پایگاه «پولیتیکو» با اشاره به نتایج متضاد نظرسنجیها درباره مذاکرات هستهای ایران، بر استفاده موافقان و مخالفان «برجام» در آمریکا از الفاظ و عبارات خاص جهت تایید نظراتشان درباره توافق هستهای تاکید کرد.
به گزارش فارس، یک پایگاه آمریکایی در مطلبی به بررسی علت نتایج گهگاه متضاد نظرسنجیها درباره «برجام» در ایالات متحده آمریکا پرداخت و علت را در توسل موافقان و مخالفان به عبارات و الفاظ بکاربرده در این نظرسنجیها دانست.
«پولیتیکو» نوشت: «در حالی که نیروهای حامی و مخالف در حال لابی در کنگره در قبال توافق تاریخی هستهای ایران هستند، نظرسنجیها به منبعی برای امید، ناامیدی و حداقل سرگشتگی و حیرانی تبدیل شده است».
پایگاه آمریکایی افزود: «یک هفته قبل نظرسنجی اکونومویست/یوگاو نشان داد که ۵۱ درصد آمریکاییها حامی توافق هستند اما صبح روز دوشنبه موسسه کوئینیپاک نظرسنجی منتشر کرد که نشان میداد ۵۷ درصد مخالف توافق هستند. ساعاتی پس از آن نظرسنجی وال استریت ژورنال و انبیسی بیرون آمد که بر اساس آن آمریکاییها تقریبا به دو دسته(مخالف و موافق) تقسیم شدند و یک سوم آنها از توافق حمایت، یک سوم مخالفت و یک سوم اطلاعات کافی نداشتند که نظر بدهند».
پولیتیکو ادامه داد: «تفاوتها از توضیحات معمولی در قبال اشتباهات حاشیهای فراتر میروند اما نتایج نظرسنجیها به طرز گزینشی توسط هر دوی سوی موافقان و مخالفان توافق به نحوی تبلیغ و استفاده میشود تا به نفع آنها شود».
«جیم گراستاین» یکی از ناظران نظرسنجیها از حزب دموکرات در این باره گفت: «وقتی مردم یک توصیف منصفانه از این توافق میشنوند از آن حمایت میکنند. در صورت نبود این توصیف منصفانه آنها فقط میشنوند "توافق هستهای ایران" و هیچ توضیحی نمیشنوند که این به نتیجه و مفهوم مثبت منتهی نمیشود».
از سوی دیگر «پاتریک دورتون» سخنگوی یک گروه وابسته به آیپک میگوید: «وقتی شما به نظرسنجیها نگاه میکنید میبینید که تردیهای زیادی درباره توافق هستهای ایران وجود دارد و اگر شما به بهترین و منصفانهترین روش شوالات را بپرسید، در آن صورت مردم با آن مخالفت میکنند».
پولیتیکو با اشاره به دو نظرسنجی اخیر «پیو» و «واشنگتن پست/ای بی سی نیوز» تاکید کرد: «در نظرسنجی پیو ابتدا از افراد سوال شد که چقدر آنها درباره توافق شنیدهاند و سپس اینکه که "از منظر آنچه شما میدانید آیا از این توافق حمایت و یا با آن مخالفت میکنید؟". از مجموع ۷۹ درصد از آنهایی که در این باره(توافق ایران) شنیده بودند، ۴۸ درصد مخالفت و ۳۸ درصد موافقت کردند».
در نظرسنجی «واشنگتن پست/ای بی سی نیوز» ابتدا توافق اینطور توضیح داده شد که "همانطور که میدانید آمریکا و دیگر کشورها توافقی را اعلام کردهاند که بر اساس آن در ازای موافقت ایران با عدم تولید بمبهای هستهای تحریمها برداشته شود. بازرسهای بینالمللی تاسیسات ایران را نظارت خواهند کرد و اگر ایران توافق را نقض کند تحریمها دوباره اعمال میشود" و پس از آن از توافق یا مخالفت آنها سوال کرد که نتیجه حمایت ۵۶ درصدی از توافق بود».
تاکید این پایگاه آمریکایی بر نحوه سوال از افراد حاضر در نظرسنجی و الفاظ به کار رفته در آن است که بر اساس آن بر نتیجه نظرسنجیها درباره «توافق هستهای ایران» تاثیر میگذارد.
پولیتیکو نوشت: «واقعیت سیاسی آن است که وقتی موضوع بقای توافق هستهای مطرح است، نظرسنجیهای کلان و در سطح ملی شاید زیاد مهم نباشد و آنچه بیشتر اهمیت دارد(حداقل برای دولت اوباما) کسب حمایت کافی از سوی قانونگذاران در کنگره برای حفظ حق وتوی ریاست جمهوری در صورت مخالفت جمهوریخواهان سنا و مجلس نمایندگان با آن است. با علم به این موضوع است که حامیات و مخالفان توافق فعالان خود را برای تماس گرفتن با اعضای کنگره بسیج کردهاند و کمککنندگان مالی هم وارد صحنه شدهاند».
یک عضو ارشد دولت اوباما گفته که کاخ سفید از نزدیک نظرسنجیها را دنبال میکند اما تاکید کرد که بسیاری از نظرسنجیها توسط گروههای نفوذی انجام میگیرد که به "نتایج نامتوازن و تحریف شده" منجر میشود.
این مقام آمریکایی که به نامش اشاره نشده افزود در حالی که بسایری از نظرسنجیها حاکی از حمایت از مذاکرات با ایران است اما مردم همچنان اعتمادی به دولت ایران ندارند که البته ما هم اعتمادی نداریم و توافق هستهای مبتنی بر راستیآزمایی و نظارت است.