه. ولی خود مردم چی؟ یعنی خود ما بعنوان یک انسان نمی دانیم یا نمی فهمیم رفتار درست چی هست؟ (4129688) (alef-13)
 
هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۲۱:۰۲:۳۵
از هنرمندان و خبرنگاران عزیز می خواهم بجای اینکه بگذارند برخی ها برای عکس پروفایل ما در تلگرام عکس های بی محتوا ترسیم کنند بیایند و با کلمات خلاق برای ایجاد اتحاد بین مردم تا عید امسال جمله ای برای حمایت از تولید لباس وطن ترسیم کنند . (4129863) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۰۸:۵۳:۳۷
شهرداری شورای شهر و اتش نشانی وسایر دستگاهها باید تمرکزشان بر ساختمانها و مجتمع های تجاری بیشتر باشد چون تعداد زیادی از مردم ساعتهای زیادی در این محلها تردد دارند ولی این ساختمانها ازکمترین ایمنی برخوردار هستند مانند پاساژ علاالدین ، ساختمان الومینیوم ، پاساژ شاندا لیزه و بازار تهران بیاییم تا حادثه دیگری رخ نداده به فکر باشیم (4130433) (alef-11)
 
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۱:۲۳:۲۹
فقط یک لحظه فکر کنین اگه این ساختمان هدای نکرده ساعت یازده ظهر منفجر وتخریب میشد الان باید دنبال 5000 کالبد میگشتیم (4130654) (alef-3)
 
بشیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۶:۱۹:۳۷
بحران مدیریت در فاجعه اتش سوزی ساختمان پلاسکو کاملا مشهود بود بی اختیار یاد یکی از ایتم های اموزش ضمن خدمت خود افتادم که در ایران یک قایق با هفت مدیر و یک پاروزن در حال حرکت است خیلی خوب گفت یکی از مخاطبین که ما بحرام مدیریت داریم نه مدیریت بحران .از هر سازمانی گروهی با مدیریت خاص سازمان متبوع حضور داشتندبهتر است چاره اندیشی گردد. (4131137) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.